"Субота, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Субота, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Заступниця керівника Офісу президента України Ірина Мудра повідомила, що має намір до кінця року розв'язати питання з ратифікацією Римського статуту
*
Майже 20 демократів з Палати представників США публічно закликали президента Джо Байдена припинити боротьбу за посаду президента 2024 року
Про це свідчить підрахунок The New York Times.
Загалом 19 конгресменів-демократів з 213 у Палаті представників та один сенатор-демократ виступили із закликом до президента Байдена вийти з перегонів.
"Я вважаю, що настав час для президента Байдена передати естафету", – сказав Майк Левін член Палати представників від Каліфорнії.
"Заради блага країни я закликаю президента Байдена зняти свою кандидатуру з перегонів", – сказав сенатор від штату Вермонт Пітер Велч.
Ситуація довкола кандидатури Джо Байдена загрожує розколоти Демократичну партію напередодні національного з'їзду в Чикаго наступного місяця, на якому президент має бути висунутий кандидатом.
*
Після того, як відомий американський актор Джордж Клуні виступив в есе в New York Times з критикою проти подальшої виборчої кампанії чинного президента Джо Байдена, до нього приєдналося більше колег по зірковому цеху
*
Байден продовжує кампанію попри сумніви щодо віку
ДЕТРОЙТ — "Я обіцяю вам, — сказав президент США Джо Байден, стоячи перед невеликим натовпом прихильників, що скупчилися в закусочній Детройта. Серед відвідувачів – 4-річного хлопчика з ореолом білявого волосся, якого звати Бо, як і улюбленого покійного сина президента. – Зі мною все добре."
Маленький Бо дивився на 81-річного президента з колін своєї матері та тішився, слухаючи Байдена, який говорив про автомобільну індустрію в багатих західних передмістях Детройта.
Байден пожартував про свій вік – «Мені лише 41 рік», але тон п’ятничної кампанії в штаті Мічіган, був серйозним. Бо виборча битва відбувається у ньому лише через кілька тижнів після того, як катастрофічні результати в перших дебатах з ого конкурентом – Дональдом Трампом викликали занепокоєння щодо його придатності до переобрання.
«Я продовжую кампанію, і ми переможемо!» — сказав він під підбадьорливі вигуки присутніх уже через кілька годин у переповненому спортзалі середньої школи в центрі Детройта.
Байден також використав мітинг перед 2000 прихильників, щоб викласти низку передвиборчих обіцянок, серед них – закріпити право на аборт в законі, збільшити доступ виборців, заборонити штурмову зброю, скоротити витрати на житло тощо – усе, за його словами, «змусити багатих платити справедливу частку», яку він визначив як 25%, мінімальний податок на мільярдерів.
Він також кинув жартував про свого 78-річного опонента-республіканця: «Трамп не вилазить зі свого візка для гольфу».
Але також він попередив: «Нам час припинити ставитися до політики як до розваг і реаліті-шоу», — сказав він. «Ще чотири роки Дональда Трампа — це смертельно серйозно».
Ці рішучі слова стикаються з чимраз більшим занепокоєнням щодо його перспектив – не з боку його недоброзичливців, а з боку Демократичної партії. У п’ятницю, по дорозі до Мічигану, представники кампанії намагалися розвіяти сумніви.
«Він зосереджений на тому, щоб продемонструвати, що він — найкраща людина, яка може протистояти Дональду Трампу в листопаді», — сказав речник кампанії Байдена Майкл Тайлер, розмовляючи з журналістами на борту президентського літака Air Force 1.
У Вашингтоні союзники Байдена також не сидять, склавши руки.
«Джо Байден зосереджений на майбутньому цієї країни, — сказав представник Південної Кароліни Джеймс Клайберн у програмі NBC News Today Show. Клайберн є рішучим прихильником, якому приписують допомогу в підтримці темношкірих виборців у кампанії Байдена у 2020 році. – І я завжди кажу, що найкращим прогнозом майбутніх результатів є минула поведінка».
Але не всі демократи погоджуються. У четвер увечері Байден майже годину відповідав на запитання журналістів про все, від його здоров’я до майбутнього НАТО та його стратегії протидії Китаю, що стає чимдалі сміливішим. Але нова кампанія під назвою «Передай смолоскип» у п’ятницю опублікувала болючий огляд його діяльності, під час якого він випадково назвав свою віцепрезидентку, Камалу Гарріс «віцепрезидентом Трампом».
"Чудова робота, Джо!" – уїдливо написав Трамп написав у своїй соцмережі.
"Ми не можемо тамувати подих під час кожної передвиборчої промови та виступу, — сказав Аарон Регунберг із «Передай смолоскип». – Нам потрібен кандидат, здатний вести активну кампанію проти Дональда Трампа".
У четвер Байден також понервував своїх прихильників, назвавши президента України ім'ям його ворога, представивши його на саміті НАТО як «президента Путіна». Він швидко виправив помилку, але на неї накинулися його політичні опоненти – і його союзники.
Ця помилка – сама по собі це не така важлива, – сказав Регунберг у заяві. – Але викликає занепокоєння те, що президент, схоже, не може пройти через жодну подію, не зробивши помилки, яка може дати ґрунт машині нападу Трампа».
Сенатор-демократ від штату Вашингтон Петті Мюррей погодилася, сказавши: «Нам потрібно побачити набагато сильнішого та енергійнішого кандидата на виборчій кампанії в найближчому майбутньому, щоб він переконав виборців, що він готовий виконувати цю роботу».
Дослідники кажуть, що головним ворогом Байдена тут є проста математика.
"Я не знаю, як він збирається подолати аспект «занадто старий», тому що всі ми маємо календарі і вміємо рахувати, — сказала Шеннон О'Брайен, доцент кафедри навчання Техаського університету в Остіні. – Однак те, що ти старий, не означає, що ти не життєво важливий. І те, що ти старий, не означає, що ти хворий. І я думаю, що йому потрібно показати, що він бадьорий і психічно здоровий досвідчений і що він розуміє проблеми".
У п’ятницю впевнений Байден, підбадьорений натовпом прихильників, деякі з яких почали співати національний гімн, чекаючи на його появу, – зосередився на тому, що він вважає по-справжньому слабка ланка на цих виборах.
