"Вівторок, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Вівторок, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Україна підготує всі елементи мирного плану до листопада
За словами Києва, на наступний мирний саміт можуть бути запрошені представники Росії
*
Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров вестиме у вівторок засідання Ради Безпеки ООН, яке розглядатиме різні аспекти багатосторонньої міжнародної співпраці
*
З'їзд Республіканської партії до Мілуокі: політичний контекст
Кандидати у президенти від обох партій закликали до зниження градуса політичної риторики у країні
*
Джо Байден: «Політика ніколи не повинна перетворюватися на поле бою»
Президент звернувся до країни через замах на Дональда Трампа, закликавши всі сторони політичного спектру знизити градус риторики
*
Республіканська партія оголосила Дональда Трампа своїм кандидатом на виборах у листопаді
Колишній президент отримав достатню кількість голосів делегатів з'їзду до Мілуокі та очолить Республіканську партію на третіх виборах поспіль
*
Джей Ді Венс став кандидатом у віцепрезиденти США, обраним Трампом
Дональд Трамп, який став офіційним кандидатом у президенти США від Республіканської партії, обрав своїм імовірним віцепрезидентом сенатора від штату Огайо Джей Ді Венса.
Кандидат у віцепрезиденти США Джей Ді Венс
– Після тривалих роздумів і роздумів, а також враховуючи надзвичайні таланти багатьох інших, я вирішив, що людиною, яка найкраще підходить для посади віце-президента США, є сенатор Джей Ді Венс від штату Огайо, – заявив Дональд Трамп.
Серед його заслуг він назвав службу в морській піхоті США, роботу в фінансовій сфері та ІТ, а також юридичну освіту.
– Як віцепрезидент, Джей Ді Венс надалі боротиметься за Конституцію, підтримуватиме наших військових і робитиме все, щоб повернути Америці велич, – стверджує Дональд Трамп.
Нещодавно Республіканська партія офіційно висунула Дональда Трампа кандидатом у президенти США.
Джей Ді Венс – що відомо
Джей Ді Венс займає найбільш протрампівську позицію між потенційними кандидатами республіканця на посаду віцепрезидента США. Також він є найбільшим критиком допомоги Україні.
Серед іншого, Джей Ді Венс пропонував, щоб Київ проголосив нейтральний статус, пішов на переговори з Росією і був готовий на територіальні поступки.
Натомість соратник Дональда Трампа закликав США зосередитися на суперництві з Китаєм.
*
Суддя Ейлін Кеннон припинила справу проти Трампа про зберігання секретних документів
Згідно з ухваленою постановою, спеціальний прокурор Джек Сміт, який висунув звинувачення, був призначений незаконно і не мав повноважень на порушення справи
*
Мін'юст США оскаржуватиме рішення про припинення справи про документи Трампа
Раніше окружна суддя у Флориді винесла ухвалу про припинення кримінальної справи за звинуваченням у незаконному зберіганні секретних документів, яку було заведено Мін'юстом проти екс-президента
*
Республіканці закликали Юридичний комітет Сенату провести слухання щодо замаху на Трампа
Директор Секретної служби Кімберлі Чітл у понеділок мала провести брифінг для Комітету з національної безпеки Палати представників, але попросила про відстрочку
*
Секретна служба візьме повномасштабну участь у розслідуванні замаху на Трампа
Відомство зіткнулося з серйозними питаннями щодо того, як той, хто стріляв, отримав доступ на дах під час передвиборчого заходу.
*
Держдепартамент: США підтримають будь-яке рішення України щодо переговорів із Москвою
Представник Держдепартаменту заявив, що США підтримують рішення українського президента запросити представників Москви на другий мирний саміт, висловивши сумнів щодо готовності Росії до переговорів
*
Канада втричі збільшить свій підводний флот для протидії РФ в Арктиці
*
У Канаді заявили, що Китай створив неофіційну поліцію за кордоном для стеження за членами діаспори та залякування їх
*
15 липня Світовий Конґрес Українців разом з Україною та українцями в усьому світі традиційно відзначає одне з найважливіших українських релігійних і духовних свят – День Святого Володимира Великого. Традиційно у цей день ми також відзначаємо День Хрещення Київської Русі та День української державності.
