"Понеділок, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Понеділок, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Начальнику так званої Волноваської виправної колонії та його заступнику повідомили про підозру у вбивстві українських військовополонених в Оленівці у липні 2022 року
*
Уповноважений ВР із прав людини Дмитро Лубінець у другу річницю теракту в Оленівці закликав Організацію об’єднаних націй відновити роботу з розслідування вбивства українських військовополонених
*
В міжнародній спільноті закликають до прозорого підрахунку голосів після того, як влада Венесуели оголосила про перемогу Мадуро
*
До Києва у понеділок прибула спецпредставниця США з питань відбудови України Пенні Пріцкер
*
Гарріс зібрала $200 млн, залучила 170 000 волонтерів за перший тиждень своєї президентської кампанії
*
Блінкен наголосив на "важливості реалізації справедливого та міцного миру для України"
Держсекретар Блінкен наголосив на важливості реалізації справедливого та міцного миру для України відповідно до Статуту ООН під час зустрічі з міністром закордонних справ Індії Субрахманьямом Джайшанкаром в Токіо, йдеться в повідомленні Державного департаменту США.
Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді, ймовірно, відвідає Україну в серпні, повідомляє агентство Reuters з посиланням на індійські ЗМІ. Це було би першим його візитом до України з моменту вторгнення Росії в лютому 2022 року.
Як повідомляв раніше Голос Америки, 9-10 липня відбувся візит Моді до Москви. Росія влаштувала Нарендрі Моді гучний візит і світом розійшлися кадри обіймів індійського прем’єр-міністра з президентом Росії Путіним. Моді переважно казав про співпрацю з Росією і називав Путіна другом, але також повідомив, що говорив з російським керівником про війну.
Моді заявив у розмові з Путіним 9 липня, що "війна не може розв’язати проблеми", а біль від смерті дітей є "нестерпним".
Президент України в мережі Х засудив візит індійського лідера до Росії.
Після початку відкритої російської війни проти України 2022 року Індія стала провідним імпортером російської нафти в той час, як багато країн світу навпаки скоротили свою торгівлю з Росією.
*
США та Японія засудили співпрацю Пекіна і Москви, домовились створити штаб американських військ, щоб протидіяти загрозам Китаю
В заяві виданій за результатами зустрічі в форматі 2+2 міністри закордонних справ та міністри оборони США та Японії засудили "жорстоку, неспровоковану на невиправдану війну Росії проти України", "безвідповідальну ядерну риторику Росії", а також дії Китаю.
Держсекретар США Ентоні Блінкен, очільник Пентагону Ллойд Остін, міністерка закордонних справ Японії Камікава Йоко та міністр оборони Японії Кіхара Мінору провели зустріч у неділю в Токіо.
В спільній заяві сторони наголосили на "зростанні провокаційної співпраці Росії та КНР, включаючи спільні дії та тренування поблизу Японії та підтримку російської оборонної промислової бази з боку Китаю". Посадовці засудили і співпрацю Росії та Північної Кореї, що порушує резолюції РБ ООН, зокрема закупку балістичних ракет та боєприпасів і "висловили глибоке занепокоєння через можливу передачу зброї масового знищення чи технологій балістичних ракет до Північної Кореї".
Китай намагається "змінити міжнародний порядок на свою користь за рахунок інших", проводить дестабілізуючі дії в регіоні, "включаючи небезпечні перехоплення на мори, в повітрі, спроби зірвати видобуток ресурсів іншими країнами, та небезпечне застосування кораблів берегової охорони та морської поліції", йдеться в заяві. Також сторони засудили нарощування Китаєм арсеналу ядерної зброї.
Посадовці домовились посилити військову присутність США в Японії і створити штаб сил США, підпорядкований командувачу Індо-Тихоокеанських сил.
"Це буде найсуттєвіша зміна для сил США в Японії з часу їхнього створення і одне із найпотужніших покращень наших військових зв'язків з Японією за 70 років", - сказав Остін на спільній пресконференції в форматі 2+2 після зустрічі.
Наразі в Японії дислоковано 54 000 американських військових та сотні літаків, а також авіаносна група, повідомляють у Пентагоні.
Напередодні Блінкен висловив занепокоєння китайському міністру закордонних справ Ван Ї, через співпрацю Пекіна та Москви.
"Міністр ще раз заявив про серйозне занепокоєння підтримкою з боку КНР російської промислової бази і чітко заявив - якщо КНР не діятиме, щоб усунути цю загрозу для безпеки Європи, Сполучені Штати продовжать вживати відповідних дій", - заявив речник Держдепу Меттью Міллер за результатами зустрічі Блінкена та Ї, що відбулась в суботу в Лаосі на полях засідання міністрів країн Асоціації Південно-східних країн Азії (ASEAN).
"Від китайської сторони не було готовності вживати заходів", - вказав пресі неназваний посадовець США після зустрічі Блінкена та Ї.
Протягом минулого тижня Ї провів зустрічі міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою та міністром закордонних справ Росії Лавровим.
*
Президент США Джо Байден у понеділок презентував план із реформування Верховного суду країни.