«Я знаю, що я трохи старий. Сподіваюся, з віком приходить трохи мудрості. І ось що я знаю: я знаю, як говорити правду. Я відрізняю добро від зла. … І я знаю, що американці хочуть президента, не диктатора», – сказав Байден.
*
Джилл Байден бере ініціативу в Білому домі та у виборчій кампанії
ВАШИНГТОН —
Перша леді Джилл Байден підтримує свого чоловіка, президента США Джо Байдена, який намагається врятувати свою передвиборчу кампанію після невдалого виступу в дебатах, через який дедалі більше членів його власної партії сумніваються, що йому варто продовжувати участь в перегонах.
"Вона його найбільший прихильник і поборник, тому що вона вірить у нього і боїться за майбутнє нашої країни, якщо все піде іншим шляхом, — сказала цього тижня Елізабет Александер, директорка із комунікацій першої леді. — Він завжди підтримував її кар’єру, і вона підтримує його".
Цього тижня Джилл Байден брала участь у передвиборчих подіях разом зі своїм чоловіком, а також сама спілкувалась із виборцями.
"Попри всі розмови навколо цих перегонів, Джо чітко дав зрозуміти, що він готовий", — казала вона на зустрічах з виборцями.
"Це його рішення. І так само, як він завжди підтримував мою кар’єру, я теж готова підтримати його. Я знаю, що ви теж, інакше вас би сьогодні тут не було", — сказала вона зібранням в Північній Кароліні, Флориді та Джорджії.
Як перша леді Джилл Байден очолила ініціативи для військових та їхніх сімей, а також ініціативу з лікування раку. Як досвідчений викладач, вона багато уваги звертає на освітні програми.
Згідно з вебсайтом Білого дому, вона бере участь у Joining Forces, ініціативі Білого дому з підтримки сімей військових і ветеранів, опікунів і постраждалих. Joining Forces зосереджується на таких проєктах, як працевлаштування дружин та чоловіків військовослужбовців та навчання дітей військових. За перші два роки перебування на посаді першої леді Байден відвідала 24 військові об’єкти.
Вона також бере участь в програмі Cancer Moonshot. Згідно з його вебсайтом, проєкт спрямований на те, щоб "покінчити з раком, як ми його знаємо" і запобігти понад 4 мільйонам смертей від раку до 2047 року. За даними Американського онкологічного товариства, у 2021 році від раку померло трохи більше 600 000 людей.
Цілі Cancer Moonshot включають розширення доступу до обстежень і уникнення шкідливого впливу навколишнього середовища.
Крім того, що Байден є першою леді США, вона також є педагогом. Перебуваючи в Білому домі, вона частково зосереджувалася на ініціативах із працевлаштування викладачів, зниження витрат на освіту.
Коли Джо Байден став віцепрезидентом за президентства Барака Обами, Джилл Байден стала першою другою леді, яка мала високооплачувану роботу за межами Білого дому. Як перша леді вона продовжувала викладати в коледжі Північної Вірджинії поблизу Вашингтона. Вона викладала там повний робочий день, коли її чоловік був віцепрезидентом.
"Багато моїх студентів не знають, що я маю дві роботи", — сказала вона в 2021 році.
Байден добре знайома з життям у Вашингтоні, оскільки її чоловік провів 36 років у Сенаті США та вісім років був віцепрезидентом при Обамі.
Перемога Джо Байдена на виборах 2020 року зробила Джилл Байден першою дружиною президента з докторським ступенем.
73-річна доктор Байден народилась в Нью-Джерсі і виросла у північному передмісті Філадельфії. Вона отримала ступінь доктора освіти в Делаверському університеті.
Життя з Джо Байденом було складним із самого початку. Вона переживала розлучення. Він виховав двох маленьких синів сам після того, як його дружина та маленька дочка загинули в автокатастрофі. Джилл і Джо одружилися після того, як Джо запитав п'ять разів.
"І вп’яте я нарешті сказав їй: "Джилл, я маю ірландську гордість і пропоную востаннє, — сказав Байден в "Шоу Рейчел Рей". — Я сказав: "Тобі не потрібно говорити мені, коли ти вийдеш за мене заміж, просто чи ти вийдеш за мене". Вона сказала так".
Через чотири роки Джилл народила дочку Ешлі. Трагедія знову прийшла у 2015 році, коли 46-річний син Джо Байдена, Бо, помер від раку мозку.
"Це особисте питання для мене та мого чоловіка Джо", — сказала вона.
Вона написала книгу для дітей 2020 року "Джої: історія Джо Байдена". Це було про ранні роки її чоловіка, його конкурентоспроможність і стійкість, коли його дражнили через заїкання.
Під час передвиборчого мітингу в березні 2023 року вона двічі заблокувала собою протестувальника від її чоловіка на сцені.
Хоча вони називають крихітний середньоатлантичний штат Делавер своїм домом, Джилл Байден слідувала за своїм чоловіком упродовж його кар’єри сенатора, віцепрезидента та президента США. Тепер вона сподівається побачити його в Білому домі ще чотири роки.
*
США можуть змінити позицію щодо обстрілів Росії. Позиції Білого дому, Пентагона та Конгресу щодо обмежень для України
Державний департамент та Пентагон заявляють, що продовжуватимуть адаптувати свою політику відповідно до потреб України в питанні використання західної зброї. З Білого дому лунають заяви, що позиція США постійно змінюється, хоча деякі посадовці висловились, що змінити політику щодо атак вглиб Росії “нереально”.
Тим часом у Конгресі США не помітно одностайності в питанні дозволу Україні цілитись вглиб РФ американською зброєю, хоча законодавці від обох партій висловлюють підтримку Україні.
Президент України, перебуваючи у Вашингтоні на саміті НАТО, вкотре закликав американських та європейських союзників зняти обмеження на використання зброї великої дальності.
Білий дім: позиція незмінна
Президент Байден під час пресконференції з президентом України в рамках саміту НАТО, коментуючи питання можливості для українців стріляти вглиб Росії, сказав, що США вже дозволили Києву завдавати ударів в межах російських кордонів. Атакувати Москву, додав Байден, не мало б сенсу.
