"Субота, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Субота, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Західні інформаційні агенції пишуть про смерть від пострілу у скроню мовознавиці, професорки та колишньої народної депутатки України, діячки, блогерки Ірини Фаріон, відомої радикальними висловлюваннями проти зросійщення українців.
“Вона стала відомою завдяки послідовній промоції української мови та дискредитації державних службовців, які розмовляли російською”, – пише агенція Reuters.
Британська газета The Guardian опублікувала статтю про вбивство під заголовком "У Львові застрелили націоналістку, яка виступала за українську мову".
Міністерство внутрішніх справ України підтвердило, що Ірина Фаріон була поранена 19 липня у Львові. Вона померла в лікарні від отриманих травм.
"Злочин перекваліфіковано на ч.1 ст.115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України", – йдеться на сайті МВС України. Стаття передбачає позбавлення волі на строк до п'ятнадцяти років.
Президент України повідомив, що керівники МВС та СБУ оперативно доповідають йому особисто щодо розшуку нападника на Ірину Фаріон, задіяні "всі необхідні сили Національної поліції України та СБУ".
"Очевидно, що будь-яке насильство заслуговує лише на засудження і кожен, хто винен у цьому нападі, повинен понести повну відповідальність", – написав президент у мережі "Телеграм", коли лікарі ще боролися за життя Фаріон.
Правоохоронці наразі намагаються встановити особу нападника та затримати його.
Журналіст Віталій Портніков повідомив, що чоловік приблизно 20-річного віку вештався поблизу будинку Фаріон останніми днями, згідно із свідченнями її сусідів.
Цю інформацію підтвердив і міністр МВС України Ігор Клименко. За його словами, працюють львівські та київські поліцейські та криміналісти. Основні версії, каже міністр – громадська, політична діяльність і особиста неприязнь, "не виключають" й інші версії. Наявна й "деяка інформація" про скоєння злочину і його виконавця, сказав міністр, яку поки не розголошують.
Радіо Свобода нагадує: Ірині Фаріон було 60 років, вона була депутаткою Верховної Ради сьомого скликання у 2012–2014 роках від партії ВО "Свобода". Мала радикальні погляди з питань функціонування української мови, деякі її висловлювання викликали гучні публічні дискусії.
"У 2018 році, коли Україна воювала з фінансованими Росією сепаратистами, які захопили територію на сході, вона закликала "бити в щелепу кожному російськомовному", – пише Reuters.
Агенція також повідомляє своїй аудиторії, що "попри те, що українська мова є єдиною державною мовою України, багато громадян розмовляють російською як рідною мовою, що є спадщиною радянської влади, коли українська мова перебувала під офіційним тиском".
Ірина Фаріон є авторкою книжок про норми, "красу і силу" української мови, про Степана Бандеру, Івана Пулюя, Маркіяна Шашкевича, про необхідність протистояння англізмам тощо.
"Це був постріл в Україну, – емоційно написала співачка Марія Бурмака. – Ірина Фаріон у своєму Youtube-каналі розповідала про видатних українців, які загинули за ідею. За ідею загинула і вона сама. Навряд чи хтось захищатиме українську мову так затято і безкомпромісно. Мова має значення. За неї вбили Ірину Дмитрівну Фаріон. Вічна пам'ять".
*
Багатьом компаніям знадобляться дні або навіть тижні, щоб повністю відновитися після збою в роботі комп'ютерів, попереджають ІТ-експерти
*
Авіакомпанії та інші бізнеси й сервіси у Європі та світі поступово відновлюють нормальну роботу після масштабного кіберзбою через проблему в оновленні програмного забезпечення CrowdStrike Falcon
*
Міжнародне енергетичне агентство (IEA) прогнозує зростання попиту на електроенергію у 2024 та 2025 роках на одному з найвищих рівнів за останні два десятиліття
*
МЕА прогнозує найвище за 20 років зростання попиту на електроенергію в світі
*
Радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван заявив, що не вважає виправданими занепокоєння стосовно віку Джо Байдена, через які він нібито не може здійснювати свої обов'язки
*
"Не можу дати однозначної відповіді" – Салліван про дозвіл на удари вглиб Росії
*
Низка американських сенаторів від Республіканської та Демократичної партії висловили підтримку послаблення обмежень на те, як Україна використовує зброю далекого радіусу дії США для протидії Росії. Про це вже впродовж довгого часу просить керівництво України, яке пояснює, що знищуючи військові об'єкти на території Росії, зможе краще вести оборону своїх міст, цивільних об'єктів та війська.
