"Субота, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Субота, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Глобальний саміт миру отримав продовження в залі Генеральної Асамблеї ООН, яка ухвалила в четвер резолюцію стосовно безпеки ядерних об’єктів України, наголосив український постпред при ООН Сергій Кислиця
*
Фонд Клуні «За справедливість», Legal Action Worldwide (LAW) і Truth Hounds спільно подали до Комітету ООН з прав людини скаргу від імені 18 постраждалих унаслідок ракетного обстрілу Росією Вінниці 14 липня 2022 року
*
Офіс Генпрокурора України: внаслідок збройної агресії РФ постраждали 2017 дітей
Станом на 12 липня 2024 р., загинули 561 та отримали поранення різного ступеня тяжкості 1456 українських дітей
*
Воєнні злочини РФ: генпрокурор каже, що деякі ордери МКС можуть бути таємними
Українські суди ухвалили 121 вирок у справах щодо воєнних злочинів, скоєних російськими військовими на території України
*
Родичі жертв катастрофи MH17 ініціюють створення в Нідерландах інформаційного центру у пам'ять про трагедію
*
Джемілєв: Росія виправдовуватиме депортацію кримських татар, якщо це не визнавати геноцидом
*
Міністерство закордонних справ України відкриває 17 нових вакансій в закордонних дипломатичних установах та центральному апараті
*
Ізраїльські військові повідомили про ліквідацію заступника командира батальйону ХАМАСу Аймана Швейди
*
Байден назвав себе найбільш кваліфікованим суперником Трампа на виборах
Джо Байден провів прес-конференцію, до якої було прикуто увагу його прихильників та противників
Президент Джо Байден провів у четвер увечері прес-конференцію, відповівши на складні питання журналістів. Раніше глава держави зіткнувся із закликами з боку частини демократів відмовитися від переобрання на тлі сумнівів у здібності Байдена у зв'язку з віковими когнітивними порушеннями, а також його фізичною формою перемогти колишнього президента Дональда Трампа.
У вступному слові Байден сказав: «Кожен американець повинен запитати себе: чи став світ безпечнішим? З НАТО ви у більшій безпеці? Ваша родина у більшій безпеці? Я вважаю, що американський народ знає, що відповідь на ці запитання — так. І я вірю, що американський народ розуміє, що Америка стає сильнішою і сильнішою завдяки нашим союзам».
Джо Байден заявив, що його кандидатура на президентських виборах сильніша за кандидатуру Дональда Трампа: «Я думаю, що я найбільш кваліфікований, щоб перемогти його, щоб балотуватися на пост президента: я переміг його один раз і я зроблю це знову».
Голову Білого дому запитали, чи вважає він, що віце-президент Камала Харріс має достатню кваліфікацію, щоб виконувати обов’язки президента. Він ствердно відповів, пославшись на її професійну компетентність. Байден також додав: «Я не обрав би її, якби не вважав, що вона підходить для посади президента».
Імовірний суперник нинішнього президента, республіканець Дональд Трамп не буде відданий захисту країн НАТО, додав Джо Байден, наголосивши на зобов'язаннях США перед західним альянсом.
«Мій попередник ясно дав зрозуміти, що він не має зобов'язань перед НАТО. Він дав зрозуміти, що не відчуває зобов'язання дотримуватися П'ятої статті (Статут НАТО)», — сказав Байден на прес-конференції.
Він наголосив, що Сполучені Штати "не можуть ізолювати себе від світу" і запевнив, що під його керівництвом Вашингтон не відмовиться від підтримки України, додавши, що сильний Трансатлантичний альянс необхідний для безпеки Америки.
Байден підкреслив, що війна між Ізраїлем і Газою має закінчитися зараз, повідомивши журналістам, що його план припинення вогню в Газі був узгоджений як Ізраїлем, так і палестинським угрупуванням ісламізму ХАМАС, але додав, що ще залишилися невирішені питання.
«Цей план тепер узгоджено як ізраїлем, так і хамасом. Тому я відправив свою команду до регіону, щоб доопрацювати деталі», - сказав Байден на прес-конференції.
«Це складні та важкі питання. Ще є прогалини, які потрібно закрити. Ми досягаємо прогресу. Тенденція є позитивною. Я сповнений рішучості завершити цю справу і покласти край цій війні, яка має закінчитися зараз», - додав Байден.