"Ми дозволили президентуУкраїни використовувати американську зброю в наближених прикордонних регіонах Росії. Чи маємо ми його обмежувати? Наприклад, якби президент України мав можливість проводити удари по Москві, по Кремлю, а такої можливості нема, чи мало б це сенс? Ні. Питання в тому, як найкраще використати зброю, яку він має, зброю, яку ми йому надаємо", – сказав Байден.
При цьому президент США додав, що рішення про перегляд американської політики ухвалюються на щоденній основі.
Після обстрілу лікарні “Охматдит” у рамках саміту НАТО кореспонденти Голосу Америки запитали посадовців Ради з нацбезпеки США, що при Адміністрації президента, чи обстріл дітей міг би змінити позицію США.
“У нас немає змін у політиці в питанні того, що ми надаємо Україні, щоб навіть не намагатися дістатися до материкової Росії”, – сказав спеціальний помічник президента, директор оборонної політики у Раді з нацбезпеки Джейсон Ізраель.
При цьому у коментарі Голосу Америки він додав, що “ми переглядаємо політику щодня, якщо є причина внести дуже невеликі коригування в політиці чи зробити який виняток у політиці з якоїсь конкретної причини, це може бути зроблено”.
Його колега в Раді нацбезпеки, старший директор із питань Європи Майкл Карпентер навпаки зауважив, що змінити політику так, аби Україна могла використовувати американську зброю для ударів по аеродромах по всій Росії "не реалістично".
В інтерв'ю з кореспонденткою Голосу Америки Юлею Ярмоленко на полях саміту НАТО Карпентер сказав: "Росія – величезна країна. Деякі з цих бомбардувальників запускаються з дуже далеких відстаней від України. Ми ніколи не зможемо повністю дати раду усім аеродромам у Росії, якщо не охоплювати всю Росію".
Натомість наголосив Карпентер, у Білому домі вважають, що найкраще застосування американських далекобійних ракет, наданих Києву – "це та кампанія, яку Україна дуже успішно веде в Криму та на окупованому Донбасі".
"І ми побачили, що деякі з цих ударів змусили забратися з Криму російську авіацію, і дали можливість Україні наблизитися до тих ліній фронту та захистити свої війська", – додав він.
Пентагон: керуємось здоровим глуздом
Міністерство оборони США “продовжує на дуже регулярній основі розмовляти з нашими українськими партнерами щодо їхніх потреб, коли йдеться про захист суверенної території України та повернення окупованих територій”. Про це у розмові із кореспондентом Української служби Голосу Америки Остапом Яришем заявив речник Пентагону, генерал Пет Райдер.
“Ми крок за кроком працювали з українцями, щоб зрозуміти їхні потреби та спробувати розвинути підтримку, необхідну для захисту суверенної української території”, – сказав він.
Ми не хочемо бачити ненавмисних наслідків, ескалації, яка може перетворити цей конфлікт на ширший, який вийде за межі України
Пет Райдер
Райдер нагадав, що США напередодні дозволили Києву використовувати американські боєприпаси для обстрілів через українсько-російський кордон, щоб стріляти у відповідь та для завдання оборонних ударів.
“Якщо росіяни формують війська або стріляють з артилерії чи літаків через кордон, то ми визнали цей факт і дали дозвіл українцям”, – зазначив речник міноборони США.
“Але наша політика щодо ударів на великі відстані не змінилася. Думаю, тут важливо розуміти, що ми не хочемо бачити ненавмисних наслідків, ескалації, яка може перетворити цей конфлікт на ширший, який вийде за межі України. Гадаю, це те, на що нам усім потрібно зважати і ставитися до цього дуже серйозно”, – заявив речник Пентагону Пет Райдер.
Він пояснив, що США намагаються уникнути ситуації, коли під ударом в Росії може опинитись об’єкт, який “не обов'язково має стратегічний вплив”, що потенційно могло б призвести до ескалації у війні.
“США не перебувають у стані війни з Росією. – Наголосив Райдер. – Ми не прагнемо конфлікту з Росією, але ми повністю підтримуємо право України на самозахист, і ми будемо продовжувати працювати з Україною, щоб переконатися, що вона зможе це зробити”.
Речник Пентагону при цьому зазначив, що США продовжуватимуть працювати з Україною, “щоб вона мала все необхідне для захисту своєї суверенної території і свого народу”.
Уточнюючи, за яких умов США могли б змінити позицію в питанні обмежень на використання зброї, Пет Райдер сказав, що керуватимуться “здоровим глуздом”.
“Думаю, що в цьому випадку ми говоримо про здоровий глузд: якщо вас обстрілюють через кордон, або якщо росіяни формують війська для здійснення атак, скажімо, на Харків. Я думаю, що є сенс дати українцям можливість стріляти у відповідь”, – сказав посадовець міноборони США.
Держдеп США: не будемо афішувати наші дії росіянам
Я не хочу афішувати наші дії росіянам, але ми ретельно працюємо з Україною над цим критичним питанням
Крістофер Сміт
Про те, що США продовжують обговорювати це питання з Україною, Голосу Америки розповів заступник помічника держсекретаря США Крістофер Сміт.
“Ці розмови тривають. Я не хочу афішувати наші дії росіянам, але ми ретельно працюємо з Україною над цим критичним питанням, і будемо тісно співпрацювати й надалі”, – сказав дипломат у розмові з Остапом Яришем, журналістом Голосу Америки.
“Ми зробимо все, що в наших силах, щоб допомогти Україні протистояти цим загрозам, або в повітрі, або вдарити по них там, звідки вони виникають, тим чином, який відповідає нашій політиці. І ми ретельно та тісно співпрацюємо з нашими українськими колегами, щоб коригувати та адаптувати нашу безпекову допомогу та вказівки, які ми надаємо разом з цією допомогою, щоб протистояти цим загрозам”, – заявив Сміт.
Конгрес США: за гнучкість для України
Воля Конгресу полягає в тому, щоб надати їм (Україні – ред.) гнучкість у використанні зброї та допомоги, яку ми вже надіслали
Майк Джонсон
Спікер Палати представників Майк Джонсон у розмові з конгресовою кореспонденткою Голосу Америки Катериною Лісуновою заявив, що виступає за “гнучкість” для України, щоб використовувати зброю так, як Київ вважатиме за необхідне.
