"Середа, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Середа, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
У РБ ООН відбувається екстрене засідання у зв'язку з російськими ударами по Україні
За словами високопоставленої представниці ООН, навмисна атака на лікарню є воєнним злочином
*
Кислиця в ООН - Росія намагається фізично знищити українських дітей, яких не може викрасти й «перевиховати»
*
Постійний представник України при Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) Олександр Карасевич переконаний, що покарання Росії за вчинені злочини є невідворотним
*
ООН - Через збройну агресію Росії більш як 14,5 млн жителів України потребують гуманітарної допомоги, це 40%
*
Американські законодавці засудили російський удар по дитячій лікарні у Києві
В інтерв'ю Українській службі «Голосу Америки» конгресмени назвали удар по лікарні у Києві геноцидом та військовим злочином, пообіцявши продовжувати надавати підтримку Україні
*
США в ООН - Російський диктатор Володимир Путін не має жодного бажання досягти миру в Україні, що доводить учорашній ракетний удар по дитячій лікарні «Охматдит» у Києві
*
Росія не дала Чехії виголосити заяву на Радбезі ООН. Послу РФ у Чехії Олександру Змєєвському, якого викликали до чеського МЗС у зв'язку з атакою на Україну, передали текст заяви, підготовленої для сьогоднішнього засідання Ради Безпеки ООН
*
Байден: Україна може зупинити та зупинить Путіна
У залі Ендрю Меллона у Вашингтоні відбулося урочисте відкриття ювілейного саміту НАТО. Президент Байден виступив із вітальною промовою на святкуванні 75-річчя НАТО
У вівторок увечері президент США Джо Байден виступив із вітальною промовою на офіційному відкритті саміту НАТО у Вашингтоні, яке відбулося в історичному місці - Аудиторії Ендрю Меллона.
Аудиторія Ендрю Меллона – історичний зал у неокласичному стилі на 750 місць, розташований у так званому Федеральному трикутнику, куди входять ще 9 великих міських та федеральних офісних будівель столиці США. Підписання Північноатлантичного договору, який заснував НАТО, відбулося саме тут 4 квітня 1949 року.
Північноатлантичний альянс, який пережив холодну війну, Варшавський договір і проіснував уже довше ніж Радянський Союз, святкує своє 75-річчя в місці свого народження - столиці США, Вашингтоні.
У своїй привітальній промові глава Білого Дому докладно зупинився на досягненнях та нових викликах для Північноатлантичного альянсу.
«Мені приємно приймати вас у цей знаменний рік, з гордістю озиратися назад на все, чого ми досягли, і дивитися в наше спільне майбутнє із силою та рішучістю, – сказав Байден. - Сьогодні НАТО сильніше, ніж будь-коли».
Виступу Байдена передували кадри історичних інтервенцій НАТО, звернення президентів США до союзників та емоційні цитати про значення слова «добрий друг».
«Разом ми відновили Європу з руїн війни, високо тримали смолоскип свободи протягом довгих десятиліть холодної війни. "Колишні противники стали нашими товаришами з демократії", - сказав Байден. - Коли на Балканах спалахнула війна, ми втрутилися, щоб відновити світ і зупинити етнічні чистки».
Байден нагадав, що коли 11 вересня 2001 року був скоєний напад на США, всі союзники по НАТО, підтримали Америку, вперше в історії НАТО використавши статтю 5 Договору про колективну безпеку і визнавши напад на Сполучені Штати - нападом на всіх членів альянсу.
«Сьогодні НАТО сильніше, ніж будь-коли. Протягом багатьох років Фінляндія та Швеція були нашими найближчими партнерами. Тепер вони вирішили офіційно приєднатися до НАТО. Тому сила і значення статті 5 НАТО – зросли», - підкреслив американський президент.
Байден особливо зазначив, що коли у 2020 році його було обрано президентом, то лише дев'ять союзників по НАТО витрачали на оборону 2% ВВП. Цього року – 23 країни-союзниці витратить щонайменше 2%, а деякі – і більше.
Байден докладно зупинився на темі російської агресії проти України.