Байден зазначив, що європейські союзники говорили йому під час саміту НАТО, що він має перемогти Дональда Трампа і що друге президентство Трампа буде "катастрофою".
"Я чув, як вони говорили: ви повинні перемогти", - сказав Байден.
Російська служба "Голосу Америки" вела пряму трансляцію прес-конференції президента США Джо Байдена на каналі YouTube.
Раніше у матеріалі, присвяченому нинішній прес-конференції, спеціальний кореспондент «Голосу Америки» Кен Бредемайєр зазначив:
Це вирішальний момент для 81-річного Байдена, який хоче переобратися на другий чотирирічний термін у Білому домі, тим більше, що імпровізована прес-конференція відбувається після закінчення триденного саміту НАТО у Вашингтоні.
Здібності та фізична витривалість Байдена неодноразово ставилися під питання його давніми союзниками-демократами та висміювалися прихильниками Трампа після його невдалого виступу на дебатах із Трампом два тижні тому.
Байден часто втрачав нитку думки під час дебатів з Трампом, не зумівши завдати удару по своєму республіканському супернику або енергійно захистити свої три роки перебування на посаді. Президент виглядав стомленим, а його хрипкий голос часом робив його важко зрозумілим.
Після цього він характеризував свій виступ на дебатах як поганий вечір і заперечував, що це свідчить про зниження його розумових здібностей.
Однак численні демократи приватно або публічно закликають Байдена відмовитися від своєї кандидатури на переобрання або висловлюють стурбованість щодо його шансів перемогти Трампа вдруге після перемоги на виборах 2020 року. Національні опитування та дослідження у ключових політичних штатах показують, що Трамп випереджає Байдена у передвиборчій кампанії за чотири місяці до виборів, які відбудуться 5 листопада.
Союзники Байдена та його політичні противники уважно стежитимуть за тим, чи зможе він авторитетно відповідати на запитання журналістів чи знову втратить нитку думки. Невідомо, як довго триватиме прес-конференція і скільки запитань зададуть президенту.
Вдалий виступ може стабілізувати кампанію Байдена, тоді як невдалий може призвести до нових закликів закінчити його п'ятдесятирічну кар'єру на державній службі як сенатор, віце-президент і президент. Деякі демократи вже закликали віце-президента Камалу Харріс замінити його як кандидата у президенти від Демократичної партії.
Офіційні особи Білого дому визнають, що це значний момент, назвавши цей захід «серйозною» прес-конференцією, на відміну від частіших виходів Байдена до преси, коли він та іноземний лідер, стоячи поряд, відповідають на два запитання і потім залишають сцену.
На цьому етапі свого президентського терміну Байден провів менше прес-конференцій, ніж будь-який президент з часів Рональда Рейгана у 1980-х роках. Остання сольна прес-конференція Байдена відбулася вісім місяців тому.
З моменту його невдалого виступу на дебатах із Трампом Байден провів кілька публічних виступів, але здебільшого робив короткі, сценарні зауваження та читав із телесуфлера. Минулої п'ятниці він дав 22-хвилинне інтерв'ю ABC News, і, хоча виглядав упевнено, не зміг заспокоїти занепокоєння демократів щодо його кандидатури. У понеділок він погодився ще одне інтерв'ю з NBC News.
Байден заявив, що він має намір продовжувати передвиборчу кампанію, але деякі його колеги по партії не впевнені, що зможе перемогти Трампа, і розглядають його рішення продовжувати кампанію як ще не вирішене питання.
У середу Ненсі Пелосі, колишній речник Палати представників і все ще впливовий голос у колах демократів, не стала висловлювати впевненість у тому, що Байден буде кандидатом у президенти від Демократичної партії.
«Президент має сам вирішити, чи балотуватиметься він, - сказала Пелосі в інтерв'ю MSNBC. - Ми всі закликаємо його ухвалити це рішення, бо часу залишається мало. Його люблять, його поважають, і люди хочуть, щоб він ухвалив це рішення. Не я".
Один із інтерв'юерів Пелосі зазначив, що Байден «ухвалив рішення. Цього тижня він твердо заявив, що балотуватиметься. Чи ви хочете, щоб він балотувався?»