“Я пояснив, що воля Конгресу полягає в тому, щоб надати їм (Україні – ред.) гнучкість у використанні зброї та допомоги, яку ми вже надіслали. Щоб вони могли вести війну так, як вважають за потрібне. І я прихильник цього. Я вважаю, що це й був намір Конгресу”, – заявив лідер республіканської більшості, спікер Палати представників США Майк Джонсон.
Тоді як лідер меншості демократів у Палаті представників Гакім Джеффріс на питання Голосу Америки, чи він підтримує обмеження для України на використання зброї, ухилився від відповіді.
"Це була дуже позитивна розмова з президентом України. І ми чітко дали зрозуміти: ми рішуче підтримуємо народ України в його сміливій та мужній боротьбі проти російської агресії", – так відповів на питання про цілі вглиб РФ лідер демократів у Палаті представників Джеффріс.
Наступного дня Джеффріса знову запитали про обмеження для України. “Ми чітко дали зрозуміти президенту України, що будемо з ним на кожному кроці, поки російська агресія не буде подолана”, – знову повтори лідер демократів у Палаті представників.
Президент України: Ми на це розраховуємо
Коли кореспондентка Української служби Голосу Америки Катерина Лісунова запитала президента України, чи він очікує від союзників НАТО зняття обмежень на використання західної зброї, він відповів: “Ми на це розраховуємо”.
Президент України на саміті НАТО у Вашингтоні звернувся до союзників з проханням зняти обмеження з західної зброї, яку надають Україні, щоб Київ міг атакувати цілі вглиб Росії.
"Якщо ми хочемо перемогти, досягти успіху, врятувати нашу країну, нам потрібно зняти всі обмеження. Я говорив про це сьогодні зі своїми партнерами, британським прем'єр-міністром, президентом США, генеральним секретарем (НАТО), з усіма. Я порушував це питання і аргументував його дуже конкретними фактами”, – сказав український президент під час пресконференції із генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.
Кремль: розмови про використання систем далекобійного озброєння є «небезпечною ескалацію»
Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що заяви членів НАТО цього тижня щодо можливого використання систем далекобійного озброєння вглиб території Росії є «небезпечною ескалацією».
Розмовляючи з журналістами під час телефонного брифінгу в п'ятницю, Пєсков сказав, що Росія уважно стежила за обговоренням цього "дуже провокаційного" питання на саміті НАТО у Вашингтоні, і зауважив, що в альянсі немає спільної думки щодо цього.
«Ми бачимо заяви представників деяких столиць, Лондона і так далі, які не бачать жодних обмежень у цьому плані, — сказав Пєсков. – І ми бачимо країни, які намагаються зберегти якийсь баланс і кажуть, що вони проти такого пом’якшення умов використання ракет великої дальності».
Пєсков заявив, що ракети великої дальності вже використовуються у Луганській, Донецькій, Херсонській та Запорізькій областях, які Росія вважає своїми територіями.
«Щодо збільшення цієї дальності стрільби, – сказав він, – це чистої води провокація, нова, дуже небезпечна ескалація напруги».
*
Держдеп: Ми будемо адаптовувати нашу підтримку, виходячи з потреб України
США коригуватимуть свою безпекову допомогу та вказівки, які йдуть з нею, зважаючи на оперативні та стратегічні потреби України. Про це в інтервʼю Голосу Америки сказав заступник помічника держсекретаря США Крістофер Сміт.
*
В результатах другого кварталу JPMorgan Chase, Citigroup, Wells Fargo і BNY попередили про те, що споживачі борються зі зменшенням заощаджень і зростанням цін
*
Розробники ChatGPT, компанія OpenAI працює над новим підходом до своїх моделей штучного інтелекту в рамках проєкту під кодовою назвою "Strawberry"
*
Британський нафтопереробний завод Stanlow побудує першу в Європі водневу електростанцію
*
Результати дослідження науковців із Брістольського університету (Велика Британія) засвідчують, що життя на Землі зародилось набагато раніше, ніж вважалось - 4,2 мільярда років тому, а не 3 мільярди
*
Президент Польщі Анджей Дуда вважає розумним рішенням відхилення у Сеймі законопроєкта про часткову декриміналізацію абортів
*
У Франції депутати від президентської партії "Відродження" обрали в. о. прем'єр-міністра Габріеля Атталя головою своєї фракції в новообраній Національній асамблеї
*
Міністерка спорту Франції Амелі Удеа-Кастера пірнула в річку Сена в суботу за 13 днів до початку Олімпійських ігор в Парижі, аби довести, що якість води придатна для купання
*
Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський пообіцяв, що наступного року його країна збільшить витрати на оборону до 5% ВВП
*
Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що Варшава розглядає пропозицію Києва збивати російські ракети, що прямують до польської території, поки вони ще перебувають в українському повітряному просторі
*
Рішення розмістити далекобійні крилаті ракети США у Німеччині викликало не тільки підтримку, а й критику канцлера Олафа Шольца
*
Шольц назвав розміщення ракет США в Німеччині заходом щодо запобігання війні
*
Президент Чехії Петр Павел розповів про деталі доставки артилерійських снарядів до України в рамках чеської ініціативи.
Про це він говорив під час дискусії у місті Х'юстон у штаті Техас, повідомляє ČTK.
Прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала наприкінці червня повідомив, що перший вантаж зі снарядами у межах чеської ініціативи прибув до України деякий час тому.
Тоді міністерка оборони Яна Чернохова уточнила, що йдеться про 50 тисяч одиниць боєприпасів, а завданням є цього року поставити в Україну 500 тисяч боєприпасів. Ця кількість наразі фінансово забезпечена. При цьому перша частина зі 180 тисяч одиниць боєприпасів фінансується за рахунок німецького внеску.
Павел заявив, що в липні-серпні в Україну має надійти ще 50 тисяч боєприпасів, а з вересня до кінця року буде надходити від 80 до 100 тисяч на місяць.
Раніше повідомляли, що чеська ініціатива здатна забезпечити для ЗСУ від 50 до 100 тисяч снарядів великого калібру на місяць.
*
Президент Чехії Петр Павел розкритикував метафору “міст до НАТО” і заявив, що відвоювати території для України наразі нереально
Про це він сказав у розмові в Атлантичній Раді під час візиту до Техасу наступного дня після вашингтонського саміту НАТО.
