"Там, де немає свободи, там дуже швидко зникає і ковбаса" - Тамара Горіха Зерня

"Там, де немає свободи, там дуже швидко зникає і ковбаса" - Тамара Горіха Зерня

«Економічний добробут населення» - це такий собі сферичний кінь. Ну тобто у наукових статтях, графіках і статистиці це все нормально і логічно, а коли доходить до кожного окремого представника цього населення, тоді ні про що.

Так, загалом люди стали жити гірше. Але! Певна частина за ці два роки стала жити значно краще. Наприклад, 70-річна мама депутата-слуги народу Андрія Клочка за два роки накупила собі нерухомості та машин на 14.5 мільйонів гривень. Це добре чи погано? Та хто його знає. Для статистики напевно добре, беремо таку одну маму і схрещуємо з сотнею пенсіонерів, виводимо непоганий середній показник зростання добробуту.

Або от, при Порошенкові субсидію отримували 7 мільйонів громадян, при Зеленському – 2 мільйони. Це добре чи погано? Добре, звичайно, у 5 мільйонів зникли підстави для отримання субсидії, що можна пояснити лише зростанням їхнього добробуту.

За статистикою, найкраще пересічному виборцю велося за Ющенка. Саме тоді в Україну зайшли міжнародні інвестори, з’явилася робота, скасували численні обмеження для бізнесу. У багатьох знайомих на той час доходи виросли не в рази, а в десятки разів, і це були звичайні люди, не дотичні до бюджету чи державного управління. І що, допомогло це Ющенку?

Так само Януковича багато хто називає «золотим» і з ностальгіє за «хорошим хазяїном». Яник взагалі улюбленець таксистів, гендлярів та маленьких «рєшал». А бляховоди? Оооо… І що, це сильно допомогло Януковичу?

Тому коли я чую, що «доведений до зубожіння» народ прокинеться, повстане і кудись там чи то вийде, чи то піде, я скептично посміхаюся. Знову ж таки, народ у загальному значенні – це одне, а у кожному конкретному представникові – це зовсім інше.


І я не буду оцінювати режим Зеленського за економічними наслідками. І не говоритиму, що вони там щось розікрали, когось пограбували, у чиюсь кишеню залізли. По перше, такі заяви мають сенс, якщо підкріплені судовим вироком. В усіх інших випадках це потрясання повітря.

По-друге, моя основна претензія до Зеленського не стосується ковбаси чи цін на олію. За каденції Порошенка, коли в один момент обвалилися заробітки і ми значно біднішими, ні я, ні мої друзі не скражилися. Навпаки, затягнули пояси і пішли по квартирі з думкою, що б іще винести і продати для допомоги армії. Зауважте, я говорю про конкретну себе і конкретних друзів, а не про населення загалом.

Так от, моя основна претензія – у тому, що вони будують авторитарну Україну. У тому, що суд і прокуратура перетворилися на маленький персональний кишеньковий батіг Зеленського, яким він дістає своїх політичних опонентів. Що ми знову заговорили про політичну опозицію як про небезпечне для життя заняття.

У сучасній Україні силовики викрадають людей і тримають їх у заручниках. (До речі, де там суддя Чаус?). У сучасній Україні замовляють напади на політиків, а виконавців ховають в Офісі Президента. У сучасній Україні Президент виходить на прес-конференцію та називає випадкові прізвища, і ось уже другий рік ці люди живуть у підвішеному стані як «убивці Шеремета». Зруйновані долі, кар’єри, психіка, здоров’я заради одного єдиного ефектного виходу Зеленського. У сучасній Україні бойового генерала закривають на два місяці, не даючи шансів на оскарження, без проведення слідчих дій, - і все це тільки для того, щоб вибити компромат на Порошенка.

Я особисто готова обійтися без ковбаси у вільній країні. І нізащо на погоджуся на ковбасу у клітці. Тим більше, попередній досвід проживання у тоталітарному режимі показує, що там, де немає свободи, там дуже швидко зникає і ковбаса.