Виступаючи під час дискусії на щорічному Аспенському форумі безпеки в штаті Колорадо, сенатор-демократ від штату Делавер Кріс Кунс, сенатор-республіканець від Аляски Ден Салліван і сенатор-республіканець від Техасу Джон Корнін відповіли ствердно на запитання ведучої про те, чи вони вважають, що адміністрація має зняти обмеження.
"Якщо так, чи хотіли б ви спонукати їх до цього?" – запитала модераторка дискусії, дописувачка газети The Washington Post.
"Так. Так. Так", – одностайно відповіли усі троє сенаторів.
Вони нагадали, що США та партнери надали значну підтримку Україні, але, на думку деяких сенаторів, ця підтримка не була достатньо рішучою.
"Спосіб, у який ця війна ведеться з нашого боку, не був таким чудовим. Щодо кожної окремої системи зброї, про яку українці просили, а список справді довгий – HIMARS, Javelin, Stinger, Patriots, танки Abrams, ATACMS, літаки F-16 – кожного разу, коли вони просили, адміністрація Байдена відкладала постачання цієї зброї їх на місяці, навіть роки", – нагадав сенатор Салліван.
Він каже, що демократи і республіканці працювали разом, щоб спробувати змусити адміністрацію рухатися вперед. Але одна з найбільших проблем, пов’язаних з українським викликом, за його словами, полягає в тому, що адміністрація зупиняється на пів дорозі.
"Що відбувається? Сенатори від обох партій підштовхують Білий дім, кажучи: "Дайте їм необхідну зброю". А Білий дім каже: "Ну, це спровокує Путіна". Спровокує Путіна? Та він вже вторгся в країну", – веде далі Салліван.
"Лише уявіть собі, що б було, якби ми надали їм всю цю зброю на початку війни, як би відрізнялася ця війна від нинішньої", – наголосив Салліван.
За його словами, багато республіканців, які голосували проти пакету допомоги Україні, який був поданий адміністрацією Джо Байдена восени і відкладався понад пів року, не були ізоляціоністами, але вони не вірили, що адміністрація ставить за мету допомогти Україні перемогти.
"Справжня проблема в тому, що деякі республіканці, які проголосували проти додаткової програми про національну безпеку, не є ізоляціоністами. Вони просто кажуть: "Дивіться, ця адміністрація не збирається вигравати, тому я не збираюся її підтримувати. Тому це велика, це велика проблема", – переконаний Салліван.
Сенатор Кунс наголосив, що європейські партнери по НАТО мають надавати більшу підтримку Україні. Щодо майбутнього членства, то, на його думку, реальна практична підтримка України зброєю є важливішою на нинішньому етапі, ніж дискусії про вступ.
Хоча, як вважає сенатор-демократ сильніший сигнал про те, що Україна буде членом альянсу, був би також потрібний.
"Я вважаю, що ми надсилаємо всі необхідні сигнали. Я не думаю, що ми повинні говорити, що через стільки місяців вас приймуть до НАТО, але я вважаю, що нам потрібно надіслати сильніший сигнал, наскільки це можливо, що ми й далі будемо боротися за Україну. Ми будемо продовжувати інвестувати в Україну", – наголосив Кунс.
"Я думаю, що не так важливо, які терміни вступу України до НАТО, як те, щоб ми продовжували підтримувати Україну і щоб Путін не переміг", – підтримав колегу сенатор-республіканець Корнін.
За його словами, ніхто, хто знає історію, "не вірить у те, що Путін зупиниться на Україні".
Тому НАТО має робити більше, вважає він.
"Вони знають, що НАТО цілком може стати жертвою нападу, і тоді буде застосовано статтю 5 і ми будемо втягнуті не лише в регіональну війну, але, можливо, щось набагато, набагато, набагато небезпечніше", – застеріг Корнін.