Для української спільноти ці свята мають особливе значення. Вони нагадують нам про давню історію української нації і держави, а також про величну постать князя Володимира Великого – однієї з найшанованіших постатей в українській історії.
Українці шанують князя Володимира як одного зі своїх найвидатніших національних правителів. Видатний військовий лідер, реформатор і правитель своєї доби, князь Володимир об’єднав землі Київської Русі, перетворивши її на одну з наймогутніших держав середньовічної Європи. Він також зробив великий геополітичний вибір на користь Заходу, охрестивши Київську Русь у 988 році. Результатом хрещення стала політична, економічна та культурна інтеграція середньовічної української держави в Європу.
Князь Володимир також подарував Україні її сучасні національні символи. Герб королівської держави Володимира Великого, широко відомий як тризуб, і синьо-жовтий прапор, який також прийшов до нас із часів Київської Русі, нагадують нам про глибинне коріння української державності.
Століттями історія Володимира Великого надихала українців на служіння Батьківщині та боротьбу за її незалежність. Сьогодні вона так само надихає хоробрих чоловіків та жінок у лавах Збройних сил України, які ведуть боротьбу за свободу і суверенітет України проти смертоносного російського агресора, який прагне стерти українців з лиця їх власної землі. Хоробрі українські воїни також захищають не лише Україну, а й усю Європу – точно так само, як їхні предки у часи Володимира Великого, який захищав Європу від варварських орд зі сходу.
Попри сучасні зусилля Росії укотре знищити українську націю та привласнити її історію з допомогою огидної пропаганди, світ визнає глибоку та багату історичну спадщину українського народу.
У цей день СКУ закликає усіх українців та українські громади по всьому світі викривати російську брехню і неправдиві історичні наративи та протидіяти їм. Атаки Москви на українську історію та намагання очорнити українських героїв є нічим іншим як частиною загальних зусиль Росії, спрямованих на стирання української національної ідентичності.
Слава Україні! Героям слава!
Звертаємо вашу увагу на те, що відповідно до рішення Православної Церкви України перейти на Новоюліанський календар, який використовується більшістю православних церков Європи, День Святого Володимира перенесено на 15 липня починаючи з 2024 року. У минулі роки це свято відзначалось 28 липня.
*
Четвертий саміт Європейської політичної спільноти, який відбудеться 18 липня у Британії за участю лідерів близько 50 країн, розгляне три головні теми: захист демократії, регулювання міграції та вдосконалення взаємодії в енергетичній сфері
Про це у Брюсселі розповів офіційний представник ЄС, повідомляє кореспондент Укрінформу.
«Ми розглядаємо це як важливу зустріч країн Європейського континенту, і ми мали чудове співробітництво з Великою Британією у її організації. Порядок денний, окрім двосторонніх переговорів, включатиме три головні теми. Перша - як ми будемо захищати нашу демократію. Ми продовжимо обговорення безпеки, зокрема, протидію зовнішнім втручанням і дезінформації. Друга тема, що хвилює багато делегацій, - це міграція. Третє питання – енергетичне взаємопоєднання», - розповів високопоставлений представник ЄС.
Відповідаючи на запитання Укрінформу про те, чи будуть у «безпековій складовій» розглядатися питання реального оборонного співробітництва та протидії гібридним загрозам, посадовець висловив очікування, що хтось із лідерів обов’язково порушить цю тему.
«Стосовно співробітництва в обороні – це та тема, яку ми обговорюємо майже щоденно з Україною. Вона була серед головних під час попередньої Європейської ради. Тож, як я очікую, хтось із лідерів обов’язково порушить ці питання. Ми всі постаємо перед однаковими викликами та маємо обговорити, як знизити ризики, об’єднати наші зусилля, енергію та досвід для їх подолання. Всі ці теми також будуть темами саміту ЄПС», - зазначив співрозмовник.
У відповідь на запитання журналістів, яким чином на зовнішню політику ЄС та європейську безпеку можуть вплинути ймовірні політичні зміни в Сполучених Штатах вже у листопаді, він не виключив, що лідери ЄС та інших європейських країн обмінюватимуться поглядами з цього приводу.
