Про українську жінку

Про українську жінку

Онука Володимира ІІ Мономаха Євпраксія-Добродея 1122 року стала дружиною спадкоємця візантійського престолу Олексія Комніна й одразу серед «освічених» греків набула (на повному сер`йозі) слави чаклунки. А все чому?
Тому, що вона була професійним медиком. Причому не просто медиком, а медиком-науковцем. Вона займалася дослідженнями в царині фармакології й спілкувалася з найіменитішими лікарями того часу.
У знаменитій бібліотеці Медичів зберігся її трактат під назвою «Алімма», що в перекладі значить «Мазі», написані Євпраксією - зауважте, нерідною для неї грецькою мовою.
Це перший у світі медичний трактат, написаний жінкою.
На Русі, а потім Україні жінки завжди грали особливу роль. Це повелося ще зі скіфських часів. Якщо хто не знав, жінки-войовниці мешкали на українських землях ще за скіфських часів. Про це свідчать артефакти, знайдені у скіфському могильнику ІV-ІІІ ст. до н. е. біля села Скельки Запорізької області.
Найімовірніше, античні автори відображали у своїх творах під амазонками скіфських та сарматських жінок. За легендою, сарматська дівчина мала право одружитися лише після того, як перемогла хоча б одного супротивника на полі бою. Сарматки носили на поясі особливий кинджал, призначення в якого було лише одне - вбити кривдника.
Відомо ім`я сарматської цариці Філістери, яка на чолі 300 жінок-войовниць навідувалася до Олександра Македонського.
Якщо хто не знав - за часів Святослава Хороброго жінки воювали поряд з чоловіками і під Доростолом, як свідчать візантійські хроністи серед тіл загиблих русів знаходили і тіла їхніх бойових подруг. При зброї.
І в пізніші часи українська жінка була особливою. В часи козаччини жінки за відсутності чоловіків захищали свої села від нападників і навіть міцні, вкриті шрамами козарлюги побоювалися своїх "половинок".
Українські жінки разом з чоловіками воювали з турками і татарами. І перша у світі жінка, яку було офіційно прийнято до війська у офіцерському званні - українка, громадська діячка та науковець Олена Степанів.
Ну, а те, що немає у світі красивішого видовища, ніж україночка у тонкій яскравій вишиваночці - годі й казати. Кажуть, що коли Гітлер під час перебування у окупованій Полтаві побачив українських дівчат, він наказав терміново переглянути расову теорію.
Зі святом весни, любі жінки!