"Рашистів на дно - 15.09.2022" - Ростислав Павленко

"Рашистів на дно - 15.09.2022" - Ростислав Павленко

Виступаючи у Європарламенті з промовою про стан Євросоюзу, президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн сформулювала філософію ЄС щодо санкцій проти росії:

«Санкції залишаться. Настав час для нас проявити рішучість, а не умиротворення».

"Солідарність Європи з Україною залишатиметься незмінною. Європа стала на бік України зі зброєю, з коштами, допомогою для біженців і з найбільшими санкціями, які коли-небудь бачили у світі", - сказала фон дер Ляєн.

Вона зазначила, що путін програє, Україна та Європа виграють. І Європа буде робити подальші кроки до цього. Економіка росії уже «в реанімації», але тиск зростатиме. Аж до самого дна.

У цьому контексті дуже слушно звучать слова американського генерала у відставці Бена Ходжеса, який наголосив, що необхідно готуватися до потенційного розпаду рф – щоб цей процес не застав Захід зненацька.

1. За оцінкою російського центробанку, сума заблокованих Національному розрахунковому депозитарії цінних паперів резидентів рф становить близько 6 трлн руб.

До того ж, на думку мінфіну рф, заморожено єврооблігацій на 4,6 трлн руб, роздрібних продуктів та депозити ще на 563 млрд руб. Фінансове відомство рф також підтвердило інформацію про заморожування міжнародних резервів на $300 млрд.

Відомство оцінює падіння банківського капіталу на 10%, падіння капіталізації фондового ринку – на 40%. Напевне, ці значення традиційно будуть вищими за підсумками року – під санкціями знаходиться 80% активів банківської системи рф, банки відрізані від SWIFT та від доступу до обладнання та програмного забезпечення. Практично зникли такі інструменти як хеджування, деривативи, євробонди та IPO – що означає дедалі зростаючу ізоляцію рф.

2. Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила про заходи, спрямовані на зниження залежності від російських енергоносіїв.

Країни ЄС мають завдяки національним заходам скоротити споживання на 10% до березня 2023 року, насамперед у час пікових навантажень – для зниження ціни.

Також передбачено обмеження на прибутки компаній-виробників електроенергії, які виробляють її з відновлюваних джерел, АЕС тощо. Натомість з надлишкових прибутків компаній нафтогазового й вугільного сектору, для яких не встановлюють верхню межу прибутку, пропонують запровадити тимчасовий внесок.

Ці заходи мають принести додаткових 140 мільярдів євро, які планується спрямувати на фінансування субсидій для найменш забезпечених груп населення та компаній, що особливо вразливі до надвисоких цін на електроенегію.

Крім того, буде виділено додаткові 3 мільярди євро для розбудови водневого ринку.

Уже зараз, завдяки раніше вжитим заходам, частка російського газу у споживанні ЄС впала з 40% до 9%. Європейські сховища газу заповнені на більш, ніж 80%. Рашистам доведеться спалювати газ – і відтак гроші, витрачені на його видобуток - у факелах над родовищами.

Це по-своєму навіть красиво.

3. Незважаючи на попередні заяви, Угорщина все ж відмовилася блокувати продовження санкцій ЄС проти росії. Їх буде продовжено ще на півроку.

Вірогідно, конструктивності Будапешта посприяли оголошені раніше плани Єврокомісії скоротити фінансування Угорщини.

Бо одна справа – догоджати росії за рахунок Європи; зовсім інша – без цього фінансування пояснити своїм громадянам, для чого їм здався той путін і його манії.

4. Влада Казахстану продовжує відмовлятися торгувати з рф в обхід санкцій, незважаючи на прохання з москви налагодити постачання та врятувати магазини росії від кризи порожніх полиць.

Міністр закордонних справ Казахстану повідомив, що угоди казахстанських компаній із рф, які потенційно можуть порушувати санкційний режим, перебувають на контролі влади США та Євросоюзу — із ними «ведуться регулярні консультації».

Внаслідок цього Казахстану вдається уникати порушення санкційного режиму проти рф.

Впевненості країні додає і те, що президент Китаю Сі Цзіньпін, уперше від початку пандемії відвідавши іншу країну, прибув саме до Казахстану – і заявив президенту Касим-Жомарт Токаєву, що Китай підтримуватиме незалежність і територіальну цілісність Казахстану.

5. Турецькі готелі підтвердили, що перестали приймати російську карту "Мір", посилаючись на вказівку Центробанку Туреччини.

Це правило запроваджується Центральним банком Туреччини через загрози санкцій.

Все йде до того, що в світі діятиме одне правило: російське – на дно. За русскім корабльом.

І далі ж буде...