«У Європі триває агресивна війна Путіна проти України. І Путін хоче не більше не менше, як повного підпорядкування України, хоче покласти край українській демократії, знищити українську культуру і стерти Україну з землі. Він не зупиниться в Україні, не помиляйтеся. Україна може зупинити та зупинить Путіна», - заявив голова Білого дому.
Президент США нагадав: «Разом ми створили глобальну коаліцію, щоб протистояти Росії, надали значну гуманітарну допомогу, і разом ми надали Україні достатньо, щоб захистити її та себе: бойові броньовані машини, системи ППО, ракети великого радіусу дії та мільйони одиниць боєприпасів».
«Переважна більшість американців розуміє, що НАТО забезпечує безпеку для нас усіх. Той факт, що обидві партії – Республіканська та Демократична – представлені тут сьогодні, є свідченням цього. – сказав на завершення Джо Байден. -
Американський народ знає, що весь прогрес, який ми досягли за останні 75 років, відбувся під захистом НАТО. І американський народ розуміє, що сталося б, якби в Європі не було американських військ».
Відразу після виступу Джо Байден вручив президентську медаль свободи генеральному секретарю НАТО Йєнсу Столтенбергу.
«Ви керували цим альянсом в один із найважливіших періодів у його історії… Ви відклали свої сімейні плани, коли почалася російська війна в Україні… Сьогодні НАТО сильніше та енергійніше. І люди по всій Європі та Північній Америці у майбутньому пожнуть плоди вашої праці», - заявив президент Сполучених Штатів.
Російська служба Голосу Америки вела пряму трансляцію в соцмережах з відкриття ювілейного саміту НАТО.
*
Байден: нові ракетні удари - «жахливе нагадування про жорстокість Росії»
Президент США заявив, що Вашингтон та його союзники щодо НАТО оголосять цього тижня про нові заходи щодо посилення ППО України
*
Президент США переконаний, що сьогодні Північноатлантичний альянс є найсильнішим за всю свою історію
*
Блінкен: удар по дитячій лікарні у Києві підтверджує, що агресія Росії продовжується
Держсекретар США зустрівся з міністром закордонних справ України напередодні урочистого відкриття саміту НАТО
У вівторок 9 липня у залі переговорів імені Коліна Пауелла Держдепартаменту США глава американського зовнішньополітичного відомства Ентоні Блінкен провів зустріч із міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою.
Перед початком зустрічі сторони зробили короткі заяви, підтвердивши прихильність до близької співпраці та підтримки зусиль України у боротьбі з російською агресією.
Держсекретар пообіцяв, що за підсумками саміту північноатлантичного альянсу "світ побачить новий потужний пакет рішень на користь України".
«Наші зобов'язання перед Україною зберігаються, - заявив глава Держдепартаменту США, маючи на увазі зобов'язання країн альянсу. - Зберігається і наша прихильність до України.., яка буде висловлена ​​дуже конкретним чином протягом наступних кількох днів на саміті НАТО».
Ентоні Блінкен запевнив, що Україна «матиме все, що їй потрібно, щоб твердо стояти на власних ногах у військовому, економічному та демократичному плані».
«Успіх України як сильної, незалежної, успішної країни є найкращим запереченням проти акту агресії, яку продовжує вчиняти Путін, - пояснив Блінкен, додавши, що «напад на дитячу лікарню в Києві лише наголошує на тому, що агресія Путіна та Росії триває».
Держсекретар згадав, як він відвідував лікарню Охматдит два роки тому, коли перебував із візитом у Києві.
Кулеба: атака на дитячу лікарню у Києві не повинна залишитися без відповіді
У свою чергу Дмитро Кулеба, голова зовнішньополітичного відомства України, висловив сподівання, що російська атака київської лікарні «вплине на порядок денний саміту НАТО, що відкривається у Вашингтоні».
«Ця атака на майбутнє України – тому що діти – це наше майбутнє – не має залишитись без відповіді, - заявив Кулеба. - Я з нетерпінням чекаю нашої дискусії про те, як ми можемо ще більше зміцнити обороноздатність України… Я порушу питання про можливу допомогу США у відновленні та переоснащенні цієї лікарні, бо нам потрібно якнайшвидше її перезапустити: є діти, яким потрібна щоденна допомога , операції та інші процедури».
