Іран відправив першу партію безпілотників до Росії для використання в Україні, - Washington Post

Іран відправив першу партію безпілотників до Росії для використання в Україні, - Washington Post

Російські вантажні літаки вилетіли з Тегерана 10 днів тому з БПЛА, деякі з яких уже вийшли з ладу, повідомляють офіційні особи США та союзників

Російські вантажні літаки тихо забрали перший із десятків бойових безпілотників іранського виробництва для використання проти України, повідомили американські чиновники. Цей крок наголошує на поглибленні зв'язків між Москвою та Тегераном, а також свідчить про труднощі Росії у забезпечення своїх виснажених збройних сил.

За даними розвідки, зібраними американськими та іншими шпигунськими агентствами, 19 серпня з Ірану вилетіли транспортні літаки, які перевозили щонайменше два типи БПЛА, здатних нести боєприпаси для атак на радари, артилерію та інші військові цілі.

Але хоча ця зброя може значно посилити військові дії Росії проти України, її передача була затьмарена технічними проблемами, заявили в інтерв'ю представники служб безпеки США та союзних урядів. За словами чиновників, під час перших випробувань, проведених росіянами, іранські безпілотники зіткнулися з численними збоями.

"У системі є кілька помилок", - сказав співробітник союзницької служби безпеки, уряд якого уважно стежив за перебігом передачі. "Росіяни незадоволені", - сказав чиновник.

Початкове постачання до Москви безпілотників серій Mohajer-6 і Shahed, імовірно, є першою частиною запланованої передачі сотень іранських БПЛА різних типів, повідомили представники адміністрації Байдена.

Прибуття іранських безпілотників може допомогти заповнити найважливішу прогалину у військовій кампанії Росії в Україні. У Росії, що має від 1500 до 2000 військових розвідувальних БПЛА, відносно мало ударних безпілотників, здатних завдавати точних ударів по цілях у глибині ворожої території. Україна, навпаки, використовує бойові БПЛА турецького виробництва для завдання руйнівних ударів по російській бронетехніці, вантажівках та артилерії з перших тижнів конфлікту.

У липні адміністрація Байдена попередила, що Росія готується придбати велику кількість іранських безпілотників для проведення атак "повітря-земля", радіоелектронної боротьби та цілевказівки на полі бою в Україні.

Минулого тижня оглядач Washington Post Девід Ігнатіус повідомив, що Іран почав постачання безпілотників. Однак подробиці передачі, включаючи типи поставлених БПЛА та їх нібито незадовільні характеристики, раніше не повідомляли.

У своїх інтерв'ю представники США та союзників з безпеки заявили, що російські літаки прилітали на іранський військовий об'єкт за безпілотниками протягом кількох днів у середині серпня. Співробітник союзної служби безпеки сказав, що початкова партія включала дві моделі безпілотників Shahed, Shahed-129 та Shahed-191, а також Mohajer-6. Всі вони вважаються одними з найкращих іранських військових безпілотників, призначених як для атак, так спостереження.

За словами представника служби безпеки, переговори про угоду велися протягом кількох місяців групою під керівництвом бригадного генерала Сейєда Ходжатоли Курейші, начальника відділу постачання та логістики Міністерства оборони Ірану та військового аташе Росії в Тегерані. Згідно з домовленістю, іранські технічні експерти вирушили до Росії, щоб допомогти встановити системи, а російські офіцери пройшли навчання в Ірані, сказав чиновник.

Іранські офіційні особи опосередковано відповіли на заяви США про підготовку постачання безпілотників. Офіційний представник МЗС Ірану Насер Канаані минулого місяця визнав "іранську та російську технологічну співпрацю", але заявив, що Тегеран віддає перевагу дипломатичному врегулюванню конфлікту в Україні. Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков, якого минулого місяця запитали про угоду щодо придбання іранських БПЛА, сказав, що російський президент "не має коментарів з цього питання".

Хоча Іран постачає військові безпілотники озброєним маріонетковим групам, таким як єменські повстанці хуті, він рідко, якщо взагалі колись, випробовував такі моделі проти складних систем електронних перешкод та зенітних систем, використаних в Україні, каже Майкл Найтс, військовий експерт та експерт з питань безпеки з Вашингтонського інституту близькосхідної політики

Іран продемонстрував здатність проводити атаки безпілотників "роєм" - за участю кількох безпілотників-смертників, спрямованих на одну мету - і західні уряди уважно стежитимуть за тим, чи зможуть іранські БПЛА проводити такі операції на полі бою, де триває запекла боротьба, сказав Найтс.