Пелосі відповіла: «Я хочу, щоб він зробив те, що він вирішить, і це так. Що б він не вирішив, ми з цим згодні».
Актор Джордж Клуні, який допоміг зібрати мільйони доларів для Байдена на благодійному вечорі в Голлівуді минулого місяця, закликав президента відмовитись від переобрання.
"Провідні демократи - Чак Шумер, Хакім Джефріс, Ненсі Пелосі - і сенатори, конгресмени та інші кандидати, які можуть програти в листопаді, повинні попросити цього президента добровільно піти у відставку", - написав Клуні в колонці, опублікованій у New York Times.
Сенатор Майкл Беннет із Колорадо сказав своїм колегам-демократам на початку цього тижня, що не думає, що Байден виграє вибори.
Пізніше Беннет сказав CNN, що вважає, що Трамп, можливо, виграє вибори з великим відривом, а республіканці займуть більшість місць у Сенаті та Палаті представників. Але він відмовився закликати Байдена до відставки.
Байден пообіцяв залишатися в гонці, заявивши, що лише «Господь Всемогутній» може змусити його припинити кампанію. Цього тижня він закликав демократичних законодавців підтримати його кампанію та припинити драматизувати ситуацію.
Він заявив, що «звичайні демократи» хочуть, щоб він залишався у гонці, і відкинув заклики «еліти» у Вашингтоні вийти з кампанії.
Деякі демократичні законодавці зайняли вичікувальну позицію щодо продовження участі Байдена в президентських перегонах, очікуючи на закінчення саміту НАТО і сьогоднішньої прес-конференції.
«На даний момент президент Байден є нашим кандидатом, і ми підтримуємо кандидата від Демократичної партії, який переможе Дональда Трампа, – сказав лідер демократів у Палаті представників Піт Агілар із Каліфорнії. - Подивимося. Подивимося на прес-конференцію. Подивимося на перебіг кампанії. Подивимося на все це, тому що все це буде потрібно».
*
Донори виборчої кампанії американського президента Джо Байдена оголосили про призупинення близько 90 мільйонів доларів своїх пожертв
*
Присяжні почали обговорювати вердикт сенатору Менендесу, звинуваченому у корупції
У разі визнання винним Роберту Менендесу, 70-річному американському законодавцю, може загрожувати 20 років позбавлення волі
Присяжні, які розглядають справу впливового американського сенатора Роберта Менендеса, якого звинувачують у корупції, у п'ятницю розпочали нараду для винесення вердикту.
70-річному демократу з Нью-Джерсі висунуто звинувачення у здирстві, перешкоджанні правосуддю та одержанні хабарів за надання послуг бізнесменам, пов'язаним з Єгиптом та Катаром.
Найсерйозніші звинувачення передбачають до 20 років позбавлення волі.
У червні Менендес заявив, що знову балотуватиметься до Сенату як незалежний кандидат. Він є кар'єрним політиком і до висунення звинувачень очолював впливовий комітет Сенату з міжнародних відносин.
При обшуку в його будинку в Нью-Джерсі агенти ФБР знайшли близько півмільйона доларів готівкою, яка була захована по всьому будинку, а також золоті зливки вартістю близько 150 тисяч доларів та люксовий кабріолет Mercedes-Benz.
Його дружині Надін Менендес, на яку адвокати сенатора намагаються перекласти провину, також висунуто звинувачення, але суд над нею проходитиме окремо в липні, оскільки вона проходить лікування від раку грудей.
Прокурори заявляли, що Менендес виставив на продаж свої владні повноваження одного з провідних сенаторів.
Його судять разом із двома бізнесменами, яким він нібито допомагав, – американцем єгипетського походження Ваелем Ханой та забудовником нерухомості Фредом Дайбесом. Усі вони не визнали себе винними.
Третій бізнесмен, страховий брокер Хосе Урібе, у березні визнав себе винним у хабарництві та допомагає слідству.
Стверджується, що Менендес втрутився в призначення прокурора Нью-Джерсі, щоб домогтися припинення розглядів щодо Дайбеса і Урібе.
Його також звинувачують у отриманні хабарів за використання своїх повноважень та впливу для збагачення співучасників та в інтересах уряду Єгипту, зокрема за допомогу Хані у захисті його монополії на експорт американських халяльних продуктів харчування до цієї країни.