“Президент України, хоч і не отримав запрошення до альянсу, але отримав те, що хотів, мається на увазі конкретна підтримка на полі бою, включно із низкою двосторонніх угод, які дадуть йому деяку передбачуваність планування для майбутніх криз”, – підсумував Павел результати саміту.
Стосовно того, чи достатньо наданої підтримки Україні, щоб відтиснути російських загарбників, Павел сказав:
“Було б достатньо, якби її рівень дозволяв Україні повністю відвоювати свою територію. На цей момент це нереально. Треба пам’ятати, хто суперник”.
Росія безумовно має набагато більші ресурси, ніж Україна з усією союзницькою допомогою
Росія, додав Павел, “безумовно має набагато більші ресурси”, ніж Україна з усією союзницькою допомогою.
“Я вважаю, що якщо Україна буде готова утримувати свою територію, то це буде нашим успіхом у доступному для огляду майбутньому, ми не можемо очікувати жодного значного прориву на лінії фронту”, – додав Павел.
Він також закликав “якомога швидше переконати Росію”, що і вони не можуть досягти жодного значного успіху на полі бою. Тож мають сідати за стіл переговорів.
“Ми повинні застосовувати усі можливі політичні дії та переконати якомога більше країн, що цей конфлікт має бути вирішено відповідно до міжнародного права, особливо з принципами Статуту ООН”, – вважає чеський президент.
Він також зауважив: “Тим часом ми також повинні зробити все можливе, щоб переконати Китай, що це не в його інтересах бути так тісно пов’язаним з Росією. І створити тиск з боку Китаю на Росію для переговорів.
Немає реалістичного варіанту, як повернути окуповані території
І потім, як тільки почнуться переговори, очевидно, що наша позиція повинна полягати не в легалізації окупованих територій як російських, а в тому, щоб оголосити їх тимчасово окупованими територіями, які ми ніколи не визнаємо російськими”.
“Але ми розуміємо, що за нинішніх обставин немає реалістичного варіанту, як їх повернути”, – повторив Павел.
Словом "міст" зловживали у минулому – Павел
Стосовно метафори “міст до НАТО”, широко застосовуваної під час саміту НАТО стосовно шляху України до членства у альянсі, то Павел сказав:
“Я трохи чутливо реагую на це слово “міст”, бо ним зловживали у нашому власному досвіді. Мій попередник намагався позиціонувати Чехію як “міст між Заходом і Сходом”, але зараз це не працює”.
Міст може бути легко зруйнованим
Павел розповів, що тривало багато дискусій щодо України і в результаті, було таки вписано слово “міст”.
“Ви знаєте, міст можна легко зруйнувати”, – застеріг Петер Павел.
Та нагадав: “З суто технічної та військової точки зору Україна наразі має найдосвідченішу армію в Європі. Це також найбільша армія в Європі. Вони отримали великий досвід за останні два з половиною роки, який можуть використовувати і використовують союзники по НАТО”.
Натомість якщо Україна залишатиметься у “тіньовій зоні” НАТО, то це лише створить умови для нового конфлікту, переконаний Павел. А для стабільності на східному фланзі слід наблизити Україну до НАТО та сприяти її інтеграції в альянс.
Справа не в тому, чи подобається вам Україна, чи ні
Стосовно того, як пояснити американцям, чому для США важливо дбати про свободу “далекої України”, Павел відповів:
Навіть такі віддалені від України країни, як, наприклад, Колумбія, можуть бути зацікавлені жити у світі, де їх захищатимуть якісь правила
“Ми всі повинні дбати про те, що відбувається в Україні, тому що це не війна за територію України, це війна за принципи. Росія вважає, що вони можуть досягти своїх довгострокових політичних цілей військовою силою. Вони нехтують міжнародним порядком, міжнародним правом. Вони просто хочуть відновити велич Радянського Союзу”.
“Справа не в тому, подобається вам Україна чи ні. Йдеться про те, чи хочете ви жити у світі, де правила мають значення. Тому що навіть такі віддалені від України країни, як, наприклад, Колумбія, можуть бути зацікавлені жити у світі, де їх захищатимуть якісь правила”, – сказав Павел.
Поки немає глобальної провідної позиції щодо рішучих дій в Україні, це дає як Росії, так і Китаю “певну надію, що вони зможуть вирішити це на власних умовах”, каже Павел.
Натомість саміт у Вашингтоні, додав він, “показав інший шлях, тому що переважна більшість країн були єдині у тому, що ми маємо зробити все можливе, щоб допомогти Україні не програти у цій війні”.
“Ніхто не хоче краху Росії, але хочемо, щоб вона зазнала поразки в Україні. І це важливо, бо інакше Росія буде заохочена, Китай буде підбадьорений, і багато інших країн, включаючи Іран, Північну Корею, будуть підбадьорені у своєму розумінні того, що Захід, демократії, не такі сильні, якими здаються”, – додав президент Павел.
*
2% недостатньо – головний генерал Чехії про витрати країн НАТО на оборону
*
За минулий тиждень кодифікацію пройшли 29 зразків озброєння та військової техніки
*
У зоні відповідальності Оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" від початку доби зафіксовано 57 боєзіткнень з російськими загарбниками
*
На фронті минулої доби, 12 липня, було зафіксовано 149 бойових зіткнень з російськими військами
*
На порталі «Дія» можна буде оформити статус учасника бойових дій
*
НБУ зменшив продаж валюти на міжбанку майже на $100 мільйонів
*
У маркетинговому сезоні 2023/2024, який закінчився 30 червня 2024 року, Україна експортувала 57,5 млн тонн зернових та олійних культур
*
Висоцький - Аномально високі температури можуть мати негативний вплив на урожайність пізніх культур, тоді як на ранні зернові вона не вплине
*
Кабмін дозволив районним військовим адміністраціям погоджувати підвищення зарплат на прифронтових територіях
*
Понад €36 млн інвестицій і 900 робочих місць. На Закарпатті зʼявиться новий індустріальний парк
*
Кудрицький - НЕК "Укренерго" закуповуватиме наперед послуги з підтримки енергосистеми у розподіленої генерації, що перебуває на стадії будівництва
*
Міністр фінансів Естонії Март Вирклаєв надав пояснення планів держави щодо безоплатної передачі Україні обладнання з Нарвських електростанцій.