Виступаючи на іншій панелі, державний секретар Ентоні Блінкен підтвердив, що наразі в обох палатах Конгресу США зберігається “сильна двопартійна більшість на підтримку України”.
За його оцінкою також Кремль не збирається зупинятися на Україні і може загрожувати іншим країнам регіону, включаючи союзників по НАТО.
Блінкен вкотре повторив, що за останні два з половиною роки США продовжують бути лідером серед країн за рівнем підтримки України, він запевнив, що так триватиме й надалі.
*
Якщо припинимо підтримувати Україну, Путін переможе – генерал Браун про заяви деяких республіканців
*
В України чудова стратегія, каже головнокомандувач об'єднаних сил НАТО в Європі Каволі
“В сучасних війнах ви або перемагаєте швидко, або на вас чекає довга робота, повна непередбачуваних поворотів”, – про це під час дискусії в Аспен Інституті заявив головнокомандувач об'єднаних сил НАТО в Європі генерал Крістофер Каволі.
*
Кандидат Трампа у віцепрезиденти Джей Ді Венс натякнув, що у разі зняття президента США Джо Байдена з виборів у Трампа планують вимагати його дострокової відставки
*
Гербст - У разі перемоги республіканців на президентських виборах у США сенатор Джей Ді Венс, обраний Трампом в якості віцепрезидента, скоріше за все, не матиме впливу в зовнішній політиці, в тому числі в питаннях підтримки України
*
Кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп після розмови з президентом України знову повторив, що хоче "принести мир у світ", посадивши Україну і Росію за стіл перемовин
*
Трамп подякував президенту України за “руку допомоги” і заявив про потенційну “угоду” між Україною та Росією
*
Державний секретар США Ентоні Блінкен вважає, що Україна завдяки іншим союзникам зможе вистояти і без підтримки Сполучених Штатів, якби наступний президент змінив політику
*
Блінкен про політику щодо України, якщо зміниться президент США: Ми зобов’язались їх підтримувати принаймні 10 років
*
Сполучені Штати оприлюднюють нову розсекречену інформацію про американські запаси ядерної зброї, згідно з якою станом на вересень 2023 року арсенал ядерних боєголовок США складався з 3 748 одиниць
*
США наклали санкції на лідерку кіберармії Росії та її головного хакера
*
Британська розвідка відзначає, що основні наступальні зусилля Росії на лінії фронту в Україні зосереджені на Авдіївському напрямку.
Про це йдеться у розвідувальному огляді Міністерства оборони Британії від 20 липня.
Розвідка зазначає, що РФ продовжує наступальні операції одночасно на кількох ділянках фронту.
"Ймовірно, Авідіївсько-Покровський напрямок на Донеччині залишається у центрі російських зусиль і, відповідно, там російські сили протягом останнього місяця підтримували найвищі операційні темпи", – зазначають в огляді.
Розвідка зазначила, що росіяни продовжили просування на північ і захід від Очеретиного у напрямку Покровська. На цьому ж напрямку вони досягли незначного просування у селище Нью-Йорк – добре укріплений район, останню точку лінії зіткнення, що існувала до повномасштабного вторгнення Росії в Україну у лютому 2022 року.
Біля Часового Яру особливих просувань не відбулося. "Надходили повідомлення, що масштабні штурми російської піхоти останні кілька днів припинилися і російські сили працюють здебільшого діють розпорошеними невеликими загонами піхоти.
"Ймовірно, російські сили у цьому районі взяли тактичну паузу, продовжуючи пробні атаки і розвідувальну діяльність", – зазначають в огляді.