Про це повідомляється у пресрелізі Білого дому.
«Останніми роками Верховний суд скасував давно встановлені судові прецеденти щодо захисту основних прав. Цей суд скасував захист громадянських прав, позбавив жінок права вибору (щодо абортів), а тепер надав президентам широкий імунітет від судового переслідування за злочини, які вони вчиняють, перебуваючи на посаді. У той же час нещодавні етичні скандали, пов'язані з деякими суддями, викликали у громадськості сумніви щодо справедливості та незалежності, які є необхідними для того, щоб суд сумлінно виконував свою місію щодо забезпечення справедливості для всіх американців. Президент Байден вважає, що ніхто — ані президент, ані Верховний суд - не стоїть над законом. З огляду на цю кризу довіри до демократичних інституцій Америки, президент Байден закликає до трьох сміливих реформ для відновлення довіри та підзвітності», - йдеться у повідомленні.
По-перше, Байден закликає Конгрес схвалити поправку до Конституції США, яка чітко визначає, що жоден президент не стоїть вище закону та не має імунітету від судового переслідування за злочини, скоєні під час його перебування на посаді.
Ця поправка «Ніхто не вище закону» зазначатиме, що Конституція не надає жодного імунітету від висунення федерального кримінального звинувачення, участі в судовому процесі, засудження чи оголошення вироку на підставі попереднього перебування на посаді президента.
По-друге, Конгрес затвердив обмеження дії терміну повноважень президента США понад 75 років тому, і Байден вважає, що законодавці повинні зробити те саме для Верховного суду країни.
Також Байден вважає, що Конгрес повинен схвалити обов'язкові до виконання правила поведінки та етики, які вимагатимуть від суддів публікації інформації про подарунки, утримуватися від публічної політичної діяльності та робити самовідвід від справ, у яких вони або їхні дружини мають фінансовий чи інший конфлікт інтересів.
Верховний суд США у понеділок, 1 липня, постановив, що Дональд Трамп може претендувати на «певний імунітет» від кримінального переслідування за дії, які він вчинив під час свого президентства.
*
Біткойн досяг найвищого рівня з середини червня після того, як Дональд Трамп пообіцяв сприяння криптовалюті, а очікування зниження процентної ставки Федеральної резервної системи США (ФРС) підсилили настрої інвесторів
*
Трамп та Венс зустрілись із виборцями в Міннесоті, де традиційно велика підтримка Демократичної партії
*
Нові функції штучного інтелекту від Apple не будуть присутні у початковому релізі майбутніх оновлень програмного забезпечення iPhone та iPad
*
Продажі McDonald’s впали вперше за 4 роки: причини
Прибуток компанії становив $2,97 на акцію в I кварталі, не дотягнувши до середнього прогнозу аналітиків
*
Microsoft планує заблокувати доступ до ядра Windows після інциденту із CrowdStrike
*
Понад 15 мільйонів користувачів Chrome не могли отримати доступ до своїх паролів
*
До одного з реабілітаційних центрів Національної гвардії приїхали з візитом посли Канади та Королівства Норвегія.
"Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Наталка Марія Цмоць та Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Норвегія в Україні Хелене Санд Андресен відвідали один із реабілітаційних центрів Національної гвардії", - йдеться у повідомленні.
Як зазначається, під час візиту вони ознайомилися з процесом та умовами, як проходять курс лікування та реабілітації українські захисники, звільнені з полону. Також разом із керівником Секретаріату координаційного штабу Богданом Охріменком та заступником командувача Нацгвардії бригадним генералом Олександром Білоусом оглянули матеріально-технічну базу та оснащення, яке забезпечує всебічну підтримку для відновлення захисників після жахливих умов полону.
"Заступник командувача НГУ з логістики бригадний генерал Олександр Білоус детально ознайомив іноземних гостей з унікальними можливостями закладу, підкресливши його важливу роль у відновленні фізичного та психологічного стану бійців, а також із роботою медичного персоналу, направленою на якісне лікування та психологічну реабілітацію звільнених з полону. Він поінформував іноземних гостей про заходи, які проводяться з боку МВС та командування Національної гвардії задля вдосконалення напрямку реабілітації", - повідомили у пресслужбі.
За інформацією, одним зі знакових моментів візиту Наталки Цмоць та Хелене Андресен стала особиста зустріч та спілкування зі звільненими з полону військовослужбовцями, які наразі проходять реабілітацію. Звертаючись до іноземних гостей, Богдан Охріменко попросив донести до керівництва своїх країн почуті історії та розповісти про вкрай важкий фізичний та психологічний стан бійців після полону. Він підкреслив важливість співпраці між нашими країнами, зокрема в обміні досвідом у питанні відновлення військовослужбовців.
За інформацією командувача Національної гвардії Олександра Півненка, із російського полону вже вдалося повернути 755 нацгвардійців.
*
Колишня британська міністерка у справах бізнесу Кемі Баденок у неділю висунула свою кандидатуру на посаду лідера опозиційної Консервативної партії, що робить її шостим кандидатом на заміну Ріші Сунаку, який йде у відставку.
