"Про саботаж впровадження військової польової форми" - Борислав Береза

"Про саботаж впровадження військової польової форми" - Борислав Береза

З високих трибун, на сторінках провідних газет та журналів, в студіях найвпливовіших світових медіа та в аудиторіях найвідоміших університетів вже більше восьми місяців говорять про нашу війну як про протистояння цінностей та про те, що Україна зараз – перший бастіон оборони світової цивілізації. Все просто: гуманізм проти варварської жорстокості; повага до особистості та її талантів проти кондового приниження, як способу існування солдатів Урфін Джуса. Наші політики та високопосадовці щоденно розповідають нам та світу, що ми одне ціле з ідеалами західної цивілізації тому для Міністерства оборони дуже важливим є всі питання забезпечення військових. На цьому героїчному тлі особливо контрастно виглядає саботаж впровадження військової польової форми, яка враховує особливості жіночого тіла. А тепер про все по порядку.

 Кілька місяців тому одразу дві ініціативні групи поставили собі чітку мету: одяг українських захисниць має бути зручним. Одна група, під керівництвом депутатки Київської Міськради, вирішила закрити поточну проблему і відшити жіночу форму за лекалами жіночого польового костюму армії США. В цей час друга волонтерська ініціатива, FRMT, на чолі з конструктором жіночого одягу провела дослідження найкращих зразків жіночої військової форми західних країн. І після аналізу всієї інформації запропонувала не рибу, а вудку – лекала одягу, який повністю враховує вимоги українських стандартів. Більше того, лекала і авторські права волонтери готові передати Міністерству оборони... безкоштовно. Ось тобі все для того, щоб пошити комфортний одяг для українських захисниць на українських фабриках згідно зі стандартною тендерною процедурною. Тільки роби!

 Протягом цих місяців, волонтерам ініціативи FRMT вдалося домовитись про експериментальні тести одностороїв, які вони розробили для жінок-військових. За те, що такі тести відбудуться, потрібно подякувати Міноборони. Адже замість того, щоб за звичкою зручно сісти на корупційні потоки і красти гроші платників податків або лише відрапортувати про забезпечення війскових всім необхідним, цього разу чиновники вирішили бодай зробити вигляд, що розглядають альтернативні варіанти. В певний момент всім, хто займався цім питанням, навіть почало здаватися, що відбудеться диво та ось він шанс для українських жінок-військовослужбовців на комфортну форму. Але диявол, звісно ж, криється в деталях. Не знаю, що мотивує чиновників на дії, але мабуть корупційне крило Міноборони має своє бачення того, як мають проходити змагання ідей, які повинні стати важливою складовою щоденної військової служби українських жінок. Чому я пишу про корупцію тут? Зараз поясню.

Перед тим, як прийняти жіночу військову форму, як стандарт, її треба протестувати на зручність, прочність та все інше. Але комусь в міністерстві дуже хочеться нічого не змінювати, але... сидіти на схемі.Тому тестування буде проходити за допомогою давнього українського інструменту, який добре видно на лекалах штанів – тобто «через сраку». Отже, для «повноти» експерименту, до тестів допущено три варіанти форми:

 - жіноча військова форма, пошита за стандартами НАТО, але вона має цілу купу відмінностей від стандартів чоловічої форми ЗСУ;

- розпаровані комплекти стандартної чоловічої польової форми, щоб таким чином компенсувати недоліки одягу, пошитого без урахування особливостей будови жіночого тіла;

- форма, відшита за лекалами, які включають світовий досвід виготовлення спецодягу для тіл різної будови (враховані особливості жіночої фігури, але також передбачається, що цю форму зможуть носити і чоловіки з відповідною будовою тіла), яка повністю відповідає стандартам ЗСУ.

 А тепер обіцяні нюанси. По-перше, методологія тестування досить дивна. Міністерство запропонувало відправити по одному типу форму у три різних частини, які беруть участь у випробуванні. Ще раз пояснюю. Тестувальники форму тестують не порівнюючи одну з іншою і не маючи можливості обрати більш зручну. Ну, зрозуміло, якщо в тебе є одне взуття, то порівнювати його немає з чим.

