"Субота, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Субота, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Журналістку Радіо Свобода Алсу Курмашеву, яку заарештовано в Росії, висунули на Всесвітню премію ЮНЕСКО
*
Генсек ООН закликав провести всебічне розслідування смерті Навального
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш закликав до "всебічного, достовірного і прозорого розслідування" обставин загибелі Олексія Навального в російській в'язниці і висловив співчуття його родині
*
Ізраїль закликав суд ООН відхилити новий запит ПАР щодо операцій у секторі Газа
ПАР закликала перевірити військові операції Ізраїлю на предмет відповідності раніше винесеної постанови Міжнародного суду ООН
*
Посол ПАР - Африканські країни хочуть бути частиною глобальної рівноправної світової системи та, як країни Глобальної Півночі, покращувати життя своїх людей
*
Transparency International
Корупція є дуже великим викликом для демократії та для державності країн, подолати або принаймні зменшити її можна лише за наявності політичної волі
*
Байден назвав обурливими дії членів Палати представників, які пішли на двотижневі канікули без ухвалення допомоги Україні
*
Байден - Російська протисупутникова програма не несе ядерної загрози для Америки та інших країн, а американська розвідка не має жодних підтверджень, що Кремль ухвалив рішення про розгортання цієї системи
*
Байден і Нетаньяху обговорили ситуацію із заручниками
Президент США знову заявив про необхідність реалізованого плану підтримки цивільного населення під час проведення військової операції в Рафасі
*
Суперечка Байдена і Трампа про НАТО відобразила розкол у поглядах на роль Америки у світі
Байден засудив випади Трампа проти НАТО як "ганебні", "небезпечні" і "неамериканські"
*
Блінкен високо оцінив "екстраординарне партнерство" США та Албанії
Під час візиту до Тирани держсекретар наголосив на спільній роботі двох країн, що стосується України та російської агресії
*
Джон Кірбі: Авдіївка може опинитися під контролем Росії
Україна заявила, що відводить війська з деяких районів міста
*
Суд у Нью-Йорку: Трамп має виплатити штраф у 354,9 млн доларів
У п'ятницю суддя в Нью-Йорку ухвалив, що колишній президент Дональд Трамп повинен буде виплатити 354,9 мільйона доларів штрафу в цивільній справі про завищення вартості своїх активів з метою обману кредиторів. Трамп також буде позбавлений права займатися бізнесом у Нью-Йорку на 3 роки
Суддя Верховного суду штату Нью-Йорк Артур Енгорон у п'ятницю зобов'язав колишнього президента Дональда Трампа виплатити 354,9 мільйона доларів штрафу і заборонив йому обіймати керівні посади в будь-якій нью-йоркській компанії, зокрема й у його власній Trump Organization.
Колишній президент визнаний винним у завищенні вартості своїх особистих статків і бізнесу під час отримання кредитів. Вердикт Енгорона займає 92 сторінки.
Суддя також зобов'язав синів Трампа - Еріка Трампа і Дональда Трампа-молодшого, які також були відповідачами в цій справі, виплатити по 4 мільйони доларів кожного. Обом синам Трампа заборонено протягом двох років займатися підприємницькою діяльністю в штаті Нью-Йорк.
Рішення, винесене в п'ятницю, стало результатом напруженого тримісячного судового процесу на Мангеттені. Справу розглядав суддя без участі присяжних. Суд протягом двох із половиною місяців заслухав свідчення 40 свідків, включно з самим Трампом.
У своєму рішенні Енгорон постановив, що для того, щоб узяти кредит за нижчими ставками, Трамп і його ділові партнери надали своїм бухгалтерам "відверто неправдиві" фінансові дані. "Це призвело до підробки фінансової звітності", йдеться в постанові суду.
Суддя зазначив, що, коли під час судового розгляду було представлено ці звіти, свідки-експерти відповідачів "просто заперечували реальність", а відповідачі відмовилися взяти на себе відповідальність або запровадити систему внутрішнього контролю для запобігання повторенню подібних випадків у майбутньому.