Про це повідомляє Reuters.
Сунак подав у відставку після найгіршого за всю історію партії результату на виборах на початку цього місяця, але заявив, що залишиться виконувачем обов'язки лідера, поки не буде обрано наступника.
Баденок у статті для понеділкового випуску The Times заявила, що консерватори "заслужили на поразку" на виборах 4 липня і що в уряді партія була занадто лівою.
"Ми говорили праворуч, але керували ліворуч. Громадськість відчувала, що нею маніпулюють", – написала вона.
"Справжнє лідерство встановлює засноване на принципах бачення того, куди вести країну, а потім надихає людей приєднатися до цієї спільної місії", – додала Баденок.
За її словами, британська система надання притулку "фактично відкриває кордони для будь-кого, хто готовий брехати". Вона також вважає, що держава повинна ставити на перше місце британських громадян і зосередитися на вужчому колі завдань, ніж вона взяла на себе після пандемії COVID-19.
Напередодні завершення висування кандидатів у понеділок, іншими кандидатами на посаду лідера Консервативної партії наразі є: колишня міністерка внутрішніх справ Пріті Пател, колишній міністр безпеки Том Тугендхат, колишній міністр закордонних справ Джеймс Клеверлі, колишній міністр праці та пенсій Мел Страйд і колишній міністр імміграції Роберт Дженрік.
Інша колишня міністерка внутрішніх справ, яку розглядали як ймовірного кандидата на посаду лідера, Суелла Браверман, написала в статті для понеділкового випуску Daily Telegraph, що вона не має наміру балотуватися, оскільки її погляди поділяє дуже мало законодавців.
Спочатку обрані законодавці партії звузять коло претендентів до чотирьох кандидатів, які представлять свої аргументи на конференції Консервативної партії, що розпочнеться наприкінці вересня.
Потім кількість кандидатів буде звужена до двох, які будуть висунуті на голосування всіх членів партії.
Ім'я нового лідера буде названо 2 листопада.
*
Керуючий майном російського мільярдера-олігарха Петра Авена погодився на конфіскацію понад 750 000 фунтів стерлінгів, щоб завершити майже дворічне розслідування британської поліції щодо ухилення від санкцій
*
ЄС запропонує Дональду Трампу швидку торговельну угоду, якщо він здобуде другий термін на посаді президента, та цільову відповідь у випадку введення ним штрафних тарифів на товари ЄС
*
Перші місця у рейтингу довіри поляків до політиків посідають мер Варшави Рафал Тшасковський, прем’єр Дональд Туск та президент Анджей Дуда; політики "Громадянської платформи" зайняли перші позиції вперше за майже 10 років
*
Глава МЗС Польщі Радослав Сікорський заявив, що Угорщина виглядає все більш ізольованою у ЄС, а її позиція дратує решту країн-членів
*
Сікорський - Миру з Росією неможливо досягти, бо вона хоче отримати вигоду від своєї агресії, і тому відповідати на це потрібно силою, а не поступками
*
Заступник міністра закордонних справ Польщі Теофіл Бартошевський пропонує Угорщині вийти з Європейського Союзу й створити союз з російським очільником Володимиром Путіним та іншими авторитарним режимами. Заступник міністра закордонних справ назвав політику Орбана «антиєвропейською, антиукраїнською та антипольською»
*
У Грузії за три місяці до парламентських виборів партію влади "Грузинську мрію" підтримують третина виборців, тоді як опозиційній партії сукупно мають підтримку понад половини громадян
*
Опитування показало, що 63% населення Грузії вважають, що країна розвивається в неправильному напрямку, а 37% кажуть – у правильному
*
Парламентська опозиція звернулася до Конституційного суду Грузії з проханням призупинити дію суперечливого закону «Про прозорість іноземного впливу»
*
У понеділок, 29 липня, до Латвії вирушила група естонських поліцейських, щоб допомогти сусідам у боротьбі зі спробами нелегальної імміграції, що почастішали останнім часом, на латвійсько-білоруському кордоні
*
Уранці 29 липня кіберфахівці Головного управління розвідки Міноборони атакували Центробанк РФ
*
В Донецькій області сьогодні, 29 липня, через ворожі обстріли загинули чотири людини, ще троє - зазнали поранень поранення
*
З місць відбування покарання уже вирушили на фронт 3823 засуджених громадян
*
Внаслідок атаки на російський аеродром «Оленья» в Мурманській області був пошкоджений стратегічний бомбардувальник-ракетоносець Ту-22М3 - ГУР
*
Російські війська сконцентрували свої найбільші зусилля на Харківщині в районах Липців, Глибокого, Мороховця, Красного та Вовчанська
*
На фронті за минулу добу відбулося 128 бойових зіткнень, армія Російської Федерації здійснила понад 5200 обстрілів. На Покровському напрямку Сили оборони відбили 52 штурми
*
ISW: Сили оборони "відновили втрачені позиції" біля Торецька
Райони з ядерними та відновлюваними джерелами енергії стануть центрами, навколо яких буде зосереджуватись промисловість.
Про це повідомляє NHK.