*
Борис Джонсон пояснив Трампу, чому не можна, щоб путін переміг в Україні
Британський політик має хороші стосунки з екс-президентом і намагається перетягнути його “на світлу сторону”
*
Канцлер Німеччини Олаф Шольц у Белграді в п'ятницю, 19 липня, підписав із сербським президентом Александаром Вучевичем Меморандум про взаєморозуміння про партнерство щодо стратегічної сировини, ланцюгів виробництва акумуляторів та електромобілів
*
Прем'єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні заявила, що не очікує принципових змін в італійсько-американських відносинах після президентських виборів у США
*
Прем'єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні заявила, що готова співпрацювати з Урсулою фон дер Ляєн після того, як її партія "Брати Італії" в Європарламенті не проголосувала за перепризначення останньої головою Єврокомісії
*
Угорщина змінила правила для українських біженців. Із 21 серпня безкоштовне житло надаватимуть тільки українцям із територій, які зазнали впливу війни
*
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус хоче добиватися збільшення видатків на оборону у вже погодженому бюджеті на наступний рік, оскільки вважає заплановане збільшення недостатнім у теперішніх умовах
*
У ніч на 20 липня росіяни обстріляли інфраструктуру "Укрзалізниці", унаслідок чого було поранено чотирьох працівників УЗ. Зокрема було пошкоджено контактну мережу на виїзді з Харкова, у результаті чого затримались деякі поїзди
*
В ніч з 19 на 20 липня росіяни за допомогою БПЛА атакували енергетичні обʼєкти України, в результаті чого побутові та промислові споживачі знеструмлювались у Чернігівській та Полтавській областях
*
В Україні станом на ранок суботи, 20 липня, через бойові дії та технологічні порушення залишалися без електропостачання споживачі у дев'яти областях
*
У схваленому Кабміном проєкті Закону «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» фінансове забезпечення сектору безпеки і оборони передбачено збільшити на 495.3 млрд грн
Кошти передбачені для всіх силових структур України.
Зокрема, 373.7 млрд грн буде спрямовано на Міністерство оборони України:
269.5 млрд грн - на грошове забезпечення військовослужбовців та одноразову грошову допомогу у разі загибелі або інвалідності захисників України.
47 млрд грн - на закупівлю та модернізацію озброєння, військової техніки та боєприпасів.
4.7 млрд грн - на тилове забезпечення.
40 млрд грн - на будівництво фортифікаційних споруд силами ЗСУ та ДССТ.
8.9 млрд грн - на фінансове забезпечення діяльності Державної спеціальної служби транспорту.
«Фінансування потреб Сил оборони нині є першочерговим завданням. Додаткові кошти на зброю, фортифікаційні споруди та грошове утримання військовослужбовців — це критична складова протидії військовій агресії Російської федерації проти України. Тому фахівці Міністерства оборони України активно готуються до роботи у профільних комітетах Верховної Ради, аби пояснити та обґрунтувати кожну цифру з поданого урядом законопроєкту», - сказав заступник міністра оборони України Юрій Джигир.
*
Українські розробники в межах хакатону «Безпечне поле», що реалізується за ініціативи Міністерства економіки спільно із Київською школою економіки, випробували на полігоні свої розробки - косарки, яких потребують сапери
*
Сили протиповітряної оборони Сухопутних військ Збройних військ України протягом тижня, з 13 по 19 липня, знищили шість російських крилатих ракет і 148 дронів різних типів
*
Українські партизани виявили місце дислокації 293-го окремого автомобільного батальйону в Ростовській області Росії
*
В операційній зоні Сил оборони півдня українські захисники минулої доби відбили сім штурмів на Оріхівському напрямку та 5 - на лівобережжі Дніпра в районі Кринок
*
На фронті минулої доби, 19 липня, сталися 135 бойових зіткнень з російськими військами, найбільша активність ворога спостерігається на Покровському і Торецькому напрямках
*
Вночі 20 липня російські безпілотники атакували об'єкти оператора системи передачі електроенергії у Полтавській, Сумській та Чернігівській областях
*
Ворог вдарив трьома ракетами по Барвінковому на Харківщині - двоє загиблих, троє поранених
*
На фронті від початку доби вже 85 зіткнень, найбільша активність ворога на Покровському напрямку
*
МАГАТЕ - Енергоблок №3 Рівненської АЕС 16 липня було під'єднано до енергосистеми після 45 діб ремонту, але поки що він не може працювати на повну потужність через обмеженість мережі
*
Через постійні російські атаки на підстанції в Україні є мережеві обмеження, що унеможливлює передачу всієї наявної генерації
*
У суботу, 20 липня, планується імпорт електроенергії з Румунії, Словаччини, Польщі та Угорщини максимальною потужністю 1 385 МВт
*
Нацбанк різко збільшив продаж валюти на тлі падіння гривні
*
З моменту відкриття ринку землі вартість гектару зросла на $300
*
З 22 липня послуга "єЧерга" для вантажівок почне працювати для порожніх вантажівок на пункті пропуску "Красноїльськ – Вікову де Сус" з Румунією
*
У Туреччині не полишають сподівань відновити роботу зернового коридору. Позиція України – жодного контролю та обстежень суден, які йдуть з українських портів
*
Турки інвестували 400 млн грн у виробництво енергетичного обладнання під Києвом
*
За шість місяців 2024 року Фонд державного майна України продав на аукціонах 213 лотів, найбільше – у Рівненській області
*
Український стартап 3D UTU створив перший в країні будинок на 3D-принтері для родини загиблого Героя з Ірпеня
*
Проєкти відновлення житла, що фінансуються через Фонд ліквідації наслідків збройної агресії, під загрозою зупинки через нарахування на укладені договори ПДВ заднім числом, повідомили в пресслужбі Конфедерації будівельників України (КБУ).
