Видатні постаті української історії: Євген Петрушевич (1863—1940)

Видатні постаті української історії: Євген Петрушевич (1863—1940)

Майбутній президент Західно-Української Народної Республіки народився в містечку Буськ Львівської області в сім’ї священика греко-католицької церкви. Петрушевич закінчив Академічну гімназію у Львові, а потім юридичний факультет Львівського університету. Після захисту дисертації йому було присвоєно ступінь доктора права.

Молодий юрист відкрив у місті Сокалі власну адвокатську контору і швидко набув популярності як захисник найбідніших верств населення від сваволі влади. Одночасно Петрушевич стає главою місцевої філії суспільства «Просвіта», потім депутатом Галицького сейму, бореться за реформування виборчих законів і збільшення чисельності українців у виборних органах.

До 1918 року Австро-Угорська імперія опинилася на грані розпаду. 18 жовтня під керівництвом Петрушевича у Львові було скликано широкі збори, до складу яких увійшли українські депутати, представники політичних партій, церкви та громадських організацій. Збори проголосили створення незалежної української держави на західних землях і обрали Євгена Петрушевича головою Української Національної Ради.

Однак мирним шляхом захопити владу не вдалося — у Львові спалахнув польський заколот. Новий уряд переїхав до Станіслава, де і було підготовлено Акт про возз’єднання з Наддніпрянською Україною. 22 січня 1919 року Петрушевич був включений до складу Директорії — центрального українського уряду.

У листопаді 1919 року Петрушевичу довелося залишити Кам’янець-Подільський — останню резиденцію західноукраїнського уряду, і виїхати до Відня. Однак діяльність його уряду не припинялася до 1923 року — він перетворився на центр боротьби за відновлення незалежності ЗУ HP дипломатичними засобами.

До кінця своїх днів Петрушевич залишався в еміграції і мешкав у Берліні. Якийсь час він був підданий ілюзіям із приводу більшовицької політики «українізації», однак із початком масових репресій і терору проти української інтелігенції ці омани розвіялися. Одним із останніх мужніх вчинків президента ЗУНР була нота протесту, надіслана Адольфу Гітлеру в зв’язку з нападом Німеччини на Польщу в 1939 році.

Помер Євген Петрушевич у Берліні. Представники закордонних українських організацій установили пам’ятник на могилі видатного політичного діяча.