Кулеба зазначив, що з «нетерпінням чекає на початок роботи саміту альянсу та продовження партнерства, дружби та співпраці між Україною та НАТО».
Зустріч Блінкена та Столтенберга на полях саміту
У вівторок, перед офіційним відкриттям Вашингтонського саміту, держсекретар Ентоні Блінкен зустрівся з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.
Блінкен і Столтенберг, як зазначається в заяві прес-секретаря Держдепартаменту, «обговорили важливі рішення, які лідери країн НАТО ухвалять на саміті, включаючи реалізацію найбільшого за останні кілька поколінь плану посилення нашої колективної оборони та схвалення зобов'язання НАТО щодо розширення промислового потенціалу, яке підвищить здатність союзників захищатися від поточних та майбутніх загроз».
Обидві політики вітали значний прогрес у розподілі фінансового тягаря альянсу: понад дві третини країн НАТО зараз виконують зобов'язання виділяти два відсотки ВВП на оборонні витрати.
*
Салліван пообіцяв посилити підтримку України з боку США та НАТО
Радник президента з питань національної безпеки заявив, що НАТО створить нове військове командування в Німеччині, а також призначить представника у Києві для поглиблення відносин України з альянсом.
Радник президента з національної безпеки Джейк Салліван виклав низку заходів щодо посилення підтримки України з боку США та НАТО у вівторок, коли лідери альянсу зібралися у Вашингтоні на саміт.
Найближчими днями НАТО оголосить про створення нового військового командування в Німеччині для навчання та оснащення українських військ, а також призначить високопоставленого представника у Києві для поглиблення відносин України з альянсом, сказав Салліван, виступаючи на конференції з оборонної промисловості, організованої Торговою палатою США.
Салліван сказав, що альянс має намір підтримувати Україну у довгостроковій перспективі, доки країна бореться з російським вторгненням.
«(Володимир) Путін не зможе нас поділити. Він не може нас перечекати. Він не може послабити нас. І Україна, а не Росія, здобуде перемогу», – сказав Салліван.
*
США зірвали операцію Москви щодо поширення дезінформації на Заході
Міністерство юстиції заявило, що російська ферма ботів використовувала елементи ІІ для створення фіктивних профілів у соціальних мережах, через які потім поширювалися прокремлівські наративи.
Міністерство юстиції заявило у вівторок про викриття російської операції, в рамках якої використовувалися підроблені акаунти в соціальних мережах, удосконалені штучним інтелектом для поширення прокремлівських наративів у США та інших країнах.
Ферма ботів для соціальних мереж використовувала елементи ІІ для створення фіктивних профілів у соціальних мережах, які часто нібито належать американцям, через які потім поширювалися повідомлення на користь російського уряду, йдеться в заяві, опублікованій у вівторок Мін'юстом.
«Оскільки російський уряд продовжує вести жорстоку війну в Україні та загрожує демократіям у всьому світі, Міністерство юстиції продовжуватиме використовувати всі наші законні повноваження для протидії російській агресії та захисту американського народу», – йдеться у заяві генерального прокурора Мерріка Гарланда.
«Сьогоднішні дії демонструють, що Міністерство юстиції та наші партнери не потерплять, щоб російські урядові суб'єкти та їхні агенти використали ІІ для сіяння дезінформації та розпалювання ворожнечі між американцями», – сказала заступник генерального прокурора Ліза Монако.
ФБР і Національна кібернетична місія (CNMF) у співпраці з Канадським центром кібербезпеки (CCCS), Службою загальної розвідки та безпеки Нідерландів (AIVD), Службою військової розвідки та безпеки Нідерландів (MIVD) і поліцією Нідерландів випустили спільний посібник з кібербезпеки, технологія лежить в основі ферми ботів для соціальних мереж.
