"СУМНО ТЕ, ЩО БАНКИ, БАЧАЧИ ОБВАЛ ВИРОБНИЧОЇ ЕКОНОМІКИ, ТІЛЬКИ ПІДСИЛЮЮТЬ ЙОГО" - Александр Гончаров

"СУМНО ТЕ, ЩО БАНКИ, БАЧАЧИ ОБВАЛ ВИРОБНИЧОЇ ЕКОНОМІКИ, ТІЛЬКИ ПІДСИЛЮЮТЬ ЙОГО" - Александр Гончаров

Реальний сектор української економіки явно видихається (особливо малий та середній бізнес), зокрема, через недоступність дуже дорогих кредитів. Вже всім зрозуміло, що у нашій економіці зараз дві найбільш гострі проблеми - це зростання витрат і дуже дорогі кредити. Плюс за оцінками експертів, кожні 100 тисяч емігрантів скорочують ВВП України майже на 1 млрд дол США.

Наприклад, за воєнний 2022 рік Київ втратив 63%(!) промислових підприємств, а саме з 1140 найбільших промислових підприємств на кінець року продовжували працювати лише 417, чисельність працівників у промисловому секторі скоротилася вдвічі – до 60 тисяч.

     І в цей же час комерційні банки отримали рекордний прибуток за 7 місяців цього 2023 року у розмірі 83,2 млрд грн, що у 24,5 раза(!) більше, ніж за аналогічний період минулого року (3,4 млрд грн).

     І це нова дійсність. В такій ситуації, одні стрімко збагачуються, інші – швидко занепадають. Але все це тимчасово, тому що всім експертам добре відомо, що банківський бізнес настільки прибутковий, наскільки потужна економіка країни. Тобто українські банки за ідеєю повинні були інвестувати свій багатомільярдний прибуток у підтримку точок зростання у реальному секторі нашої економіки, наприклад, у військово-промисловий комплекс, зокрема, виробництво українських дронів. На жаль, цього ми не бачимо.

     Отже, висновок напрошується сам собою: біля керма нашої національної банківської системи, як і раніше, перебувають тимчасові керманичі.