З метою реалізації безвуглецевого суспільства та розвитку ефективної мережі передачі електроенергії прем'єр-міністр Кісіда висловив намір прискорити розгляд нових систем підтримки та інших заходів для концентрації промисловості в районах з великою кількістю електроенергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії, атомної енергетики та інших джерел.
Повідомляється, що з метою досягнення при цьому економічного зростання уряд планує сформулювати нову національну стратегію протягом цього фінансового року.
Заплановане розташування дата-центрів, які споживають багато електроенергії, знаходиться далеко від районів з великою кількістю відновлюваних джерел енергії, і що розвиток електромережі є проблемою.
Прем'єр-міністр Кісіда заявив: "Необхідно реалізувати ефективний і дієвий спосіб розміщення промисловості, наприклад, зосередити підприємства в районах, де постачається безвуглецева енергія, і з цього погляду ми прискоримо реалізацію нормативно-правових актів і систем".
Уряд планує продовжувати розглядати конкретні системи підтримки та законодавчі зміни, такі як субсидії, для залучення промисловості в райони з великою кількістю електроенергії з відновлюваних джерел та атомної енергетики.
*
До кінця 2024 року в Україні навряд чи встигнуть побудувати 1 ГВт нової генерації, як на початку червня анонсував президент - Голова НКРЕКП
*
Рада з питань підприємництва в умовах воєнного стану планує спеціальне засідання, пов'язане з законопроєктом про підвищення податків
*
Спілка Diia.City United виступає проти підняття податків з обороту компаній та доходів фізосіб та закликає уряд опрацювати інші джерела надходжень до бюджету
*
Перенаправлення коштів з деяких бюджетних програм можуть замінити певні пункти урядового пакета збільшення податків.
Про це повідомив заступник голови Фінансового комітету Верховної Ради Ярослав Железняк.
"Наприклад збільшення оподаткування ФОПів 3 групи легко заміняється грошима, які ми в бюджеті витрачаємо на телемарафон", - повідомив нардеп.
Водночас ідея оподатковування посилок й скасування чинної пільги у 150 євро принесе у бюджет 3,3 млрд грн за рік.
"А знаєте що так само може легко принести гроші в цьому році? Відмова Мінекономіки від ідеї "кешбеку", - продовжив нардеп.
Також, перенаправлення невикористаних коштів з 41 програми бюджету принесе стільки ж, скільки й податок з покупців авто у 15% - 10 мільярдів гривень на рік.
"Ця вправа показує нам, що якщо полізти в бюджет і трохи подумати, що забрати, то від більшості абсолютно непотрібних і складних в адмініструванні ідей можна спокійно відмовитись", - додав Железняк.
*
Законопроєкт №11416 про підвищення податків, яким уряд планує поповнити бюджет на 125 млрд грн цьогоріч і на 341,9 млрд грн наступного року, є неприйнятним і з урахуванням культури ухиляння від сплати податків у країні призведе лише до тінізації економіки.
Так вважає член Ради з питань підтримки підприємництва в умовах воєнного стану при президентові України ("Рада 7-ми"), засновник Ajax Systems Олександр Конотопський, передає "Інтерфакс-Україна".
"Податки піднімати не можна. Це архітектурна річ. Ні громадяни не бізнес до цього не готові... Податки в Україні треба знижувати. І вчити всіх їх платити. Тоді ревеню (доходи - ІФ-У) держави буде зростати", - написав він у фейсбуці у неділю.
Із семи членів ради проти підвищення податків дотепер виступив також співзасновник monobank Олег Гороховський.
"Зараз слухай...Той, хто прийде до тебе, з пропозицією підвищити податки у країні, що воює, той і зрадник", - написав він на фейсбук-сторінці у неділю, відсилаючи до цитати з "Хрещеного батька".
На запитання, як знаходили кошти під час попередніх воєн, Гороховський написав, що "розстрілювали тих, хто краде і мародерствує під час війни".
На його думку, багато чого можна зробити, що краще адмініструвати вже наявні податки. "А так виглядає це як податки з тих, хто ще дихає", - вважає співзасновник monobank.
На думку Конотопського, для компаній, які платять "білі" зарплати, підняття військового збору в рази (з 1,5% до 5%) - це суттєве збільшення податкового навантаження, для ІТ сервісного бізнесу воно знизить чистий прибуток на "десятки відсотків", а малий і середній бізнес піде в тінь.
Член "Ради 7-ми" прогнозує, що результатом підвищення військового збору при придбанні авто до 15% або нерухомості до 5% стане зниження ціни в угодах і відхід їхніх сторін у тінь.
Засновник Ajax Systems також назвав "українським дивом" і фіскальним ноу-хау пропозицію щодо запровадження військового збору в 1% від доходів компаній, що фактично є податком з обігу, разом із існуванням податку на прибуток.
"У цепочці з великою доданою вартістю зростає собівартість на кілька відсотків. Це суттєво знизить інвестиційні можливості компаній. Для тих, хто працює з малою маржою, - то в два рази може скоротитись нет профіт (чистий прибуток)", - пояснив він свою позицію.