Суддя додав, що повна відсутність каяття і докорів сумління у відповідачів "межує з патологією".
Енгорон скасував своє попереднє рішення, ухвалене у вересні 2023 року, яке зобов'язує "розпустити" компанії, що контролюють імперію нерухомості Трампа. Суддя заявив у п'ятницю, що в цьому більше немає необхідності, оскільки він призначає незалежного спостерігача і директора з дотримання нормативних вимог для нагляду за бізнесом Трампа.
Позов проти колишнього президента і його сімейного бізнесу подала генеральна прокурорка Нью-Йорка Летиція Джеймс, у якому Трампа і його синів звинувачували в тому, що завищували загальну вартість активів Trump Organization на 3,6 мільярда доларів на рік упродовж десяти років, щоб отримувати від банків вигідніші умови кредитування.
У п'ятницю ввечері Летиція Джеймс, коментуючи рішення судді Енгорона перед телекамерами, заявила, що "суд виніс рішення на користь кожного працьовитого американця, який грає за правилами".
"Сьогодні правосуддя перемогло, сьогодні ми довели, що ніхто не стоїть вище закону. Неважливо, наскільки ви багаті, впливові або які політичні зв'язки ви маєте, всі мають грати за одними й тими самими правилами", - сказала генеральна прокурорка Нью-Йорка. - Хоча Дональд Трамп і є автором книги "Мистецтво угоди", але він довів до досконалості мистецтво крадіжки".
Джеймс не стала відповідати на запитання журналістів і залишила залу відразу після своєї заяви.
Адвокат Трампа Аліна Хабба після ухвалення вердикту суддею Енгороном заявила, що рішення є "явною несправедливістю" і "кульмінацією багаторічного полювання на відьом, що політично підігрівається" проти Трампа.
"Справа не тільки в Дональді Трампі - якщо це рішення залишиться чинним, воно стане сигналом для кожного американця, що Нью-Йорк більше не відкритий для бізнесу", - заявила Хабба, додавши, що планує подати апеляцію.
У коментарі на своїй соціальній медіаплатформі Truth Social Трамп назвав вердикт "незаконним, не американським вироком проти мене, моєї сім'ї та мого величезного бізнесу". "Це "рішення" - повна й абсолютна профанація", - написав Трамп.
Виступивши зі спеціальним коментарем зі свого маєтку Мар-а-Лаго у Флориді, колишній президент звинуватив генеральну прокурорку Нью-Йорка Летицію Джеймс і суддю Артура Енгорона в політичному переслідуванні і заперечував усі звинувачення.
За повідомленнями американської преси, наразі невідомо, який доступ до готівкових фінансових ресурсів має Трамп, а оцінки його статків різняться. Видання Forbes давало загальну оцінку статків активів Трампа у 2,6 мільярда доларів. У квітні 2023 року Трамп дав свідчення, що має приблизно 400 мільйонів доларів готівкових коштів.
Трамп із великим відривом лідирує в перегонах за висунення кандидатом у президенти від Республіканської партії, незважаючи на безліч інших юридичних проблем.
Йому висунуто обвинувачення за чотирма кримінальними справами. Одну з них, пов'язану з грошовими виплатами порноактрисі напередодні виборів 2016 року, також розглядають у Нью-Йорку. Суддя, який курирує цю справу, призначив у четвер дату судового розгляду на 25 березня, незважаючи на заперечення адвокатів Трампа, які намагалися відкласти розгляд справи через щільний юридичний і політичний графік Трампа.
Йому також висунули обвинувачення у Флориді у зв'язку з його поводженням із секретними документами після відходу з посади президента, а також у Вашингтоні та штаті Джорджія, у зв'язку зі спробами скасувати поразку на виборах 2020 року.
За звинуваченнями в усіх чотирьох кримінальних справах Дональд Трамп не визнав себе винним.