«Росія мала намір використовувати цю ферму ботів для поширення іноземної дезінформації, що генерується ІІ, масштабуючи свою діяльність за допомогою ІІ для підриву наших партнерів (що надають допомогу) Україні та впливу на геополітичні наративи, сприятливі для російського уряду», – зазначив директор ФБР Крістофер Рей.
Згідно з заявою Міністерства юстиції, принаймні з 2022 року керівництво каналу Russia Today (RT) прагнуло розробити альтернативні засоби поширення інформації, окрім стандартних телевізійних випусків новин. Заступник головного редактора RT тоді очолив розробку програмного забезпечення, здатного створювати та керувати фермою роботів у соціальних мережах.
У заяві Міністерства юстиції наводяться приклади наративів російського уряду, які ферма ботів розмістила на медіаплатформі X у жовтні та листопаді 2023 року.
Як один із прикладів наводиться відеоролик, в якому Володимир Путін виправдовує дії Росії в Україні, а також відео, в якому Путін розповідає про те, що певні географічні райони Польщі, України та Литви нібито були «подарунками» цим країнам від російських військ, які звільнили від нацистів під час Другої світової війни.
*
Спікер Джонсон - США наполягатимуть, аби кожна-держава член НАТО робила справедливий внесок до Альянcу, виділяючи на оборону щонайменше 2% ВВП
*
Представники США прибули до Єгипту для переговорів щодо припинення вогню між Ізраїлем та ХАМАС
У Білому домі заявили, що не відправили б команду, якби не вважали, що має «є шанс»
*
США висловили Індії занепокоєння щодо її зв'язків з Росією
Про це повідомив журналістам у понеділок представник Держдепартаменту США Метью Міллер
*
Голова Верховної Ради і спікер Палати громад парламенту Канади Ґрег Ферґюс обговорили подальшу оборонну, фінансову та гуманітарну допомогу для України
*
Байден у середу зустрінеться з новим прем'єр-міністром Великобританії Стармером
Сторони обговорять широкий спектр питань, зокрема війну в Україні
*
НАТО: Кремль веде у Європі таємну кампанію для підриву підтримки України
За словами офіційного представника НАТО, який спілкувався з журналістами на умовах анонімності, Росії не вистачає боєприпасів та військ для початку великого наступу в Україні
Президент Росії Володимир Путін проводить у Європі секретну кампанію, що включає змови з метою вбивства, саботаж і підпали, щоб підірвати підтримку України з боку громадськості. Про це у вівторок заявив один із старших керівників НАТО, який спілкувався із журналістами на умовах анонімності.
Крім того, за його словами, Росії не вистачає боєприпасів та військ для початку великого наступу в Україні, і їй необхідно забезпечити значне постачання боєприпасів з інших країн, крім тих, що вона вже має.
«Сьогодні ми бачимо ще дуже великі російські втрати. Росія намагається захопити [українські] території. Ми бачимо значне покращення української оборони», - сказав представник НАТО.
Він припустив, що Росія зможе підтримувати свою військову економіку ще три-чотири роки.
ВСУ вже кілька місяців перебувають в обороні на полі бою, оскільки російські війська продовжують чинити сильний наступальний тиск і повільно рухаються на сході України.
Представник НАТО заявив, що Україні знадобиться деякий час, щоб накопичити необхідні боєприпаси та особовий склад для проведення нових великомасштабних наступальних операцій.
«Ми бачимо, що все покращується з кожним днем», — додав він.
НАТО відреагувала на секретну російську кампанію з підриву підтримки України в Європі, випустивши дві заяви, які попереджають Москву про те, що альянс поінформований про її дії, повідомив представник НАТО.
Також посилився обмін розвідданими серед членів альянсу, щоб «у нас було загальне уявлення про те, що відбувається», сказав він.
"Перше, що потрібно зробити, щоб протистояти тому, що Володимир Путін робить - це показати йому, що ми знаємо, що відбувається", - сказав він.
Він також відзначив поставки з Китаю «критично важливих компонентів» для безпілотників, ракет і російської оборонної промисловості.
