"У ТРАВНІ ПОЧНЕТЬСЯ НОВА ХВИЛЯ БАНКРУТСТВ ПІДПРИЄМСТВ" - Александр Гончаров

"У ТРАВНІ ПОЧНЕТЬСЯ НОВА ХВИЛЯ БАНКРУТСТВ ПІДПРИЄМСТВ" - Александр Гончаров

Найгірше, якщо станеться соціальна катастрофа через масові банкрутства підприємств. Прибутковість у малому та середньому бізнесі продовжує падати. Оскільки підвищення податкового тиску, тарифів, вартості енергоресурсів та інше дуже сильно б'ють по виробництву, торгівлі та загалом по малому та середньому підприємництву. Також платоспроможність населення не зростає, а навпаки, швидко падає. І відповідно у травні розпочнеться нова хвиля дефолтів, неможливість бізнесу обслуговувати кредити. За оцінками аналітиків Кільського університету (Німеччина), до 2026 року Україна втратить близько 120 млрд дол США в економічному виробництві (ВВП) і майже 1 трлн дол США основного капіталу.

Особливо малий бізнес не має фінансової стійкості та достатньої надійності, щоб пережити цю економічну кризу. І повернення економічної активності в нашій країні буде тривалим. Якщо потужний удар по наших ринках прийшовся з боку внутрішнього попиту через війну, то тепер дуже серйозно страждає і зовнішній попит, зокрема, через блокаду кордонів страйкуючими фермерами. Експорт товарів із України тільки у 2023 році впав на 18% порівняно з 2022 роком – до 36,19 млрд дол США.

Зараз корпоративні борги українських підприємств та компаній реального сектору опинилися у ситуації жорсткого стресу, втративши прибуток та продемонструвавши обвал обсягів виробництва. Кому ще не зрозуміло, що по мірі розпаду світової фінансової системи та загострення торгових воєн, слабкі та вузькі ринки воюючої України раніше за інших виходять за межі стійкості?

І ніхто поки не знає, як глибоко можуть впасти прибутки українських підприємств та компаній цього 2024 року. Тим більше, що за такого колосального дефіциту держбюджету масштаб економічних проблем і невизначеностей значно більший, ніж було минулого 2023 року. Але що зараз потрібно виробничникам? Насамперед їм важливо отримати відстрочку з податків та провести реструктуризацію дорогих кредитів, або отримати пільгові відсотки за новими позиками. І знов питання від влади, де брати на це гроші?

Відверто кажучи, стає практично нереальним рятувати реальний сектор економіки в умовах війни та бідності українців, що посилюється. Плюс до цього ми бездарно профукуємо час дешевої гривні на користь порятунку економіки країни. У сьогоднішній обстановці вже всім очевидно, що у нас кожен сам за себе: влада відкрито дистанціювалася від проблем українського бізнесу та ФОПів. Але хто перший дозріє до конкретних та ефективних заходів порятунку української економіки?

Може здатися, що я надто «армагеддоню», але вже через кілька місяців для багатьох стане очевидним, що ця загроза банкрутств цілої низки підприємств - цілком реальна. Як рятувати реальний сектор нашої економіки? Вихід є. І не один. Звертайтеся, панове в Кабміні та Раді, пояснимо та покажемо вам.