Скільки готівки можна перевозити через кордон України?

Скільки готівки можна перевозити через кордон України?

Щоб нічого не забути, плануючи поїздку за кордон, який список ви складаєте? Звичайно, до нього входить одяг, речі, важливі медикаменти, міжнародний паспорт, купівля страховки, оплата віньєтки та багато іншого. Однак перше місце в списку відводиться готівці, і тут виникає багато запитань щодо її перевезення через кордон України. Експерти онлайн сервісу Green Travel познайомлять вас із правилами та тонкощами переміщення готівки через кордон України. Дізнайтеся, які суми можна перевозити без декларування, а які ні, з якими процедурами можна зіткнутися і як їх пройти, щоб з легкістю продовжити поїздку не затримуючись на митниці.

Які ліміти готівки для вивезення через кордон?

До 10 000 євро (а буквально це 9 999,99 євро) – сума, яку кожна людина може перевести через кордон без необхідності її декларування. Цей закон стосується абсолютно всіх, навіть неповнолітніх маленьких дітей.

Не варто поспішати переводити наявні у вас грошові кошти в євро. Будь-яку валюту та банківські метали на митниці перераховують у євро за офіційним курсом або крос-курсом, встановленим НБУ на дату перетину кордону.

Які ліміти готівки для ввезення в Україну?

Цікаво, що українське законодавство не контролює ввезення готівки на територію України, тому що обмеження не прописані в Митному кодексі. Тому можна перевозити через кордон потрібну вам суму грошей без необхідності декларування.

Що робити, якщо перевищили ліміт вивезення готівки з України?

Якщо сума грошових коштів дорівнює або перевищує 10 000 євро, вам доведеться заповнити бланк декларації, вказавши в ньому інформацію про себе, описавши конкретно валюту, яку перевозите, а також походження і мету використання готівки. До декларації вам потрібно буде додати:

  • Документи, що підтверджують громадянство й місце проживання.
  • Доказ походження суми, що перевозиться. Це можуть бути квитанції з банкомата, документи з банку про зняття готівки з власного рахунку або платіжна інструкція. Врахуйте, що всі ці підтверджувальні документи дійсні лише 90 днів, тому, врахуйте цей момент, якщо плануєте поїздку заздалегідь.
  • Зважте на те, що навіть подаровані або отримані від продажу грошові кошти потребують підтвердження, тож потурбуйтеся про офіційний документальний супровід.
  • Якщо гроші перевозить дитина, яка не досягла 16 років, декларацію за неї складають офіційні представники – батьки, піклувальник або опікун.

Порада: крім збору підтверджувальних документів ви також можете оформити страховку і купити віньєтку заздалегідь, щоб уникнути необхідності все робити в останній момент.

Що буде, якщо не задекларувати готівку від 10 000 євро?

Для порушників у Митному кодексі передбачено штраф. Згідно з першою частиною 471 статті це 20% від суми, що перевищує. Розраховується він так: (загальна сума готівки – 9 999,99)х20%. Наприклад, ви перевозите 13 000 євро без декларування, документального підтвердження, тоді сума штрафу буде ((13000- 9999,99)х20%), що дорівнює еквіваленту 600 євро.

Говорячи про штрафи, не забувайте, що за відсутність Зеленої карти та не оплату платних доріг також передбачені штрафні санкції. Так, за їзду без страховки може бути накладено штраф у розмірі 1000 євро і навіть тюремне ув’язнення.

Висновок

Загалом, до 10 000 євро готівкою на кожного – не така й маленька сума для середньостатистичної людини, чи не так? Однак якщо ваша готівка перевищує встановлену суму, краще не використовувати «зелений коридор» для перетину кордону і заповнити декларацію. З огляду на легку структуру бланка декларації та прості способи доказу легальності грошових коштів, ви зможете без проблем пройти митну процедуру, не побоюючись штрафу у 20% від суми, що перевищує.