Представник НАТО заявив, що Путін «все ще вважає, що час на його боці» і готовий терпіти «воістину приголомшливу кількість військових втрат». Росія набирає близько 30 000 військовослужбовців на місяць, що дозволяє їй витримувати значні втрати на полі бою, сказав він.
*
Євростат - Статус тимчасового захисту в країнах ЄС станом на 31 травня мали 4,3 млн осіб, які залишили Україну внаслідок повномасштабного вторгнення Росії
*
Ракетним ударом по дитячій лікарні "Охматдит" у Києві Росія знову нагадала світові, що її жорстокість не має меж - Україна в ОБСЄ
*
Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо у розмові з главою українського уряду засудив атаку РФ на дитячу лікарню «Охматдит»
*
Лідер угорської опозиційної партії TISZA Петер Мадяр засудив ракетний удар РФ по дитячій лікарні «Охматдит», оголосив збір на допомогу українським дітям і анонсував свій візит до Києва
*
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі вважає заяву посла ЄС Павела Герчинського про заморожування 30 мільйонів євро, виділених Євросоюзом Силам оборони Грузії, відповіддю на антиєвропейську риторику та дії грузинської влади. Також одна з причин – ухвалення закону про «іноагентів»
*
Країни НАТО: небо України найближчим часом буде захищено
На початку роботи саміту альянсу лідери кількох країн-союзниць зробили спільну заяву щодо надання зброї та техніки для захисту України від російських ударів з повітря.
Методичні удари Росії по критично важливих об'єктах України та, особливо, її остання жорстока атака на цивільні об'єкти, включаючи дитячу лікарню, викликали негайну реакцію серед лідерів країн-членів Північноатлантичного альянсу.
У перший день роботи саміту НАТО із спільною заявою про надання додаткових систем ППО Україні виступили президент США Джо Байден, прем'єр-міністр Нідерландів Дік Шуф, канцлер Німеччини Олаф Шольц, прем'єр-міністр Італії Джорджія Мелоні, президент Румунії Клаус Йоханніс, до яких приєднався президент України .
«Сьогодні ми оголошуємо, - йдеться у заяві, - що колективно надамо Україні додаткові стратегічні системи протиповітряної оборони, зокрема додаткові батареї Patriot, подаровані Сполученими Штатами, Німеччиною та Румунією, компоненти Patriot, подаровані Нідерландами та іншими партнерами для забезпечення експлуатації системи; додаткову батарею Patriot та додаткову систему SAMP-T, подаровану Італією. Ці п'ять стратегічних систем ППО допоможуть захистити українські міста, мирне населення та військових».
Крім того, у найближчі місяці США та партнери мають намір надати Україні десятки тактичних систем ППО, включаючи системи NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS та Gepard.
При цьому кілька союзників, включаючи Канаду, Норвегію, Іспанію та Великобританію, продовжать постачання таких самих систем, а багато інших прихильників України допомагатимуть у наданні перехоплювачів ППО.
«У міру того, як ми зміцнюємо протиповітряну оборону України, ми вдячні коаліції з більш ніж 50 країн, яка продовжує надавати Україні допомогу в галузі безпеки, а саме тим партнерам, які пообіцяли виділити понад мільярд доларів Ініціативі негайних дій щодо протиповітряної оборони (Immediate Action на Air Defense Initiative). Ми також вдячні Коаліції з інтегрованої протиповітряної та протиракетної оборони (Integrated Air and Missile Defense Capability Coalition), яку очолює Німеччина та Франція, за її внесок в оборону України. Наше послання до Москви: наша підтримка України сильна і непохитна. Ми працюємо над наступним переліком додаткових стратегічних систем ППО для України», - йдеться у спільній заяві.
*
НАТО значно посилило свої позиції щодо оборони та стримування РФ у регіоні Балтійського моря після приєднання Швеції й Фінляндії, водночас у Чорному морі можливості для цього залишаються обмеженими
*
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що війна РФ проти України є найбільшою кризою впродовж багатьох поколінь, тож її результат визначатиме глобальну безпеку на десятиліття вперед
Про це Столтенберг заявив у перший день роботи саміту НАТО у Вашингтоні.
