"Вівторок, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Вівторок, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан заявив, що Туреччина намагатиметься відродити "зернову угоду", яку зірвала Росія
*
Запаси пшениці у провідних країнах-експортерах скоротилися до найнижчого рівня за останні 16 років, на що зокрема вплинула зупинка Росією чорноморського «зернового коридору», що веде до неминучого підвищення цін - ЗМІ Туреччини
*
Індія в останні місяці заборонила вітчизняним виробникам військових безпілотників використовувати обладнання і компоненти, виготовлені в Китаї, через зростання занепокоєння вразливістю безпеки своїх військових даних
*
Україна спільно із партнерами зі США запустить проєкт енергетичної стійкості громад
*
У Міністерстві оборони Сполучених Штатів висловилися щодо атаки дронів, внаслідок яких минулого тижня у Чорному морі були пошкоджені російські корабель "Олєнєгорський горняк" та танкер "SIG".
Про це на брифінгу говорив речник Пентагону, бригадний генерал Патрік Райдер.
Представник Міноборони США заявив, що "не буде вдаватися до розмов про українські операції або ймовірні українські операції".
"Нехай про це говорять вони. Я скажу ще раз, що ми визнаємо, що Україна зараз перебуває в осередку боротьби з окупантами", – додав Райдер.
Він також запевнив, що США "продовжують зосереджуватися на наданні" Києву допомоги у сфері безпеки, якої той потребує, "щоб мати змогу вести контрнаступ і захищати свою територію".
"Але що стосується повідомлень у пресі про безпілотники за лінією фронту, то мені просто нічого щодо цього сказати", – резюмував Райдер.
*
Державний департамент США вважає продуктивним те, що Китай брав участь у зустрічі в Саудівській Аравії щодо припинення війни РФ проти України.
Про це розповів речник Держдепу Меттью Міллер.
За його словами, США "вважають продуктивним те, що Китай брав участь" у зустрічі у Джидді, додавши, що не говоритиме про її деталі, оскільки "це була приватна зустріч".
"Тому ми вважаємо, що для будь-якої країни продуктивно приїхати і почути безпосередньо від України про проблеми, які вона має. Ми вважаємо продуктивним те, що Китай це зробив", – наголосив Міллер.
Він також додав, що "мирні переговори з Росією зараз не ведуться, тому що Росія відмовилася брати участь у змістовних мирних переговорах", але якщо вони коли-небудь відбудуться, "саме Україна буде лідером з неросійського боку".
"Тому ми продовжимо працювати над тим, щоб переконати якомога більше країн у світі, що коли ця війна закінчиться, вона повинна закінчитися з повагою до територіальної цілісності України, її суверенітету", – резюмував Міллер.
*
Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив у вівторок, що ПВК «Вагнер» користується нестабільністю у Нігері
*
Заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд у Нігері обговорила з деякими представниками хунти, що здійснила державний переворот, поточну ситуацію в країні
*
Компанія Zoom, чий сервіс відеозв'язку став синонімом віддаленої роботи під час пандемії, наказала співробітникам повернутися в офіс.
У компанії заявили, що вважають "структурований гібридний підхід" найбільш ефективним, і люди, які живуть у межах 50 миль (80 км) від офісу, повинні працювати особисто принаймні двічі на тиждень.
"Це останній крок великої компанії, яка намагається обмежити гнучку робочу політику. Amazon і Disney є одними з компаній, які скоротили кількість днів віддаленої роботи", - пише видання.
Опитування показують, що співробітники все ще певною мірою тримаються за можливість працювати з дому.
*
Стартап Ілона Маска з розробки мозкових чипів Neuralink залучив 280 мільйонів доларів у рамках раунду фінансування, який очолив Founders Fund, котрий створили співзасновники PayPal Пітер Тіль, Кен Гауері та Люк Носек
*
Виробник електромобілів Tesla змінив фінансового директора: Зак Кіркхорн залишає компанію після 13 років роботи, а його місце зайняв головний бухгалтер Tesla Вайбхав Танеджа, який буде поєднувати обидві посади
*
Meta відмовляється від наукових проєктів на користь комерційного ШІ – FT
*
Суддя Льюїс Каплан відхилив зустрічний позов експрезидента США Дональда Трампа про наклеп проти письменниці Джин Керролл , яка у травні виграла справу про вчинене Трампом щодо неї сексуальне насильство та відсудила у політика 5 мільйонів доларів
*
Канадський виробник конопель Tilray купує вісім алкогольних брендів у виробника пива - концерну Anheuser-Busch
*
Велика Британія, Коста-Рика, Італія та Японія вважають порушення Москвою кримінальної справи проти прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) в Гаазі Каріма Хана та трьох суддів МКС "спробою підірвати мандат суду"
*
Глава МЗС Великої Британії Джеймс Клеверлі 8 серпня оголосив про нові "знакові" санкції, спрямовані на обмеження доступу Росії до закупівлі військового обладнання.
