Порошенко наказав святкувати перемогу Січових Стрільців на горі Маківка

Порошенко наказав святкувати перемогу Січових Стрільців на горі Маківка

Президент Петро Порошенко наказав вшанувати пам'ять 100-річчя перемоги Українських Січових Стрільців на горі Маківка.

Відповідний Указ він видав з урахуванням вагомої ролі формувань Українських Січових Стрільців у відродженні національних воєнних традицій, їх активної участі в Українській революції 1917-1921 років та становленні української державності на початку XX ст.

У травні 2015 на горі Маківка Сколівського району Львівської області відбудуться традиційні лекції, виставки, наукові конференції та ювілейні заходи за участю молодіжних організацій України.

Також повинні впорядкувати місця поховань загиблих учасників національно-визвольного руху початку XX ст і встановити їм пам'ятники.

Також видано доручення перейменувати військові частини, навчальні заклади на честь Українських Січових Стрільців.

Висвітлювати 100-річчя перемоги УСС на горі Маківка повинні і на телебаченні.


Бої за гору Маківка - запеклі позиційні бої, які тривали з 29 квітня до 4 травня 1915 між підрозділами австро-угорської піхотної дивізії фон Фляйшнера (до складу якої входили сім сотень першого та другого куренів УСС) та російськими військами. Бої йшли за панівну висоту - гору Маківка.

Російським військам вдалося захопити вершину 4 травня, а не 29 квітня, як планувалося. Вони задіяли для цього всі резерви. Але через втрати росіяни не змогли далі атакувати. Через тиждень вони відступили перед австрійськими підрозділами, які надійшли на підмогу. Особливим мужністю під час боїв за Маківку відзначилися частини Українських Січових Стрільців.

Нагадаємо, в 2010 році Росія висловлювала обурення у зв'язку з аналогічним указом Віктора Ющенка про вшанування Січових Стрільців.

У лютому Порошенко видав указ, в якому назвав князя Володимира Великого творцем середньовічної європейської держави Руси-України. У відповідь в Росії звинуватили Президента України в "приватизації" князя Володимира.

Як повідомляв iPress.ua, 9 квітня народні депутати підтримали в першому читанні і в цілому законопроект № 2558 "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборона пропаганди їх символіки".

Встановлено процедури та строки перейменування об'єктів, які носять "комуністичні" назви (перереєстрація документів для громадян безкоштовна). З вулиць наших міст заберуть символи та пам'ятники, які возвеличують функціонерів тоталітарного режиму. Передбачено розслідування злочинів геноциду, злочинів проти людства та людяності, військових злочинів, здійснених представниками тоталітарних режимів.

Законом також  встановлюється  Дня пам'яті жертв комуністичного та нацистського тоталітарних режимів 23 серпня, коли сталінський СРСР та гітлерівська Німеччина уклали угоду, яка розпочала Другу світову війну.