"Ці іранські безпілотники раніше не діяли за умов складної протиповітряної оборони", - сказав він. "Найближче вони підійшли до цього, коли завдавали ударів по Саудівській Аравії або по американських базах в Іраку, і, як правило, не досягли успіху. Тому я не здивуюся, що в більш напруженій обстановці, як в Україні, у них виникнуть деякі проблеми ".

За словами експертів, для Росії конфлікт в Україні показав, що країна не змогла розробити лінійку бойових безпілотників, аналогічних тим, які Сполучені Штати використовували протягом двох десятиліть. "Вони розуміють, що ці безпілотники були потрібні їм учора у великих кількостях, - каже Сем Бендетт, російський військовий аналітик із дослідницької групи CNA, розташованої у штаті Вірджинія.

І Росія має лише дві країни, до яких вона може звернутися, щоб "заповнити прогалину в можливостях" бойових безпілотників: Китай та Іран. Але Китай глибоко втягнутий у глобальний ланцюжок поставок і не хоче постачати бойові БПЛА, тому що це, ймовірно, спричинить санкції США, сказав він.

Залишається Іран, який не схильний до такого ж впливу і чий потенціал є внутрішнім, "на що й орієнтуються росіяни", - сказав Бендетт. "Іран також є союзником Росії. Тож це єдиний реальний вибір, який залишився. Іран є дуже цікавим випадком наявності вітчизняної промисловості, яка виросла в умовах санкцій. І вона є досить потужним потенціалом".

У червні Сполучені Штати почали постачати Україні високомобільні артилерійські ракетні системи, широко відомі як HIMARS, які можуть точно запускати кілька ракет російськими військовими об'єктами з відстані майже 50 миль. Завдяки HIMARS Україна змогла знищити російські склади боєприпасів та матеріально-технічного постачання далеко за лінією фронту.

"У росіян немає можливості обмежити шкоду, яку завдають їм HIMARS", - сказав Дмитро Альперович, голова вашингтонського аналітичного центру Silverado Policy Accelerator. "Вони сподіваються, що їм допоможуть ударні безпілотники".

За словами Роба А. Лі, експерта з російських збройних сил і старшого наукового співробітника Інституту досліджень зовнішньої політики, далекобійна артилерія, поставлена ​​НАТО, наприклад, гаубиці M777, здатні запускати снаряди з точним наведенням, також посилює проблему, що постає перед Росією.

"Одна з найбільших проблем Росії зараз у тому, що її військово-повітряні сили не можуть перехопити щось за українськими лініями", - сказав Лі. "У них не так багато БПЛА далекого радіусу дії, які можуть вражати цілі за лінією фронту. Тому вони не можуть завадити Україні зміцнювати свої позиції та поповнювати запаси. ... І багато їх БПЛА збиваються або губляться через радіоелектронну боротьбу".

За словами аналітиків, хоча Росія, очевидно, прагне збільшити внутрішнє виробництво таких безпілотників, їй заважають західні санкції та експортний контроль, які зупинили потік напівпровідникових чіпів, які необхідні для виробництва такої зброї.

"Вони покладаються на чорний ринок, але потреби є величезними", - сказав Альперович. "Чипи потрібні для всього - від ракет з точним наведенням до літаків і танків, не кажучи вже про невоєнні товари в їхній власній промисловості. Так що в Росії є великий попит на чіпи, і якщо Росія зможе закуповувати повністю готові безпілотники в Ірані, їй не доведеться використовувати свої дорогоцінні запаси чіпів з чорного ринку для власних безпілотників".

Аналітики кажуть, що передача іранських безпілотників навряд чи вплине на поточні ядерні переговори між Іраном та світовими державами, які йдуть окремим треком і мають іншу мету: ліквідувати здатність Ірану швидко створити ядерну бомбу. Але подальше зміцнення військових зв'язків між Іраном та Росією саме собою є тривожною подією для Сполучених Штатів та їхніх союзників, кажуть експерти.

"Все тісніший альянс дає Росії деяку глибину військових закупівель, що вітатиметься в Москві", - сказав Кліффорд Купчан, голова Eurasia Group. "Найважливіше послання - яке, можливо, поки що не зрозуміле Путіну - полягає в тому, що одна з нібито провідних армій світу змушена звертатися до Ірану за допомогою з ключовими технологіями, що показує, наскільки виснажені їхні запаси".