УВАГА НА INSTAGRAM: МОСКОВСЬКІ ТРОЛІ ЗНОВУ ВТРУТЯТЬСЯ В АМЕРИКАНСЬКІ ВИБОРИ У 2020 РОЦІ

УВАГА НА INSTAGRAM: МОСКОВСЬКІ ТРОЛІ ЗНОВУ ВТРУТЯТЬСЯ В АМЕРИКАНСЬКІ ВИБОРИ У 2020 РОЦІ

Згідно з новою інформацією, опублікованою компанією Facebook у понеділок, люди, пов’язані з «Аґенцією інтернет-розслідувань» (Internet Research Agency) — кремлівською групою тролів, яку США звинуватили у втручанні у президентські вибори 2016 року, готують ґрунт для такого ж втручання у 2020 році.

 Компанія Facebook стверджує, що профілі, які відкрито з Московії, від початку цього року розбудовують цілу мережу акаунтів в Instagram, мімікрованих під різні онлайн групи фоловерів у "фіолетових" штатах (“swing states” — низка штатів країни, виборці яких голосують то за синіх (демократів), то за червоних (республіканців), наприклад Colorado, Florida, Iowa, Michigan, Minnesota, Ohio, Nevada, New Hampshire, North Carolina, Pennsylvania, Virginia, and Wisconsin — примітка Radio Lemberg). Нагадаємо, що соцмережею Instagram володіє компанія Facebook.

Згідно з даними Graphika — компанії, яка займається дослідженням соцмереж, і яку компанія Facebook попросила проаналізувати ці акаунти, всі вони хоч і схожі на акаунти людей з різними політичними поглядами, та багато з них є єдиними у своїй опозиції до кандидатури колишнього віце-президента Джо Байдена.

 Московські тролі, які використали соцмережі для втручання у вибори 2016 року, тоді застосували ту ж тактику, нападаючи на Клінтон водночас і справа, і зліва — зокрема запевняючи лівих, що Гілларі є недостатньо ліберальною, і що ліберали, особливо афроамериканці, не повинні голосувати за неї.  

 Оприлюднені компанією в понеділок 50 акаунтів з Instagram та один акаунт з Facebook розроблялися таким чином, аби склалося враження, що вони висловлюють свою думку щодо багатьох питань і проблем американського життя.

 Такі акаунти, як @black.queen.chloe та  @michigan_black_community_, велися нібито чорношкірими активістами. Були про- і анти-трампівські акаунти, а також профілі нібито феміністок, представників ЛГБТ, правозахисників та екоактивістів. Фірма Graphika також вказала й на інші акаунти, зокрема @stop.trump2020, @bernie.2020__, @iowa.patriot, and @feminist_agenda_.

 Компанія Facebook стверджує, що разом у всіх акаунтів було понад 250,000 підписників, більше половини з них базувалися у самих США. Компанія Facebook не повідомила, скільки з цих підписників були реальними людьми, а скільки могли бути фейковими акаунтами, ботами, розробленими для реальнішого вигляду. Компанія Facebook стверджує, що вона закрила ці акаунти.

 «Скидалося на те, що був системний фокус на атаки проти Байдена з обох сторін», - сказав для CNN Business директор з розслідувань у фірмі Graphika, Бен Німмо, який аналізував ці акаунти.

 У відповідь на цю новину, спікер кампанії Байдена, TJ Ducklo сказав: «Аплодуємо компанії Facebook за те, що вона розкрила існування цих фейкових акаунтів, і за те, що припинила їхню роботу… Але Дональд Трамп продовжує користати з поширення брехливої інформації, а Facebook у свою чергу весь час отримує вигоду — і з його брехні, яку сам і підсилює, і з розвінчання теорій змови на цій платформі. Якщо компанія Facebook справді прагне захистити недоторканність наших виборів, вона повинна негайно вилучити рекламу Трампа, яка намагається пустити дим в очі американцям».

 Пан Німмо також аналізував атаки на інших кандидатів, зокрема на сенаторок Камалу Гарріс та Елізабет Воррен, проте він сказав, що ці атаки були радше результатом «створення героя», тобто акаунти ділилися контентом, щоб підтримати своїх поважних персон. Наприклад, аканути нібито «лібералів» атакували Трампа, а от «консерватори» постили негативну інформацію про республіканку Александрію Окасіо-Кортес.