*
Віцепрезидент Камала Гарріс про смерть Олексія Навального: відповідальність несе російська влада
Трагічна новина про смерть Олексія Навального в колонії викликала у світі хвилю засудження російської влади
*
США не бачать ознак війни з боку Північної Кореї, що "насувається"
Представник Держдепартаменту заявила, що США будуть "завжди відстежувати будь-яку активність" Пхеньяна
*
США підписали угоду про будівництво військових баз для сомалійської армії
Бази призначені для елітної бригади "Данаб", підготовкою якої займаються американські інструктори
*
У парламенті Канади відбувся захід, присвячений другим роковинам початку повномасштабного російського вторгнення в Україну.
Організаторами заходу виступила Парламентська група дружби між Україною та Канадою, посольство України та Конгрес українців Канади.
Серед учасників - міністр імміграції Канади Марк Міллер, посол України Юлія Ковалів, представники понад півсотні дипломатичних місій інших держав, депутати й сенатори від усіх основних парламентських партій та члени української громади.
На початку заходу усі присутні хвилиною мовчання вшанували загиблих воїнів, які боронять Україну від російських загарбників.
Під час виступів політики підтвердили одностайну підтримку України та важливість поразки Росії для заснованого на правилах світового порядку.
“Підтримуючи Україну, ви інвестуєте не лише у майбутнє демократії й відновлення заснованого на правилах порядку, а й у подальший розвиток та процвітання для усіх нас”, - сказала Ковалів.
За словами глави канадсько-української групи дружби, депутата від Ліберальної партії Івана Бейкера, “український народ бореться за усіх нас, за нашу безпеку, економіку, якість життя, нашу свободу”.
“Перемога України – єдиний можливий варіант, оскільки вона критично важлива для безпеки Канади й багатьох держав, які представлені тут дипломатами. Якщо Росія переможе, вона не зупиниться на Україні”, - зазначив він.
Учасники заходу могли ознайомитися з фотовиставкою “Культура vs війна”, що наочно демонструвала руйнування, яких Росія завдала мирним українським містам, та мужній опір, що чинить загарбникам український народ.
*
Канадський парламент ухвалив резолюцію із закликом до уряду посилити підтримку України в її захисті від російської агресії
*
Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою НУ «Львівська політехніка» (МІОК) з нагоди Міжнародного дня рідної мови запросив на презентацію нового навчального посібника (абетки) з української мови як іноземної для дітей 4-6 років «Мої друзі»
*
Міністр закордонних справ і в справах Співдружності та розвитку Великої Британії Девід Кемерон відвідав у Варшаві Центр сприяння документуванню воєнних злочинів фундації OPORA in Poland
*
Британська розвідка - Російська армія втратила щонайменше 400 танків, бойових машин піхоти та іншої техніки, а також, ймовірно, тисячі осіб особового складу під час спроби штурмувати місто Авдіївка у Донецькій області
*
Кабінет Міністрів ухвалив постанову, яка дозволить залучити кошти, необхідні для реалізації проєкту щодо постачання і обслуговування двох протимінних кораблів, отриманих Україною від Великої Британії
*
Україна потребує суттєвої фінансової та військової допомоги просто зараз, і що ширшим буде коло міжнародних донорів - то краще.
Про це під час дискусії в рамках Мюнхенської безпекової конференції сказав виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.
«Очевидно, що ми не маємо втрачати розуміння терміновості. Є багато речей, які Україна потребує просто зараз, - це військова підтримка, фінансова допомога, підтримка для дієздатності економіки. Саме на цьому ми маємо сфокусувати увагу зараз, у цей дуже короткий термін», - наголосив представник Єврокомісії.
Він зауважив, що протягом минулих тижнів з Європи надходили позитивні новини. Німеччина й Франція укладають безпекове партнерство з Україною та оголошують про надання нових пакетів військової допомоги. Країни-члени ЄС погодили виділення 50 мільярдів євро для Українського фонду, наразі євроінституції працюють над тим, щоб здійснити перші виплати з цього фінансування вже на початку березня.
