The New York Times - Зустріч у Брюсселі означає поворотний момент для союзників, які озброюють Україну

The New York Times - Зустріч у Брюсселі означає поворотний момент для союзників, які озброюють Україну

Представники оборонних відомств, які відповідають за закупівлю зброї для більш ніж 40 країн, обговорили, як нарощувати виробництво для потенційно тривалої війни.

На знак того, що Сполучені Штати та їхні союзники вважають, що бойові дії в Україні продовжуватимуться роками, військові чиновники з більш ніж 40 країн зібралися в середу в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, щоб обговорити, як їхні уряди можуть збільшити виробництво зброї та боєприпасів.

Зустріч проходила під егідою Контактної групи з питань оборони України, яку Міністерство оборони США створило після вторгнення Росії до країни наприкінці лютого.

Вищі цивільні та військові керівники країн-учасниць щомісяця зустрічаються, щоб розглянути потреби та запити України, а також свої обіцянки щодо підтримки. Але в середу державні чиновники, відповідальні за закупівлю зброї - "національні директори з озброєнь", як їх називає Пентагон, - вперше зібралися як група. Вільям А. Лаплант, головний чиновник Пентагону із закупівель, вів засідання за зачиненими дверима.

Після кількох місяців постачання зброї в Україну на мільярди доларів країни-донори тепер вважають, що їм необхідно зробити більше боєприпасів, щоб продовжити постачання з настанням зими. Але збільшення виробництва не обов'язково може статися відразу.

Що сталося у Брюсселі?

Високопосадовець НАТО повідомив, що делегати на першій зустрічі у вівторок обговорювали прогалини в запасах зброї та способи координації виробництва для їх швидкого поповнення, оскільки бойові дії, за його прогнозами, досягнуть критичної точки в найближчі місяці.

Ані чиновник НАТО, який говорив на умовах анонімності, оскільки він не мав права виступати публічно, ані американські чиновники, які очолювали зустріч у середу, не запропонували конкретної інформації про те, яку зброю можна надіслати в Україну наступного разу. Згідно із заявою Пентагону, зустріч у середу в основному повторювала обговорення, що відбулося у вівторок, але також розглядалося питання щодо необхідності забезпечення ремонту, доступу до запасних частин та іншого технічного обслуговування обладнання, яке вже перебуває в Україні.

На сьогоднішній день адміністрація Байдена надала Україні майже 16 мільярдів доларів у вигляді допомоги у сфері безпеки, включаючи 21 окремий пакет військової допомоги із запасів Пентагону.

На закупівлю та постачання зброї можуть піти роки, але чиновник НАТО розповів про деякі короткострокові заходи, включаючи угоду між кількома країнами про закупівлю більшої кількості боєприпасів, в основному для поповнення запасів, що скоротилися внаслідок війни.

Він сказав, що це стане частиною довгострокових зусиль щодо зміцнення та спільного використання боєприпасів, забезпечення їх сумісності із системами озброєнь на різних територіях та надання більшої терміновості процесу, який пристосовується до того, що він назвав іншим середовищем безпеки.

Хто є членами групи?

Більше 40 країн взяли участь у першому засіданні групи на авіабазі Рамштайн у Німеччині 26 квітня, включаючи всі країни НАТО, кілька європейських країн, які сподіваються приєднатися до нього, та вісім так званих "основних союзників поза НАТО" з Африки, Близького Сходу, Азії та Тихого океану. З того часу кілька країн із Північної та Південної Америки також підписали угоду.

На зустрічі директорів національних озброєнь були присутні чиновники з Європи та Індо-Тихоокеанського регіону, але не представники оборонної промисловості чи виробники зброї.

Чи достатньо у НАТО зброї для себе, навіть після відправки такої кількості в Україну?

У країн-членів НАТО достатньо зброї для захисту та стримування загроз, сказав високопосадовець, але високоінтенсивні військові дії в Україні змусили більш пильно поглянути на запаси.

Якщо союзники знатимуть, що вони зможуть працювати разом, щоб зробити більше зброї для себе, сказав чиновник, це має надати їм впевненості у продовженні підтримки України найближчими місяцями.

Чому ця зустріч була необхідна?

Головним пріоритетом для обговорення було збільшення боєприпасів для гаубиць та реактивної артилерії, заявив у п'ятницю високопоставлений представник оборонного відомства США.

