Російські військові «виснажені», рішення Путіна «хибне», — каже глава розвідки Великобританії, - Washington Post

Російські військові «виснажені», рішення Путіна «хибне», — каже глава розвідки Великобританії, - Washington Post

Глава розвідки Сполученого Королівства попередив у рідкісній публічній промові у вівторок, що російські сили в Україні перенапружені та «виснажені» — і що Путін допускає «стратегічні помилки в судженні».

«Сили Росії виснажені. Використання ув'язнених для посилення, а тепер і мобілізація десятків тисяч недосвідчених призовників говорять про безвихідну ситуацію», — сказав Флемінг у зверненні до дослідницького центру Royal United Services Institute у Лондоні.

«Далеко від неминучої російської військової перемоги, яку висловлювала їхня пропагандистська машина, очевидно, що сміливі дії України на полі бою та в кіберпросторі змінюють ситуацію», – додав Флемінг.

«Прийняття рішень Путіним виявилося хибним», – сказав Флемінг, і йому «мало ефективного внутрішнього виклику» з боку військової та політичної еліти Росії.

«Ми знаємо — і російські командири на землі знають — що їхні запаси та боєприпаси закінчуються», — сказав він.

Міністерство оборони Великобританії стало щоденним джерелом інформації після того, як Росія вторглася до свого сусіда в лютому, випускаючи часті невеликі оновлення в соціальних мережах, аналізуючи військову стратегію та військові зусилля Москви.

Перехід до більшої прозорості з розвідкою стався після стратегічно незвичайного рішення західних розвідувальних агенцій, у тому числі розвідувального співтовариства США, публічно поділитися інформацією про плани Путіна — хоча в кінцевому підсумку цього було недостатньо для стримування вторгнення.

Флемінг сказав Бі-Бі-Сі в інтерв’ю у вівторок, висловлюючись, що його агентство сподівається «висвітлити загрозу» та заохочувати довіру громадськості. Він попередив, що Сполучене Королівство не скидає з рахунків загрози з боку Росії. Останні 24 години довели, що Москва все ще має «дуже боєздатну військову машину», сказав він, маючи на увазі удари по десятках українських міст у понеділок.

Однак, додав він, Росії не вистачає боєприпасів і військ, і «їй, звичайно, не вистачає друзів».

Росіяни "бачать, наскільки погано та хибно Путін оцінив ситуацію", - сказав Флемінг. «Вони тікають від призову, розуміючи, що більше не можуть подорожувати. Вони знають, що їхній доступ до сучасних технологій і зовнішнього впливу буде різко обмежений. І вони відчувають масштаби жахливої ​​людської ціни його вибраної війни».

Трохи більше ніж через місяць після початку війни Флемінг попередив , що у російських солдатів низький моральний дух і низький рівень озброєння, вони часом відмовлялися від наказів і виводили з ладу власну техніку, малюючи картину хаосу на передовій Росії вже тоді.

Флемінг також попередив, що погрози Росії застосувати ядерну зброю для відновлення своїх втрат в Україні є «дуже небезпечними» і можуть призвести до «катастрофи». Однак, підкреслив він, поки немає жодних ознак їхнього розміщення, і Путін «залишався в рамках доктрини їх застосування».

Це узгоджується з поглядами офіційних осіб США, які кажуть , що вважають малоймовірним те, що Путін виконає свої погрози. Тим не менш, президент Байден минулого тижня попередив , що Путін «не жартує», і назвав його ядерні загрози найсерйознішою «перспективою Армагеддону» за 60 років.

Сполучене Королівство має три основні розвідувальні служби: MI6, служба зовнішньої розвідки, яку популяризували вигадані шпигуни Джеймс Бонд і Джордж Смайлі; MI5, вітчизняне агентство; і штаб урядового зв'язку, відомий як GCHQ, служба прослуховування. Уся розвідувальна спільнота відома секретністю.

У вівторок Флемінг також більш широко говорив про глобальні загрози безпеці, виділяючи спробу Китаю поширити свій вплив через науку та технології.

Сказавши, що це може бути «моментом розсувних дверей в історії», Флемінг звинуватив правлячу Комуністичну партію Китаю в прагненні створити «економіки клієнтів і уряди». Він сказав, що Китай прагне залучити країни до своєї сфери впливу, заохочуючи їх купувати китайські технології та нести те, що він назвав «прихованими витратами».