«Війна Росії проти України – це найбільша криза у сфері безпеки впродовж існування багатьох поколінь», - сказав глава Північноатлантичного альянсу.
Він підкреслив, що Україна продемонструвала надзвичайну мужність, а союзники по НАТО надали їй безпрецедентну підтримку. І це, за словами Столтенберга, було непросто для країн Альянсу, оскільки супроводжувалося значними витратами й ризиками.
У цьому звʼязку він наголосив, що найбільшою ціною і найбільшим ризиком могла стати перемога Росії в Україні.
«Ми не можемо цього допустити»,- заявив генсек НАТО. За його словами, це надихне не тільки Путіна, а й авторитарних лідерів в Ірані, Північній Кореї та Китаї, які бажають перемоги Росії та краху єдності НАТО.
«Результат цієї війни визначатиме глобальну безпеку на десятиліття вперед. Час відстоювати свободу та демократію – це зараз Україна», - резюмував Столтенберг.
Країни НАТО оголосили про передачу Україні пʼяти стратегічних комплексів ППО Patriot та SAMP-T, а також десятків систем тактичного рівня.
*
Столтенберг - Спільний розвиток спроможностей оборонної промисловості є критично важливим для зміцнення НАТО, а також для розв'язання проблем, що проявилися після вторгнення РФ в Україну
Про це у Вашингтоні під час виступу на Форумі оборонної промисловості, що відбувся перед початком саміту НАТО, заявив Єнс Столтенберг.
«Війна в Україні продемонструвала не лише те, що наші запаси були замалими, а наші виробничі спроможності - недостатніми. Вона виявила також серйозні недоліки у нашій взаємосумісності. Одним із прикладів є нідерландсько-німецька бригада, яка мала діяти сумісно, але в реальності виявилося, що нідерландські стандартні боєприпаси калібру 155 мм не можуть використовуватися у німецьких гаубицях, і навпаки. Це є протилежним до взаємосумісності, і ми це маємо сприймати дуже серйозно – як уряди, так і промисловість», - сказав Столтенберг.
Він наголосив, що неможливо забезпечити сильну оборону для НАТО без сильної оборонної промисловості, яка виробляє все необхідне - зброю, боєприпаси тощо. Саме завдяки сучасній оборонній промисловості війська НАТО залишаються на вістрі технічного прогресу. Тісна взаємодія між підприємствами оборонної промисловості та національними урядами, за словами Столтенберга, є також важливою для досягнення сумісності між збройними силами країн-союзниць.
Для вирішення цих завдань, вважає генсек НАТО, союзники мають не лише збільшити оборонні бюджети, а й навчитися використовувати їх краще при реалізації спільних проєктів та спільних закупівель.
Керівник НАТО нагадав, що 10 років тому під час саміту в Уельсі, коли союзники ухвалили рішення про збільшення оборонних витрат, лише три країни витрачали 2% ВВП на оборону. Нині вже 23 країни досягли цього показника, а деякі – й перевершили. Решта країн Альянсу зобов’язалися довести оборонні видатки до 2% ВВП невдовзі, оскільки це вже розглядається як мінімальний поріг. Це додає мільярди до національних оборонних бюджетів, і дозволяє урядам укладати нові спільні довгострокові контракти з оборонною промисловістю.
Столтенберг навів декілька прикладів успішної кооперації між підприємствами оборонної галузі країн НАТО. Зокрема, бойові літаки F-35 здебільшого виробляються у США, але також у Бельгії, Канаді, Данії, Німеччині, Греції, Італії, Фінляндії, Нідерландах та Великій Британії. Ще одним вдалим прикладом є бойовий літак SAAB Gripen, який є розробкою Швеції, але також має американські компоненти.
«Сили НАТО мають на озброєнні ракету Storm Shadow, або SCALP (ракета класу «повітря-земля» - ред.), яка довела свою критичну важливість в Україні, і є результатом спільного франко-британського промислового комплексу. Координуючу роль у таких замовленнях грає Агенція НАТО з матеріально-технічного забезпечення і закупівель (NSPA). Торік завдяки агентству були укладені контракти на 11 мільярдів доларів для виробництва боєприпасів та військових спроможностей. Сьогодні NSPA підписала контракт на виробництво ракет Stinger ємністю більше 700 мільйонів доларів», - резюмував генеральний секретар НАТО.