«Європейська рада може розглянути це питання у жовтні, якщо матиме таке бажання. Але це питання дійсно є у розумі у багатьох. Я можу очікувати, що лідери обмінюватимуться поглядами, як ми можемо підготуватися до певної непередбачуваності, якщо президент Трамп буде обраний, та як з ним взаємодіяти. Я думаю, ви побачите, що наша підтримка України залишатиметься пріоритетом, як це було під час минулої Європейської ради та переговорів G7 про 50 мільярдів (доларів кредиту для України – ред.). Це свідчить: що б не походило з Вашингтона, ми рішуче налаштовані продовжувати підтримку України», - наголосив офіційний представник ЄС.
18 липня Британія прийме четвертий саміт Європейської політичної спільноти, яка об'єднує 27 членів ЄС і 20 країн-партнерів, включаючи Україну. Зустріч відбудеться у Бленгеймському палаці в Оксфордширі - об'єкті Світової спадщини ЮНЕСКО, місці народження та родинній резиденції колишнього прем'єр-міністра Вінстона Черчилля. Перші три саміти ЄПС відбулися у Чехії, Молдові та Іспанії.
*
Велика Британія планує звернутися до кількох європейських країн із закликом до дій, спрямованим проти так званого тіньового флоту нафтових танкерів, які Росія використовує для обходу міжнародних санкцій
*
Каллас залишає посаду прем'єр-міністра Естонії, щоб очолити дипломатію ЄС
Вона виконуватиме обов'язки глави кабінету, поки новий склад уряду не приступить до роботи
*
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан розіслав свій план “мирний план” врегулювання війни між Росією та Україною усім європейським лідерам
*
Урсула фон дер Ляєн скасувала візит Колегії Європейської комісії до Угорщини, яка зараз головує у Раді ЄС
*
У МЗС Естонії в понеділок викликали представника посольства РФ для передання дипломатичної ноти, в якій естонська сторона пропонує Росії провести спільні вимірювання фарватеру річки Нарви
*
Посольство в Австрії запросило українців приєднатися до перегляду документальної стрічки «Залізні метелики» до 10-х роковин трагедії MH17, щоб разом вшанувати пам'ять жертв і нагадати про необхідність притягнення винних до відповідальності
*
Через лісові пожежі, спричинені літньою спекою, Північна Македонія та Республіка Сербська, що входить до складу Боснії та Герцеговини, сьогодні попросили в уряду Сербії допомогу, щоб впоратися зі стихією
*
В адміністрації США високо оцінюють рівень продуктивності переговорів, проведених минулого тижня з українською делегацією на полях саміту НАТО
*
Надання Україні союзниками по НАТО зброї лише для захисту, а не для перемоги у війні є наслідком браку стратегічного бачення і неефективного ядерного стримування Росії з боку США.
Таку думку висловив у коментарі Укрінформу дипломат, експерт з питань зовнішньої та безпекової політики Центру оборонних стратегій Олександр Хара у відповідь на запитання, чому Альянс на тлі заяв про можливе членство України в НАТО після перемоги, наразі дає нам зброю лише для захисту.
Експерт констатував, що не всі в НАТО хочуть поразки Росії, бо вбачають у цьому більшу загрозу через її можливий розвал та спричинені цим непередбачувані наслідки.
«Власне, тому й було стримування нас у 2022 році – нам не дали можливості (для наступу) у той момент, коли ми виганяли окупантів. Те ж саме було в 2023 році, коли нам не дали авіацію, щоб ми спланували за стандартами НАТО операцію по звільненню наших територій. Зараз та сама ситуація», - зауважив Хара.
Він пояснив, що розцінює це як брак стратегічного бачення і дуже неефективне ядерне стримування Росії з боку американців.
«Бо російське ядерне стримування працює – нам дають зброю обмежено, забороняють (удари вглиб території РФ) і таке інше. А американське по відношенню до росіян не працює – вони знищують нашу інфраструктуру, вбивають наших дітей, не кажучи про військових», - зазначив експерт Центру оборонних стратегій.