Він також розкритикував пропозиції про підвищення податків для фізосіб-підприємців, оскільки це може вбити майбутнє українських стартапів.
"Я вже не кажу, що (в режимі) "Дія Сіті" 25 років податки зафіксовані в конституції. І по суті запропонований закон це порушує, і в Україні буде два конфліктуючі закони про податки", - додав Конотопський.
За його словами, запропоноване підвищення податків також безлімітне в часі та зроблене без будь-яких консультацій із бізнесом, хоча необхідність у додаткових доходах була очевидна уряду.
На його думку, необхідно розганяти економіку, покращувати адміністрування, закривати очевидні дірки, що залишилися, наприклад, акциз і контрабанду.
"Шукати можливості для додаткових ревеню стрімів (потоків доходів): приватизація, дерегуляція, канабіс, веб3 економіки, експорт зброї, залучення вагомих податкових резидентів і т д. Розумію що це складно. І набагато легше закручувати гайки. Але якби почали це робити два роки тому - то сьогодні проблем не було б. То самий час робити зараз", - вважає член "Ради 7-ми".
Конотопський додав, що слід також переглядати державні витрати, він навів як приклад розв'язки, що будуються, і парки, що ремонтуються, в Києві.
Нагадаємо:
Голова Бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Підласа в подкасті ЕП "Хроніки економіки" днями спрогнозувала, що внесений урядом 17 липня законопроєкт № 11416 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування в період дії воєнного стану" має бути ухвалений і запрацювати до середини вересня цього року.
Зокрема, його перше читання депутатка очікує після 20 серпня. На її думку, під час його слухань у парламенті його буде змінено, зокрема, може бути розглянуто пропозицію про підвищення податку на додану вартість.
До кінця року бюджету не вистачає пів трильйона гривень для фінансування сектору оборони. Як наслідок, уряд Мінфін розробив проєкт змін до бюджету на відповідну суму.
Наповнювати бюджет планують з чотирьох основних джерел: 125 млрд грн з підвищення та запровадження нових податків, 126 млрд грн від заощадження на обслуговуванні і погашенні державного боргу, 160 млрд грн – від розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), 89 млрд грн – перевиконання існуючих податків і зборів.
*
Доходи загального фонду держбюджету за пів року перевиконано на 18,8% – голова РП
Остаточні результати аналізу виконання закону за цей період палата ухвалить наприкінці серпня
*
З початку 2024 року за державною програмою "Доступні кредити 5-7-9%" підприємці отримали 13 839 кредитів на 52,3 млрд грн, з яких від банків державного сектору економіки – 10 471 кредитів на 27 млрд гривень
*
Опитування НБУ - Українські банки зафіксували приплив коштів клієнтів та очікують продовження цього тренду
*
НБУ в термін до кінця липня виконав чотири з дев’яти кроків матриці посилення ринку капіталу за програмою з МВФ
*
Компанії створили додатковий попит на валюту у $322,6 млн після пакету валютної лібералізації. Розрахунки Forbes
*
Споживання е/е продовжує знижуватися через спадання спеки – "Укренерго"
*
Газотурбінна установка від США, яку «Енергоатом» не міг запустити понад рік, запрацювала – голова НКРЕКП
*
Доходи переробної промисловості України зросли на 23% у 2023 році: Ахметов утримує третину ринку
Очолила список лідерів компанія «Запоріжсталь»
*
“Нова пошта” відкрила відділення у Римі та запустила нові послуги для клієнтів в Італії
*
У застосунку «Нової пошти» з’явилася функція «Чайові»
*
ПриватБанк продає ТРЦ «Приозерний» у Дніпрі за 430 млн грн
Один із найбільших торговельних центрів міста буде продано на аукціоні 28 серпня
*
В Україні попит на пікапи зріс утричі: що обирають
У першому півріччі 2024 року український автопарк поповнили 1372 нових пікапи
*
У Вінниці стартувала міська програма з підтримки ОСББ, які встановлюють сонячні електростанції на багатоповерхівках
*
В Україні відновили 884 об’єкти медичних закладів, з них 523 - повністю, а 361 — частково
*
Темпи жнив-2024 суттєво швидші за минулорічні, зібрано 75% ранніх сільгоспкультур - в.о. міністра агрополітики
*
Внутрішнє споживання пшениці скоротилося до майже шести млн тонн через скорочення споживачів - Мінагрополітики
*
Мінагрополітики передбачає зменшення врожаю через аномально спекотний липень
За попередніми оцінками, падіння може сягнути 15%
*
За фінансової підтримки уряду Німеччини, Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) надасть 17 генераторів українським виробникам та переробникам аграрної продукції
*
Програма USAID АГРО надасть співфінансування для 15 проєктів із розвитку переробки сільськогосподарської продукції
Реалізація проєктів буде спрямована на поліпшення та вдосконалення переробки в Україні с/г продукції для імпортозаміщення, задоволення внутрішнього попиту
*
