"Понеділок, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Понеділок, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Експерти: мирний саміт у Швейцарії – дипломатичний успіх України
Політологи підбивають підсумки міжнародного форуму, в якому взяли участь представники 92 країн та 8 міжнародних організацій
У швейцарському курортному місті Бюргеншток завершився дводенний Саміт світу, скликаний з ініціативи України.
Росія на саміт запрошена не була. Тим часом у п'ятницю Володимир Путін висунув свій «мирний план», який передбачає добровільну відмову України від чотирьох областей на південному сході країни в їхніх адміністративних кордонах та членства в НАТО, а також негайну відмову Заходу від економічних санкцій проти Росії.
В Україні та країнах, що її підтримують, пропозицію Путіна розцінюють як банальний ультиматум.
Політичний аналітик Євген Магда вбачає у спробі Володимира Путіна відвернути увагу від Саміту миру у Швейцарії продовження лінії, що сягає анексії Криму 2014-го і продовжена у грудні 2021 та лютому 2022 років.
«Це лінія на винятковість Росії. Дивно бачити, коли глава держави, яка є правонаступником СРСР, пропонує практично те саме, що пропонував Гітлер у Мюнхені Великобританії та Франції. Логіка захоплення цих чотирьох областей у тому, що це забезпечує оперативний простір. Ми розуміємо, що Дніпро серед іншого – це ще й рубіж. Але якщо у Мюнхені Гітлер лише погрожував війною, то зараз широкомасштабна війна – найбільша у світі після 1945 року – триває вже майже 850 днів», – констатує експерт.
Він наголошує, що жодну з чотирьох областей, «включених до складу РФ», повністю російською армією не захоплено. А тому «мирні пропозиції» Путіна – просто блеф.
У Саміті світу брали участь 92 держави та 8 міжнародних організацій. (Нагадаємо, що до складу ООН входять 193 країни.) Деякі політичні оглядачі запитують: «Скло наполовину порожнє чи наполовину повне»?
На думку Євгена Магди, у Швейцарії була присутня більша частина світової спільноти. Але були і ті, хто відмовився їхати, і ті, хто відмовився в останній момент. Були ті, хто спочатку не збирався їхати, наприклад, Китай. Це свідчення того, що саміт таки має значення. Якби він був таким "прохідним", як про нього говорять російські пропагандисти, то вони на нього просто не звертали б уваги», – пояснює аналітик.
Та обставина, що до порядку денного саміту потрапило лише три з десяти пунктів, запропонованих Володимиром Зеленським, Магда пояснює тим, що організатори форуму спочатку розраховували на участь Китаю. «А з іншого боку, що більше пунктів, то складніше отримати узгоджене рішення. Головне досягнення – те, що війну назвали війною, і те, що саме Росія відповідає за розпалювання війни. Я б не хотів применшувати значення спільного документа — адже це лише початок великого шляху», – каже експерт.
Учасники форуму виступали, як то кажуть, «у своєму репертуарі», констатує Магда: «Ніхто з них не здійснив якесь публічне "сальто-мортале" і не перекинувся на інший бік. Було зрозуміло, що Туреччина і Саудівська Аравія матиме свою позицію з урахуванням російських інтересів, що Швейцарія буде нейтральною і рівновіддаленою – навіть після слів Лаврова, що "Швейцарія більше не нейтральна".
«Було зрозуміло, що країни ЄС та НАТО критикуватимуть Росію, і навіть – хто в якій тональності. Чи можна очікувати, що Росія приїде наступного саміту? Путін, виступивши зі "стендапом" напередодні Саміту Світу, показав, що йому ніхто не потрібен і він цілком може обходитися сам. Все й надалі залежатиме від ситуації на лінії фронту. Якими б не були хитрощі та ходи дипломатів, доки не буде радикальних змін і Росія не постійно нестиме поразку – жодних змін не відбудеться», – пояснив аналітик.
Він також нагадав, що мирні ініціативи Зеленського було озвучено восени 2022 року, після успіхів ЗСУ у Харківській та Херсонській областях. Зараз ситуація на фронті дещо інша, але Росія не змогла досягти серйозного успіху. «І реакція Путіна за день до Саміту – це також реакція на готовність G7 виділити 50 млрд доларів під російські активи, і визнання майже півтрильйона доларів збитків, завданих Україні. І це той випадок, коли заява "Групи Семи" важить більше, ніж комюніке "Саміту світу"», – вважає Євген Магда.