Про це йдеться у повідомленні британського уряду.
Клеверлі оголосив про запровадження санкцій проти 22 фізичних та юридичних осіб за межами Росії, які підтримують незаконне вторгнення РФ в Україну, а також проти трьох російських компаній, які імпортують електроніку, життєво важливу для російської військової техніки, що використовується на полі бою.
Серед тих, хто потрапив під санкції:
- дві турецькі компанії, Turkik Union та Azu International, за їхню роль в експорті мікроелектроніки до Росії – яка має важливе значення для військової діяльності Росії в Україні;
- компанія Aeromotus Unmanned Aerial Vehicles Trading LLC, що базується в Дубаї – за її роль у постачанні безпілотників і компонентів для них до Росії;
- громадянин Словаччини Ашот Мкртичев – за участь у спробі продажу зброї між КНДР і Росією;
- громадянин Швейцарії Ансельм Оскар Шмукі – за його роль у російському секторі фінансових послуг, у тому числі на посаді керівника московського офісу компанії DuLac Capital Ltd.
Крім того, Британія розширила санкції проти Ірану та Білорусі за їх роль у підтримці російських військових. До санкційного списку увійшли іранські фізичні та юридичні особи, які беруть участь у дослідженнях, розробці та виробництві БПЛА для Корпусу вартових ісламської революції, а також білоруські оборонні організації, пов'язані з виробництвом військових технологій для білоруського режиму, що безпосередньо сприяє незаконній війні РФ.
Велика Британія також запровадила санкції проти трьох російських компаній, що працюють в електронному секторі, за їхню роль у закупівлі західної мікроелектроніки, що перебуває під британськими санкціями і має важливе значення для підтримання російської війни проти України
Як зазначається, російська оборонна промисловість повністю зосереджена на підтримці війни. Не маючи доступу до західних компонентів, російські військові намагаються виробляти достатню кількість високотехнологічного обладнання і зараз відчайдушно шукають іноземне озброєння.
"Росія вже змушена мобілізувати танки радянських часів і розбирати кухонні морозильні камери задля мікросхем. Сьогоднішній пакет спрямований проти спроб Росії обійти і нівелювати ці очевидні наслідки санкцій Великої Британії і її союзників", – пояснили в британському уряді.
"Сьогоднішні знакові санкції ще більше зменшать російський арсенал і перекриють ланцюги поставок, які підтримують оборонну промисловість Путіна, що зараз перебуває в скрутному становищі. Тим, хто підтримує російську військову машину, немає де сховатися" – наголосив Клеверлі.
Нагадаємо, розслідування російського недержавного проєкту "Верстка" стверджує, що до РФ і далі продовжують потрапляти практично усі підсанкційні товари на сотні мільярдів доларів.
Як повідомлялося, останній пакет санкцій ЄС був спрямований на закриття лазівок у вже запроваджених санкціях проти РФ і боротьби з їхнім обходом через треті країни.
*
Виборча комісія Великої Британії у вівторок повідомила про кібератаку з боку "ворожих суб’єктів", внаслідок якої зловмисники отримали доступ до внутрішньої електронної пошти й копій даних виборців
*
Рішення президента РФ Владіміра Путіна надати у розпорядження Росгвардії важку зброю може свідчити про те, що він розглядає цю структуру як одну з основних опор безпеки режиму
*
Європейська комісія почала підготовку звіту щодо розширення, в якому має висловити рекомендацію про початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу
*
Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич засудила російський ракетний удар по Покровську з численними жертвами і постраждалими
*
З нагоди третьої річниці фальсифікації виборів у Білорусі в Європейському Союзі оцінили ситуацію із репресіями в країні, назвавши її «гіршою, ніж будь-коли».
Відповідна заява була розміщена на сайті Європейської Ради.
«Сьогодні, через три роки, ситуація гірша, ніж будь-коли для тих, хто наважується висловлювати будь-яку критику системи. Ми глибоко стурбовані ситуацією з правами людини в Білорусі», – йдеться у документі.
В ЄС повідомили, що наразі близько 1500 політичних в’язнів перебувають у «жахливих умовах, зазнають жорстокого поводження та тортур», а також не мають доступу до основних медичних послуг.