Міністерство економіки оголосило про запуск платформи "Пульс", яка дозволить підприємцям поскаржитися на державний орган та навіть на конкретного працівника органу влади, який перешкоджає роботі бізнесу
*
"Укрзалізниці" не вдається повернути родовище граніту
Перлівське (Адабаське) родовище граніту залишається під контролем ТОВ "Управління механізації та транспорту Трансбуд" (УМТАТ ТБ), яке купило спецдозвіл з аукціону Держгеонадр у 2023 році
*
Прокурори скерували до суду позовний акт щодо ексдиректора управління капбудівництва ПрАТ "АК "Київводоканал" за фактом службової недбалості під час проведення будівельних робіт з реконструкції водопровідних мереж в Оболонському районі м. Києві
*
Детективи Територіального управління БЕБ у Київській області спільно з оперативниками Кіберполіції викрили масштабну схему нелегального виробництва рідин для електронних сигарет, вилучило продукцію на 365 млн
*
Дмитро Плетенчук - Російські загарбники вперше вивели в море одразу три підводні човни, які є носіями крилатих ракет
*
Станом на 06:00 понеділка, 29 липня, Росія тримає у Чорному морі 2 кораблі, з яких 2 є носіями крилатих ракет "Калібр" загальним залпом до 8 ракет

*******
Всі, всі, всі на корабель
*
Уряд Китаю за підсумками зустрічей міністра закордонних справ КНР Ван Ї з главами зовнішньополітичних відомств України, США і Росії продовжить підтримувати політичне врегулювання «української кризи» - МЗС
***
Оператор електромережі Китаю збільшує інвестиції для підтримки "зеленої" енергетики
Державна електромережева корпорація Китаю (State Grid Corp. of China) збільшить інвестиції на 13% до рекордних $83 млрд у 2024 році
***
У авіакомпаній з РФ почав скорочуватися авіапарк західних лайнерів
***
Українці оформлювали мікрокредити в мережі фірм, власники якої мають російські паспорти.
Про це повідомляє "Радіо свобода".
Зазначається, що "Схеми" дослідили одну з мереж мікрокредитних організацій, яка працює по всій Україні. І з'ясували, що її власниками є подружжя громадян з РФ, а їхній син – депутат від "Єдиної Росії" в окупованому Криму, який підтримує вторгнення Росії в Україну. Це, крім загрози національній безпеці, порушує пряму заборону НБУ.
В повідомленні додають, що дані про тисячі боржників можуть потрапити до рук російських спецслужб. З новин все частіше можна почути про підпали авто військовослужбовців ЗСУ. І нерідко клієнти таких мікропозикових організацій, маючи борги, погоджуються на це за відносно невеликі суми.
"Саме ось ця категорія вона і буде вразливою, тому що їхні проблеми – це дуже мало грошей. Але з погляду оперативного бюджету ФСБ – це взагалі копійки" – каже військовослужбовець Тарас Котов.
За збігом обставин, за рік до підпалу свого авто Котов досліджував тему мікрокредитів, через які українці нерідко стають боржниками, а вже в цьому статусі – легкою здобиччю як для місцевих шахраїв, так і російських вербувальників.
Повідомляється, що "Схеми" звернули увагу на одну з українських мереж мікрокредитних організацій.
До неї входять декілька компаній. Зокрема, "Просто Позика" – фірма, заснована у 2014-му році, з більше ніж 30 філіями по всій Україні – від Волині до Дніпропетровської області. Та з мільйонними доходами.
На сайті компанії вказано, що процентна ставка "Просто Позики" може сягати аж до півтора мільйона відсотків (1 597 820,85%) річних, залежно від суми кредиту та терміну його погашення.
В офіційних реєстрах власниками компанії вказані двоє громадян України. Основний – Андрій Манучаров, у нього 90% фірми, та Євгеній Слюсар – йому належить 10%.
В аудиторському звіті "Просто Позики", надісланому до НБУ, компанія відхрестилась від усього, пов'язаного з РФ. Наприклад, що вони не мають клієнтів з Росії та Білорусі і взагалі не ведуть "жодних комунікацій з резидентами РФ".
"Схеми" ж з'ясували, що основний власник кредитної фірми – Андрій Манучаров – є громадянином Російської Федерації з 2014 року. Манучаров встиг попрацювати в Україні на державній службі – очолював державне об'єднання "Укрморпорт", маючи у підпорядкуванні 19 морських портів.
Після отримання російського паспорта Манучаров отримав і роботу у державних органах Росії. У вже знайомій йому галузі: його представляють радником генерального директора "Росморпорту" – федерального підприємства РФ, яке оперує всіма морськими портами країни-агресора.
Манучаров починає одночасно мешкати в Росії та окупованому Криму, де опікується питаннями "Росморпорту", та навідується до Києва, де розвиває мікрокредитний бізнес.
Він також служив у Севастополі, ще у 1992-му. В інтерв’ю Манучаров каже, що був командиром підводного човна "з ядерною зброєю на борту".
Його син – Іван Манучаров – депутат підконтрольного Росії парламенту окупованого Криму від партії "Єдина Росія". Очолює комітет з питань інформаційної політики, технологій та зв'язку.