Болгарія представлена ​​на Саміті світу прем'єр-міністром країни Димитром Головчовим.
Член Болгарської геополітичної спільноти Пламен Димитров, оцінюючи склад країн-учасниць саміту, зазначає, що спроби Москви та Пекіна зробити саміт якомога менш представницьким, зазнали відносної невдачі, оскільки до швейцарського кантону Нідвальден приїхали лідери країн не лише «колективного Заходу», а й « глобального Півдня», включаючи Чилі, Аргентину, Гану, Катар та низку інших.
«Не є Китай, який є основним економічним партнером Росії, але приїхали представники деяких країн, які раніше не були помічені на підтримку України. Це, найімовірніше, успіх для української дипломатії, але могло б бути й кращим», – сказав болгарський експерт кореспондентові Російської служби «Голосу Америки».
Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що на другому Саміті світу має бути присутнім і Росія. Такої можливості припускає і голова Офісу президента України Андрій Єрмак.
Деякі коментатори висловлюють сумніви щодо необхідності цього кроку, посилаючись на той факт, що на Ялтинську конференцію 1945 року не запрошували керівництво Третього рейху.
«Так, це так», – погоджується Пламен Димитров. І наголошує: «Але є одна велика різниця: 1945 року Німеччина вже була розгромлена, а зараз сили української та російської сторін – приблизно рівні. Є дві дороги до світу: перша – військовий розгром Росії, друга – переговори. І оскільки через два роки військовий розгром не виходить, деякі країни думають, що треба вести переговори. Але я не бачу загального підґрунтя для таких переговорів».
Заяву Путіна щодо умов припинення Росією бойових дій в Україні болгарський аналітик називає «ультиматумом». І додає, що Україна, у свою чергу, не має наміру відмовлятися від частини своєї території. «Я думаю, що зараз переговори відбуваються з другорядних питань. І зараз у Швейцарії обговорювалася продовольча безпека, ядерна безпека у зв'язку із Запорізькою атомною електростанцією, обмін полоненими. Але такі питання як територіальні розмежування, майбутнє членство України в НАТО, виплата репарацій з боку Росії взагалі не обговорювалися. Тому що ситуація на фронті є такою, що ні Росія, ні Україна не готові відступати від своїх вимог», – зазначає Димитров.
Експерт вважає, що навіть якщо на наступному Саміті світу буде присутня російська делегація, то основні положення Плану миру Володимира Зеленського обговорювати все-таки рано через непримиренність позицій сторін і приблизну рівність військових сил.
Обсяги подальшої західної військової допомоги Україні, на думку співрозмовника Російської служби «Голосу Америки», залежатимуть від стану справ на фронті. «Принаймні цього року допомога буде достатньою, щоб Україна утримала нинішню лінію фронту. Але найімовірніше, це – "гра в довгу". І я не очікую, що до кінця року будуть якісь помітні зрушення на фронті», – зазначає член Болгарської геополітичної спільноти. І наголошує, що Росія не зуміла досягти стратегічних проривів, незважаючи на окупацію низки невеликих українських сіл.
Підсумкове комюніке швейцарського Саміту світу підписали 80 країн, включаючи США, Україну, Велику Британію, Японію, Південну Корею, усі країни Євросоюзу, Сербію, Туреччину, Аргентину, Ізраїль, Катар, низку держав Африки, а також керівні органи ЄС.
Серед тих, хто не підтримав документ, – Вірменія, Саудівська Аравія, Індія, Таїланд, Мексика, Об'єднані Арабські Емірати та ПАР, а також присутні як спостерігачі Бразилія та Ватикан.
Документ починається словами: «Війна Російської Федерації проти України, що триває, продовжує викликати широкомасштабні людські страждання і руйнування, а також створювати ризики і кризи з глобальними наслідками для всього світу. Ми зібралися у Швейцарії 15-16 червня 2024 року, щоб підвищити рівень співробітництва на високому рівні, діалог про шляхи досягнення всеосяжного, справедливого та міцного світу для України».
