"Війна - 06.10.2022" - Костянтин Машовець

"Війна - 06.10.2022" - Костянтин Машовець

Командування військ противника приступило до нарощування зусиль на Вугледарському напрямку, прагнучі підсилити бойові можливості своїх передових підрозділів, які намагаються зараз пробитись через Павліку до Вугледару, а також одночасно ведучі атаки з боку с. Микільске.

Судячи зі всього на лівому фланзі цієї ударної тактичної групи противника, зосередженої на Вугледарському напрямку, противник 2 дні тому ввів у бій сили та засоби 40-ї обр МП (як мінімум, до 2-х посилених рот). Вони атакували передові позиції ЗСУ по напрямку Новомайорське – Причистівка та Шевченко – Причистівка… без успіху.

Очевидно, що противник найближчою метою свого наступу на цьому напрямку має прагнення одночасно обійти Вугледар з заходу та північного сходу (про це говорять вперті його атаки в районі південно-східніше Новомихайловки). Найбільш вірогідною найближчою ціллю противника на цій ділянці фронту є дорога Павліка – Костянтинівка (десь, в районі Водяне)… На скільки я розумію, таким чином, командування противника думає примусити ЗСУ відійти, принаймні, за цю дорогу й таким чином створити собі зручні умови для подальшого просування як на Курахове та Мар’їнку, так й на Велику Новосілку.

Але поки то у нього не виходить. В районі Новомихайлівки йому вдалося лише відбити пару наших ВОП-ів південно-східніше села, але до нього самого вони так й не пробилися… В свою чергу в районі Павліки також, йому вдалося зайняти лише південно-східну частину села, після чого середньодобові темпи наступу противника якось так «різко впали» до нуля…

Нагадаю, хто забув… противник діє тут силами приблизно до 4-5 БТГр, зведених та розподілених по напрямкам у 2-і тактичні групи – умовно Вугледарську та Новомихайлівську. Складаються вони з сил та засобів 29-ї ЗВА (1 БТгр зі складу 36-ї мсбр), 68-го АК (до 1-ї "зведеної" БТГр зі складу 18-ї пад та 39-ї мсбр) та декількох підрозділв рівня рота - батальйон зі складу 1-го АК нм днр (3-ї та 5-ї мсбр, 11-й мсп, 2-х "стрілецьких батальйонів МР", частково абр "Кальмиус" + якійсь спец-підрозділ "мвс днр"). Все це "бомбаське стадо" також зведено у тактичні групи по напрямкам. Окрім того, у якості окремих «ударних» тактичних груп діють підрозділи 810-ї обр МП, які якраз й намагаються повністю захопити Павлівку.

Але було би наївно сподіватися, що після того, як наступ противника стикнувся із першими складнощами на Вугледарському напрямку, вперті його атаки припиняться. Очевидно, що командування військ противника продовжить свої спроби досягнути поставленої мети.

Про це, об’єктивно свідчить й концентрація в цій оперативній смузі цілого ряду резервів тактичного рівня, які поки що, командування військ противника не вводило у бій, але явно стягнуло сюди саме для цього… Принаймні, до 3-х «зведених» БТГр зі складу 136-ї мсбр 58-ї ЗВА та 103-го мсп 150-ї мсд вже зосереджені на відтінку між Ольгінкою та Славним). Окрім того, не менше як «зведений» батальйон 37-ї мсбр 36-ї ЗВА відновлюється у оперативних тилах правого флангу 58-ї ЗВА і може протягом 4-х годин бути переміщений на ділянку в районі Павловки.

Цікаво, що командування противника у своїх доповідях про причини «замедления темпов продвижения» мотивує цей «прикрий факт» декількома факторами – погодою, перекиданням на цю ділянку додаткових сил та засобів ЗСУ, а також «незручністю» вихідних позицій для продовження атак. Мовляв – у Павловці йдуть жорсткі ближні бої через те, що українські війська постійно накривають вогнем з північної частини села шляхи підвозу російських підрозділів, які намагаються з півдня просунутись у північну частину Павловки. Окрім того, у цих же доповідях фігурують – туман, дрібний дощ та «суцільна міська забудова» (яка також дуже сильно заважає російським «витязям» просуватися вперед).