Як повідомили в КБУ агентству "Інтерфакс-Україна", підрядні організації, які уклали договори за проєктами нового будівництва, капремонту та реконструкції, що фінансуються з Фонду ліквідації, почали стикатися з проблемами, пов'язаними з оподаткуванням через спроби нових трактувань окремих норм законодавства Державною податковою службою України.
При цьому конфедерація нагадала, що п. 197.15 ст. 197 Податкового кодексу України визначено, що операції з постачання будівельно-монтажних робіт з будівництва доступного житла та житла, що будується за державні кошти, звільняються від оподаткування ПДВ. Причому цей пункт був внесений до Податкового кодексу під час світової фінансової кризи 2008 року і застосовувався виключно під час реалізації спеціальних державних цільових програм, про що свідчать різні податкові консультації за 2012-2023 роки.
У травні 2024 року Державна податкова служба надіслала листа із власним новим тлумаченням законодавства. У ньому фактично вказано, що Державна аудиторська служба під час перевірок має "знімати" ПДВ за раніше укладеними договорами, що фінансуються за рахунок коштів Фонду ліквідації. На підставі цього від підрядників вимагатимуть повернення ПДВ, а також розглядатимуть питання про заподіяння збитків керівниками замовників по всій країні. Така ситуація створила ризики того, що проєкти, які фінансуються з Фонду відновлення, найближчим часом можуть повністю зупинитися.
Лише в Київській області Служба відновлення та розвитку інфраструктури станом на червень 2024 року є замовником робіт із відновлення 48 об'єктів на орієнтовну загальну кошторисну вартість 3,936 млрд грн. Серед них - 34 об'єкти капітального ремонту та реконструкції багатоквартирних будинків, сім - нового будівництва, шість проєктів будівель громадського призначення (адміністративні, освітні).
Департамент регіонального розвитку Київської обласної військової адміністрації є замовником за 56 об'єктами відновлення за рахунок коштів Фонду ліквідації. Роботи з відновлення 18 багатоквартирних будинків фінансуються в рамках програми UNITED24 за кошти благодійників, але формально це теж державні кошти, оскільки їх було передано до державного бюджету. При цьому на завершення озвучених проєктів орієнтовно очікують понад 14 тисяч осіб.
Конфедерація будівельників України закликає терміново впорядкувати застосування пункту 197.15 ст.197 ПКУ.
"Ми не можемо допустити зупинки процесу відновлення України та її дискредитації в очах зарубіжних партнерів, які фактично її фінансують", - наголошується в пресрелізі об'єднання.
