"УКРАЇНІ ПОТРІБНІ НЕ ПРОСТО ДОВГІ ГРОШІ, А САМЕ НАЦІОНАЛЬНІ ДОВГІ ГРОШІ" - Александр Гончаров

"УКРАЇНІ ПОТРІБНІ НЕ ПРОСТО ДОВГІ ГРОШІ, А САМЕ НАЦІОНАЛЬНІ ДОВГІ ГРОШІ" - Александр Гончаров

Зараз нам, попри війну, треба поспішно створювати таку національну інвестиційну систему, яка б пов'язала інститути спільного інвестування з приватним інвестиційним капіталом щодо відновлення реального сектору економіки України. І насамперед залучити до українських ринків довгі кошти західних корпорацій та компаній, які вийшли з ринків РФ (об `єм цього виведеного капіталу вже перевищує 31 млрд дол. США).

Так, станом на 11 грудня цього 2022 року 143 компанії з іноземним капіталом повністю завершили вихід з РФ, ще 1150 компаній перебувають у процесі виходу. Компанії, які повністю вийшли з російських ринків, мали щонайменше 284 тис. осіб персоналу, 35,5 млрд дол. США річного доходу, 14,7 млрд доларів капіталу та 31,5 млрд дол. США активів.

     Тут як раз Кабмін з українськими бізнес-асоціаціями і повинен запропонувати іноземному капіталу, що вийшов з РФ, конкретні інвестиційні проекти, наприклад, в наступних наших галузях: електроніки та ВПК, IT-секторі і енергетики, нерухомості й переробки, інше.

     Що ще треба робити? Потрібно розробити та впровадити нову цілісну економічну політику держави, спрямовану на створення не просто довгих грошей, а саме національних довгих грошей України. Для цього запропонував би до реалізації вже підготовлену мною нову Інвестиційну стратегію. Також готовий допомогти нашій фінансовій владі у впроваджені для інвесторів в умовах війни передбачуваного, прозорого та стабільного державного регулювання на ринку спільного інвестування.

     Нарешті нашим головним завданням у нинішніх надзвичайно важких умовах повинно стати прагнення зробити гривню основою для спасіння української економіки. Адже саме стабільна національна валюта дозволить нам мати низькі відсоткові ставки за кредитами, а найголовніше – довгі інвестиційні гроші для реального сектора економіки. Зараз ситуація зовсім інша.

     Безперечно, крім відносно дешевих та довгих грошей, потрібно ще повністю змінити існуючу економічну модель. І насамперед зараз важливо вгамувати фінансову спрагу, збільшивши кількість грошей в економіці. Але так, щоб це не призвело ще до більшого зростання інфляції. І такий спосіб у світовій практиці є.

     Словом, ми, підприємці, у цій справі щодо стабілізації гривни та залучення інвестицій готові владі допомогти, навчити, підказати, дати цікаві ідеї.