"РЕЙТИНГ НАЙКРАЩИХ ІПОТЕЧНИХ БАНКІВ: ДОСТУПНА ІПОТЕКА 7%" - Николай Ильинов

"РЕЙТИНГ НАЙКРАЩИХ ІПОТЕЧНИХ БАНКІВ: ДОСТУПНА ІПОТЕКА 7%" - Николай Ильинов

Два попередніх поста про іпотечну програму « Доступна іпотека 7%» викликала великий інтерес читачів, багато хто почав писати мені особисто та запитувати: «чи можна якось правильно скористатися цією програмою?» Отже, якщо Вам підходять умови цієї іпотечної програми, то для Вас наступні два моїх пости. Перший, про банки, які приймають участь у програмі, а другий про ситуації, при яких я би рекомендував скористатися програмою.
Отже, за умовами програми, кредит зараз можна отримати в 7 банках. Я почав вивчати їх кредитні продукти. Нажаль, в таких банках як ОТП та «Мегабанк», я навіть не побачив умов кредитування по цій програмі, але вивчивши умови кредитування по іншим іпотечним продуктам цих банків, я побачив, що реальна відсоткова ставка банка ОТП 27% річних при терміні кредитування до 7 років, а Мегабанк взагалі вказує реальну відсоткову ставку на рівні 29,12% річних. Тому, в мене великі сумніви, що вони взагалі зможуть витягнути програму, де реальна відсоткова ставка, по який буде кредитувати банк, буде на рівні 12,5-16% річних. Отже ці банки в цьому рейтингу посідають 6 та 7 місця відповідно.
Далі йдуть три банки, які при створення кредитного продукту виконали не всі умови «Фонду розвитку підприємництва».
На п’ятому місці опинився ПриватБанк, за те що не виконав дві умови. По-перше, вік позичальника , який повинен бути на момент закінчення кредиту, зменшив з 70 до 60 років, таким чином, наприклад, я, як людина, якій 45 років та 9 місяців, можу взяти в ПриватБанку кредит всього на 14 років та три місяці, хоча в Ощадбанку це було би 20 років, а значить мій платіж по кредиту був би меншим. По-друге, ПриватБанк збільшив перший внесок до 25% , хоча за умовами програми він повинен бути 15%, а це значить, що на купівлю квартири вартістю 50 тис $ мені потрібно шукати додатково 5 тис $.
Далі йдуть два банки, які не виконали по 1 вимогі Фонду.
Четверту сходинку цього рейтингу отримав Ощадбанк, який не виконав умову кредитування ФОПів, як я вже писав раніше. Але, в мене є впевненість, що після того, як мій пост був зачитаний в прямому ефірі програми «Сніданок з «1+1» Міністру фінансів Україні, ситуація зміниться, принаймні, по іншим іпотечним програмам Ощадбанку такої заборони немає, не зрозуміла вона виглядає і тут.
Трете місце в рейтингу отримав Кредобанк, за те, що збільшив перший внесок до 20%, при рекомендованих Фондом 15%.

Отже, в фінал вийшли два банки, які виконали всі умови Фонду. Це «Укргазбанк» та «Банк Глобус». Але, вивчивши умови кредитування та додаткові матеріали, які розміщені на сайтах банків, друге місце посів «Укргазбанк», а перше «Банк Глобус». Перевагу я віддав за те, що Глобус – це єдиний банк, який розмістив у вільний доступ не тільки перелік акредитованих банком забудовників (акредитація – це обов’язкова вимога для забудовників, які підпадають під цю програму, якщо об’єкт ще будується) , але ще надав для ознайомлення Кредитний договір з позичальником, що показує нам, що банк працює прозоро. Так, в цьому договорі, як я вже писав раніше, прописані умови, за яких позичальник буде платити повну відсоткову ставку (залежно від ситуації це від 12,5 до 16% річних), але для мене, як фінансиста та людині, яка користується послугами різних банків, важливо вивчити умови кредитування до підписання договору, а не в той же день, коли сплачені всі комісії та перший внесок. За це окремий респект Банку та заслужене ПЕРШЕ МІСЦЕ!
P.S. Наступного разу я розкажу про п’ять ситуацій, коли я би рекомендував отримати кредит по програмі «Доступна іпотека 7%»