Видатні постаті української історії: Милена Рудницька (1892—1976)

Видатні постаті української історії: Милена Рудницька (1892—1976)

Ще в першій половині 20-го століття Милена Рудницька всією своєю діяльністю блискуче довела, що жінка може бути не лише успішним політичним діячем, але і благотворно впливати на суспільство та національну культуру.

Народилася вона в Зборові на Галичині, в сім’ї, кожний із членів якої залишив свій слід в українській політиці, науці, мистецтві. У 1910 році закінчила гімназію у Львові та вступила на філософський факультет Львівського університету. З початком Першої світової війни, коли Львів було окуповано російськими військами, розпочалися розстріли та масові депортації всіх, кого підозрювали в українському націоналізмі (отже, не Сталін і не Гітлер першими проводили цю політику). Тому освіту Милені Рудницькій довелося закінчувати у Віденському університеті. Там же вона захистила докторську дисертацію на тему «Математичні основи естетики Ренесансу».

Із цього ж часу Рудницька починає виступати в пресі із пропагандою ідей фемінізму і входить до складу Національної ради українських жінок. На початку 20-х років, коли Галичина опинилася під владою Польщі, вона викладала в гімназії та учительській семінарії, а згодом стала професором Вищого педагогічного інституту у Львові. Діяльна та енергійна натура Милени Рудницької привела її в політику — вона стала одним із засновників і членом центрального комітету Українського національно-демократичного об’єднання, провідної легальної української партії Галичини. В 1928—1935 роках Рудницька двічі обиралася «послом» у польський Сейм і стала першою українською жінкою-парламентарем із тривалим досвідом роботи в парламенті.

Свій статус депутата Милена Рудницька використовувала для протидії політиці «пацифікації» — придушення національних рухів українців, руйнування національної школи та церкви. Коли ж у 1932 році в Україні розпочався штучно створений Кремлем голод, лише завдяки активності Рудницької вдалося прорвати стіну мовчання і змусити західних політиків заговорити не лише про геноцид, але й про відповідальність урядів країн Європи, які закривали очі на винищення мільйонів українців. З високої трибуни Конгресу Ліги Націй депутат-українка детально поінформувала світове співтовариство про національну трагедію.

У 1934 році Милена Рудницька очолила Всесвітню спілку українок.

Під час Другої світової війни вона жила і працювала в Кракові, потім у Празі та Берліні. У ці роки Рудницька підготувала збірник «Західна Україна під більшовиками», а відразу ж після падіння нацизму створила нову Спілку українок і Український комітет допомоги. Блискучий оратор і політичний боєць із відточеним інтелектом, вона до кінця своїх днів жила в Мюнхені й працювала на радіо «Свобода».

В 1994 році прах першої української жінки-парламентаря було перенесено на знаменитий Личаківський цвинтар у Львові.