Там підкреслили, що багато із ув’язнених місяцями утримують без зв’язку з їхніми родичами та адвокатами, які не володіють інформацію про їх місцезнаходження та стан здоров’я.
«Режим Лукашенка також став загрозою для регіональної та міжнародної безпеки через такі дії як примусова посадка цивільного літака у травні 2021 року та все ще триваюча інструменталізація нелегальної міграції на східних кордонах ЄС», – йдеться у заяві.
Представники ЄС згадали і про співучасть Білорусі у повномасштабному вторгненні Росії в Україну в лютому 2022 року, зокрема про дозвіл РФ незаконно депортувати українських дітей на територію РБ, розміщення там російської ядерної зброї та передислокацію в країну бійців ПВК «Вагнер».
В опублікованій заяві ЄС повідомляє про запровадження нового пакету санкцій проти Білорусі, який стосується порушення прав людини та постійного загострення внутрішніх репресій.
*
Уряд Італії призупинив з липня 2023 року участь громадян Росії та Білорусі в програмі Investor Visa for Italy - отримання посвідки на проживання в обмін на інвестиції
*
Європейські газові трейдери почали зберігати природний газ в українських підземних сховищах, щоб скористатися нижчими цінами та наявними потужностями, попри ризики, пов’язані з війною
*
Постачання російського трубопровідного газу до країн Євросоюзу протягом року після повномасштабного вторгнення РФ в Україну скоротилося з 50% до 8% від загального газового імпорту
*
Обсяг торгівлі природним газом через трубопроводи у світі впав на 15% – KPMG
KPMG спільно з EnergyInstitute підготували огляд світової енергетики
*
Президентка Угорщини Каталін Новак у вівторок надала згоду на призначення нового посла України – професора Ужгородського національного університету, військовослужбовця ЗСУ Федора Шандора
*
У Литві заморозили понад 103 мільйони євро активів через накладення міжнародних санкцій проти Росії та Білорусі у зв'язку із агресією проти України
*
Норвезьке агентство із захисту даних Datatilsynet у вівторок оголосило про стягнення з компанії Meta примусового штрафу через збір персональних даних користувачів своїх платформ із рекламною метою
*
Президент Польщі Анджей Дуда призначив парламентські вибори у країні на 15 жовтня
*
Франція обігнала Швецію і стала найбільшим чистим експортером електроенергії в Європі, в той час як Німеччина перетворилася з експортера на імпортера протягом першої половини цього року
*
Кліматична обсерваторія Європейського Союзу у вівторок підтвердила, що минулий липень був найспекотнішим місяцем за всю історію спостережень на Землі
*
НАТО уважно стежить за всією військовою діяльністю в Білорусі, але не бачить загрози для союзників
*
Вранці у понеділок, 7 серпня, перші 50 танків Leopard 1, покупцем яких виступила неназвана країна, були відправлені з Бельгії в Україну
*
У Нідерландах протестувальники пробрались на авіабазу, де зберігають ядерну зброю США
Королівська військова поліція Нідерландів заарештувала десять осіб на авіабазі Фолькель
*
У Фінляндії розглядають можливість повністю закрити кордон з РФ через росіян, які тікають від мобілізації
*
У відповідь на загрозу від найманців групи Вагнера Державна прикордонна служба Литви (VSAT) планує відрядити більше офіцерів на кордон з Білоруссю
*
Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак задовольнив прохання командувача Прикордонної служби країни щодо відправлення додаткових сил на кордон з Білоруссю
*
У Польщі затримали 16 російських шпигунів
*
Молдова отримає підтримку Румунії у планах приєднатися до регіональної безпекової ініціативі міністрів оборони Південно-Східної Європи (SEDM)
*
Начальник Генерального штабу Сил оборони Естонії, полковник Март Вендла заявив, що обстановка на запорізькому напрямку допоможе ЗСУ достягти стратегічної мети – повернути окупований Росією Крим
*
Центр економічної стратегії (ЦЕС) спільно з German Economic Team (GET) запрошують долучитися до огляду економіки у липні-2023 із спецтемою міcяця: "На що слід витрачати суспільні кошти під час війни (окрім армії)"
*
НБУ - Банківський сектор України у січні-червні 2023 року отримав 67,6 млрд грн чистого прибутку
*
Держконцерн "Укроборонпром" (нині - АТ "Українська оборонна промисловість") піднявся із 89 на 65 місце у рейтингу оборонних компаній за версією видання Defense News
*
Україна активно долучатиме до робіт з гуманітарного розмінування іноземних та вітчизняних приватних операторів протимінної діяльності, для чого розбудовує ринок з можливістю закупівлі послуг через аукціони. У серпні перший аукціон