«Ми маємо підтримувати цю мобілізацію зусиль з урахуванням дебатів у США. Сподіваємося, що ці дебати в Конгресі будуть завершені позитивно, і ми зможемо розраховувати також на американський внесок у ці зусилля. Ми знаємо, що підтримка (для України) надходить також від інших країн G7. Все це необхідно і все це терміново», - зазначив Домбровскіс.
Він уточнив, що у складі новоствореного в бюджеті ЄС Українського фонду із загальної суми у 50 мільярдів євро 33 мільярди – це макрофінансова допомога, інструмент, який буде використовуватися для покриття поточних фінансових потреб України. Ще 17 мільярдів євро – це гранти для відбудови України.
«Навіть зважаючи на цю терміновість, ми не маємо втрачати уваги до довгострокової перспективи відновлення України. Для цього призначена суттєва частина Українського фонду. Саме для цього ми маємо багатосторонню донорську платформу для координації цієї роботи з іншими міжнародними донорами. Саме тому ми продовжуємо надавати економічну підтримку для покращення доступу України до європейського ринку вже зараз, у короткостроковій перспективі, і маємо План дій для інтеграції України в Єдиний ринок у середньостроковій перспективі», - зазначив виконавчий віцепрезидент Єврокомісії.
Домбровскіс зауважив, що Єврокомісія разом із партнерами шукає шляхи для спрощення притоку в Україну прямих закордонних інвестицій, оскільки ця важлива тема потребує страхування ризиків, пов’язаних із війною. Єврокомісія надає допомогу у цьому, зокрема, з використанням механізму гарантій від ЄБРР, деякі держави роблять це з використанням можливостей національних експортних кредитних агенцій та інших ініціатив.
«Очевидно, що для приватного сектора ризик та оцінки ризиків в Україні дуже високі. Це повертає нас до питання щодо воєнного страхування, це один з елементів, який робить поточне фінансування для України настільки дорогим порівняно зі «звичайними» бізнес-ризиками. Це питання має бути вирішено також за допомогою громадськості та шляхом надання гарантій. Ми маємо досвід в ЄС, як мати справу з такими програмами, наприклад, через програму «Інвест ЄС», багатий досвід у цьому мають європейські фінансові інституції. Тож це питання дуже практичної роботи, щоб це (приплив інвестицій) дійсно, відбулося на місцях», - зауважив представник Єврокомісії.
Він додав. що відбудова України потребуватиме великих зусиль з боку міжнародної спільноти, тож що ширшою буде підтримка України, то краще. За словами Домбровскіса, до багатосторонньої донорської платформи нещодавно приєдналися кілька країн, а також деякі учасники у статусі спостерігачів. Ці держави роблять суттєві внески у підтримку України вже у цей час та дивляться у перспективу її майбутнього відновлення.
*
Європейські демократії піддаються постійним атакам та інформаційним маніпуляціям збоку тоталітарних режимів, тож головне занепокоєння зараз у захисті суспільства від зовнішньої дезінформації пов’язане з питаннями безпеки та майбутніх виборів в Європі.
Про це у п'ятницю під час дискусії в межах Мюнхенської безпекової конференції заявила віцепрезидентка Європейської комісії з цінностей та прозорості Віра Йоурова.
«Щодо дезінформації - це цікаве питання. Ми маємо, перш за все, захистити свободу слова, свободу висловлювань. Тому ми маємо дотримуватися чіткого визначення, що таке дезінформація. Ми визначаємо це як частину інформації, що була вироблена скоординованим шляхом з доведеним наміром завдати шкоди суспільству. Це визначення міститься в Акті з цифрових послуг ЄС. Моє головне занепокоєння зараз, - це безпекові загрози та захист електорального процесу, щоб вибори були не маніпуляцією, але натомість - маніфестом демократії», - зауважила Йоурова.
Вона зауважила, що ЄС погодив Акт із цифрових послуг (Digital Services Act - DSA). Цей документ, який набуває чинності вже 17 лютого, визначає чітку відповідальність великих онлайн платформ та пошукових служб, а також всіх учасників ринку цифрової інформації, за захист споживачів та за дотримання доброякісного контенту, за упередження зовнішніх інформаційних маніпуляцій, спрямованих проти демократичного устрою та проти європейського суспільства. Але при цьому, за її словами, дуже важливим є враховувати особливості країн й регіонів, де поширюються такі цифрові послуги.