Як пише ERR, про це міністр заявив у відповідь на запит опозиційного депутата Рійгікогу Євграфова.
Опозиціонер поцікавився, чому Естонія передає свої потужності іншій державі в ситуації, коли в країні може виникнути дефіцит керованих виробничих потужностей.
Міністр пояснив, що обладнання, яке передається, є частиною колишнього першого енергоблоку Естонської електростанції, виведеного з експлуатації 2020 року.
"Відновлення роботи першого блоку виключається як екологічними обмеженнями ЄС на викиди, так і фізично застарілим і непрацездатним обладнанням. Передача обладнання не вплине на забезпечення надійності постачання", – йдеться у відповіді міністра.
Він уточнив, що Україні планують передати турбінне і генераторне обладнання першого енергоблоку і трансформатор Балтійської електростанції, який уже давно не використовують.
Відповідаючи на запитання, за рахунок яких потужностей планується компенсувати можливий дефіцит електроенергії, міністр зазначив, що дефіциту не виникне.
"За винятком випадків, коли обладнання перебуватиме на позаплановому ремонті через дефекти. Для задоволення очікувань держави достатньо потужностей третього, четвертого, п'ятого, шостого і восьмого блоків Естонської електростанції, а також блоку Аувереської електростанції", – пояснив міністр.
У своєму запиті Євграфов також попросив пояснити, яким чином зелене мислення сумісне з передачею Естонією забруднюючих об'єктів іншій країні в ситуації, коли Естонська держава ухвалила рішення закрити старі сланцеві блоки саме через те, що вони забруднюють навколишнє середовище.
"У ситуації війни ми керуємося запитом українських енергетиків і розуміємо потребу у відновленні знищених потужностей. Обладнання, що передається, – турбіна, генератор і трансформатор – не є обладнанням, яке забруднює навколишнє середовище, а призначені для перетворення теплової енергії в електроенергію. Сланцеві котли передаватися не будуть", – повідомив Вирклаєв.
Нагадаємо, Польща звернулася до Єврокомісії з пропозицією постачати в Україну електроенергію, вироблену з польського вугілля на польських ТЕС, але вона має умови.
Днями Молдова висловила готовність забезпечити постачання електроенергії в Україну в рамках проекту "газ на електроенергію".
*
Польща звернулася до Європейської комісії з пропозицією постачати Україні енергію, вироблену з польського вугілля, за умови, що Польща не платитиме за викиди. У Єврокомісії скептично сприйняли пропозицію
*
Під час десятого засідання Українсько-чеської змішаної комісії з питань економічного, промислового і науково-технічного співробітництва сторони погодили низку рішень, зокрема у сфері енергетики
*
З початку повномасштабної війни польські енергетичні компанії передали НЕК "Укренерго" обладнання і техніки на 37 млн грн
*
В Ірпені (Київська область) через довготривалі відключення світла та надмірний полив сталося критичне падіння тиску в мережі водопостачання. Щоб стабілізувати ситуацію у місті вводять тимчасові графіки обмеження водопостачання
*
Голова енергокомітету ВР допускає прискорене ухвалення рішення про скасування ПДВ і мита на енергообладнання для початку його дії з 1 серпня
*
Основними тенденціями фармринку України в січні-червні 2024 року були зростання продажу в гривні, кадровий голод і зростання попиту в сегменті антипсихотиків, антидепресантів і заспокійливих, а також розвиток власних торгових марок аптечних мереж
*
"Автострада" перемогла в процедурі закупівлі з будівництва метро на Виноградар
*
Україна затвердила умови приватизації ОГХК із початковою ціною 3,9 млрд грн
*
На Харківщині за державною програмою «єВідновлення» придбали 489 квартир і будинків
*
Комітет Ради схвалив законопроєкт про скасування переходу з літнього на зимовий час і навпаки
*
Харківська обласна прокуратура спільно із представником організації Conflict Armament Research (CAR) вивчає мікроелектроніку бойових безпілотників типу Герань-2 та Shahed 132/136, частини яких виявлені на території регіону
*
Станом на 6:00 суботи, 13 липня, у Чорному та Азовському морях перебувають три ворожі кораблі — ракетоносії відсутні

******
Всі, всі, всі на корабель
Ще один «Суперджет» зламався у повітрі наступного дня після катастрофи під Москвою
Літак Sukhoi Superjet 100 здійснив екстрену посадку в Мінеральних Водах через відмову генератора, повідомили «РИА Новости» у Південній транспортній прокуратурі.
«Він запросив екстрену посадку через відмову генератора. Приземлення пройшло штатно в аеропорту призначення», - сказав співрозмовник агентства. Літак авіакомпанії «Азімут» летів із Нижньовартовська.
У п'ятницю 12 липня літак Sukhoi Superjet 100 упав біля села Апраксино у Коломенському районі Підмосков'я. Лайнер "Газпром-Авіа" здійснював тестовий політ після планового ремонту з майданчика Луховицького авіаційного заводу до аеропорту "Внуково". Літак впав у ліс і вибухнув, всі, хто знаходився на борту, загинули. Перед падінням лайнер подав сигнал лиха. Літак намагався здійснити посадку та літав по колу, виробляючи паливо. Він звалився під час заходу на третє коло.
За попередніми даними, причиною катастрофи Sukhoi Superjet 100 могла стати відмова французького двигуна. Борт був оснащений двома двигунами SaM146. У рамках розслідування буде проведено низку експертиз, у тому числі технічну.
За фактом аварії літака порушено кримінальну справу за ч. 3 ст. 263 КК РФ (Порушення правил безпеки руху та експлуатації повітряного транспорту, що спричинило необережність смерть двох або більше осіб).
Це був третій літак такого типу, що розбився з початку експлуатації у 2011 році. Перший літак зазнав катастрофи в столиці Індонезії Джакарті, лайнер виконував демонстраційний політ і врізався в гору через помилки екіпажу та індонезійського диспетчера. У катастрофі загинули всі 45 людей, які перебували на борту. Другий літак здійснив жорстку посадку в аеропорту «Шереметьєво» у 2019 році. Основні стійки шасі підламалися, після загоряння паливних баків лайнер повністю згорів. За версією слідства, причиною аварії стала помилка пілота. У катастрофі загинула 41 людина та ще 10 постраждали.
