"Вівторок, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Вівторок, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Ґроссі в понеділок заявив, що інспектори організації найближчим часом відвідають два ядерні об’єкти в Україні на тлі звинувачень Росії про "брудну бомбу"
*
АТ "Укрзалізниця" отримала від Товариства Червоного Хреста України 35 генераторів для безперебійної роботи залізничних вокзалів в умовах війни Росії проти України
*
Росія зіткнеться з наслідками у випадку, якщо застосує так звану "брудну бомбу" чи будь-яку іншу ядерну зброю.
Про це заявив у понеділок офіційний представник Держдепартаменту США Нед Прайс.
"Це, безперечно, стало б ще одним прикладом жорстокості президента Путіна, якби він застосував так звану "брудну бомбу". Для Росії будуть наслідки, незалежно від того, чи застосує вона "брудну бомбу" чи ядерну бомбу. Ми дуже чітко заявили про це", - сказав Прайс журналістам.
Він додав, що Москві важливо знати про "глибокий характер наслідків", які її спіткають у разі застосування ядерної зброї.
Він не уточнив, якими саме будуть наслідки та чи відрізнятимуться вони залежно від типу зброї.
Прайс зазначив, що Сполучені Штати не бачили жодних ознак того, що Росія готується застосувати ядерну зброю, але побоювання виникли через те, що російські посадовці поширюють неправдиві заяви про те, що Україна готується застосувати "брудну бомбу".
"Ми знаємо послужний список Кремля, коли йдеться про подібні заяви", - сказав Прайс.
Він додав, що Сполучені Штати не бачать причин коригування свою ядерну політику.
Останніми днями міністр оборони Росії Сергєй Шойгу і глава Генштабу Валерій Герасимов активізували телефонні розмови з західними колегами про нібито заплановану провокацію України.
*
Сполучені Штати розглядають можливість відправлення обладнання протиповітряної оборони HAWK в Україну, щоб допомогти їй захиститися від атак російських безпілотників і крилатих ракет
*
Глави зовнішньополітичних відомств України і США обговорили питання військової підтримки України і ядерний шантаж Росії.
"Детальна та відверта дискусія з держсекретарем Блінкеном щодо шляхів припинення ядерного шантажу Росії. Вдячний за підтвердження незмінної підтримки США за будь-яких обставин. Євроатлантична солідарність з Україною є надзвичайно важливою. Ми також зосередилися на поставках засобів протиповітряної оборони та боєприпасів" - написав Дмитро Кулеба у Twitter після розмови.
У свою чергу в Держдепі повідомили, що під час розмови Блінкен підтвердив незмінну підтримку України з боку США перед лицем триваючої російської агресії, звірств та риторики навколо так званих "брудних бомб" в Україні.
"Він відзначив нашу відданість роботі з союзниками та партнерами з метою продовження задоволення потреб України у безпековій допомозі на полі бою" - йдеться у повідомленні Держдепу
*
У Канаді відзначили ювілей двох українських діаспорних організацій
*
Українці назвали найбільш дружніми країнами Польщу, Литву, Велику Британію, США та Канаду – соцопитування
*
Ріші Сунак офіційно став прем’єр-міністром Британії
*
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн вважає, що успіх відбудови України залежатиме від забезпечення трьох ключових моментів.
Про це вона сказала у своїй промові на відкритті Міжнародної експертної конференції щодо відновлення, відбудови й модернізації України у Берліні 25 жовтня.
"Передусім, ми повинні забезпечити, щоб Україні протягом всього часу отримувала допомогу, яку потребує. Друге: нам потрібна правильна архітектура, щоб зробити підтримку широкою і інклюзивною. Третє: оскільки Україна отримала статус кандидата на вступ до ЄС, ми повинні вбудувати зусилля з відбудови України у її шлях до Євросоюзу", - заявила фон дер Ляєн.
Для початку, за її словами, слід зосередитись на полегшенні щоденного виживання в умовах війни, щоб мати змогу платити необхідний мінімум щодня, зарплати силам оборони, вчителям, лікарям, пенсіонерам.
"Згідно з міжнародними фінансовими інституціями, Україна потребує 3-5 млрд євро щомісяця тільки щоб покрити ці поточні витрати.
Тут потрібна надійна підтримка від ЄС, від наших друзів у США і звісно від міжнародних фінансових інституцій. Я вважаю правильним, щоб ЄС взяв на себе частину і я працюю з державами-членами, щоб ЄС міг підтримати Україну сумно до 1,5 млрд євро щомісячно, що разом складе близько 18 млрд євро у 2023 році", - сказала президентка Єврокомісії.
Паралельно Україна потребує швидкого відновлення вже зараз, коли Росія проводить навмисні атаки на цивільну інфраструктуру, наголосила вона.
"Це чистий терор, і Росія намагається паралізувати Україну, але ми не дозволимо цьому статися", - сказала фон дер Ляєн.
Говорячи про довготривалі потреби реконструкції, президентка Єврокомісії заявила про потребу втілити в життя принципи конференції з відновлення України у Лугано.
За її словами, Світовий банк оцінює шкоду від війни в 350 млрд євро і, як зазначила вона, це більше, ніж може дозволити собі надати одна країна чи союз.
"Нам потрібні всі. Велика сімка, ЄС, Європа, сильні партнери, як США, Канада, Японія, Британія, Південна Корея, Австралія, Нова Зеландія і інші.І звісно нам потрібна експертиза наших партнерів з Європейського інвестиційного банку, ЄБРР, Світового банку, МВФ", - зазначила вона.
