Російсько-білоруський обман частково вдався, - Intelligence online

Російсько-білоруський обман частково вдався, - Intelligence online

Відновлення спільного російсько-білоруського військового угруповання викликало занепокоєння в колах безпеки в Мінську, які стримано говорять про пряму участь у війні в Україні. Останні маневри приховують дві чіткі операції з обману, одну здійснив Кремль, а іншу — КДБ Білорусі.

Операція з обману, розпочата минулого тижня, щоб припустити, що Білорусь вступає у війну в Україні, провалилася з самого початку. За даними наших джерел, розвідники України та кількох країн НАТО одразу розцінили це як дезінформаційну операцію.

На папері план здавався складним: Білорусь мала оголосити, що прибуття танків, артилерії та російських військ до її південного кордону є суто оборонним заходом, сподіваючись, що Україна та її союзники повірять, що йде підготовка до наступу з Білорусі та спонукати Україну перекинути свої сили до її північного кордону.

Хоча операція з дезінформації виявилася невдалою, вона викликала плутанину серед співробітників служби безпеки середнього рівня в Мінську, які не знали про операцію, і показала ступінь протидії війні в білоруських силах.

Саботажний опір

Для президента Білорусі Олександра Лукашенка ризикована операція з дезінформації була більше спрямована на вплив на внутрішню політику, ніж на регіональні справи. Під прикриттям мобілізації військових ресурсів для протидії зовнішній загрозі 14 жовтня Мінськ оголосив «високу терористичну готовність» і мобілізував КДБ, розвідувальну службу країни, яка була поставлена під виключний контроль президента указом від 10 жовтня. За даними наших джерел, Лукашенко сподівається завдати смертельного удару збройній опозиції Білорусі, яку режим вважає головною загрозою своєму виживанню.

КДБ провів диверсійну операцію проти «Плану Перемоги» — ініціативи асоціації перебіжчиків із правопорядку «Bypol» з метою організації народної підтримки повстання проти режиму. Відповідно до плану, волонтери реєструються в безпечному чат-боті Telegram і отримують або чекають інструкцій відповідно до свого профілю та навичок. Раніше цього місяця КДБ провів фальшиву операцію, надсилаючи громадянам текстові повідомлення про те, що план запускається. Голова Bypol Олександр Азаров, нині міністр внутрішніх справ в альтернативному уряді на чолі з дисиденткою у вигнанні Світлана Тихановська, швидко повідомив волонтерам, що повідомлення були неправдивими.

Диверсія

З російського боку підґрунтя для дезінформаційної операції закладалося ще 20 вересня. Напередодні російської мобілізації Кремль розпочав підпільну інформаційну кампанію, «просочивши» певним західним контактам інформацію про те, що Лукашенко готовий втягнути Білорусь у війну. Хоча цього не сталося, чутки заклали основу для посилення спекуляцій через три тижні щодо поточних маневрів.

Незважаючи на всі свої недоліки, операція з дезінформації мала стратегічні наслідки для України. Хоча спецслужби України не вірять, що Мінськ має намір вступити у війну, військове командування країни, тим не менш, змушене боротися зі збільшенням присутності російської військової техніки та військ на північному кордоні.