Словаччину на саміті представляв міністр закордонних та європейських справ Юрай Бланар, оскільки прем'єр-міністр країни Роберт Фіцо ще не повернувся до роботи після поранення, а президент країни Роберт Пеллегріні офіційно обійняв посаду лише напередодні саміту.
Після перемоги цих двох політиків на виборах виникли побоювання, що Словаччина, як і Угорщина, орієнтуватиметься швидше на Москву, ніж на Брюссель, проте обидві країни підтримали підсумковий документ швейцарського Саміту світу.
Аналітик Словацького товариства зовнішньої політики (Slovak Foreign Policy Association) Олександр Дулєба (Alexander Duleba) зазначає, що в цьому комюніке немає нічого, що суперечило б офіційній позиції Словацької Республіки. «Той самий міністр Бланар каже, що ми підтримуємо територіальну цілісність України, що Росія порушила міжнародне право. Позиція Словаччини змінилася лише в тому, що офіційно ми не надаємо військової підтримки, але реально ми її даємо», – зазначив він у розмові з кореспондентом Російської служби «Голосу Америки».
На думку експерта, для України важливо, що країни, які прибули на саміт, у переважній більшості схвалили текст підсумкової декларації. Зі 160 країн, які отримали запрошення приїхати до Бюргенштока, скористалися ним 92. Проект комюніке був відомий заздалегідь, а в дні саміту до нього вносилися лише «косметичні» виправлення.
Швейцарський Саміт світу Дуліба оцінює як успіх української дипломатії. «Тут були не лише країни, які підтримують Україну однозначно – це група "Рамштайн", яких після того, як до неї підключилася Аргентина, стало 55, – а також країни Африки, Латинської Америки та Азії. Це сигнал того, що більшість країн світу взяли до уваги українську перспективу вирішення цього військового конфлікту та українську концепцію миру», – каже аналітик.
Він звертає увагу на низку важливих тез документа. Перший: справедливий світ на основі міжнароднного права, Статуту ООН та територіальної цілісності у міжнародно визнаних межах 1991 року. І ті, хто був присутнім на цьому саміті, фактично підписалися під цим положенням. Дулєба вважає, що з цим могли б погодитися й інші країни світу, якби в саміті брала участь Росія.
Другий: пункт про ядерну безпеку передбачає, що Україна має контролювати всі атомні електростанції на своїй території, включаючи Запорізьку АЕС. Щодо продовольчої безпеки, то тут мається на увазі, що торгові судна всіх країн повинні мати безперешкодний доступ до всіх портів Чорного та Азовського морів.
«І третій пункт, з яким неможливо не погоджуватися – це обмін усіх полонених з обох боків, і головне – повернення вкрадених дітей із Росії в Україну. Адже є рішення Міжнародного кримінального суду, що Путін та дитячий омбудсмен Росії Львова-Бєлова – просто міжнародні злочинці... Найголовніше для України – що багато країн підтримують її позицію щодо досягнення миру на основі міжнародного права. Тобто. – відновлення територіальної цілісності України у межах 1991 року», – підсумовує Олександр Дуліба.
*
Відсутність Росії — абсолютно правильне рішення: учасники про Саміт миру
*
Учасникам Глобального саміту миру у Швейцарії представили фрагмент вистави «Конотопська відьма» Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка в постановці режисера Івана Уривського
*
Відповідь ХАМАС на останню пропозицію про припинення вогню у секторі Гази відповідає принципам, висунутим у плані президента США Джо Байдена, заявив лідер терористичного угруповання Ісмаїл Ханія
*
Байден привітав мусульман всього світу зі святом Ід аль-Адха (Курбан-байрам)
Президент повідомив, що адміністрація розробляє загальнонаціональну стратегію боротьби з ісламофобією
*
США: путінські умови мирних переговорів з Україною суперечать Статуту ООН, моралі та здоровому глузду
Про це заявив радник президента з національної безпеки Джейк Салліван на закритті мирного саміту щодо України
*
Байден розкритикував Верховний суд
Глава Білого дому виступив на передвиборному заході у Лос-Анджелесі. У ньому брали участь екс-президент Барак Обама, а також Джордж Клуні та Джулія Робертс
Верховний суд «втратив орієнтири», заявив президент Джо Байден, посилаючись на заклики судді Кларенса Томаса переглянути рішення з таких питань, як екстракорпоральне запліднення та контрацепція.
