"СЛІДОМ ЗА ФІНАНСОВОЮ ПОЖЕЖЕЮ МОЖЕ РОЗГОРІТИСЯ ІНФЛЯЦІЙНА ПОЖЕЖА" - Александр Гончаров

"СЛІДОМ ЗА ФІНАНСОВОЮ ПОЖЕЖЕЮ МОЖЕ РОЗГОРІТИСЯ ІНФЛЯЦІЙНА ПОЖЕЖА" - Александр Гончаров

Багато експертів відкрито попереджають, що Кабмін і Рада навряд чи зможуть сформувати бюджет-2025, оскільки вони не мають ясності навіть із виконанням бюджету на поточний рік. Так, за підсумками 2024 року витрати перевищують заплановані на $12 млрд, які взяти ніде. І до кінця 2024 року Україна віддасть МВФ 86% останнього траншу Фонду у вигляді виплат за старими позиками — це $1,9 млрд із $2,2 млрд.

Що буде далі? Очевидно, що ця велика криза в Україні всерйоз і надовго. У найкращому разі в економіці на нас чекає тривалий час брак грошей та висока інфляція. Тому не лише населенню, а й політикам доведеться освоювати науку економити. Ще кілька таких безгрошових місяців (у цьому вересні Україна отримала від західних партнерів фінансової допомоги у розмірі лише $100 млн) і наша економіка може на половину позбутися своїх переробних виробництв, оскільки жодне підприємство реального сектору малого та середнього бізнесу не витримає грошового голодування.

Не буде також позитивної динаміки, якщо не пожвавити економіку в регіонах, а для цього Кабміну треба стимулювати акумулювання фінансових ресурсів для прямих інвестицій переважно на внутрішньому ринку спільного інвестування, а також реструктуризувати корпоративні борги місцевих компаній та фінустанов. І якщо тепер резюмувати всю критику, яку озвучують експерти, то основними причинами стагфляції в Україні є: по-перше, відсутність лідерства, по-друге, корупція і, по-третє, загрозлива некомпетентність топ-чиновників.

Цілком імовірно, ще може статися так, що за фінансовою пожежею може розгорітися вже до кінця цього 2024 року інфляційна пожежа. Зокрема, українські банки, які будували свою бізнес-модель лише на зовнішніх запозиченнях і не мали джерела фондування всередині країни – фактично підуть з ринку. Ця модель у нас більше не працюватиме, і вона не має перспектив на майбутнє. Відповідно великих грошей вже не буде. А Кабмін з НБУ й надалі нам підкидатимуть все нові й нові тривожні інфляційні очікування.

І це буде не лише плодоовочева інфляція, як зараз, а ще новий виток інфляції цін на комунальні послуги та енергоресурси. Уряд Шмигаля сам провокує нестримне зростання інфляції.