"РЕАЛЬНІСТЬ ТА СПОЖИВЧА ІНФЛЯЦІЯ ЖОРСТКО БЕРУТЬ СВОЄ" - Александр Гончаров

"РЕАЛЬНІСТЬ ТА СПОЖИВЧА ІНФЛЯЦІЯ ЖОРСТКО БЕРУТЬ СВОЄ" - Александр Гончаров

За все взяте у кредит рано чи пізно доведеться заплатити. А держборг України продовжує впевнено зростати.

Виживати нам вдається, доки країни Західного блоку ще оплачують наші рахунки. Але їм це робити стає все важче. Наприклад, держборг США за останні 100 днів збільшився на $1 трлн або кожні 3,5 години він збільшується на $1 млрд! І, як повідомив Мінфін США, доходи федерального бюджету Сполучених Штатів у лютому цього 2024 року становили $271 млрд, а витрати — $567 млрд, тобто Америка витрачає вдвічі більше, ніж заробляє.

Ось це жорстокі реалії, з якими всім треба зважати. Кожен новий $1 трлн залучається на американському ринку швидше, ніж раніше, і це не завдяки попиту з боку іноземних інвесторів (він падає), а через більшу роботу друкарського верстата ФРС США. До речі, це головна причина зростання цін у США.

Всі ці питання вимагають детального обмірковування як у Кабміні, так і у НБУ. Насправді з імпортом ми отримуємо ще й стабільно високу інфляцію в доларі, крім гривні. Я завжди з сарказмом ставлюся до теми інфляції, бо це найсильніший біль в Україні. І ще жодного разу таргет НБУ щодо інфляції у сучасній історії не був реалізований на практиці. А нещодавнє повідомлення Нацбанку про те, що у лютому 2024 року споживча інфляція в річному вимірі загальмувалась до 4,3% із 4,7% у січні – просто окозамилювання.

Невже «нагорі» не бачать, що споживчі ціни, включаючи бензин, по-зрадницькому почали нове сходження? Зарплата не покриває витрати оренди, включаючи комунальні платежі та страховку. Як на дріжджах дорожчає енергія. І влада продовжує ризиковану бюджетну політику.

Як би там не було, давайте дивитись на речі реально. І якщо ми хочемо зберегти свій рівень життя, а бажано підвищити (топ-чиновникам та нардепам це ж вдається - судячи з їх декларацій), то з таким рівнем інфляції наші доходи мають зростати щонайменше на 15% - 20% щороку!

Це цілком реально досяжна прибутковість навіть за нинішніх рівнів ризику. І також реально Кабміну в умовах війни створювати нові робочі місця та впроваджувати стимули для розвитку українського ринку спільного інвестування. Якщо влада на це піде, тоді й наші люди почнуть працювати на всі боки — професійно зростати, доходи підвищувати, формувати власні заощадження.

Нарешті, народ повинен розуміти, яку якість життя він має захищати.