Дружина Андрія Манучарова Наталія також отримала громадянство Російської Федерації у 2014-му році. А пізніше зареєструвала мікрокредитну організацію під назвою "Тайм Кредит", яка налічує щонайменше 11 представництв по всій Україні.
Повідомляється, що на запит "Схем" в Нацбанку повідомили, що "Просто Позика" і "Тайм Кредит" не зверталися до них щодо призначення довіреної особи, щоб замінити керівників з РФ. І це не дивно, адже для НБУ в офіційних документах подружжя Манучарових – громадяни України.
Навесні 2024 року Національний банк продовжив ліцензії для провадження діяльності компаніям "Просто Позика" та "Тайм Кредит". Термін дії – необмежений.
На запит "Схем" НБУ відповів, що наразі не має інформації, яка могла б свідчити про наявність у Манучарова Андрія Івановича та Манучарової Наталії Едуардівни громадянства Російської Федерації. Водночас, враховуючи інформацію, наведену у журналістському запиті, Національний банк надішле запити до Служби безпеки України та органів розвідувального співтовариства з метою отримання додаткової інформації.
Нагадаємо:
Народні депутати ініціювали законопроєкт, що суттєво обмежує ставки за позиками, які видають мікрофінансові організації.
***
Китайські банки повертають до росії приблизно 80% переказів у юанях
Останнім часом на юань припадало близько 40% експортних та імпортних платежів рф та більш ніж половина вартості на російському валютному ринку
***
На заводі хімічного концерну BASF у німецькому місті Людвігсхафен (земля Рейнланд-Пфальц) уранці в понеділок, 29 липня, стався вибух
***
Альянс німецької "подруги Путіна" Сари Вагенкнехт може сподіватися на чимало голосів на вересневих місцевих виборах на сході країни, але планує пов'язати можливі урядові переговори у східних землях з врегулюванням війни в Україні
***
Голова опозиційного Християнсько-демократичного союзу у німецькій землі Тюрингія Маріо Фойгт хоче від федерального уряду більшої орієнтованості на дипломатію у контексті війни проти України, але проти втручання "подруги Путіна" Сари Вагенкнехт у місцеву політику
***
У німецькому уряді заявляють, що погрози Росії щодо запланованого розміщення в Німеччині озброєнь великої дальності не призведуть до зміни курсу
***
У Франції офіційно підтвердили факти пошкодження обладнання операторів зв’язку, про що ЗМІ спершу повідомили з посиланням на свої джерела
***
У неділю біля інфраструктури французької залізниці затримали ліворадикального активіста, який привернув увагу технічних працівників підозрілою поведінкою
***
У ніч на понеділок невідомі пошкодили мережі операторів зв’язку приблизно у той самий час на території шести департаментів
***
У понеділок ніяких скасувань залізничних експресів з Парижа не планується – оператор успішно усунув наслідки диверсій, влаштованих невідомими на трьох гілках у ніч перед відкриттям Олімпійських ігор
***
Французькі слідчі схиляються до того, що за диверсіями на залізниці минулого тижня, які збіглися з церемонією відкриття Олімпійських ігор, стоять ліві екстремісти
***
Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні закликав італійців, які перебувають в Італії, за можливості залишити країну через загрозу ескалації
***
У Венесуелі виборчком оголосив перемогу Мадуро на президентських виборах, опозиція заявляє про фальсифікацію
Опитування громадської думки показували, що кандидат від опозиції Едмунд Гонсалес значно випереджає Мадуро
***
Сполучені Штати мають "серйозні занепокоєння" щодо правдивості оголошення виборчої комісії Венесуели про перемогу авторитарного президента Ніколаса Мадуро на виборах
***
Глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель у понеділок закликав Венесуелу забезпечити "повну прозорість виборчого процесу" після того, як президент Ніколас Мадуро був переобраний в результаті суперечливого голосування
***
Турецький президент Реджеп Таїп Ердоган заявив у неділю, що Туреччина може втрутитися в ситуацію в Ізраїлі, як вона це робила в минулому в Лівії та у Нагірному Карабасі – він не уточнив, про яке саме втручання йдеться
***
Міністр закордонних справ Ізраїлю після погроз президента Туреччини про те, що Анкара допускає інтервенцію через ситуацію у секторі Гази, нагадав йому про досвід іракського диктатора Саддама Хусейна
***
Ізраїль запустив безпілотники по Лівану, загинули двоє членів «Хезболли»
***
У понеділок рейси в аеропорту Бейрута були скасовані або затримані через побоювання атаки Ізраїлю
***
Глава угорського уряду Віктор Орбан повідомив, що номінує у новий склад Єврокомісії Олівера Варгеї, який останні 5 років був єврокомісаром з питань розширення та сусідства
***
У Волгоградській області РФ біля станції «Котельникове» зійшли з рейок вісім вагонів пасажирського потяга Казань-Адлер після зіткнення з КамАЗом, внаслідок чого постраждали десятки людей
***
На росії у Карелії прорвало дамбу
Одна людина загинула, є зниклі безвісти
***
Британські правоохоронці затримали семеро активістів руху «Just Stop Oil» в аеропорту Гатвіка у Лондоні після того, як вони з валізами блокували вихід на посадку в літаки
***
Bloomberg - Повномасштабний конфлікт на Корейському півострові може спричинити загибель мільйонів людей і коштувати світовій економіці 4 трильйони доларів впродовж її першого року
***
КНДР може провести ядерні випробування перед виборами у США для «підвищення свого авторитету» – Bloomberg
Північна Корея завершила підготовку до проведення випробування
***
ISW - Росія використала святкування Дня військово-морського флоту, щоб продемонструвати відносини з низкою незахідних держав у спробах створити нібито очолювану Росією групу держав для згуртування проти Заходу
***
СБУ затримала шістьох проросійських інтернет-агітаторів
Їм повідомлено про підозру
***
Британська розвідка прокоментувала звільнення голови будівельної компанії Міноборони РФ
Кремль загалом толерує певний рівень корупції, але від початку війни карає тих, хто не має достатнього політичного захисту. Так розвідники Міноборони Великої Британії у своєму останньому зведенні прокоментували звільнення керівника Військово-будівельної компанії Міноборони РФ Андрія Бєлкова.