*
Двох пацієнтів Охматдиту евакуювали до Швейцарії – посольство
Це діти з онкологією
*
Зранку у пʼятницю 19 липня на Найбільшому в Україні металургійному комбінаті "АрселорМіттал Кривий Ріг" відбулась масова перевірка ТЦК, через що підприємство не змогло замінити робочу зміну
*
Господарський суд Дніпропетровської області призначив стягнути з ТОВ "Дніпровські енергетичні послуги" 678 тис грн. переплати за енергетичні послуги, які воно отримало від криворізького відділу освіти
*
20 липня почала працювати урядова "гаряча лінія" під назвою "СТРУМ", на яку можуть звертатися громадяни та бізнес для розв'язання питань, пов'язаних з енергетичною галуззю
*
Мера Білгород-Дністровського затримали за рекет
Він зі спільниками намагався заволодіти базою відпочинку на березі Чорного моря
*
Відповідальність за атаку дрона на Тель-Авів взяли на себе хусити, яких підтримує Іран
*
В Азовському морі три ворожі кораблі без носіїв крилатих ракет, у Чорному морі кораблі РФ відсутні

*******
Всі, всі, всі на корабель
*
Троє проросійських хакерів були заарештовані за ймовірні кібератаки на Іспанію та інші країни НАТО з терористичною метою. Підозрювані були затримані за ймовірну участь у DDoS атаках на державні установи і стратегічні сектори
***
Ультраправа французька партія "Національне відродження" не отримала жодної ключової посади в нижній партії парламенту – Національної асамблеї – за підсумками голосування в суботу, 20 липня
***
Турецький президент Реджеп Таїп Ердоган знову заявив, що підтримує рішення про утворення та визнання двох держав на Кіпрі, вважаючи, що ігнорування реалій на острові у Східному Середземномор'ї заведе "в нікуди"
***
Більшість громадян Грузії вважають головним ворогом своєї країни Росію, причому в порівнянні з попередніми роками цей показник зріс
***
Польські служби встановили особу мігранта, який наприкінці травня завдав смертельних поранень польському прикордоннику; він перебуває у Білорусі та, можливо, планує їхати до Сирії
***
Управління морських торговельних операцій Великої Британії (UKMTO) отримало повідомлення про два напади на судно у 118,5 км на північний захід від єменського міста Моха, судно зазнало незначних пошкоджень
***
США готують нові санкції проти китайських компаній, які підтримують війну Росії в Україні, у фокусі можуть опинитися банки
***
Міністерство юстиції Росії у п'ятницю внесло до списку так званих іноземних агентів піаніста, лауреата багатьох міжнародних конкурсів Євгена Кісіна, священника-правозахисника, який не входить в РПЦ, Григорія Міхнова-Вайтенка та ще двох громадських діячів
***
ISW - Російський уряд розглядає можливість запровадження жорсткіших заходів для прямої цензури критичних висловлювань у російських соціальних мережах
***
У морі загорівся човен із гаїтянськими мігрантами - 39 людей загинули, ще 41 вдалося врятувати
***
Низка вибухів пролунала в районі військового аеродрому Міллерове Ростовської області РФ, а також біля нафтобази
***
На грецький кадастр – службу, яка веде реєстрацію власності на нерухомість у Греції, було здійснено кібератаку з невідомими наразі наслідками
***
Студентські протести у Бангладеш: загиблих вже 105, у країні ввели комендантську годину
***
Російські туристи масово скасовують відпочинок у Криму - українська розвідка
ГУР стверджує, що 80% поїздок до Севастополя скасовано, тоді як на півострові в цілому цей показник становить більше 30%
***
Угорщина опинилася на межі паливно-енергетичної кризи після блокування Україною постачання нафти
***
Жителі Краснодара вийшли на протести після чотирьох днів енергетичного колапсу
***
Уряд підвищив мита на товари з «недружніх» країн
***
Співзасновник "Яндекса" Волож заявив, що війна з Україною стала "кінцем епохи" розвитку в Росії.
***
Російські імпортери зіткнулися з новою і дуже серйозною проблемою в розрахунках з Китаєм: вони почали отримувати відмови приймати оплату в юанях, якщо ті були куплені в Росії. З такими грошима побоюються мати справу не лише китайські банки, а й навіть платіжні агенти, які допомагають переказати гроші на Схід через треті країни – їхніми послугами зараз користуються багато імпортерів.