В прикордонних районах Брянської та Курської областей рф, командування противнику розгорнула два тактичних угрупування військ (УВ), відповідно – УВ «Курск» (КП розгорнутий в районі м. Стародуб) і УВ «Брянск» (КП розгорнутий у районі м. Рильськ).

УВ «Брянск» на сьогоднішній день складається з 4-х БТГр\зведених батальйонів та 1 посиленої роти, зокрема:

- «зведений» батальйон 2-й мсд 1-ї гв. ТА (скомплектований з окремих підрозділів 1-го мсп та 1-го тп дивізії) – розгорнутий в р-ні с. Севськ

- БТГр 15-го мсп 2-ї 1-ї гв. ТА – розгорнута в районі с. Сузємка

- БТГр 423-го мсп 4-ї тд 1-ї гв. ТА – розгорнута в р-ні с. Кістер

- «зведений» батальйон 51-го пдп 106-ї пдд – розгорнутий в р-ні м. Стародуб

- посилена мотострілецька рота 254-го мсп 144-ї мсд 20-ї ЗВА – займає позиції в р-ні с. Случовськ, прикриваючи дорогу на м. Погар і далі на Почеп – Брянськ.

Скоріш за все, протягом найближчих 2-х тижнів підрозділи 2-ї мсд будуть замінені у складі УВ «Курск» підрозділами 6-ї ЗВА, через зосередження та розгортання 2-ї мсд на території Білорусі у складі «сумісного російсько-білоруського угрупування військ».

УВ «Курск» на сьогоднішній день має за основу полк так званих «Териториальных войск» (це щось на кшталт нашої ДФТГ, але яке за своїми спроможностями зовсім не дотягує до нашої ТрО). Однак, треба мати на увазі, що це угруповання, разом з тим, суттєво підсилено підрозділами ПДВ зс рф і складається з 5-и БТГр\батальйонів, зокрема:

- 1244-й мсп ТрВ (до 2-х батальйонів) – розгорнуті в районі с. Алєксєєвка

- зведений батальйон 76-ї дшд – розгорнутий в р-ні м. Рильск

- зведений батальйон 98-ї пдд – розгорнутий в р-ні с. Глушково

- БТГр 488-го мсп 144-ї мсд 20-ї ЗВА – розгорнута в р-ні с. Суджа

До речі, обидва угрупування достатньо наполегливі у справі проведення активних дій агресивного характеру, виконуючи завдання, щодо недопущення перегрупування сил та засобів ЗСУ з цих напрямків на більш активні ділянки фронту. Зокрема, час від часу противник на цих ділянках відкриває вогонь з мінометів та артилерії по прикордонним районам України, веде активну повітряну розвідку з використанням БПЛА і навіть намагається зображати з себе щось більше, ніж являє собою в реальності. Так, наприклад підрозділ 51-го пдп 106-ї пдд протягом минулого тижня в р-ні на південь від м. Стародуб активно облаштовував хибні позиції (навіть, макети бронетехніки та танків спромоглися заколотити…).

А ще є УВ «Белгород» (до 4-х БТГр + окрема РТГр), яке взагалі продовжує вести повноцінні бойові дії, використовуючи ДКУ, як лінію фронту – гатить з мінометів, арти, танків і навіть час від часу наносить авіаційні удари по нашим підрозділам, які прикривають ДКУ (державний кордон України).

Таким чином, стає зрозумілим, що разом у Брянський, Курський та Білгородський областях командування військ противника утримує розгорнутими сили й засоби загальним обсягом не менш як 10 «умовних» БТГр. Що вже само по собі, за нинішніми часами, є вагомим угрупуванням…