*
Українські виробники готові закрити потребу в техніці для розмінування
*
Новий дрон SpyGun українського виробництва почали випробовувати в зоні бойових дій – ГУР
*
Київстар інвестував 920 мільйонів грн в енергонезалежність
*
Аграріям за програмою "5-7-9" в січні-липні держава видала 27,6 млрд грн кредитних коштів
*
Українські аграрії вже намолотили майже 16,6 млн тонн зерна
*
Український автопарк упродовж липня поповнили 3464 автомобіля на акумуляторних джерелах живлення (BEV), порівняно з червневим результатом кількість вперше зареєстрованих в Україні електромобілів збільшилась майже на 11,5%
*
ПАТ "Укрнафта" вперше за 10 років проведе сейсмологічні розвідувальні роботи
*
«НоваПей Кредит» у першому півріччі отримала чистий прибуток 17 млн грн
Активи компанії зросли на 50 млн грн за пів року
*
Український фонд стартапів почав відбір на конференцію в США TechCrunch Disrupt
Комісія обере 10 стартапів для участі за результатами конкурсу
*
USAID та «Байєр» нададуть насіння ріпаку фермерам у 6 областях
Аграрії, які отримають допомогу, мають бути зареєстровані як юрособи або ФОП та обробляти від 5 до 500 гектарів
*
Запущено компенсаційний онлайн-калькулятор для власників знищеного під час війни житла
*
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль розкрив інформацію про перебіг ремонтів енергоблоків на українських електростанціях
*
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), спростила процедуру зміни постачальника газу для непобутових споживачів
*
ВР пропонують звільняти міністрів, не лише за поданням Кабміну або президента, але й за поданням народних депутатів - більш ніж половини від конституційного складу
*
Кабінет Міністрів припинив дію міжурядової угоди з Російською Федерацією щодо співробітництва в сфері охорони промислової власності
*
Кабінет Міністрів пропонує Верховній Раді припинити дію угоди між урядами України та Росії про міжнародне автомобільне сполучення
*
Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури розпочало реформу галузі міжнародних пасажирських перевезень, 280 міжнародних автомобільних маршрутів закрили
*
Кабінет міністрів України на засіданні у вівторок схвалив законопроєкт щодо ратифікації міжурядової угоди з Молдовою про будівництво мосту через Дністер
*
Українська Air Ocean Airlines пропонує відновити польоти з Ужгорода
Аеропорт «Ужгород» розташований впритул до словацького кордону, тому польоти звідти в компанії вважають безпечними
*
Юристи, що представляють інтереси Костянтина Жеваго, заявляють, що не знайшли в офіційних джерелах жодної інформації про накладення на їхнього клієнта в Україні персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)
*
Поки "Нафтогаз Ойл Трейдинг" відмовляється повертати з управління мережу АЗС Glusco, Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) запропонувало Кабінету міністрів передати АЗС колишньої мережі Glusco в управління "Укрнафти" за особливою процедурою
*
НБУ оштрафував ПУМБ Ахметова майже на 11 млн грн за порушення закону про протидію відмиванню доходів
Кристалбанк оштрафували на 51 000 грн, а Concord Bank – на 400 000 грн
*
У першому півріччі з державного бюджету спрямували 265,6 мільярда гривень на соціальні виплати, з них у липні - 35,2 мільярда
*
Росія дедалі більше змушена покладатись на тіньовий флот для експорту зерна, який переважно складається зі старих зерновозів Туреччини та Китаю
*
Танкери, які вперше везли російську нафту з портів на Балтиці до Китаю, застрягли на Північному морському шляху
Човни маневрують там уже майже три доби
*
Компанія "Яков і партнери" (колишня McKinsey в Росії) консультують росіян, як надолужити втрати експортного ринку газу
*
Міністр закордонних справ Китаю Ван Ї провів телефонну розмову з главою МЗС Росії Сергєєм Лавровим після того, як представник Пекіна взяв участь в зустрічі у Саудівській Аравії щодо української "формули миру"
*
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі до 15-ї річниці початку російсько-грузинської війни закликала співвітчизників боротися зі спільним ворогом
*
Прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі до 15-ї річниці з початку російсько-грузинської війни та окупації Цхінвальського регіону заявив, що чинна влада віддана ідеї мирного об’єднання країни
*
Військові, які захопили владу в Нігері, в понеділок призначили колишнього міністра фінансів Алі Махамана Ламіна Зейне новим прем'єр-міністром
*
Росія зупинила податкові угоди з майже 40 «недружніми» країнами
*
Тихої ночі та Перемоги нам всім