Видатні постаті української історії: Надія Пучковська (1908—2001)

Видатні постаті української історії: Надія Пучковська (1908—2001)

Надія Пучковська народилася в Смоленську, де на початку минулого століття розпочинав кар’єру медика її батько. Уже за радянської влади вона закінчила школу, а в 1930 році — Київський медичний інститут. Із 1920 року її батько очолював кафедру в Одеському медичному інституті, його пов’язувала близька дружба з видатним офтальмологом В. П. Філатовим, співробітництво з яким дісталося Надії Пучковській, так би мовити, «у спадок». У 1937 році її батька було заарештовано і розстріляно, причому в провину йому поставили організацію військового лазарету за років правління гетьмана Скоропадського.

На початку Другої світової війни клініку, в якій Пучковська працювала лікарем-офтальмологом, було евакуйовано до Ташкента. А в 1943 році в армії почали створюватися спеціалізовані фронтові госпіталі для лікування поранень голови. Надія Пучковська була мобілізована і стала фронтовим лікарем. Там вона набула безцінного досвіду і стала блискучим хірургом-офтальмологом.

Після демобілізації Надія Пучковська повернулася до Одеси — міста, що стало для неї рідним. Із 1946 року вона стає завідувачкою відділенням у знаменитому Інституті очних хвороб і тканинної терапії професора Філатова, а в 1949 році публікує наукову працю про результати субтотальної кератопластики — повної заміни ушкодженої роговиці ока.

Праця Пучковської стала сенсацією в медичному світі. Її монографію «Пересадка роговиці при ускладнених більмах» було двічі перевидано в Англії та США, не кажучи вже про численні видання в СРСР. До неї прийшла слава лікаря та вченого. В 1956 році академік В. П. Філатов помер, і на посту директора інституту його замінила Надія Пучковська — вірна учениця і послідовниця видатного вченого. Близько тридцяти років вона керувала науковою установою, котра була єдиною надією для тисяч і тисяч людей, які повністю або частково втратили зір. Пучковська розробила і впровадила в практику кілька видів пересадки роговиці, нові технології хірургічного лікування ускладнених більм, опіків очей і їх наслідків, протезування роговиці при особливо тяжких опіках очей. З її ініціативи на базі інституту Філатова було створено один із перших у світі центрів лікування тяжких опіків ока.

Вона воістину заслужила велику вдячність людей, яким повернули щастя бачити світ.

Професор, доктор медичних наук Надія Пучковська була лауреатом державної премії України, членом-кореспондентом Академії медичних наук СРСР, академіком Національної Академії Наук України та членом Міжнародної офтальмологічної академії. У 1960 році їй було присвоєне звання Героя соціалістичної праці.