Україна отримає F-16 вже незабаром. Аналітики закликають "набратись терпіння", поки ці винищувачі вплинуть на хід війни

Україна отримає F-16 вже незабаром. Аналітики закликають "набратись терпіння", поки ці винищувачі вплинуть на хід війни

Україна має отримати F-16 від союзників вже через декілька тижнів, повідомляє The Washington Post. The New York Times цитує Юрія Ігната, речника командування ВПС України: "Сьогодні ми можемо чітко сказати, що Україна увійшла до клубу країн, які мають F-16". В Збройних силах не навели деталей щодо стану передачі літаків.

Американські медіа припускають, що негайний вплив літаків на ситуацію на полі бою буде обмежений. New York Times вказує на невелику кількість літаків та нестачу навчених пілотів. Так, за інформацією посадовців США та України, яку наводить видання, цього року навчання пройдуть 20 пілотів. З розрахунку по два пілоти на літак, Україна зможе використовувати 10 літаків одночасно для бойових місій, йдеться в статті. The Washington Post припускає, що Україна отримає цього року не більше 20 літаків, а до кінця літа навчання пройдуть лише шість пілотів.

Раніше президент України Володимир Зеленський оголошував, що Україна потребує понад 100 літаків F-16.

Україна сподівається застосувати F-16 не для збиття літаків, а щоб в координації з установками ППО Patriot закрити більше українського неба для російських літаків, збивати дрони та ракети супротивника, зміцнити захист міст та критичної інфраструктури, пишуть NYT та Washington Post. В інтерв'ю The Guardian опублікованому 24 липня головнокомандувач ЗСУ Сирський сказав, що винищувачі діятимуть за 40 км від лінії фронту, інакше їх будуть збивати. Це обмежує можливість застосування українських літаків для збиття літаків РФ, кажуть аналітики.

NYT наводить оцінки аналітика RAND Гантера Стролла та генерал-лейтенанта США (у відст.) Девіда Дептули, які вважають, що Росія мала достатньо часу, щоб укріпити лінію оборони. "F-16 та пілоти зіткнуться із жорстким опором від російських ППО як на землі, так і в небі", - каже виданню Стролл.

Бекка Вассер з Центру нової американської безпеки (CNAS) вважає, що найбільший поштовх від прибуття літаків буде психологічним, пише The Washington Post, вказуючи на те, що ситуація на полі бою змінилась із часу, коли Україна почала просити союзників надати літаки.

Колишня пілот F-16 Мішель Каррен в коментарі виданню зазначає, що ці літаки є значно складнішими порівняно з радянськими літаками, якими звикли керувати українці. "Вони складні. Їх складно утримувати і ними керувати. Це захоплює, але потрібно набратись трохи терпіння, перед тим, як побачити результати".