«Добра новина, що ми маємо дані та працюємо від держави до держави. Ми маємо в ЄС 24 робочі мови, і заохочуємо платформи працевлаштовувати людей, які знають ці мови, які знають, наприклад, історію цих регіонів, та можуть розуміти їх незагоєні рани. Ми хочемо, щоб платформи чітко розуміли чинні правила у країнах членах. Як, наприклад, Верховний суд країни визначає, що таке «мова ненависті». Це все має бути зроблено у кожній окремій країні. Ми можемо багато зробити на європейському рівні, але є багато рече мають робитися на національному рівні», - підкреслила Віра Йоурова.
*
Президент Франції Емануель Макрон заявив, що усі угоди України про співпрацю з іншими державами взаємодоповнюють одна одну, але історія вже навчила, що працюють лише конкретні зобов'язання
*
Акції пам'яті Олексія Навального у США та Європі
Акції пам'яті Олексія Навального відбулися в п'ятницю по всьому світу. Люди несуть квіти і плакати до імпровізованих меморіалів біля російських посольств у різних країнах, щоб попрощатися з Навальним і висловити своє обурення його смертю, скандуючи гасла з критикою Путіна
*
Президентка Молдови Мая Санду заявила, що Кремль хоче використати олігарха-втікача Ілана Шора для дестабілізації ситуації в країні після відмови Москви в його видачі Кишиневу
*
ЗСУ відійшли з позиції на південно-східній околиці Авдіївки
Українські військові повідомили про виведення військ, які поступаються за чисельністю противнику, з укріпрайону "Зеніт" на південно-східній околиці Авдіївки. Високопоставлений командувач ЗСУ заявив, що це рішення не дасть стратегічних переваг Росії
*
Командир Третьої штурмової подякував захисникам Авдіївки
Захисники Авдіївки в умовах тотальної кількісної переваги росіян у живій силі, техніці та снарядах зробили все - і навіть більше.
*
Ворог кидає на штурм Авдіївки всі резерви - Тарнавський
У межах Авдіївки тривають важкі бої, росіяни продовжують завдавати артилерійських обстрілів та масованих бомбових ударів, практично стираючи місто з лиця землі
*
Росіяни обстрілюють Очаківську та Куцурубську громади на Миколаївщині по 3-4 рази на добу - останніми днями до артилерії додалися ще й дрони
*
Російські війська протягом 16 лютого 47 разів обстріляли прикордонні громади Сумської області. Там нарахували 237 вибухів
*
Франція передає Україні черговий оборонний пакет, який включає артилерійські снаряди, системи Caesar, посилення ППО.
Україна і Франція розпочали співпрацю в оборонному виробництві, «включно з локалізацією та спільним виробництвом і передачею Францією українській виробничій стороні деяких інноваційних технологій». Зокрема, сьогодні детально обговорили спільне виробництво дронів та РЕБ.
*
Національна поліція отримала від Сполучених Штатів новий пакет технічної допомоги для документування злочинів РФ, до якого увійшли автомобілі, дрони, системи наземного лазерного сканування та ДНК-лабораторія
*
Пріцкер - Для подальшого економічного розвитку України вкрай важливо створити умови щодо повернення додому біженців, а також забезпечити реінтеграцію ветеранів у соціальне життя та бізнес
*
Конференція з відновлення України в Німеччині влітку цього року обговорить чотири блоки питань і надасть місце для пошуку контактів.
Про підготовку заходу розповіла міністерка економічного розвитку та співробітництва ФРН Свенья Шульце на дискусії «На шляху до комплексного плану відновлення України» у рамках Мюнхенської безпекової конференції.
«Ми маємо знайти рішення, мобілізувати міжнародну підтримку», - підкреслила Шульце.