Минулої суботи Байден виступив на заході зі збору коштів у Лос-Анджелесі за участю колишнього президента Барака Обами та голлівудських знаменитостей, таких як Джордж Клуні та Джулія Робертс. У ході фандрайзингу було зібрано понад 30 мільйонів доларів.
Ведучий Джиммі Кіммел розпочав виступ із показу відеоролика, в якому порівнювалися досягнення Байдена та його попередника та нинішнього де-факто кандидата від Республіканської партії Дональда Трампа.
"Справа в тому, що (Верховний) суд ніколи ще настільки не втрачав орієнтири", - сказав Байден, посилаючись на заяви консервативного судді Кларенса Томаса, який закликав переглянути рішення з таких питань, як екстракорпоральне запліднення та контрацепція. Нагадаємо, що наприкінці червня 2022 року Верховний суд скасував конституційне право на аборт.
Трамп висунув трьох із шести консервативних суддів Верховного суду, що складається з дев'яти членів. За словами Байдена, якщо Трамп буде обраний знову, він «швидше за все, висуне двох нових кандидатів у Верховний суд».
Байден нагадав, що консервативний суддя Семюел Аліто на своїх будинках у Вірджинії та Нью-Джерсі повісив перевернуті американські прапори, які символізують спроби скасувати поразку Трампа на минулих президентських виборах.
Законодавці-демократи, посилаючись на демонстрацію прапорів, заявили, що Аліто має взяти самовідведення під час розгляду справи, пов'язаної із заявою Трампа про президентський імунітет від переслідування за федеральними кримінальними звинуваченнями, пов'язаними з його спробами скасувати результати виборів 2020 року.
З моменту вступу Байдена на посаду консервативна більшість суду також винесла рішення, що обмежують заходи щодо боротьби з дискримінацією, права геїв, контроль над зброєю та регулювання довкілля. Суд заблокував заходи президента з питань імміграції, студентських кредитів, вакцинації та кліматичних змін.
Барак Обама заявив, що «влада Верховного суду визначається виборами. Те, що ми бачимо зараз – побічний продукт 2016 року», коли був обраний Трамп. «Сподіваюся, ми засвоїли урок. Тому що ці вибори мають значення», – сказав екс-президент.
Обама нагадав про судимість Трампа, якого 30 травня суд присяжних Нью-Йорка визнав винним у 34 злочинах, пов'язаних із фальсифікацією ділової документації.
На заході зі збору коштів у Нью-Йорку в березні передвиборчий штаб Байдена зібрав 26 мільйонів доларів. За словами представників штабу, вартість квитка на захід у Лос-Анджелесі становить 500 000 доларів. На суботньому заході на сцену вийшли такі знаменитості, як Джек Блек, Джейсон Бейтман, Кетрін Хан та Шеріл Лі Ральф.
У квітні передвиборна кампанія Байдена вперше випередила кампанію Трампа зі збору коштів. За даними Федеральної виборчої комісії, Байден зібрав у Каліфорнії 24 мільйони доларів до 30 квітня, а Трамп – 11,7 мільйонів доларів.
*
Президент США Джо Байден окреслив різко негативні сценарії, котрі очікують країну в разі, якщо до Білого дому знову прийде Дональд Трамп
*
Звинувачення Путіна у «крадіжці» російських активів категорично відкинула очільниця Міністерства фінансів США Дженет Єллен
*
В американському штаті Вайомінг почалося будівництво повністю функціональної АЕС малої потужності на швидких нейтронах з натрієвим охолоджувачем, стартап Білла Гейтса
*
Голлівудський актор Вігго Мортенсен у межах туру Європою прибув до Чернівців для участі у кінофестивалі «Миколайчук OPEN», де презентує свій новий фільм
*
Антиізраїльські активісти у Сполучених Штатах напали на голлівудського режисера Квентіна Тарантіно, коли він обідав у ресторані Нью-Йорка в суботу
*
Поліція розслідує стрілянину в аквапарку під Детройтом: поранено 9 людей
42-річний підозрюваний, оточений поліцейськими, застрелився
*
Канада виділяє Україні понад $28 мільйонів на низку проєктів з відновлення
*
Розвідка Британії: РФ підвищує податки для продовження війни та отримає негативні наслідки
*
Британія не розглядає відправлення військ в Україну – Ріші Сунак
*
Фон дер Ляєн: Захід підтримуватиме Україну стільки, скільки потрібно
Виступаючи на підсумковому засіданні Мирного саміту щодо України, глава Єврокомісії наголосила, що на умови миру, висунуті напередодні Володимиром Путіним, не погодиться жодна країна.