*
Суддя припинила судову справу проти актора Алека Болдуїна
Алеку Болдуїну загрожувало 18 місяців в'язниці за ненавмисне вбивство оператора на знімальному майданчику
*
Через аварію ракети SpaceX супутники Starlink не вийшли на розрахункову орбіту
Компанія SpaceX визнала, що супутники Starlink, які не виведені на розрахункову орбіту, увійдуть в атмосферу і згорять
*
Остін і Білоусов обговорили телефоном питання підтримки каналів зв'язку
Друга за останні кілька тижнів телефонна розмова між міністрами оборони США та РФ відбулася з ініціативи російської сторони
*
США та Південна Корея підписали принципи ядерного стримування КНДР
Документ формалізує розгортання американських ядерних сил на Корейському півострові
*
Світове українство провело в останню дорогу видатного українця, провідника, натхненника й лідера – Стефана Романіва
*
Президент СКУ закликав українців за кордоном бути амбасадорами України
*
Понад 50 оборонних компаній були представлені на Британсько-українській конференції з партнерства в галузі безпілотних літальних апаратів та засобів протидії
*
Міністр фінансів України Сергій Марченко провів першу онлайн-зустріч із новопризначеною канцлеркою казначейства Великої Британії Рейчел Рівз - обговорили питання співпраці між країнами, а також потреби України на майбутні періоди. Британія спрямувала до держбюджету України вже понад $2,5 мільярда - Марченко
*
Британське Міноборони: росія втратила понад 70 тисяч військових за останні два місяці
Розвідка вважає, що рівень російських втрат збережеться на рівні 1 000 осіб на день у найближчі два місяці
*
Жозеп Боррель: альтернативи НАТО для територіального захисту Європи немає
Глава зовнішньополітичного відомства Євросоюзу - про необхідність модернізації оборонної сфери ЄС перед російською загрозою
*
Чинний голова ОБСЄ, глава МЗС Мальти Ян Борг та генеральна секретарка ОБСЄ Гельґа Марія Шмід засудили "вирок" суду маріонеткової "ДНР" колишньому співробітнику Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Вадиму Голді та закликало до звільнення усіх трьох незаконно утримуваних Росією українських співробітників СММ.
*
«Нас не залякати»: Берлін про плани російських спецслужб щодо вбивства гендиректора Rheinmetall
Берлін: плани російських спецслужб убити гендиректора німецької оборонної компанії – це спроба Кремля підірвати підтримку України
*
У МЗС ФРН розкритикували активність прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана на зовнішньополітичній арені, яку він виявляє останніми днями, коли Будапешт головує в Раді ЄС
*
Фінська митниця у порту міста Наанталі конфіскувала п’ятнадцять кілограмів кокаїну вартістю приблизно 2,25 мільйона євро
*
Фінський парламент у п’ятницю ухвалив Закон про тимчасові заходи з боротьби зі спрямованою міграцією (закон про видворення)
*
Сайт Сейму Польщі у п’ятницю зазнав DDos-атаки: депутати скаржилися, що не можуть на робочих електронних пристроях вносити поправки до законопроєктів і голосувати
*
У Нідерландах оштрафували на майже 1,8 мільйона євро компанію-постачальника будівельного обладнання Dieseko Group BV, яка брала незаконну участь у будівництві Кримського мосту
*
Американська преса про саміт НАТО у Вашингтоні: «Україна стала головним переможцем»
Американські ЗМІ аналізують результати саміту 75-го саміту НАТО у Вашингтоні
Цього тижня американські ЗМІ обговорювали перебіг і перші підсумки 75-го саміту Північноатлантичного альянсу, що відбувся з 9 по 11 липня в американській столиці. Як і передбачалося, увага багатьох американських медіа була зосереджена на демонстрації здатності Джо Байдена брати участь у президентських перегонах. Водночас тема України, зростаюча загроза з боку Китаю, а також здатність альянсу до реформ стали основними темами статей, які аналізують підсумки саміту.
«Україна виграла по-крупному, НАТО - поменше, але всі спітніли» - так назвала свою статтю про саміт у Вашингтоні Politico, відзначивши спекотну та вологу погоду у Вашингтоні під час саміту, що стала «нестерпною» для багатьох європейських лідерів, змушених переміщатися містом у спеку в офіційних костюмах.