*
Телефонні розмови міністрів оборони США і Росії є абсолютно правильною практикою, українцям не слід шукати в цьому якісь негативні для нас моменти.
Таку думку висловив дипломат, експерт з питань зовнішньої та безпекової політики Центру оборонних стратегій Олександр Хара у коментарі Укрінформу.
«Це (розмова міністрів оборони США і РФ) поширена і абсолютно правильна практика, оскільки це дві найбільші ядерні потуги, і вони повинні мати відкриті канали комунікації. Це абсолютно ненормально, коли, навпаки, їх немає», - сказав Хара.
Він нагадав, що вперше таку практику було запроваджено після Карибської кризи 1962 року.
«Ми розуміємо, що Росія – це країна-терорист і спонсор тероризму, але, враховуючи, що вона найбільша ядерна потуга, то з нею слід розмовляти і Сполученим Штатам, і, я думаю, ще кільком країнам, які не є у дружніх відносинах з РФ», - зазначив Хара.
Він припустив, що глава Пентагону і міністр оборони країни-агресора розмовляли про російську ядерну риторику і «певні дії, які можуть загрожувати безпеці не лише України».
«Я думаю, що про Україну також ішлося, в тому числі про воєнні злочини Росії, які ми можемо кваліфікувати як акти геноциду проти України. Тому це абсолютно нормальна річ, я не шукав би якихось негативних для нас моментів», - зауважив експерт.
Міністр оборони США Ллойд Остін 12 липня провів другу за останні два тижні телефонну розмову з керівником оборонного відомства Росії Андрієм Бєлоусовим.
Заступниця речника Пентагону Сабріна Сінгх уточнила, що розмова «була ініційована російським міністром оборони».
Попередня розмова Остіна й Бєлоусова відбулася 25 червня. До цього міністри оборони США й Росії говорили в березні минулого року.
*
Чинна заборона на використання західної зброї по легітимних цілях на території РФ є безглуздою, вона дає росіянам перевагу і можливість вбивати більше українців
Таку думку висловив у коментарі Укрінформу дипломат, експерт з питань зовнішньої та безпекової політики Центру оборонних стратегій Олександр Хара
"Світ фактично не прореагував так, як мав би, на обстріл "Охматдиту". Це була дуже слабка реакція і НАТО, і наших партнерів - просто засудження і все. І найголовніше, що вони не зняли безглуздої заборони на використання західної зброї по легітимних цілях на території РФ", - сказав Хара.
За його словами, страх ескалації сковує дії наших американських партнерів і дає перевагу росіянам, які мають змогу вбивати більше українців.
"Хоча це безглуздо забороняти нам бити (по території РФ західною зброєю). А якщо ми власною зброєю б’ємо, немає ескалації?" - зауважив експерт.
Він також констатував, що для захисту нашої інфраструктури ми, на жаль, отримали запевнення лише на одну додаткову систему «Patriot» від США. «Але п’ять «Patriot» на таку велику країну, як Україна, недостатньо», - наголосив Хара.
Він додав, що попри те, що союзники пообіцяли Україні інше озброєння, це все ж таки неадекватна реакція на той злочин, який вчинила Росія в "Охматдиті".
У цьому контексті експерт застеріг, що це "не останній злочин, допоки ми не переможемо "терористичну федерацію".
Радник Білого дому Джон Кірбі заявив, що російський ракетний удар по лікарні "Охматдит" не змінив політику США щодо заборони Україні завдавати ударів американською зброєю по цілях углиб території РФ.