Вона назвала чотири важливі тематичні блоки, які планується винести на порядок денний конференції: людський вимір; участь бізнесу; регіональне співробітництво і «вимір у контексті ЄС».
У межах конференції також буде проведений «Форум з відновлення», де партнери зможуть знайти один одного. Передбачається напрацювання «фонду бізнес-розвитку» з визначенням інструментів фінансування. Шульце уточнила, що не йдеться про збір коштів безпосередньо на конференції, бо це не донорська конференція, а програма на тривалу перспективу.
Міністерка зазначила, що потрібні всі, хто може допомогти Україні у процесі відновлення, адже роботи буде дуже багато, допомога має надходити і від громадянського суспільства, і від приватного сектору.
Політикиня поінформувала, що Німеччина проводить роботу з підвищення «кваліфікації для відновлення» (Skills for recovery) - переважно в Україні, але й у ФРН. "Це будуть хороші спеціалісти як для України, так і для Німеччини", - додала міністерка.
Шульце зазначила, що Росія атакує цивільну інфраструктуру в Україні щодня, але люди вже зараз відбудовують свою країну.
У червні 2024 року Берлін планує прийняти конференцію з відбудови України. Перші дві конференції з відбудови відбулися в Лугано (Швейцарія) і Лондоні.
*
Кубраков - Податкові надходження в Україні зараз на 25-30% більші, ніж передбачалося у держбюджеті, передусім завдяки успішному функціонуванню створеного Україною експортного коридору у Чорному морі
*
Міжнародна організація з міграції (МОМ) відбудує на Київщині п'ять будинків, знищених російськими окупантами
*
Німеччина надасть понад €72 мільйони на будівництво квартир для переселенців
Мінреінтеграції, Міжнародна організація з міграції (МОМ), шість обласних держадміністрацій та дванадцять громад підписали меморандуми про співпрацю, що дасть змогу забезпечити доступним житлом переселенців
*
Державне бюро розслідувань викрило в ухиленні від військової служби та шахрайстві депутата Семенівської міської ради Чернігівської області, йому оголосили підозру
*
Ірина Коляденко виграла «золото» на ЧЄ-2024 зі спортивної боротьби
*
Сестра Кім Чен Ина побачила "нове майбутнє" у відносинах КНДР і Японії
Кім Йо Чжон позитивно оцінила заяви японського прем'єра Кісіди про "потребу" у зміні відносин між Токіо і Пхеньяном
*
Росія вже випустила по Україні щонайменше 24 ракети, поставлені КНДР
*
На ТОТ Херсонщини в Олешках помітили найманців з африканського континенту
*
У Головінському суді Москви сьогодні починається новий розгляд справи проти співголови правозахисного центру "Меморіал" Олега Орлова.
Раніше правозахисника засудили до штрафу в розмірі 150 тисяч рублів у справі про так звану дискредитацію російської армії. Прокуратура запитувала для нього три роки колонії. Приводом стала антивоєнна публікація Орлова під заголовком "Їм хотілося фашизму. Вони його отримали".
Апеляційна інстанція відправила справу на новий розгляд за клопотанням обвинувачення.
"Новая газета" зазначає, що Орлов заборонив адвокатам викликати свідків захисту через побоювання, що їх можуть визнати так званими іноземними агентами. Самого Орлова Мін'юст визнав іноагентом 2 лютого.
У суді правозахисник зазначив, що не розуміє суті висунутих обвинувачень. Він також відмовився брати участь у дебатах і давати свідчення, згідно зі статтею 31 Конституції. Орлов залишив за собою право на останнє слово.
*
Кремлівські пропагандисти поширюють фейкове відео, на якому псевдобійці 119-ї окремої бригади територіальної оборони закликають до свавілля та порушення Конституції України
*
Росія, ймовірно, витратила до 211 мільярдів американських доларів на оснащення, розгортання та утримання своїх військ для ведення війни проти України - США
*
У Росії поліція затримує учасників акцій пам'яті Навального
*
Файного дня і скорішої Перемоги нам всім