Таємниця "Великої чистки" - Павло Бондаренко

Таємниця "Великої чистки" - Павло Бондаренко

У ніч на 12 червня по "Справі Тухачевского" розстріляні М. М. Тухачевський, І. Е. Якір, І. П. Уборевич, А. І. Корк, В. М. Примаков (зять Михайла Коцюбинського) та інші.

В часи Перебудови, коли кремлівська пропаганда валила усі злочини комуняк на одного Сталіна, було вигадано міф про те, що буцімто, здійснивши "Велику чистку" в армії, Сталін таким чином її "обезголовив" і це було чи не головною причиною страшного ганебного погрому німцями Червоної Армії у 1941 році. Мовляв, от якби Тухачевський керував військами, він би...

Насправді це один з численних комуністичних міфів. Практично всі ці "полководці" як воєнні спеціалісти були абсолютними нулями. Свою кар`єру зробили під час Громадянської війни, в якій замість них військами командували "воєнспеци", тобто колишні офіцери і генерали царської армії. Тільки здебільшого про них нічого не відомо.

От вам лише один з прикладів: радянська пропаганда подавала Михайла Фрунзе як чи не найбільшого військового генія. За свої "подвиги" отримав аж два ордени Червоного прапора - у ті часи це було дуже круто. Але спитаємо себе: чи могла бути спеціалістом у військовій справі людина, яка жодного дня в армії не служила, навіть рядовим?

А скринька просто відкривалася: Федір Федорович Новицький. Чули про такого? Це - колишній генерал-майор Російської імпраторської армії, мав академічну освіту, закінчивши (по першому розряду, тобто з візнакою) Миколаївську академію Генерального штабу. От він і командував військами, а при ньому комісаром був Фрунзе. Потім Фрунзе за підтримки свого дружбана Сталіна став "командувачем", а Новицького перемістили у "воєнспеци" при ньому.

Реально командував Новицький, а ордени отримував і фейсом в газетах відсвічував Фрунзе. Подивіться їхні біографії - куди Фрунзе, туди і його персональний "воєнспец". От якщо ви не знали, хто реально розробляв план штурму Перекопу - то це він, Новицький. А раніше Новицький замість Фрунзе командував Туркестанським округом.

Ф. Ф. Новицькому пощастило: він був одним із небагатьох "воєнспеців", яки вижили під час репресій 1937-1938 років. Бо сам Фрунзе був з ближнього кола Сталіна. А Тухачевський був ставлеником і протеже Троцького, так само, як Якір, Уборевич та інші. За це й пішли "під ніж".

Або от ще: Борис Михайлович Шапошников, майбутній маршал Радянського Союзу, начальник Генерального штабу. В Російській імператорській армії дослужився до полковника. Теж закінчив з відзнакою Миколаївську академію Генерального штабу. Саме він був автором планів перемог над армією Денікіна. Які (перемоги) потім приписав собі Сталін. Шапошников був його улюбленцем. Лише до нього диктатор завжди звертався на "ви". Тому Шапошникова теж репресії не зачепили. Бо він був від самого початку на правильному боці - боці Сталіна.

Вся таємниця "Великої чистки" в тому, що товариш Сталін знищив тих, кого свого часу підняв Троцький і замість них розставив на посади свох, надійних, особисто відданих.

На фото: той самий Ф. Ф. Новицький про якого в СРСР фільмів не знімали, книжок не писали і в газетах його портрети не друкували. Це ще 1915 рік, він тоді був начальником штабу 1-го армійського корпусу.