На думку видання, саме Україна стала «головним переможцем» на 75 саміті альянсу.
«Хоча Україна не отримала всього чого хотіла, Київ дав зрозуміти, що задоволений результатом, – пишуть автори статті. - Альянс погодився з формулюванням, яке оголошує членство країни «незворотнім», надає 43 мільярди доларів військової допомоги наступного року, передає Україні винищувачі F-16 і відправляє Києву десятки коштів ППО, включаючи чотири ракетні комплекси Patriot».
На думку газети, президент України зумів звернути на себе потрібну йому увагу, вимовляючи «не менше однієї мови на день» та «фактично виконуючи роль VIP-персони» на саміті, а Джо Байден «виступав у ролі ведучого, переживаючи політичні потрясіння, пов'язані з його здатністю перемогти на нових виборах».
«Необоротний» шлях України до НАТО встигнутий невизначеністю, пише газета The Wall Street Journal, стверджуючи, що членство Києва в альянсі може залежати від того, хто буде у Білому домі наступного року, та від можливого врегулювання розбіжностей усередині самого альянсу.
«Необоротності не буває, і обіцянки НАТО не гарантують майбутнього фінансування, - цитує видання колишнього високопосадовця Держдепартаменту Європи Деніела Фріда. – Але, схоже, адміністрація Байдена набагато серйозніше ставиться до цього питання, ніж рік тому, коли вона займала оборонну позицію і навіть не хотіла думати про членство України в НАТО».
Незважаючи на те, що вся увага протягом цих трьох днів була прикута до Байдена, теми України, загрози з боку дедалі агресивнішого Китаю та майбутнього НАТО домінували в офіційних обговореннях на саміті, пише газета The Washington Post. Крім того, видання зазначає, що «ім'я Трампа нависло над самітом», а багато європейських лідерів на заході відкрито «висловлювали побоювання» щодо потенційного президентства Трампа та його погроз вивести США з альянсу.
Саміт виявив суттєві розбіжності між президентом Байденом та найбільш рішуче налаштованими членами НАТО щодо права України атакувати цілі на російській території далекобійною зброєю країн альянсу, пише The New York Times. Газета посилається на заяву тепер уже колишнього генерального секретаря Йєнса Столтенберга про те, що такі дії України не є порушенням міжнародного права і не роблять НАТО учасником війни, а також заяви Байдена, яка стверджує, що такі удари не на користь України.
"Схоже, поки адміністрація Байдена керує провальною стратегією деескалації, НАТО працює над зміцненням безпеки України і готується до потенційного майбутнього конфлікту з Росією", - цитує газета президента Київської школи економіки та колишнього міністра економіки Тимофія Мілованова.
«Якщо і можна сказати щось позитивне про саміт НАТО, що відбувся цього тижня у Вашингтоні, то це те, що він викликав серію вдумливих критичних зауважень з боку небагатьох цитаделів, що залишилися, незгоди в американській зовнішньополітичній спільноті», – пише The American Conservative.
Видання вважає, що саміт продемонстрував прагнення НАТО «продовжувати свою діяльність так, начебто альянс діє у світі, сформованому його успіхами». На думку автора, головною прерогативою НАТО на даний момент є не поразка Росії і не колективна оборона Заходу, а власне виживання, і тому «у Вашингтоні альянс був зайнятий винаходом нових причин, щоб виправдати свою значущість і, зрештою, своє існування». .
Саміт НАТО у Вашингтоні пройшов у той час, коли Захід стикається з найнебезпечнішою ситуацією з часів Кубинської ракетної кризи 1962 року, пише консервативне видання The New York Post. На думку газети, Росія бачить, що американці «відвернені наростаючою політичною кризою і роздираються міжпартійними протиріччями», а Вашингтон нездатний «протистояти тому, що може перетворитися на кризу екзистенційну».
«Для Путіна вікно можливостей відкрилося ширше, і воно залишатиметься таким принаймні до президентських виборів у США у листопаді, – пише видання. – Зачинити це вікно, визнавши небезпеку, значно посиливши присутність НАТО в Прибалтиці як надійний засіб стримування і заявивши про свою готовність до руйнівної відповіді на будь-яку російську агресію має стати центральним елементом стратегії альянсу на 76-му році його існування».