9-11 липня у Вашингтоні відбувається ювілейний 75-й саміт НАТО, одним з головних питань якого є нарощування військової допомоги для України.
*
Російський ракетний удар по лікарні «Охматдит» не змінив політику США щодо заборони Україні завдавати ударів американською зброєю по цілях углибині території РФ.
Про це повідомив радник Білого дому Джон Кірбі.
“Наша політика не зазнала змін. Кілька тижнів тому президент дав дозвіл Україні використовувати американське озброєння для ударів безпосередньо за лінією кордону. Так це все й залишається”, - сказав Кірбі.
*
Північноатлантичний альянс призначить високопоставленого представника у Києві для поглиблення відносин з нашою країною
*
Оборонна співпраця НАТО й України є вулицею з двостороннім рухом - Столтенберг
У межах нарощування співробітництва НАТО з Україною в оборонній промисловості західні компанії приносять в Україну капітал і знання, натомість українці передають Альянсу свій бойовий досвід і винахідливість
*
Оборонна індустрія України переходить від отримання допомоги Заходу до спільного бізнесу - Камишін
Україна у питанні оборонного виробництва відмовилася від взаємодії зі своїми «східними сусідами», такими як Росія й Білорусь, та переорієнтувалася на глибоку інтеграцію із західними партнерами
*
Стратегічний виробник озброєння та військової техніки в Україні, який об’єднує підприємства у галузях оборонної промисловості, «Укроборонпром» відкрив офіційне представництво в Вашингтоні
*
Уряд Норвегії виділить оборонній компанії Nammo 1 мільярд норвезьких крон ($94 мільйони) для збільшення виробництва артилерійських боєприпасів та ракет, зокрема для України
*
Високопосадовець НАТО висловив упевненість, що Україна перейде до наступальних операцій на полі бою з Російською Федерацією, коли для цього будуть створені відповідні умови
*
Президент України закликав Захід якнайшвидше ухвалити рішення щодо України
Президент України повідомив кореспондентові Російської служби «Голосу Америки», що системи протиповітряної оборони є пріоритетом для країни, яка бореться за свою свободу.
*
Умєров - Українці, які долучаться до спеціального добровольчого підрозділу в Польщі, отримають найсучаснішу підготовку від європейських союзників
*
На Вовчанському напрямку прикордонники підрозділу “Шквал” знищили за допомогою FPV-дронів російський танк та уразили кілька позицій загарбників
*
Міністерство оборони України проводить лабораторні дослідження нової полегшеної моделі бронежилета вагою від 7,5 кг до 12 кг, який забезпечуватиме захист 6-го класу
*
На фронті сталося 128 боєзіткнень, 40 з них - на Покровському напрямку
*
Україна має розроблені плани щодо відбудови одного з найбільших вантажних літаків Ан-225 «Мрія», єдину модель якого росіяни знищили в перші дні повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року
*
Управління стратегічних комунікацій Генштабу ЗСУ оприлюднило десятку глибинних ударів по стратегічних об’єктах на території країни-агресора
*
Морська охорона Державної прикордонної служби України отримала від Сполучених Штатів швидкісні катери Metal Shark, обладнані сучасними системами навігації, керування, автоматичного пожежогасіння та камерами відеоспостереження
*
Екскомандувач ракетних військ Польщі - Використання українцями літаків F-16 дозволить створити умови для здійснення контрудару
*
Механізм, який має зобов'язати Російську Федерацію до компенсацій збитків, заподіяних Україні, планується розмістити у Нідерландах
*
Міністерство фінансів України 9 липня 2024 року на аукціоні з розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) залучило до державного бюджету 12,643 млрд грн в еквіваленті
*
Заходи обмеження споживання електроенергії в середу, 10 липня, діятимуть в Україні протягом усієї доби
*
