Уряд планує змінити оподаткування для підприємців - коментар О. Кірша

Уряд планує змінити оподаткування для підприємців - коментар О. Кірша

В уряді планують змінити оподаткування єдиноподатників. Так, Кабмін заявляє, що хоче полегшити життя підприємців, спростити адміністрування податків. Міністр фінансів не приховує, що за допомогою змін у податковій сфері планує наповнити кишені держави за допомогою змін в оподаткуванні. Податкова реформа може обернутися неприємностями для приватних підприємців. Про це заявив народний депутат Олександр Кірш, член Комітету податкової та митної політики.

Податкова реформа може призвести до зникнення так званих спрощенців, тобто людей, які мали невеликий бізнес і платили єдиний податок. Збільшується реальне податкове навантаження на єдиноподатників. Зараз вони сплачують лише 4% і єдиний соціальний внесок (ЄСВ) лише на мінімальну заробітну плату. А тепер пропонується ЄСВ сплачувати за ставкою 20%, але нараховувати не тільки на мінімальну зарплату, а на весь дохід. Це дуже багато.

У 2016 році Мінфін пропонує сплачувати податок на доходи фізичних осіб за ставкою 20%, однак цей податок буде братися лише з 20% доходу. А 80% доходу будуть зараховувати у витрати. Це означає, з першого погляду, що єдиноподатники будуть платити ті самі 4%, що й тепер. Однак у 2017 році на витрати пропонують відкидати вже 60% доходу. Тобто «спрощенці» платитимуть податок із 40% доходу. Він становитиме 8%. А ще за рік податок братимуть із 60% доходів. Він становитиме 12%.

Єдиноподатники підуть у тінь або на біржу праці. Тобто замість того, щоб створювати робочі місця, будуть вимагати, щоб їх годувала держава. Зрештою, навіть ті 4%, які зараз платять єдиноподатники, це набагато більше, аніж реально платять ті, хто є на нормальній системі оподаткування. Ці підприємці продають дешеві товари і є основою для формування середнього класу. Якщо для них запровадять податок на весь товарообіг, це означає зникнення середнього класу. А не буде єдиноподатників — не буде дешевих товарів. Проте безробітних стане стільки, що нещасного Фонду зайнятості не вистачить.