Журнал Newsweek, у свою чергу, у своїй аналітичній статті про результати саміту зосередився на необхідності реформування НАТО. «Сьогодні НАТО – це тінь себе часів холодної війни, – пише видання. – Війна в Україні, хоч і надала можливість для деякого оновлення НАТО щодо цілей і можливостей і навіть членства з включенням Фінляндії та Швеції, вона також висвітлила обмеження альянсу».
На думку автора статті, альянс з моменту свого створення зазнав кардинальних змін, прагнення перетворити НАТО на глобальну систему колективної безпеки ризикує підірвати її основну місію.
«Спочатку група складалася з 12 держав, але зараз вона налічує 32 члени, - пише автор. – Це зростання виявляє критичний недолік у процесі прийняття рішень НАТО, а саме вимога одноголосності – застарілий принцип, спочатку розрахований на набагато менший альянс – тепер загрожує зробити НАТО безсилою перед загрозами ХХІ століття».
Як стверджує автор, цю проблему можна вирішити лише радикальним способом: перехід до голосування більшістю голосів міг би дозволити НАТО діяти з необхідною рішучістю. «В умовах, коли розширене НАТО стикається в Україні з Росією, що потенційно посилилася, процес прийняття рішень на основі консенсусу може виявитися невідповідним для цього критичного моменту для європейської безпеки», – підсумовує видання.
*
Нове командування Україна-НАТО у німецькому Вісбадені офіційно розпочинає роботу 12 липня, але для налагодження повноцінної роботи знадобиться ще не один місяць
*
На 75-му ювілейному саміті НАТО у Вашингтоні українська делегація на чолі з Президентом Володимиром Зеленським провела низку важливих зустрічей з міжнародними партнерами, досягнувши значних результатів для зміцнення обороноздатності України.
Про це розповів міністр оборони України Рустем Умєров.
«Зокрема, Україна отримає 5 новітніх батарей ППО, включаючи 4 батареї Patriot та 1 батарею Samp/T від США, Німеччини, Румунії, Нідерландів та Італії. Додатково США, Канада, Норвегія, Іспанія, Великобританія та інші союзники нададуть десятки тактичних систем ППО: NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS та Gepard», — повідомив міністр оборони України.
Загалом, за словами Рустема Умєрова, в рамках підписаних двосторонніх договорів на найвищому рівні, Україна отримає як військової, так і фінансової допомоги на сотні мільйонів доларів.
Зокрема:
США: новий пакет військової допомоги на 225 мільйонів доларів, що включає систему Patriot та ракети для неї, ракети для NASAMS, артилерійські боєприпаси та протитанкові ракети.
Норвегія: надасть запчастини для гелікоптерів Sea King, 6 літаків F-16 та 1 мільярд норвезьких крон (93 мільйони доларів) для фінансування систем ППО. Це вагома підтримка.
Канада: новий пакет допомоги на 500 мільйонів канадських доларів (366 мільйонів доларів).
Австралія: найбільший пакет військової допомоги з початку повномасштабного вторгнення вартістю 250 мільйонів австралійських доларів (169 мільйонів доларів).
Нідерланди: 300 мільйонів євро на закупівлю боєприпасів для винищувачів F-16.
Данія: профінансувала виробництво 18 артилерійських систем Богдана, ставши першою країною НАТО, яка напряму фінансує українське виробництво зброї та боєприпасів.
Литва: надала антидронові системи та патрони 5.56x45. Загальна вартість допомоги від Литви з початку російського вторгнення становить 1 мільярд євро.
Велика Британія: планує виділяти 3 мільярди фунтів стерлінгів щорічно на військову підтримку України до 2030/31 років.
Нова Зеландія: новий пакет військової допомоги вартістю 6 мільйонів новозеландських доларів (3,68 мільйона доларів).
Німеччина: передала новий пакет військової допомоги, який включає систему ППО Patriot, перехоплювачі, артилерійські снаряди, дрони, військово-інженерні машини та інше обладнання.
Окрім того, за словами Рустема Умєрова, група International Fund for Ukraine (IFU), яка об’єднує 9 країн (Велика Британія, Нідерланди, Австралія, Данія, Ісландія, Литва, Нова Зеландія, Норвегія, Швеція), заявила про розміщення нового контракту на закупівлю 120 тисяч 152 мм артилерійських боєприпасів вартістю 300 мільйонів фунтів стерлінгів.