 «Серед акаунтів, які зосереджували свою увагу на захисті прав чорношкірих, спостерігалася сильна підтримка Берні Сандерса, водночас з певною кількістю контенту проти Камали Гарріс», - доповіла Graphika у своєму дослідженні. «Освітня реформа та полегшення студентської заборгованості були двома найчастішими причинами підтримки Сандерса, в той час як минуле Камали Гарріс на посаді окружного прокурора Каліфорнії було причиною не голосувати за неї. Разом з цим бачимо невелику кількість контенту, яким атакують Джо Байдена, головно через його давніші промахи у расових питаннях».

 Пан Німмо сказав, що акаунти опублікували близько 75,000 постів, переважна більшість яких не стосувалася безпосередньо виборів 2020 року, але зачіпала ширші політичні й соціальні проблеми США.

 В понеділок компанія Facebook повідомила, що відповідальні за цю операцію люди вжили певних заходів для приховання своєї особи та місця перебування. Компанія Facebook не розкрила того, як вона визначила, що згадані акаунти були пов’язаними з тією Аґенцією інтернет розслідувань, але запевнила, що поділилася всіма деталями з правоохоронцями.

 Ті акаунти головно перепощували поточні меми та статті реальних американських новинних організацій та політичних груп.

 «Московити атакували американців не своїм контентом. Московити атакували американців американським контентом», — сказав пан Німмо.

 Також, за словами Німмо, рішення перепощувати поточний контент, а не створювати новий матеріал, може бути частиною стратегії кампанії аби приховати свої зв’язки з московитами.

 Однак, помилки у деяких постах вказують на те, що цими акаунтами не керували носії англійської мови.

 «Яке майбутнє для їхніх дітей буде?». Це заголовок одного посту, який критикує американців, які не згадують славетного минулого Конфедерації. Інший же акаунт запостив: «Що за гам**».

 Натаніель Ґлейхер, який очолює команду Facebook, яка займається розслідуванням іноземних операцій впливу, сказав, що компанія Facebook зупинила операцію на її ранніх стадіях, і що московська група працювала над створенням своєї аудиторії. Ґлейхер сказав, що акаунти «намагалися виглядати акаунтами звичайних громадян», аби таким чином пізніше їхні пости викликали більше довіри.

 Ще з часу виборів 2016 року компанія Facebook робить великі кроки, аби покінчити з іноземною дезінформацією на своїх платформах, зокрема навіть наймає колишніх працівників розвідки, аби відстежити такі кампанії, якими керує Московія. За словами Ґлейхер, ті заходи, на які пішов Facebook, завадили московським профілям «розбудувати наступну мережу, вже серед справжніх спільнот».

 «Люди в Московії досі намагаються зробити це», - сказав пан Німмо для CNN Business у понеділок. Проте, як далі сказав пан Німмо, їм стає щораху важче діяти, бо самі соцмережі вже «полюють на них».

 «Ще у 2016 році ви могли створити акаунт республіканця від штату Теннессі, зареєструвавши його на московський мобільний номер», — зазначив він.

 Крім того, в понеділок компанія Facebook заявила, що вона закрила низку мереж іранських акаунтів, які атакували американців. Один з таких акаунтів скеровував свою аудиторію до контенту про Black Lives Matter (міжнародний рух активістів, які виступають проти насильства до чорношкірого населення — примітка перекладача). Ця тактика була дуже популярною в московитських тролів у 2016. Згадана мережа мала відносно малу кількість акаунтів – більше 7,000.

 Поки вся основна увага стосовно іноземного втручання онлайн є зосередженою на Московію, за останні 12 місяців компанія Facebook виявила численні іранські кампанії впливу, ціллю яких є США (але як показав нещодавній звіт британських спецслужб, від імені іранців насправді діяли теж ... московити — примітка Radio Lemberg).

 Donie O'Sullivan, Sarah Much, CNN, 22.10.2019 переклад українською — Петро Козак.