Деякі з компонентів, яких потребує Україна, застаріли, а нестача шарикопідшипників, мікроелектроніки та інших елементів призвела до затримок виробництва в США, сказав чиновник, який не був уповноважений публічно говорити про плани групи.

Сполучені Штати намагаються вирішити ці проблеми, сказав чиновник, додавши, що Пентагон готовий прийняти рішення, які пропонують різні країни, які можуть зіткнутися з тими ж проблемами.

Чи зможе Україна прийняти всю цю зброю з різних країн?

Як колишня радянська республіка, Україна будувала свої збройні сили на основі зброї російського виробництва. Але зусилля щодо відправлення в країну зброї виробництва США та інших західних країн розпочалися після того, як Росія захопила Крим та територію на сході Донбасу у 2014 році.

США, Великобританія та Німеччина сформували групу під назвою Об'єднана військова комісія, яка почала відправляти зброю та військових інструкторів в Україну.

Тому, хоча збройні сили України все ще використовують багато видів зброї радянського періоду, такі як автомати, гаубиці, танки та військові літаки, вони вже почали освоювати зброю, яку використовують країни НАТО до вторгнення Росії в лютому.

Ці зусилля прискорилися після того, як Сполучені Штати закупили на заводах Східної Європи якнайбільше боєприпасів для зброї російського зразка. Щоб підтримати вогонь українських артилерійських бригад Пентагон почав посилати їм свої власні гаубиці.

Як це працює?

У 1950-х роках, коли Європа готувалася до можливої третьої світової війни з Радянським Союзом, щойно створена Організація Північноатлантичного договору працювала над стандартизацією певних калібрів боєприпасів, щоб країни-учасниці могли спільно постачати зброю, наприклад, гвинтівки та кулемети.

З політичних причин, а також вартості, якості та ефективності багато країн, що не входять до НАТО, прийняли так звані боєприпаси за стандартами НАТО, що означає наявність запасів по всьому світу, які можуть бути відправлені в Україну.

Які країни виробляють ці боєприпаси?

Десятки країн НАТО та країн, які не входять до НАТО, виробляють ті види боєприпасів, які використовуються членами альянсу. Федеральний закон не дозволяє Держдепартаменту повідомляти, які країни отримали ліцензії на виробництво зброї американської розробки, але майже два десятки країн виробляють 155-міліметрові артилерійські снаряди, які потрібні Україні.

У перші десятиліття існування НАТО союзники не могли вирішити, які види артилерії їм усім використовувати. Але згодом 155-міліметрова гаубиця та менша 105-міліметрова гармата стали основою для цих країн.

На початку 1980-х років 155-міліметрові снаряди американської розробки сходили із заводських цехів у Бельгії, Великій Британії, Канаді, Данії, Франції, Німеччині, Італії, Нідерландах, Норвегії та Туреччині. А в 2022 році Австралія, Боснія, Чехія, Ізраїль, Словаччина, Південна Корея, Іспанія та Чеська Республіка увійшли до країн контактної групи, що також виробляють ці снаряди.

Чи має Росія доступ до подібної мережі?

Не зовсім. Хоча Росія традиційно є великим експортером зброї, вона зазнає труднощів із поповненням своїх сил в Україні. У наші дні дедалі менше країн виробляють боєприпаси радянських часів.

В останні місяці Росія закупила та розгорнула на війні смертоносні безпілотники іранського виробництва, кажуть українські урядовці. За даними розсекреченої американської розвідки, Росія закуповує мільйони артилерійських снарядів та ракет у Північної Кореї (хоча Північна Корея заперечує це). Чи продав Китай, який до війни заявляв, що його партнерство з Росією не обмежене, чи передав Москві якусь зброю, невідомо.

Які союзники постачають Україні найбільше боєприпасів?

За словами представників Пентагону, Сполучені Штати постачають Україні втричі більше боєприпасів, ніж решта членів контактної групи разом узятих. Але інші країни також роблять значний внесок.

Цього місяця Лаплант повідомив журналістам, що Пентагон закупить 250 000 додаткових 155-міліметрових снарядів для України у кількох компаній по всьому світу, а Дуглас Р. Буш, головний чиновник армії із закупівель, сказав, що ці снаряди будуть поставлятися з п'яти. країн.

Проте які саме країни, Буш не сказав.