"Військово-будівельна компанія була створена у 2019 році спеціально для досягнення ефективності. Тодішній міністр оборони Сергій Шойгу хвалив "спеціальний режим внутрішнього та зовнішнього аудиту, який компанія запровадить для оборони". Насправді компанію, швидше за все, використовували корумповані чиновники для отримання прибутків", - йдеться у зведенні.
У британському Міноборони нагадали, що 23 липня 2024 року суд у Ростові-на-Дону засудив екс-директора заводу тактичних ракет "Зірка-Стріла" до колонії за розтрату та завищення цін.
Розвідники пишуть, що корупція поширена в оборонній промисловості Росії. Так, нагадується у зведенні, у 2007 році аудит, проведений на замовлення тодішнього міністра оборони Сергія Іванова, показав, що 70% бюджетних ресурсів Міністерства оборони було використано не за офіційним призначенням.
"Кремль толерує певний обсяг корупції, але з початку війни в Україні посилюються репресії проти тих, хто є недостатньо захищений політично",- підсумовують розвідники.
***
Вражений, але не здивований - експерт про можливий удар українського дрона за полярним колом
Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України повідомив в коментарі українським медіа, що українські дрони пошкодили російський стратегічний бомбардувальник Ту-22М3. Бомбардувальник було розташовано на аеродромі "Оленья" на Кольському півострові. Росія не підтвердила удар. Також немає незалежного підтвердження удару.
Коментуючи повідомлення ЗМІ про можливий удар президент Фінляндії Александр Стубб сказав, що обговорював це питання з прем'єр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном і прем'єр-міністром Фінляндії Петтері Орпо.
"Основне повідомлення полягає в тому, що у нас немає причин для хвилювання у Фінляндії. Ми тримаємо ситуацію під контролем і можемо реагувати", – сказав Стубб пресі в Парижі, повідомляє видання Yle.
Цей удар може бути першим, якого Україна завдала поза полярним колом і рекордним за далекобійністю, пише Радіо Свобода. Російські літаки, що базуються на аеродромі Оленья, регулярно беруть участь в ударах по Україні, пише видання.
Вражений, але не здивований. Так відреагував доцент Норвезької академії військово-повітряних сил Ларс Педер Хага, коментуючи повідомлення про удар виданню Barents Observer.
"Питання було не чи, а коли Україна вдарить по базі, - каже експерт. - Але це все одно вражає, адже Оленья за 1800 км від українського кордону, і в регіоні практично постійно глушать GPS".
Видання нагадує, що аеродром знаходиться за 200 км від кордону РФ з Норвегією і за майже 150 км від фінської Лапландії.
***
Уряд констатував тотальну залежність Росії від іноземних технологій у видобутку сировини
***
Новак рекомендував нафтовим компаніям збільшити завантаження НПЗ у сезон високого попиту на бензин
***
У постраждалому навесні від паводку Орську почали екстрено готуватися до нової повені
***
У Москві заарештували сина чеченського мільйонера Бажаєва після нападу на поліцейського
***
Малий бізнес позбавлять підтримки з бюджету, щоб заощадити гроші на війну
***
Бонуси для завербованих на війну москвичів перевищили виплати військовим США
***
Число кораблів на військово-морському параді Путіна впало до історичного мінімуму після втрат від ударів України
***
Путін звільнив заступника Лаврова, який займався відносинами з Європою
***
«Дані майже кожного вибігли». У Мережу злили інформацію про 140 млн. мобільних номерів росіян
***
У Росії вдруге за тиждень прорвало велику греблю. Одна людина загинула
***
Вірменія може замінити Росію на Францію під час будівництва нового енергоблоку АЕС
***
Мінфін РФ проти держпідтримки при модернізації НПЗ
***
Рубль у понеділок втратить податкову підтримку
***
Держдума дозволить змушувати росіян переробляти 120 годин на рік
*
Тихої ночі та скорішої Перемоги нам всім