"ПРО АФГАНІСТАН" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ПРО АФГАНІСТАН" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Таліби заявили про взяття під контроль всієї території Афганістану. Президент Афганістану зрікся влади. Буде сформований тимчасовий уряд за участі лідерів «Талібану». По-факту, «Талібан» здобув практично все озброєння, залишене американцями для армії Афганістану.

Що це все означає і чому американці пішли? Для початку, що таке «Талібан». Аби просто, таліби – це ісламські більшовики. Фанатики, що марять новим «новим миром» - лише не за Марксом, а за шаріатом. Зараз ці дивовижні люди, які всі останні 20 років не училися нічому крім як воювати, захопили величезні запаси зброї і територію з чималим мобілізаційним ресурсом. Що станеться далі?

Те саме що сталося з більшовиками у 1917 р. Вони почали експансію на землі які вважали своїми – Україна, Дон, Урал… Таліби зараз стануть грандіозним гемороєм для країн-сусідів. Для Ірану, Пакістану, і навіть для Китаю – через Ваханський коридор. Тепер таліби будуть не американським, а їхнім спільним гемороєм. І вже повірте, приходу Талібану до них, керівники Ірану та Пакістану не хочуть так само, як польські соціалісти у 1920 р. не хотіли приходу більшовиків.

 Але особливий геморой почнеться зараз у Туркменістану, Узбекістану та Таджикістану. І фокус в тому, що всі вони – союзники Росії. Ба-більше, Узбекістан, Таджикістан і Росія щойно провели біля кордонів с Афганістаном спільні навчання. Як раз через загрозу талібів. От тільки проводити навчання і реально воювати з талібами – речі принципово різні. Один раз Москва ув’язалася в війну проти афганських ісламських фанатиків, для неї це завершилося руїною імперії.

Москва це розуміє, і тому намагається з талібами порозумітися вже зараз – саме через те у Москві нещодавно приймали делегацію Талібану, на секундочку – членів організації, визнаної в Росії терористичною. Москва намагається з талібами домовитися. А це приблизно… Ви собі уявляєте році щось так у 1919-му, угоду між більшовиками і країною, керівництво якої більшовики зневажають? От приблизно це й буде.

І відкрутитися Москва не зможе, бо в країнах Середньої Азії ударно посилює свою присутність Китай. У Казахстані китайців уже дуже багато. Відмова Росії виступити проти талібів кине ці країни в обійми китайців… США цілком влаштує, якщо Китай захопиться з війною з талібами через свій вплив у Середній Азії. Що при цьому станеться в стосунках Китаю і Росії – від перспектив голова обертом.

Я вже бачив пости окремих блогерів різної міри зеленості, мовляв – Байден програв в Афганістані. Шановні, при чому тут Байден? Вивести війська з Афігану було рішенням президента Трампа. А якщо чесно – то взагалі до лампочки хто був би президентом. Американська система вибудувана так, що персоналія президента принципового значення не має. Якщо США вирішили вивести війська з Афгангу, це тому що так вирішила більшість політичної еліти США, з усіх партій.

Це – реальна політика, ласкаво прошу. У ній нема вічних друзів, є лише вічні інтереси. Аби США з тобою дружити, треба бути для них або дуже потрібним, або правильно їх до дружби примушувати. Петру Порошенко це вдавалося. Президентам Афганістану (вже колишньому) і України (наразі чинному) вдається не дуже. Таке до них і ставлення.

Хоча траур грантожерів я чудово розумію – їхніх афганських колег щойно злили в унітаз. Когось евакуювали разом з американцями, а більшості помахали ручкою і сказали «Гуд лак!» Це найбільший для них удар, після того як вірменські грантожери ущент програли війну Азербайджану. Ну, нічого не поробиш. Якщо афганські грантожери обростали садибками і земелькою як наші, і так само гнобили своїх керівників-державників – не дивно що таліби захопили Афганістан аж так швидко. Далі – наслідки.