"ВЕРХОВНА РАДА, РИНОК ЗЕМЛІ ТА ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА" - Олег Пономар

"ВЕРХОВНА РАДА, РИНОК ЗЕМЛІ ТА ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА" - Олег Пономар

1. Верховна Рада України — підсумки.

Ця Верховна Рада безсумнівно — найкраща за всю новітню історію України. Ця Рада за чотири роки ухвалила сотні історичних законів і десятки найважливіших реформ. Це реформа освіти, судова, пенсійна, медична, держслужби, реформа держзакупівель, тощо. Це дорожня карта до безвізу зі 144 реформ. Це декомунізація, це нова армія й поліція, це децентралізація, е-декларування, НАТО і Евроасоціація, мовні квоти на радіо і ТБ, реформа валютного ринку й дерегуляція бізнесу, і це ще далеко не все. Я все фізично не зможу назвати, бо ухвалено та зроблено протягом цих чотирьох років набагато більше, ніж за всі роки з моменту розпаду СРСР.

Однак, ця Верховна Рада трохи й розчарувала.


Стосовно адаптації українського законодавства до законодавства Евросоюзу, та стосовно впровадження евроасоціації Рада відпрацювала лише на 30%. Це дуже мало. Але.

Є певний ризик і ймовірність того, що наступний склад Верховної Ради буде гіршим — ще популістичнішим і ще промосковськішим (звісно, тут багато залежить від результату виборів у березні — політичний істеблішмент і виборці люблять переможця).

2. Ринок землі.

Одне з найбільших розчарувань цієї Верховної Ради — це щорічне продовження ганебного мораторію на ринок землі (хоча технічно все давно готово до відкриття ринку). Корупційно-популістське лобі в Раді горою стоїть проти відкриття цивілізованого ринку землі, а ринок дав би додаткових 2%–3% зростання ВВП і був би найпотужнішим інвестиційним та економічним поштовхом. Але особисті шкурні інтереси депутатів тут геть не співпадають з інтересами держави.

3. Вибори в березні.

Якщо Верховна Рада не змогла позбутися ганебного мораторію на ринок землі протягом чотирьох років, то й загострення цього питання за два місяці до президентських виборів користі Україні не принесе, а навпаки — додасть пару відсотків голосів на виборах кандидатам-популістам.

4. Висновок.

Евроатлантичний кандидат повинен перемогти в березні, а потім використати весь свій вплив і можливості, аби Верховна Рада відкрила цивілізований ринок землі в період між травнем і жовтнем. Це останнє вікно можливостей для України вийти зі списку шести країн-вигнанців у світі, які досі не мають ринку землі.

Також усі свої зусилля повинні докласти здорові сили в Раді та її керівництво, аби пробити кримінально-популістську стіну, яку збудували їхні колеги на шляху до ринку.

Також своє вагоме слово має сказати громадянське суспільство України, моральні авторитети, західні партнери й донори.

Лише так — спільними зусиллями всіх — ми переможемо цього монстра протягом цього короткотривалого вікна можливостей.

Щиро вірю, що так і буде.

Олег Пономар