Державна аудиторська служба у червні запровадила 14 нових індикаторів для посилення контролю за ризиковими закупівлями у системі Prozorro
*
Зараз критично важливо відновити електроживлення нового корпусу «Охматдиту», аби визначитися, що саме з обладнання постраждало - Ляшко
*
Радуцький - Три українські компанії взяли на себе зобов’язання відновити Центр орфанних захворювань та генної терапії, а також травмпункт лікарні «Охматдит»
*
Європейський Союз допоможе фінансово у відбудові дитячої лікарні «Охматдит», яка напередодні зазнала ракетного удару РФ
*
Уряд Тайваню ухвалив рішення передати київській дитячій лікарні «Охматдит» 200 тисяч доларів США для придбання медичних засобів першої необхідності
*
Голова Верховної Ради провів зустріч із президентом Сенату Італії Іньяціо Ла Руссою та запропонував йому реалізувати спільний проєкт з відбудови України під патронатом італійського парламенту
*
Голова Верховної Ради та його турецький колега Нуман Куртулмуш обговорили питання відбудови України й залученість Туреччини до процесу відновлення
*
За підсумками першого пів річчя 2024 року Київський міський центр зайнятості надала послуги понад 11 тис. жителів столиці
*
Україна працює над організацією обміну понад 400 українських жінок, які досі перебувають у російському полоні - Лубінець
*
Служба безпеки України заочно повідомила про підозру пастору-агенту російської ФСБ, який завербував своїх синів, щоб шпигувати за підрозділами Збройних сил України
*
Служба безпеки України спільно з Офісом генпрокурора ліквідувала масштабну корупційну схему в Центральному апараті Державної митної служби, які обклали «даниною» регіональні підрозділи
*
Подружжя фотокореспондентів Костянтин та Влада Ліберови спільно з Укрінформом зняли документальну стрічку «Кринки». Зйомки відбувалися в зоні бойових дій – у селі на Херсонщині, від якого залишилися лише назва і місце на мапі
*
Австралія звинуватила підтримувану урядом Китаю групу хакерів у кібератаках на урядові та приватні мережі
*
Басманний суд заочно заарештував Юлію Навальну
Вдову опозиційного політика Олексія Навального звинувачують у «участі в екстремістській спільноті»
*
Моді – Путіну: смерть невинних дітей – це боляче та страшно
Прем'єр-міністр Індії прибув до Москви після російського удару по дитячій лікарні у Києві. Держдепартамент висловив занепокоєння щодо відносин Індії з Росією
*
Папа висловив глибоку скорботу у зв'язку з ударами по лікарні у Києві та школі у Газі
Понтифік закликав знайти реальні шляхи вирішення поточних конфліктів
*
Орбан написав керівництву ЄС думку про зустрічі з президентом України та Путіним
*
Після засідання Ради Безпеки ООН, на якому обговорювали російський ракетний удар по дитячій лікарні «Охматдит», РФ улаштувала ланч з нагоди свого президентства в Радбезі з котлетою по-київськи в меню
*
Нафтопереробка Росії після українських ударів скоротилася на 17% - посадовець НАТО
Українські удари по території Росії суттєво впливають на російську економіку, особливо на експорт енергоносіїв
*
Російський диктатор Володимир Путін звернувся до лідера Північної Кореї Кім Чен Ина по допомогу у війні через неспроможність забезпечити свою армію і неможливість отримати зброю від інших країн.
Про це під час круглого столу в Сеулі сказав колишній керівник апарату Ради нацбезпеки США при попередній адміністрації президента Трампа Фред Флейц.
«Ці відносини (Росії і Північної Кореї) свідчать про відчай росіян, бо Путіну довелося піти до Кіма і попросити боєприпаси для війни в Україні. Це тому, що жодна інша нація не дала б йому таких боєприпасів», - сказав Флейц.
*
Аналітики Bellingcat, а також експерти з ядерної зброї та ракетних технологій підтвердили раніше оголошений висновок СБУ - дитячу лікарню «Охматдит» у понеділок вразила російська крилата ракета Х-101
*
Вдалого дня і скорішої Перемоги нам всім