У сфері транскордонних платежів у червні з'явилися нові терміни – «чистий» та «брудний» юані, розповіли кілька учасників ринку. "Чистий" - той, що куплений за кордоном, а "брудний" - на території Росії (не важливо, де - на біржі та на міжбанківському ринку). Цей «брудний» юань», за їхніми словами, тепер стає тягарем.
Після того, як США 12 червня ввели санкції проти Московської біржі та азіатських доньок найбільших банків, кількість китайських банків, готових приймати гроші з Росії, різко знизилася. У «ВТБ Шанхай», яка у червні теж потрапила під санкції, почалися серйозні проблеми з перерахуванням юанів на рахунки клієнтів у Китаї. Банку й раніше було непросто купити юані всередині країни (США ще в лютому пригрозили вторинними санкціями банкам, які активно працюють з Росією), і він поповнював запаси за складними схемами, пояснює The Moscow Times фінансист російської зовнішньоторговельної компанії: або на Мосбіржі з подальшим відправкою до Китаю через місцеві банки-посередники, або через російський підрозділ Bank of China, куди юані «переганяли» знову ж таки банки-посередники. Тепер цей струмок тепер зупинився, тому що посередники, які допомагали з пересиланням юанів, та Bank of China, відмовилися це робити.
А працювати «на зустрічних потоках» – використовувати для оплати товарів ті юані, які надходять до банку на рахунки експортерів, або обмінюватися борговими зобов'язаннями у залік подібних операцій – стає дедалі складніше, погоджується керівник компанії-платіжного агента. Експорт, що проходить через ВТБ-Шанхай, менший, ніж платежі за імпорт, пояснює він.
У результаті прямі платежі з Росії до Китаю в юанях, які раніше ходили зі скрипом, тепер майже перестали доставлятися одержувачам. "Якщо до 12 червня китайські контрагенти швидко і без проблем отримували близько 15% таких платежів, то зараз, за ​​нашими оцінками, - близько 5%", - ділиться даними співрозмовник The Moscow Times. У відповідь зовнішньоторговельні компанії та постачальники стали отримувати від ВТБ-Шанхай та китайських банків пояснення про брак юанів та черги на їх отримання.
Але банки – це ще півбіди. Ще гірше, що виникає проблема з єдиною схемою розрахунків із зовнішньоторговельних угод, що працювала швидко і майже без перебоїв – через платіжних агентів в інших юрисдикціях. Навесні, коли платежі до Китаю почали масово зависати, багато імпортерів махнули рукою на банки і почали користуватися послугами таких агентів. Це суттєво збільшувало витрати (на 3-5%, за словами імпортерів), натомість гроші доходили, а товар – надходив. Поява «брудного» юаня все зіпсувала.
"За минулий місяць троє з п'яти наших платіжних агентів повідомили, що працюватимуть тільки з "чистими" юанями", - розповідає постачальник обладнання з Китаю. Частина агентів при цьому готові отримувати рублі і самі переводити їх у «чисті» юані, але обходиться це дуже дорого – майже в 10% з урахуванням «агентських» і втрат на конвертації, а у випадку із «сильно санкційними» товарами – і дорожче, нарікає він.
Можна намагатися платити і безпосередньо в Китай у рублях, але знову ж таки не так просто «доштовхати» їх туди – не всі банки готові приймати платежі у російській валюті, а ті, хто готовий, часто виставляють грабіжницькі курси конвертації в «чистий» юань, продовжує співрозмовник The Moscow Times. Але навіть "доштовхавши" до Китаю, розплатитися рублями там непросто: вони небагатьом потрібні. «Постачальників, які готові отримати рублі, знайти ще складніше [ніж банки, готові їх прийняти] і вони, знову ж таки, схильні піднімати ціни на такі поставки, тому все одно виходить не швидко і дорого, – розповідає постачальник господарських товарів. – Тому ми поки що тримаємося за "наші" юані та агентів, але вже відчуваємо тут проблеми та зростання витрат – і це при тому, що нам вже давно непросто конкурувати за ціною з тими, хто завозить товар з Китаю до Росії за так званими «карго "схемам, а по суті - контрабандою".
***
У Казахстані запропонували інвесторам здати російські акції та облігації за півціни
*
Тихої ночі та скорішої Перемоги нам всім