"ТЕХНОЛОГІЇ ПІДКУПУ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ТЕХНОЛОГІЇ ПІДКУПУ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

На погоджувальній раді ВР лідери фракції БПП Артур Герасімов і «Батьківщини» Юлія Тимошенко, від імені своїх політичних сил звинуватили одне одного у підкупі виборців. Артур Володимирович пригадав порушення «Батьківщини» на виборах до ОТГ. Юлія Володимирівна у відповідь заявила про мережу створену «соратником президента паном Березенко» аби роздавати по тисячі гривень за голос. Чи мають якесь підґрунтя ці заяви?

Розпочнемо з БПП. Спроби знайти сліди «мережі з підкупу виборців» від БПП, привели до численних заяв політекспертів, політтехнологів і просто блогерів, що симпатизують «Батьківщині». Усі вони розповідають ніби БПП збирає спершу «анкети однодумця», потім за адресою людини, що заповнила анкету, приходять 500 грн і «персональна ID-картка з QR-кодом» яку треба сфотографувати разом з бюлетенем, аби отримати кошти ще. Посилаються при цьому згадані особи на певні інтернет сайти-розслідувачі. Все логічно?

Не все. Існує два питання до цієї версії. Перше, а чим була гірша попередня схема – зняв на телефон бюлетень, показав певній людині, отримав грошики? Людина ж запросто може взяти 500 грн – і проголосувати за когось іншого за більшу суму. Що на неї потім – в суд подавати? Друге питання – чому ВСІ сайти що є першоджерелом «розслідувань» не мають матеріалів старших за грудень 2017 р.? Чому інформацію про підкуп не викладе офіційний сайт «Батьківщини» наприклад? Чи не тому, що боїться судового позову за поширення брехні – а слова до справи не пришиєш?

Ще одна розповідь – про агітаторів кандидата Порошенка, які ніби залякують людей , чіпляються до них на вулицях, ломляться в двері, тощо. «Насправді, приводом для цього стала реально запущена командою Порошенко агітаційна хвиля «Від дверей до дверей». Технологія «Від дверей до дверей» - це класика передвиборчої кампанії, яка застосовується в США, європейських країнах», - пояснив ситуацію народний депутат від БПП Олександр Черненко. Ідеться про технологію, коли активісти просто спілкуються з людьми. Не хочеш – не спілкуйся.

А що у «Батьківщини»? А тут все набагато цікавіше.

Спершу – про минуле. Ще під час парламентських виборів на Чернігівщині у 2016 р., ЗМІ писали про групи активістів від «Батьківщини», які платили на виході з ділянок для голосувань від 200 до 400 грн, за голос відданий за кандидата від «Батьківщини» Юрія Власенка. Також громадянам було роздано біля 30 000 сертифікатів на купівлю ліків.

Ще одна історія – вибори у територіальних громадах. Комітет виборців України тоді повідомляв про численні порушення з боку представників ВО «Батьківщина». Так у місті Килія правоохоронці затримали агітатора, який ходив по хатах і пропонував по 200 грн за те, аби люди проголосували за кандидата від «Батьківщини». Інший агітатор пропонував укласти угоди з «Батьківщиною» на отримання 600 грн за голос за кандидата від Юлії Тимошенко. В одному з магазинів Килії поліція знайшла 10 000 грн завернуті в лістівки ВО "Батьківщина" і бланки "угод". Агітатор Галина Морозова була затримана, і… ВО «Батьківщина» офіційно її зреклася. Агітатор отримала 5,5 років позбавлення волі. «Батьківщина» кине тебе, синку…» - все як у Росії.

Очевидно – саме про цей випадок згадав нардеп Артур Герасімов.

З минулим зрозуміло. А нині? Дивіться самі.

30 грудня 2018 р. громадський активіст Василь Музика повідомив у своєму ФБ про роздачу «новорічних подарунків» портретом Тимошенко з агітаційного намету ВО «Батьківщина» у Дрогобичі. Далі – ще цікавіше.

Не встигла Юлія Тимошенко звинуватити у підкупі виборців БПП, як стало відомо, що головою Київського виборчого штабу ВО «Батьківщина» було призначено Аллу Шлапак. Про бурну біографію пані Шлапак написано багато, але окрему деталь варто згадати окремо. Саме пані Шлапак у ЗМІ називають одним з виконавців технології «бабусь Черновецького». Про те що та сама технологія буде явно застосована у Києві написали уже кілька відомих ЗМІ. Варто зазначити, що після роботи на Черновецького Алла Шлапак працювала ще й на Партію Регіонів (теж на виборах), наче керувала «тітушками», а у січні 2014 навіть намагалася у Страсбурзі розповісти про те як «погані радикали» в Києві намагаються скинути «гарного й доброго» Януковича…

Інфраструктура для мистецтва пані Шлапак вже підготовлена. Це – «Центр захисту киян», створений, офіційно, з метою «задовольнити першу проблему киян, яка полягає у необізнаності в питаннях захисту їхніх прав» - Юлія Тимошенко. Про якийсь гучний захист прав киян «Центром захисту» нараз невідомо, проте нашуміла особа голови ЦЗК Віталія Нестора – родича Сергія Коровченка, того самого якого, на «плівках Глазьєва» російський можновладець Сергій Глазьєв називав людиною Медведчука і радив залишити міністром юстиції в окупованому Криму. Сам Віталій Нестор з Кримом також пов’язаний – він має там перереєстрований за російським законодавством готель в Алушті.

Вражає підбір кадрів? Пригадаймо слова Юлія Тимошенко: «Треба вміти, при певних обставинах, пробачати». Очевидно, тут обставини – як раз «певні».

До речі. У далекому 1998 р. сталася подія, яка сколихнула тодішній політичний світ. Депутатом Верховної Ради стала 38-річна мільйонерка, невідома доти ані політичними переконаннями, ані взагалі якоюсь дотичністю до політики. «Ця молода симпатична дівчина є по суті могильником політичної системи, та й політики як такої взагалі – нема сенсу відтепер мати політичні погляди, або платформу, та й займатися власне політикою – достатньо мати гроші» - так писали ЗМІ у ті часи. Чому? Бо вибори були виграні банально – безкоштовною роздачею виборцям вугілля для опалення шкіл, лікарень, хат малозабезпечених родин, пенсіонерів, тощо.

Звали мільйонерку Юлія Тимошенко.

Дмитро "Калинчук" Вовнянко