Російські солдати кажуть, що командири використовували "загороджувальні війська", щоб зупинити їх відступ

Російські солдати кажуть, що командири використовували "загороджувальні війська", щоб зупинити їх відступ

Члени нещодавно сформованого російського штурмового підрозділу кажуть, що їхні командири розгорнули війська, щоб зупинити їх відступ, і погрожували їм смертю після того, як вони зазнали «величезних» втрат на сході України .

У відео, адресованому президенту Володимиру Путіну, група з близько двох десятків чоловіків у військовій формі каже, що вони є залишками «Шторму», підрозділу Міністерства оборони.

«Ми сиділи під відкритим мінометним вогнем і артилерією 14 днів», — йдеться у зверненні російського військового Олександра Горіна, яке вперше з’явилося в п’ятницю в російських Telegram-каналах. «Ми зазнали великих втрат. Тридцять чотири людини отримали поранення і 22 загинули, включаючи нашого командира».

Інший солдат сказав, що на початку операції підрозділ спочатку складався з 161 людини.

Горін сказав, що його люди прийняли рішення повернутися до штабу російської армії, але начальство їм відмовило в евакуації: «Вони поставили загороджувальні війська позаду нас і не дозволяли нам залишити наші позиції... Вони погрожували знищити нас одного за іншим і як одиниця. Нас хочуть стратити як свідків абсолютно недбалого злочинного керівництва».

Загороджувальні війська або сили противідступу - це військові підрозділи, розташовані позаду військ на передовій для підтримки дисципліни та запобігання втечі солдатів.

«Наші командири — злочинна організація. Інакше сказати не можна», – сказав інший російський військовий, який назвався Сергієм Молдановим.

The Guardian упізнав на відео восьми чоловіків. Під час зв’язку троє з них підтвердили, що є членами підрозділу «Шторм», і підтвердили обліковий запис, вказаний у ролику.

Чоловіки, які побажали залишитися анонімними, сказали, що їх евакуювали з передової.

Підрозділ «Шторм» був створений Міноборони в січні для участі у важкій зимовій наступальній операції Москви на сході України. Під час формування у міністерстві зазначили, що підрозділ «спеціально призначений для прориву найбільш складних та ешелонованих напрямків оборони Збройних Сил України».

Згідно з повідомленнями в російських ЗМІ, а також фотографіями, опублікованими в акаунтах кількох бойовиків у соціальних мережах, підрозділ складається переважно з російських ветеранів, які брали участь у першому наступі Росії на Україну в 2014 році.

Бійці Шторму на відео стверджували, що їх змушували давати гроші своїм командирам, а тих, хто відмовлявся, відправляли на передову.

Їхнє звернення є останнім у безперервному потоці подібних відео, які з’явилися з січня, у яких російські солдати скаржилися на погане поводження з ними.

Це збігається із зимовим наступом Москви на сході України та вказує на те, що російські війська продовжують страждати від низького морального духу та безгосподарності. Ролики також є свідченням готовності Москви відправляти своїх солдатів на позиції, де їм загрожує вірна смерть у спробі прорвати українську оборону.

У листопаді минулого року британське міністерство оборони заявило, що російські війська, ймовірно, почали розгортати загороджувальні війська або «підрозділи блокування». «Тактика відстрілу дезертирів, ймовірно, свідчить про низьку якість, низький моральний дух і недисциплінованість російських сил», – йдеться в заяві міністерства.

Кремль здебільшого відкидає повідомлення про те, що російська армія дезертирувала в Україні через погані умови та низький моральний дух.

«Чи є хлопці, які залишили свої бойові пости? Так, це траплялося… тепер все рідше», – сказав Путін наприкінці минулого року. «Я ще раз повторюю, що жодні випадки такого характеру [дезертирства] не мають масового характеру.

Президент Росії також заявив, що Україна використовує власні загороджувальні війська, «стріляючи в спину власним солдатам».

Російська армія за підтримки воєнізованого угруповання Вагнера вже більше двох місяців кидає в бій десятки тисяч солдатів, намагаючись закріпитися на Донбасі. Але наступ Москви по 160-мильній дузі на сході України приніс мінімальні прибутки за приголомшливі витрати. Західні офіційні особи оцінюють до 200 000 вбитих або поранених з боку Росії.

Ще однією ознакою того, що Москва незадоволена станом бойових дій, російські ЗМІ повідомили в неділю, що міністр оборони Сергій Шойгу звільнив командувача східним військовим округом генерал-лейтенанта Рустама Мурадова.

Його звільнення є останньою перестановкою вищого керівництва серед низки невдач на полі бою. Близькі до Кремля провоєнні блогери пов'язували звільнення Мурадова з його невдалими спробами захопити донецьке місто Вугледар .

Вважається , що під командуванням Мурадова Росія втратила понад 100 танків і бронетранспортерів у тритижневому бою у Вугледарі минулого місяця.