"Дякуємо нашим міжнародним партнерам за підтримку та солідарність. Разом ми зміцнюємо обороноздатність України та наближаємо перемогу над російським агресором", — підсумував міністр оборони України.
*
Південна Корея готова розпочати промислове виробництво лазерів, здатних збивати дрони
Південнокорейські протидронові лазерні установки будуть дешевшими, ніж звичайна система ППО
*
Державний оператор тилу оголосив першу рамкову угоду на постачання харчування для ЗСУ. Це дозволить попередньо кваліфікованим учасникам оперативно укладати контракти з ДОТ
*
На сьогодні 3,8 мільйона військовозобов'язаних громадян оновили свої дані
*
Кабінет міністрів вніс зміни до постанови, що суттєво спростить отримання статусу учасника бойових дій для деяких категорій громадян
*
Міністерство оборони у співпраці з правоохоронцями повернуло у власність держави майновий комплекс в історичній частині Києва вартістю понад 260 мільйонів гривень
*
На фронті відбулося 136 бойових зіткнень, найгарячішою ситуація залишається на Покровському напрямку
*
Кабінет міністрів затвердив умови продажу перших об’єктів великої приватизації - готелю «Україна» в центрі Києва та АТ «Об'єднана гірничо-хімічна компанія»
*
Кабінет Міністрів доручив НАК "Нафтогаз України" викупити додаткову емісію акцій п'яти державних теплоелектроцентралей, які перебувають в управлінні Нафтогазу.
«Нафтогаз України» придбає акції п'яти ТЕЦ на майже 5 млрд грн
Кошти від цього спрямують на модернізацію та покращення фінансового стану теплоелектроцентралей
*
Станом на 12 липня Україна накопичила у підземних сховищах газу 9,7 млрд кубометрів "блакитного палива"
*
Кабінет міністрів 12 липня 2024 року ухвалив рішення про включення до реєстру нового індустріального парку - «ЕКО Мукачево»
*
Кабмін вніс зміни до Порядку використання коштів, передбачених у держбюджеті для надання пільгового довгострокового державного кредиту внутрішньо переміщеним особам, учасникам АТО та/або учасникам проведення операції Об’єднаних сил (ООС) на придбання житла
*
Послугою онлайн-реєстрації у системі єЧерга для перетину кордону з серпня минулого року скористалися вже 100 тис. автобусів
*
У Вінниці для жителів міста запроваджують нову програму, за якою профінансують 40% вартості сонячних панелей, які жителі багатоповерхівок встановлять на свій будинок
*
Кабінет міністрів до 1 листопада планує створити реабілітаційні відділення у багатопрофільних лікарнях Харківщини
*
Кабінет міністрів на виїзному засіданні у Харківській області ухвалив рішення про спрямування додаткових 6,8 млрд грн на реалізацію програми "єВідновлення"
*
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль оглянув будівництво фортифікаційних укріплень на Харківщині, на які цьогоріч Кабінет міністрів виділив 5,9 млрд грн
*
Кабінет міністрів ухвалив рішення виділити додаткові 1,9 млрд грн на відновлення теплопостачання міста Харкова
*
Кабінет міністрів виділив місцевим бюджетам майже 940 млн грн на створення безпечних умов у медичних закладах
*
Наказ Міністерства освіти й науки про загальну середню освіту планують доопрацювати, включивши можливість для релокованих з тимчасово окупованих територій закладів освіти відкривати дистанційні класи для учнів із ТОТ
*
В Україні почали діяти е-протоколи щодо порушень з дорожнього руху
Паперові документи залишаться рівнозначними
*
Бюро економічної безпеки України вручило керівнику однієї з одеських компаній з ремонту та будівництва доріг повідомлення про підозру за фактом ухилення від сплати 10,5 млн грн податків
*
Колишню головну спеціалістку Луганської облдержадміністрації, яка працевлаштувалася на керівну посаду в окупаційному органі влади, засуджено до 9,5 років ув’язнення
*
У Миколаєві студент, який за 2 000 гривень передавав інформацію про розташування українських військових, отримав 10 років ув’язнення
*
Національна академія мистецтв України позбавила колишнього керівника Національного академічного драматичного театру імені Лесі Українки Михайла Резніковича звання академіка
*
Китай проводить спільні військові навчання з Росією
Про маневри стало відомо невдовзі після завершення саміту НАТО у Вашингтоні.
