"Правда і брехня про "Другий фронт" - Павло Бондаренко

"Правда і брехня про "Другий фронт" - Павло Бондаренко

Один з найбільших радянських міфів: "Другий фронт" проти нацистів у Європі захдні союзники відкрили 6 червня 1944 року, висадившись в Нормандії. Протягом десятиліть з телевізорів, радіо, газет, журналів брехливі комуняцькі "журналісти" та "історики за викликом" гавкотіли на американців і британців.

І загальний сенс цього гавкоту був такий: союзники взагалі не хотіли воювати й усіляко відтягували відкриття Другого фронту. І лише коли зрозуміли, що СРСР переможе Гітлера і без них, вступили в бій аби й собі здобути лаври переможців.

Але правда зовсім інша. Спочатку скажемо, що ніякого терміну "Другий фронт" у світовій історії не існує. Знову ж таки це вигадка московської пропаганди, яка таким чином підкреслювала, що радянсько-німецький фронт нібито був "першим", а отже головним. При цьому чомусь забували, що союзники воювали з нацистами на землі, в небесах і на морі з осені 1939 року, коли Сталін обмінювався з Гітлером теплими телеграмами, гнав стратегічну сировину без якої неможливо воювати і пропонував нацистам відкритий віськово-політичний союз.

Насправді масовані бойові дії на Європейському континенті американцями і британцями було ВІДНОВЛЕНО 9 липня 1943 року висадкою на Сицилії. Це знаменита операція "Хаскі", яка призвела до переносу війни на територію Італії й зрештою капітуляції цього союзника Німеччини 3 вересня 1943 року.

До слова, саме ця операція врятувала Червону Армію від грандіозного погрому на Курській дузі бо дізнавшись про події на Сицилії, Гітлер наказав наступ, який вже фактично завершувався успіхом і радянським військам загрожував новий небачений "котел", зупинити, а кращі авіаційні та бронетанкові частини відкликати для перекидання в Італію та на Балкани.

Якби московські історики були чесні, вони б про це розповідали в шкільних підручниках. Але на москві не історія - суцільна брехня. Москва завжди була невдячна за порятунок і на добро відповідала тоннами гуано...

Висадка союзників на Сицилії прямим чином торкнулася України та Польщі. Гадаєте, це лише збіг - таємнича загибель лідера польського руху опору генерала Сікорського (матеріали розслідування якої засекречено аж до 2043 року) 4 липня; початок операції "Хаскі" 9 липня і апогей трагічних подій на Волині 11 липня 1943 року? Зовсім ні.

Взагалі, друзі, те, що в Києві називають "Волинською трагедією", а на москві і, на жаль, досі у Варшаві - "Волинською різаниною", насправді було ключовим моментом всієї Другої світової війни і вплинуло на післявоєнне світовлаштування.