"Рашистів на дно - 11.09.2022" - Ростислав Павленко

"Рашистів на дно - 11.09.2022" - Ростислав Павленко

Видання «Медуза» влучно підсумувало, що робив путін під час історичного наступу ЗСУ і звільнення Харківщини та інших українських земель:

- Голосував на муніципальних московських виборах (цілком можливо, останніх як виборів на столиці рф).

- Привітав зі вступом на престол короля Великої Британії Чарльза ІІІ (у соцмережах слушно відзначили, що у Чарльза ІІІ Віндзора більше прав на російський престол, ніж у путіна).

- Привітав московитів з 875-літтям міста (цим фактом ще раз привернувши увагу до вторинності московії щодо Руси-України; хоча салют, який фактично виглядав як вітання на честь перемог ЗСУ, виглядав «по-багатому»).

- Відвідав центр самбо і боксу в Лужниках (бо треба ж нагадувати про славетне спортивне минуле – хоча його давно більше цікавить не бокс, а ботокс).

- Відкрив оглядове колесо, яке вважається найбільшим у Європі (колесо, як повідомляли деякі телеграм-канали, відразу поламалось).

Цілком природній набір для диктатора-самодура, армії якого дали добрячого копняка і погнали з української землі, коли економіка котиться під уклін, а піддані відволікаються від проблем казками про минулу велич.

Певно, колись це драматичне протиставлення неадекватного правителя і катастрофи його держави, що набирає обертів, надихне не одного автора на шедеври у різних жанрах. А поки належить завершити цю історію і відправити на дно і диктатора, і його державу-хижака.

1. Німеччина та Європа готові до того, що росія вирішить повністю припинити постачання газу до європейських країн, заявив канцлер ФРН Олаф Шольц.

Він розповів, що на північному узбережжі Німеччини вже встановили термінали для імпорту зрідженого газу та загалом у країні «заощаджують газ».

"Ми знову використовуємо виробничі можливості вугільних електростанцій. На початку наступного року у нас буде можливість використовувати південнонімецькі атомні електростанції, що залишилися, якщо це буде необхідно», - уточнив канцлер.

2. США пригрозили санкціями за спроби обійти «стелю цін» на російську нафту – встановлений Заходом ліміт цін на російську нафту – та вирішать закуповувати її дорожче.

Про це йдеться у публікації на сайті Управління з контролю за іноземними активами (OFAC) Мінфіну США.  

У тексті зазначено, що санкції не застосовуватимуть, якщо закупівельна ціна нафти буде нижчою або дорівнюватиме «стелі».

За дотримання цінового ліміту американські фірми зможуть надавати послуги з морських перевезень російських енергоресурсів.  

Серед них можуть бути страхування, брокерські послуги, заправка корабля паливом та інше.

На думку американської влади, збитковою для рф є ціна нижче $44 за барель. Мета її встановлення - це мотивувати рф на видобуток, але при цьому не дозволити отримувати прибуток.

Після війни такий підхід може лягти в основу міжнародної гуманітарної програми на кшталт програми «Нафта в обмін на продовольство», застосованої до Іраку після його вигнання з Кувейту.

3. Заборона на морські перевезення російської нафти почне діяти з 5 грудня, а з 5 лютого 2023 року вона пошириться на інші нафтопродукти, заявили в Мінфіні США.

Компанії, які свідомо закуповують нафту рф за ціною вище цінових обмежень можуть потрапити під санкції.

Американське ембарго на закупівлі російської нафти залишиться чинним і після запровадження граничної ціни.

4. Обсяг Фонду народного добробуту росії у серпні скоротився на 285,9 млрд руб. ($1,6 млрд).

5. На росії відвідуваність кінотеатрів впала втричі після зникнення голлівудського кіно.

На тлі російського вторгнення в Україну кінокомпанії Universal, Disney, Warner Bros., Sony, Paramount перестали показувати свої фільми у російських кінотеатрах.

У результаті в березні-червні 2022-го касові збори в країні впали у 2,7 рази.

А за серпень російські кінотеатри продали квитків утричі менше за підсумки серпня 2021-го. Збори кінотеатрів зменшились на 61% порівняно із серпнем 2021 року.

Кожен третій глядач рф (39%) став ходити в кіно рідше, після того, як там перестали показувати голлівудське кіно. Чомусь ані радянські фільми, ані російські поробки не викликають очікуваного ажіотажу.

І далі ж буде...