*
Прем'єр-міністр Угорщини Орбан зустрівся з Трампом у Флориді
Зустріч з екс-президентом США стала черговою зупинкою у «мирній місії» Віктора Орбана, під час якої він відвідав Київ, Москву та Пекін
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан зустрівся у четвер у Флориді з колишнім президентом США Дональдом Трампом після саміту НАТО у Вашингтоні. Як пише Associated Press, зустріч може посилити невдоволення західних союзників у зв'язку з недавніми поїздками Орбана до Росії та Китаю.
Орбан зустрівся з Трампом у Мар-а-Лаго – резиденції колишнього президента.
Він опублікував у соціальних мережах спільне фото.
«Ми обговорювали шляхи досягнення миру. Хороша новина дня: він вирішить цю проблему! – говорив підпис до фотографії.
У своїй соціальній мережі Трамп написав: «Дякую, Вікторе. Повинен встановити світ і встановити швидко».
Орбан відкрито підтримав Трампа на виборах президента США цього року та висловив сподівання, що республіканський кандидат зможе покласти край війні Росії в Україні.
Зустріч у Мар-а-Лаго стала черговою зупинкою у «мирній місії» Орбана, як він її сам називає, спрямованою на пошук шляху до припинення бойових дій.
Минулого тижня з неоголошеним наперед візитом Орбан відвідав Київ, де провів переговори з президентом України. Після цього він несподівано приїхав до Москви, де зустрівся із президентом Росії Володимиром Путіним. Наступною зупинкою у його турне став Пекін, де відбулася зустріч Орбана з головою КНР Сі Цзіньпіном. Орбан назвав Китай стабілізуючою силою на тлі глобальної турбулентності та високо оцінив «конструктивні та важливі» мирні ініціативи Пекіна.
За заявами президента України, він не знав, що після Києва угорський лідер вирушить до Москви.
«Куди він вирушить завтра? Я не знаю. Не знаю. Можливо, він знову приїде в Україну», – заявив президент України журналістам на саміті НАТО у Вашингтоні.
Лідери ЄС поспішили прояснити, що поїздки Орбана до Росії та Китаю не були підтримані іншими європейськими лідерами.
У четвер, після прибуття на саміт НАТО, президент Фінляндії Олександр Стубб засудив Орбана за візити до Москви та Пекіна.
«Не думаю, що є сенс вести розмови з авторитарними режимами, які порушують міжнародне право, – сказав Стубб. – Він може цим займатися від свого імені. Але я докорінно не згоден з тим, щоб займатися цим. Просто не бачу жодної мети».
Раніше Орбан заявляв, що переобрання Трампа є «єдиним серйозним шансом» на припинення війни в Україні. Трамп неодноразово говорив, що у разі обрання президентом завершить війну «за 24 години», зустрівшись із Путіним та президентом України.
Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван у четвер висловив стурбованість у зв'язку з тим, що зустріч Трампа та Орбана може суперечити інтересам України.
«Позиція США – позиція адміністрації Байдена – полягає в тому, що жодні рішення щодо України не приймаються без участі України», – сказав він.
"Будь-які авантюри, які робляться без згоди чи підтримки України, не відповідають... зовнішній політиці США", - заявив Салліван журналістам, додавши, що він "не може розмірковувати про те, що саме задумав Орбан".
*
Виборзький районний суд у Петербурзі засудив до чотирьох років ув'язнення місцевого жителя Володимира Миронова за два розбиті вікна у будівлі військкомату та антивоєнні написи на його стіні.
*
Костін - Ракети та безпілотні літальні апарати РФ містять іноземні компоненти, вироблені щонайменше у 19 країнах світу
*
На Харківщині у складі окупаційної армії є найманці з Африки, їх небагато, однак це демонструє рекрутингові можливості РФ за кордоном
*
“Прекрасний політик проросійських поглядів”: розслідування виявило зв’язки глави партії Ле Пен з російським олігархом Малофєєвим
А у вересні 2022 року Жордан Барделла заявив, що історично Крим є російським
*
Вдалого дня і скорішої Перемоги нам всім