*
Швейцарія: наступний саміт щодо України може відбутися до президентських виборів у США
Президент України закликав Китай безпосередньо передати Україні свої пропозиції щодо припинення війни
*
Швейцарія не буде арештовувати очільника Кремля Володимира Путіна у разі його приїзду на Саміт миру в країні
*
Якщо Росія не погодиться з умовами миру, ми примусимо її здатися, - Мелоні
Росію примусять здатися, якщо Кремль не погодиться з умовами миру.
Про це заявила премʼєр-міністр Італії Джорджія Мелоні, трансляція другого пленарного засідання саміту миру.
"Захищати Україну означає об’єднати всі зусилля міжнародної спільноти для захисту України. Якщо Росія не погодиться з умовами, ми примусимо її здатися. Нам треба встановити мінімальні умови для цієї дискусії", - сказала вона.
Мелоні ще раз наголосила, що війна в Україні - це агресія проти держави.
"Мир в Україні не означає що Україна має здатися, як вважає президент Путін. Це не буде так. Ставити такі умови дуже не правильно. Треба розвіяти наративи путінської пропаганди. Зараз йде дискусія по трьох важливих питаннях - продовольча, радіаційна, гуманітарна безпека. І ми повинні подивитись, що ми можемо побудувати на базі сьогоднішньої дискусії. Італія і далі хотіла б приймати участь у цьому і допомогти Україні дивитися у майбутнє", - констатувала прем'єр.
*
Польський телеканал TVP Sport зазнав кібератаки
За словами його директора, йдеться про атаку типу «відмова в обслуговуванні (DDoS), здійснену з IP-адрес, що локалізуються на території Польщі
*
Уряд Німеччини веде переговори з Узбекистаном щодо можливості висилати через цю країну афганців, які не мають права на статус біженця, без прямих домовленостей із талібами
*
НАТО обговорює розгортання більшої кількості ядерної зброї через загрозу з боку Росії та Китаю
*
Український уряд очікує, що залучення ув’язнених до ЗСУ на добровільній основі дозволить поповнити військо щонайменше на чотири тисячі осіб у першій хвилі
*
Протягом сьогоднішньої доби на різних ділянках фронту сталися 104 боєзіткнення Сил оборони з російськими загарбниками, у тому числі 40 - на Покровському напрямку
*
Армія РФ здійснила 17 авіаційних атак на Гуляйпільському напрямку — Генштаб
*
16 вибухів: війська РФ випустили по Великописарівській громаді некеровані авіаційні бомби
*
Армія РФ шість разів штурмувала українські позиції на лівобережжі Херсонщини
*
В окупованому Криму активісти продовжують чинити спротив РФ: спалюють газети та російську символику
*
Ситуація в українській енергосистемі впродовж наступних кількох тижнів буде набагато важчою порівняно з поточною добою, із 11:00 до 23:00 графіки відключень будуть дещо більшими, ніж у решту часу
*
Органи прокуратури від початку повномасштабної війни зареєстрували майже 130 тисяч воєнних злочинів РФ - у середньому щодня фіксується 150 злочинів
*
В Одесі місцеву блогерку Юлію Карабаджак попросили залишити "Вечір нетворкінгу" через прохання до спікера говорити українською. Мовний омбудсмен запевнив, що порушники будуть покарані
*
Збірна України з волейболу виграла Золоту Євролігу-2024
*
Олімпійська збірна України виграла турнір Tournoi Maurice Revello у Франції
*
У Росії злетіли стратегічні бомбардувальники: прямують на пускові рубежі у режимі радіомовчання.
*
Файного дня і скорішої Перемоги нам всім