*
Рішення США розмістити на території Німеччини ракети великої і середньої дальності має слугувати виключно цілям стримування агресивної поведінки Росії, а її погрози у зв’язку з цим не є новими
*
Упродовж минулого тижня Сили оборони знищили 8100 окупантів, 43 танки, 141 ББМ та 358 артсистем ворога
*
Генеральний директор турецької компанії ASELSAN Ахмет Акйол заявив, що ЗСУ за допомогою FPV-дронів знищили більше російських танків, аніж протитанковими ракетами
*
Протягом 15 липня на фронті сталося вже 110 бойових зіткнень Сил оборони з російськими загарбниками, найгарячіша ситуація залишалася на Покровському напрямку
*
На фронті під Часовим Яром загинув гармоніст “Дикого театру” Микола Ленок
*
Експортно-кредитне агентство України (ЕКА) за перше півріччя 2024 року підтримало експорт на 4,6 млрд грн
*
У січні - травні 2024 року Україна імпортувала товарів на 27,55 млрд дол. США, що на 8,3% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Водночас експорт українських товарів збільшився на 1,7%, до 16,83 млрд доларів
*
Україна, проти експорту якої до ЄС цукру, яєць та вівса вже були вжиті захисні заходи, вибирає ліміти безтарифної торгівлі з ЄС й іншими видами сільськогосподарської продукції, що означає, що невдовзі Україна досягне граничного ліміту у безтарифній торгівлі з ЄС медом, кукурудзою і курятиною
*
В Одеській області у 2024 році у порівнянні з минулим роком збільшили посівні площі кавунів – на 108,7%, динь – на 111,1%
*
У вівторок, 16 липня, обмеження споживання електроенергії в Україні діятимуть цілодобово, у перші дві та останні вісім годин доби відключатимуть чотири черги одночасно
*
Укргідроенерго - Попри високі температури гідроелектростанції продовжують працювати у штатному режимі
*
Литовська енергетична компанія Ignitis Gamyba 15 липня офіційно передала Україні обладнання з Вільнюської ТЕЦ-3, яке допоможе у відновленні зруйнованої обстрілами енергетичної інфраструктури
*
На трасі Київ - Харків - Довжанський відбудували зруйнований внаслідок бойових дій міст, рух спорудою відкриють восени
*
Міністерство освіти і науки розпочинає процес добору кандидатів на посаду освітнього омбудсмена
*
Державний комітет телебачення і радіомовлення України проводить прийом заявок на участь у конкурсі на здобуття премії Кабінету міністрів імені Максима Рильського за 2024 рік
*
Апеляційний суд ухвалив призначити заставу ₴9 мільйонів колишньому виконувачу обов’язків командира однієї із частин Сил спеціальних операцій Роману Червінському, який перебуває під вартою
*
В Україні з початку 2024 року кримінальна поліція затримала 132 особи за фактами підпалу транспортних засобів
*
Працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру командиру відділення судна ВМС ЗСУ, який вимагав у моряків по 10 тис. грн за вихід на берег
*
Народного депутата Миколу Задорожнього, який отримав підозру в корупції, виключили з політичної партії «Слуга народу»
*
Прокурори САП та детективи НАБУ викрили чинного народного депутата України, який вимагав неправомірну вигоду за неперешкоджання у проведенні ремонтних робіт об’єктів інфраструктури у Сумській області
*
Народну депутатку Мар‘яну Безуглу зняли з посади голови підкомітету з питань цивільного демократичного нагляду та контролю Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвитку
*
Двом працівникам ФСБ Росії у Криму повідомили про підозру за незаконне ув'язнення та катування людей на півострові. Їм загрожує до 12 років в'язниці
*
Журналістку Машу Гессен заочно засудили у Росії за критику армії
Американська журналістка та письменниця засуджена до восьми років позбавлення волі
*
МЗС Азербайджану заявило, що посольство країни в Ісламській Республіці Іран відновило свою діяльність, через майже 1,5 року після нападу на дипмісію
*
В Анталії під час спроби втечі за кордон на яхті під українським прапором затримали двох громадян Росії - один з яких перебував у розшуку за “червоною карткою” Інтерполу за звинувачення у хабарництві
*
Додаткову партію священників Російської православної церкви відправив на тимчасово загарбані території Московський патріархат, щоб "підтримати" поранених військових РФ та агітувати їх повертатися на фронт
*
Прикордонна служба Польщі упродовж 12-14 липня зафіксувала 140 спроб нелегального перетину кордону з території Білорусі
*
На острові Горобиновий за 3,7 кілометра від резиденції російського диктатора Володимира Путіна на Валдаї встановили другу систему протиповітряної оборони "Панцир-С1"
*
В окупованому Росією Криму в понеділок, 15 липня, спалахнули масштабні пожежі
*
Вдалого дня і скорішої Перемоги нам всім