У Росії різко зросла кількість авіапригод після того, як США та ЄС запровадили санкції за війну в Україні. Зокрема, вони заборонили постачати нові лайнери до Росії та обслуговувати російські повітряні судна.
Особливо гостро ці проблеми торкнулися проекту Sukhoi Superjet 100 (SSJ-100). Цей літак, розроблений з використанням значної кількості імпортних компонентів, тепер відчуває брак ключових деталей. Обмеження на постачання з країн Європи та США змусили російських виробників шукати альтернативні джерела комплектуючих, що потребувало часу та значних фінансових вкладень. Через війну терміни виробництва та поставок літака значно зрушили.
За обслуговування, проектування та виготовлення деталей для двигунів SaM-146, встановлених на «Суперджетах», відповідала французька компанія Safran, яка у березні 2022 року вийшла із спільного підприємства з ОДК Powerjet та припинила підтримувати роботу агрегатів. Російські виробники так і не змогли "імпортозамістити" двигун. Торішнього серпня Мінпромторг показав перший політ SJ-100 з вітчизняними компонентами. Зазначалося, що в літаку замінили близько 40 деталей та агрегатів, включаючи авіоніку, шасі та систему електропостачання, проте двигун залишився франко-російським.
***
Силовики прийшли на завод, де ремонтували «Суперджет», що впав у Підмосков'ї
***
Господарський суд Тернопільської області призначив стягнути з Російської Федерації на користь ТОВ "Промислова компанія "ДТЗ" 503,36 млн грн. збитків, завданих в результаті російських ракетних ударів у 2023 році
***
У ніч на суботу у Цимлянському районі Ростовської області близько 4.00 внаслідок атаки БПЛА спалахнула пожежа на нафтобазі
***
Бізнесмен російського походження Владімір Ліхутін став першим жителем Чехії, офіційно засудженим за порушення антиросійських санкцій
***
У п'ятницю компанія Meta заявила, що незабаром скасує обмеження, які вона наклала на акаунти колишнього президента Дональда Трампа в Instagram і Facebook
***
Мільярдер Ілон Маск зробив пожертвування комітету, який працює над тим, щоб Дональд Трамп виграв вибори президента США
***
Після скарг на російських командирів під Москвою спалили будинок сербського снайпера, проросійського найманця, терориста Деяна Берича із "Команди Путіна", який воює на боці терористичної організації "ДНР"
***
У ніч проти суботи один із дронів-камікадзе типу Shahed, запущених Росією по Україні, залетів до Білорусі, у повітряному просторі якої перебував щонайменше три години
***
Влада Аргентини визнала ХАМАС терористичною організацією та наказала заморозити фінансові активи угруповання
***
Північна Корея назвала декларацію саміту НАТО, в якій засуджується передача КНДР зброї до Росії, незаконним документом і заявила про готовність посилити рішучу стратегічну протидію Сполученим Штатам і НАТО
***
Столтенберг - НАТО не має сумнівів у тому, що Північна Корея надає значну військову підтримку Росії для продовження загарбницької війни проти України
***
Міністерство оборони Тайваню зафіксувало минулої доби маневрування навколо острова 30 бойових літаків і 7 кораблів Народно-Визвольної армії Китаю (НВАК)
***
Розвідка - Владі Росії усе важче стає приховувати реальні втрати у війні проти України та знаходити ресурси для її продовження
***
Європа, торгуючи з Китаєм, повторює помилку, зроблену з Росією – ексзаступник держсекретаря США Фрід
Прихильники американського ізоляціонізму помиляються, як і європейці, котрі вважали, що економічна співпраця з Росією може бути запорукою миру.
Про це під час дискусії з експертами та військовими заявив ексзаступник держсекретаря США Деніел Фрід, почесний співробітник Атлантичної ради.
“Сі Цзіньпін не почав імперіалістичної війни. Поки що”, – каже Фрід. Він також нагадав, що у США існує розуміння того, що Китай підтримує Росію у здійсненні її агресії проти України та застеріг:
Якщо Сполучені Штати відступлять, то Європа не буде впродовж дуже тривалого часу здатна впоратися з власною безпекою
“Європейці повинні визнати, що Китай є великою проблемою. Два роки тому європейці в основному казали: “Китай — це ринкова можливість для нас". Але і ми, і європейці, повинні дати відсіч Китаю”.
Водночас Фрід застеріг США від ізоляціоністської позиції, мовляв, не варто стільки підтримки надавати Україні та Європі, оскільки основною загрозою є Китай:
“Є думка, що ми повинні вийти з НАТО і відступити від Європи. Але проблема у тому, що ці загрози [російська війна та загроза з боку Китаю] взаємопов’язані. Якщо Сполучені Штати відступлять, то Європа не буде впродовж дуже тривалого часу здатна впоратися з власною безпекою”.
На думку Фріда, Європа разом зі США здійснює суттєвий внесок у допомогу Україні, але при цьому багато європейських країн, каже дипломат, недоінвестували у власну оборону.
“І серед них – німці. І вони знають про це”, – додав Фрід.
Він також зауважив: “Німеччина раніше вважала Росію хорошим ринком, хорошим економічним партнером, і вважала, що економічні зв’язки забезпечують стратегічну стабільність. Це помилка, яку ми не повинні повторювати двічі”.
Економічний взаємозв’язок не є гарантією миру
Деніел Фрід
“Історія свідчить, що економічний взаємозв’язок не є гарантією миру”, – наголосив Фрід.
Як повідомляв Голос Америки, очільник Генштабу Збройних сил Чехії, генерал-лейтенант Карел Ржека такожд заявив 11 липня, що витрат на оборону у розмірі 2% ВВП насправді гостро недостатньо.
Ржека пояснив, що нинішніх інвестицій у власну оборону європейських країн недостатньо з огляду на обсяги загроз, а також на здорожчання необхідних армії засобів на ринку.
“Усі плани, які ми складали, наприклад, два роки тому щодо цієї модернізації, повністю недостатні сьогодні саме щодо обсягів необхідних коштів”, – сказав Ржека.
