"Про намір Зеленського, аби в кожній області збудували новий завод" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"Про намір Зеленського, аби в кожній області збудували новий завод" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Від 500 до 5000 працівників. Що я вам маю про це сказати?

Для початку, для порівняння. На Вінницькій фабриці "Рошен" працює біля 1700 працівників. Тобто умовно, Зеленський хоче аби збудували по "Рошену" в кожній області. Намір безумовно благий. Але.

В Україні 24 області і одне місто державного значення (АРК Крим і Севастополь не враховуємо, вони під окупацією). Тобто Зеленський хоче збудувати 25 заводів і для цього дає вказівки головам ОДА і міністрам.

Але за президента Порошенка в Україні було збудовано більше 200 підприємств. І Порошенко для того не оголошував ніяких кампаній. Спрощення податків, децентралізація - і вуаля. Що за Зеленського виробництво працювати стало набагато гірше, я помітив особисто - все ж таки маю до нього стосунок. Власники позгортали інвестиційні програми і вкладаються тільки у підтримку виробництв - не в розвиток.

Зате тепер президент дає вказівки!..  

Але мене непокоїть таке питання. От на цей рік ЗСУ не замовило нові сухпаї у вакуумпакетах. Очевидно, виробники згорнули виробництво. От щойно штучно (через безпідставні недопуски до тендерів та антирекламу) доведено до банкрутства корпорацію "Богдан" - єдиного (!!!) приватного виробника автівок, якими задоволені в ЗСУ. Ті вантажівки навіть на параді щойно показали. От на Укрзалізниці контракти здобувають виключно "свої" - а ми дивуємося що вагони перетворюються на скотовозки. От суто з політичних міркувань заблоковано роботу заводу Кузня на Рибальському. От рік тому міністр Степанов ледь не поклав пузиком на бетон фірму "Текстиль-Контакт" (врятувала її співпраця з "Рошеном", до речі), розірвавши контракт на виготовлення костюмів біозахисту для лікарів.

Зеленський всерйоз вважає, що хтось з підприємців за таких умов інвестуватиме в Україні у виробництво? Якщо прем'єр Шмигаль преЗЕденту не пояснив, поясню я. Виробництво - це завжди довгі гроші. Кваліфікований технар - як хірург, якщо він не працює за фахом регулярно, він деградує. Якщо людина вкладається у виробництво, їй потрібно років 15 спокійного існування, аби виробництво розвинулося. Україна нині не здатна виробляти, наприклад, конкурентну сільгосптехніку - нема кваліфікованих кадрів. Час потрібний, аби вони з'явилися. І кошти інвесторів.

А тепер скажіть, звідки візьмуться в Україні кваліфіковані кадри? Хто вкладе гроші у виробництво в Україні, після прикладів Гладковського і Шандри?

Ні, я не заперечую, 25 заводів з виробництва шестикутних клаптиків чи п'ятилітрових лантухів Зеленський може й збудує - державним коштом. Тільки толку з того Україні?