Проблема куріння для оточуючих: де можна курити, а де не можна. Хто і як штрафує!

Проблема куріння для оточуючих: де можна курити, а де не можна. Хто і як штрафує!

Куріння є найпоширенішою шкідливою звичкою у світі. При цьому негативні наслідки від диму курця шкодять як йому самому, так і оточуючим. А саме, окрім шкоди токсичного впливу нікотину на організм курця, отруйні речовини з тютюнового диму отримують і інші люди, які знаходяться в задимленому діапазоні (пасивне куріння).

За інформацією фахівців, і активний, і пасивний курець обоє отримують шкоду для здоров’я. Одночасно пасивні курці можуть отримати навіть більшу шкоду. Це пояснюється тим, що активний курець курить сигарету із фільтром, а пасивний курець дихає димом без жодних фільтрів.

В процесі «пасивного куріння» в організм «пасивного курця» разом тютюновим димом попадають такі отруйні речовини як аміак, синильна кислота, чадний газ, а також радіоактивні елементи та канцерогенні речовини. Раніше «Укрінформ» повідомляв, що від пасивного куріння в Україні щороку помирає 14 тис. осіб.

Тому держава вживає заходів щодо захисту людини від шкідливого впливу тютюнового диму на робочих і в громадських місцях. Для цього навіть прописано окремий закон. Одним з видів захисту є заборона куріння у місцях, де оточуючі можуть отримати шкоду від «пасивного куріння»

Де заборонено куріння взагалі

Законом заборонено курити тютюнові вироби та електронні сигарети:

1) у ліфтах;

2) у приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я;

3) у приміщеннях та на території навчальних закладів;

4) на дитячих майданчиках;

5) у приміщеннях та на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури та спорту;

6) у під’їздах житлових будинків;

7) у підземних переходах;

8) у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів;

9) у приміщеннях закладів ресторанного господарства;

10) у приміщеннях об’єктів культурного призначення;

11) у приміщеннях державних установ;

12) на стаціонарно обладнаних зупинках маршрутних транспортних засобів.


У зазначених місцях не можна встановлювати спеціальні місця для куріння та заборонено куріння взагалі по всій території цих об’єктів та територій.

Де заборонено куріння, окрім спеціально відведених для цього місць

Окрім цього законом прописані окремі місця, де у загальному куріння заборонено, однак дозволяється курити у спеціально відведених місцях. Зокрема, поза відведеними місцями куріння заборонено:

1) у приміщеннях підприємств, установ та організацій;

2) у приміщеннях готелів, мотелів;

3) у приміщеннях гуртожитків;

4) в аеропортах та на вокзалах.

У таких місцях власник чи орендар зобов’язаний відвести спеціальні місця для куріння, сумарна площа яких не має перевищувати 10 відсотків загальної площі відповідного приміщення. Такі спеціальні місця повинні бути обладнані витяжною вентиляцією для видалення тютюнового диму.

При цьому має бути розміщений графічний знак з текстом: “Місце для куріння. Куріння шкодить Вашому здоров’ю!”.

Якщо ж на підприємстві, установі чи організації такі місця відсутні, то працівники можуть вимагати від власника відведення та облаштування таких спеціальних місць для куріння. Якщо ж він відмовиться, то може отримати штраф.

Які штрафи і хто штрафує

За куріння у заборонених місцях, а також за не відведення спеціальних місць для куріння передбачені грошові штрафи. Будь-який громадянин може повідомити про куріння у забороненому місці і курець може отримати штраф.

А саме, за куріння в заборонених місцях курець може отримати попередження або штраф від 51 грн до 170 грн. Повторно таке ж порушення протягом року передбачає штраф від 170 грн до 340 грн (ст.175-1 КУпАП). Штрафи накладають працівники поліції або посадові особи міських чи сільських рад, де куріння заборонено рішеннями таких місцевих рад.

Куріння в автобусах, маршрутних таксі, тролейбусах, трамваях передбачає попередження або накладення на курця штрафу від 85 до 340 грн. (ч.2 ст. 119 КУпАП). Штрафи накладає керівництво перевізника, який надає послуги з перевезення, або контролери.

За куріння у вагонах (у тому числі в тамбурах) приміських поїздів, у невстановлених для куріння місцях у поїздах місцевого і дальнього сполучення, а також у метрополітенах курець отримає попередження або штраф від 85 до 340 грн. (ст. 110 КУпАП). Штрафи накладають працівники поліції або посадові особи станцій, депо, начальники поїздів, контролери.

Якщо власник чи орендар приміщення не забезпечить відведення спеціального місця для куріння, чи не обладнає його витяжною вентиляцією, чи не розмістить графічний знак з текстом: “Місце для куріння. Куріння шкодить Вашому здоров’ю!”, то може отримати штраф від 1000 до 10 000 грн. Штрафи накладає інспекція захисту прав споживачів.

Висновки

Куріння безперечно є шкідливим як для самого курця, так і для оточуючих. Якщо курець самостійно прийняв рішення щодо себе, то важливим є захистити від шкідливого диму оточуючих.

Для цього слід використовувати законодавчі інструменти. Зокрема робити зауваження особам, які курять у заборонених місцях, або повідомляти відповідні органи для притягнення винних осіб до відповідальності та припинення шкоди для оточуючих.

Якщо курить водій автобуса і дим йде по салону автобуса, слід повідомити керівництво перевізника, яке організовує перевезення, для вжиття заходів щодо водія. У приватних автомобілях закон на даний час не забороняє куріння в присутності інших пасажирів. Однак це питання має вирішуватись між присутніми в авто за взаємною згодою із розумінням один до одного, оскільки є порушенням права на безпеку здоров’я інших пасажирів.

При цьому законодавство не просто рекомендує, а зобов’язує у приміщеннях підприємств, установ та організацій відводити спеціальні місця для куріння з встановленням витяжної вентиляції. Якщо ж на підприємстві таких спеціальних місць немає, працівники можуть звернутись в інспекцію захисту прав споживачів. Після отримання штрафу до 10 000 грн керівник підприємства створить належні умови для курців, щоб не заподіювати шкоду іншим працівникам.

ДОРОЖНІЙ АДВОКАТ