Він також додав, що, починаючи інвестувати в оборону у розпал кризи, країни стикаються з дефіцитом бажаних засобів, змушені стояти у черзі за озброєнням.
***
Рінкевичс назвав умови, за яких Росія шукатиме миру
Саміт НАТО у Вашингтоні став успішним для України загалом, зокрема через офіційне підтвердження незворотності шляху Києва до альянсу та посилення зобов’язань союзників надавати військову підтримку Україні й надалі, сказав в інтерв’ю Голосу Америки на полях саміту НАТО президент Латвії Едгарс Рінкевичс.
Надсилання більшої кількості боєприпасів, зняття всіх обмежень на використання цієї зброї та ракет, які ми відправляємо, - це те, що нам потрібно вирішити зараз
Едгарс Рінкевичс
Водночас він зауважив, що “немає гарної відповіді” на запитання, наскільки ближчою стала Україна до самого членства в альянсі в результаті саміту. Адже єдиною справжньою гарантією безпеки є п’ята стаття договору НАТО, яка визначає напад на одну країну альянсу як напад на всіх. Україна наразі не підпадає під дію цієї статті.
На погляд Рінкевичса, так званий "міст до членства" України в альянсі може бути довшим або коротшим залежно від декількох факторів, головним з яких є продовження підтримки України союзниками.
“Передусім багато залежить від того, як ми всі будемо підтримувати Україну у війні проти Росії”, – сказав Рінкевичс.
“Боротьба з російською агресією, постачання більшої кількості зброї, надсилання більшої кількості боєприпасів, зняття всіх обмежень на використання цієї зброї та ракет, які ми відправляємо, - це те, що нам потрібно вирішити зараз. Деякі країни-члени досі мають ці обмеження. Я справді сподіваюся, що їх скасують. Зараз багато залежить від того, наскільки успішно Україна буде боротися з Росією і наскільки успішно ми всі підтримуємо Україну”, – пояснив він далі.
Чотири кроки, які призведуть до того, що Росія сама шукатиме миру
Пропозиція Рінкевичса полягає у тому, щоб вжити декілька ключових кроків, які б найбільше допомогли Україні на цей час.
Якщо Росія побачить, що ми маємо успіх, вона шукатиме миру
По-перше, це надання Україні усієї необхідної зброї. По-друге – зняття будь-яких обмежень на її використання. Третім кроком є накладення подальших санкцій на Росію та Білорусь з боку союзників України. Четвертим кроком є юридичні обов’язки щодо України, що стосується злочину агресії тощо.
“І якщо Росія побачить, що ми маємо успіх, вона шукатиме миру”, – зазначив він. Однак зараз “Росія не зацікавлена”, й будь-які угоди не є можливими.
“Попри всі спроби Росії розірвати нашу єдність, ми єдині. Ми сприймаємо російську загрозу серйозно і сприймаємо її як довгострокову загрозу. І я думаю, так, це може виглядати як повільна мобілізація [країн НАТО], але вона є”, – підсумував Рінкевичс.
Реформи в Україні – важлива частина шляху до членства в НАТО
Водночас Рінкевічс звертає увагу на необхідність проведення реформ в Україні як умову подолання “мосту” до НАТО.
“Насправді ці реформи стосуються як членства в НАТО, так і членства в ЄС, – їх потрібно проводити. Це зусилля щодо боротьби з корупцією, це урядова та судова реформи”, – зазначив латвійський лідер.
“І якщо всі ці умови, – реформи та успіхи на полі бою – будуть матеріалізовані, то я б сказав, що міст досить короткий, проте зараз неможливо назвати якусь дату чи визначити якісь часові рамки”, – додав він.
Гарантію безпеки дає лише членство в НАТО
Членство в НАТО, на думку Рінкевічса, є чи не єдиною справжньою гарантією безпеки для України. Попри підписання численних двосторонніх безпекових угод з країнами-союзниками, а також підписання Українського безпекового компакту в рамках Вашингтонського саміту, Україна не отримала справжньої гарантії безпеки, каже він.
“[Компакт] надає велику підтримку, озброєння та навчання українських військових. Але потрібно визнати, єдина наявна безпекова гарантія – це п’ята стаття і НАТО”, – зауважив він у спілкуванні з Голосом Америки.
“Та підтримка, яку ми всі надаємо Україні, дає максимальні можливості, коли йдеться про оборону та безпеку, але тому ми й не називаємо це угодою про гарантії безпеки. Ми називаємо це безпековою угодою. Вона не дає такого рівня гарантій, як членство в НАТО. І тому ми завжди наполягали на важливості членства в НАТО”, – пояснив він.
[Компакт] надає велику підтримку, озброєння та навчання українських військових. Але потрібно визнати, єдина наявна безпекова гарантія – це п’ята стаття і НАТО
Едгарс Рінкевичс
Частиною підтримки має стати послаблення обмежень для України на ураження цілей в Росії західною зброєю. Втім, такі обмеження встановлюють окремі країни, й НАТО як організація не може визначати обмеження, натомість ці рішення мають бути прийняті окремими країнами-донорами.
Рінкевичс також зазначив, що у спілкуванні з американськими посадовцями і представниками обох партій щодо потенційних мирних переговорів для закінчення війни в Україні, наголос треба поставити на донесенні ідеї про те, що “історія показує, що Росії не можна довіряти”.
Обіцянки Москви можуть виявитися “брехливими” – як це було у випадку з Будапештським меморандумом та Мінськими угодами, пояснив латвійський лідер.
***
Російські канали відмовилися транслювати Олімпійські ігри у Парижі
***
У карцері московського СІЗО помер бізнесмен, який проходив у справі про корупцію проти заступника Шойгу
***
Уряд вдруге за місяць знижує частку валюти, що продається експортерами.
***
Технічні фахівці підтвердили тестування владою уповільнення YouTube у Росії
***
У Росії почали уповільнювати роботу WhatsApp
***
Кремль додав «СВО» до офіційної біографії Путіна
***
У Держдумі запропонували заборонити усиновлення дітей громадянами країн, де дозволено зміну статі
***
Росіянам у 10–30 разів підвищать мита за звернення до суду
*
Тихої ночі та скорішої Перемоги нам всім