"Координаційна платформа, про яку міжнародна спільнота говорила останні місяці, має бути створена якомога скоріше, до кінця цього чи до початку наступного року", - сказала фон дер Ляєн.
Вона також наголосила на необхідності вбудувати зусилля з відбудови у процес вступу України в ЄС.
"Україна буде лідирувати, для мене це першочергово. Прагнення і бажання українських людей будуть керувати нашими діями. І разом з триваючим відновленням Україна поєднає інвестиції і реформи з метою стати живою частиною майбутнього Європи. За допомогою законів і створених інституції потрібно підтримувати верховенство права, боротися з корупцією, мати гарні стандарти державного управління. Оскільки дорога до відбудови це шлях України до її мети, це сильний якір стати сучасною, процвітаючою країною", - заявила фон дер Ляєн.
*
Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що Берлін не погодиться на окупацію частини України і на продиктований Росією мир
*
Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що відбудова України стане складним проєктом "на покоління", але це також можливість і зробити її більш передовою і сучасною, ніж до війни, поєднуючи цей процес із наближенням до вступу у Євросоюз
*
Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр прибув до Києва
*
Прем’єрка Італії Джорджія Мелоні заявила, що Рим не піддасться на енергетичний шантаж Путіна і залишиться партнером України.
Про це вона заявила у своєму першому зверненні до італійського парламенту.
Як заявила Мелоні, найближчим "вузлом, який потрібно буде розв'язати", буде вузол енергетики. При цьому вона наголосила, що "піддатися на шантаж Путіна - означає поглибити проблему".
"Свобода має свою ціну" - заявила Мелоні.
Водночас, за словами прем'єрки, Італія і надалі залишатиметься партнером хороброго українського народу, який протистоїть російській агресії" не лише "тому, що ми не можемо прийняти війну, але й тому, що це найкращий спосіб відстоювати наші національні інтереси".
Вона нагадала, що Італія є країною, яка завдяки своїм фізико-географічним характеристикам може більше інвестувати у відновлювану енергетику, зменшуючи таким чином свою залежність від іноземних держав.
*
Прем’єр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що у нинішній ситуації підтримка України - в інтересах безпеки західного світу, і хто не робить цього - зраджує цивілізаційні цінності або ж не розуміє реальної картини подій
*
Італія залишиться надійним партнером НАТО у питанні підтримки України - Мелоні
*
Німецька компанія передасть Україні сучасний польовий госпіталь
Госпіталь, який складається з наметів і контейнерів, включає відділення невідкладної допомоги, сортувальну, операційну, відділення інтенсивної терапії, комп'ютерну томографію, стерилізацію та зберігання медикаментів
*
Командувачі Нідерландів, США та НАТО обговорили продовження підтримки України
*
Премʼєр-міністр України Денис Шмигаль обговорив з директором-розпорядником МВФ Крісталіною Георгієвою нову програму співробітництва та консолідацію підтримки України партнерами. МВФ ставить завдання гарантувати необхідну фінансову підтримку України у 2023 році
*
Фінансовий "Рамштайн" має діяти під головуванням ЄС, США та України із залученням міжнародних фінансових організацій - Шмигаль
*
Світовий банк виділив додаткові 500 мільйонів доларів допомоги Україні на термінові потреби у витратах, спричинені вторгненням Росії та війною, що триває
*
Конфіскація коштів РФ – безпрецедентне завдання, але ми на початку шляху – президентка ЄК та канцлер Німеччини
*
"План Маршалла для України" потребує чітких відповідей щодо координації, структур управління та джерел фінансування - президент Швейцарії
*
Європейський банк реконструкції та розвитку розглядає виділення НЕК "Укренерго" додатково 300 мільйонів євро позики на обладнання та поточну ліквідність та позики в 200 мільйонів євро для НАК "Нафтогаз"
*
Німеччина виділить Україні 20 млн євро на закупівлю резервного обладнання, яке допоможе впоратися з наслідками атак Росії на критичну інфраструктуру
*
У вівторок, 25 жовтня, у рамках "зернової ініціативи" з портів Великої Одеси вийшли 4 судна зі 107,2 тис тонн агропродукції. Судна направляються до країн Європи
*
Єврокомісія готова допомогти Україні поєднати процес відновлення та реформ - фон дер Ляєн
*
Реформи тривають: ДПС та EU4PFM продовжують співробітництво
*
Компанія McDonald's відкриває ще сім ресторанів мережі швидкого харчування, пʼять з яких – у Києві, а також Борисполі Київської області та Тернополі
*
Президент Хорватії Зоран Міланович, відомий своїми проросійськими поглядами, утримався від участі у присвяченому Україні міжнародному саміті в Загребі та відмовився від зустрічі зі спікеркою Палати представників США Ненсі Пелосі
*
У Чехії з 25 жовтня набуло чинності рішення, згідно з яким росіяни з чинною шенгенською візою, виданою будь-якою державою-членом Євросоюзу, не можуть в'їжджати на територію країни
*
У Норвегії арештували бразильського вченого: спецслужби вважають, що він насправді росіянин і шпигун
*
У Норвегії затримали двох росіян, які фотографували військові об’єкти
*
16 підприємств групи "Метінвест" Ріната Ахметова та Вадима Новинського подали позови до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) проти Росії за шкоду, заподіяну Росією майну і власності групи в Маріуполі і на інших територіях України з 24 лютого
*
Файного дня всім