І ще одна важлива умова – жінки, які носитимуть один з тестових зразків не можуть навіть спілкуватися з тими, хто тестуватиме інший варіант. Тобто жінка не зможе одягнути і випробувати усі три типи форми і не зможе адекватно порівняти зручність того чи іншого варіанту. За таких умов неможливо реально порівняти варіанти форми в однакових умовах і у висновку можна буде написати те, що потрібне чиновнику. По-друге, раптом виявилося, що волонтерська ініціатива FRMT банально не може купити тканину, щоб відшити тестові зразки своєї форми, яку потім можна буде поставити на озброєння. Все дуже просто – як це часто буває в державах з довгою традицією корупції, тканина виготовляється лише на єдиному заводі. А тестові зразки, відшиті з іншої тканини, як ви вже могли б здогадатися, до тестів ніхто допускати не збирається. Дивна історія, але зрозуміла в нашій країні. Монополія, така монополія. Але така, що погоджена з Міноборони. Тканину таки вдалося придбати, але тільки завдяки допомозі небайдужих.

 Для повноти розуміння додам ще декілька штрихів. Є чудовий порив і зрозуміле бажання одягнути наших захисниць, минаючи стандартизацію, бюрократію та впровадження з усією номенклатурою. В мене це викликає повагу до тих, хто цим займається. От просто на волонтерських засадах зробити добре, зробити так як має бути, бо захисниці заслуговують нести службу в зручній формі. Але на порив неможливо покладатися в майбутньому, бо порив – це не система. Такі ініціативи рано чи пізно закінчуються, бо сили та засоби волонтерів не є нескінченними. Але ця форма є і вона має право пройти тестування.

Другий варіант, розроблений FRMT, теж має право на тестування. Тому що вивчений міжнародний досвід, а лекала і авторські права на форму передаються Міністерству Оборони, яке суттєво економить на цьому кошти платників податків та час. І можу зауважити, що останній на війні значно цінніший ніж гроші.

«Яка розумна цьому альтернатива?» В самому Міноборни вирішили, що альтернатива зручній формі для жінок, які служать в українському війську, – це розпарована чоловіча форма. Звичайно, в цьому випадку не треба нічого нового вигадувати, але ціна тут – щоденний дискомфорт захисниць, які банально анатомічно відрізняються від чоловіків. Більше того, в такий спосіб держава каже кожній захисниці – твоє здоровʼя нікого не хвилює. Ну і вишенька на торті такого підходу – широкі можливості для корупції. І є ще цікава схема зі списуванням розпарованої форми...

 Кожна з форм має свої плюси та мінуси, але найбільший мінус – це те, що розпаровування просто створене для того, щоб красти. По документах для того, щоб одягнути жінку, знадобиться два комплекти, а на руки видадуть один, збірний. А далі традиційна «усушка і утруска» в рамках якої зникає інший комплект. Ми живемо в країні, де відкат до 30% є обовʼязковим протягом десятиліть і не змінюється від того яка партія зараз при владі. Саме тому політичні партії мають найнижчий рівень довіри громадян. І дуже важливо, щоб Міністр оборони Олексій Резніков усвідомив, що з такими підходами до роботи армії, його підлеглі нічим не відрізняється від десятків політичних партій, які десятиліттями розглядали владу як надійний спосіб особистого збагачення, а не служіння українському народу.

А ще важливо нагадати панові Резнікову, що повага до жінок, їхнього комфорту та здоровʼя – це і є цінності західної цивілізації, які ми повинні не лише декларувати на зустрічах на високому рівні або у нашій Асоціація АСПЕН, але і впроваджувати в щоденній роботі.

Тому хотілося б, щоб міністр оборони відчув особисту відповідальність та взяв ситуацію під контроль. Важливо щоб при обранні та виготовленні форми першочергово були враховані інтереси жінок, які несуть службу, а не чиновників-корупціонерів. І для цього потрібно, щоб у кожному підрозділі, де проходитимуть тести були всі три варіанти форми. Можна до цього тестування та обговорення підключити заступницю міністра Ганну Маляр та віце-спікера ВР Олену Кондратюк. Їм це питання буде особисто зрозумілим.

Насамкінець, додам трохи позитиву. Ми реально йдемо до стандартів НАТО в тому, що починаємо забезпечувати формою всіх відповідно до потреб та конституції. І ми йдемо навіть попереду стандартів НАТО щодо забезпечення жінок польовою формою. Бо ми не Росія. Ми творимо стандарти для своїх жінок, яких любимо та поважаємо не лише на словах. Ми показуємо усім, що ми є частина цивілізованого світу. А що таке цивілізований світ? Це повага до різноманітності, це чесна конкуренція, це відповідальність. І якщо все це впровадити в щоденну роботу, то виграють усі: і наші захисниці, і українська економіка, і навіть міністр оборони, якому не доведеться лицемірити, говорячи про цінності під час наступної зустрічі в Рамштайні. Тому дуже хочеться, щоб питання жіночої форми вирішилося через чесне тестування, а не через інтереси якихось чиновників в Міноборони.