"«Вивів у офшори 5% ВВП України». Що чиновникам Кіпру відомо про Коломойського, Боголюбова" - Влад Пономар

"«Вивів у офшори 5% ВВП України». Що чиновникам Кіпру відомо про Коломойського, Боголюбова" - Влад Пономар

Українські олігархи і члени їх сімей, які отримали громадянство Кіпру потрапили до епіцентру політичного скандалу.

Кіпрська газета Politis опублікувала список із 34 осіб, які отримали громадянство Кіпру в 2008—2012рр. і при цьому «входили у зону високого ризику».

Йдеться про осіб із «підозрілою натуралізацією», які були «політично значущими особами», або «були звинувачені, взяті під варту, засуджені, або входили до правління компаній, на які були накладені санкції або адміністративні штрафи».

Засекречений список президент Кіпру відправив партійним лідерам країни. Politis отримала доступ до документа і оприлюднила його.

Видання опублікувало список із примітками щодо кожного фігуранта. Довідки щодо кожного з них були підготовлені посадовими особами уряду країни і «представляють інтерес».

Публікуємо резюме на Коломойського, Боголюбова, Григоришина, Віталія Гайдука (з дружиною Оленою) та Михайла Кіпермана, наведені у виданні Politis.
(частина даних про власність зазначених осіб може стосуватися періоду отримання ними громадянства Кіпру і не бути актуальною на даний момент).

*Ігор Коломойський отримав громадянство Кіпру 6 березня 2010р. Коломойський є:
— співвласником банківсько-промислового консорціуму групи Приват; — власником ПАТ КЗРК (Крівбасзалізрудком); — акціонером (49,8%) Fransiano Investments Ltd; — непрямим акціонером JKX Oil&Gas; — акціонером (59,1%) Eclairs Group Ltd; — членом ради директорів Central European Media Enterprises Ltd (CETV);— співзасновником і членом ради директорів Sentosa Ltd; — співвласником Нікопольського заводу феросплавів.

Серед причин, через які Коломойський потрапив до списку, Politis вказує:
— у 2006р Коломойського звинуватили у серії рейдерських захоплень із застосуванням сили і грабіжницьких методів. У 2008р суд США постановив, що його свідчення по ряду судових справ, як співвласника групи Приват, недостовірні. З 2013р справи проти Коломойського слухаються у суді Лондона;
— у серпні 2015р Коломойському висунули підозру в неправомірному використанні 19 млрд грн рефінансування НБУ;
— у грудні 2017р активи Коломойського по всьому світу були заморожені після постанови Верховного суду Сполученого Королівства про ймовірне розкрадання коштів ПриватБанку ($2,5 млрд);
— в лютому 2019р Печерський райсуд Києва наклав арешт на майно компаній, пов’язаних з Коломойським. Рішення оскаржується.
У списку присутні дружина і дочка Ігоря Коломойського.

*Геннадій Боголюбов отримав громадянство Кіпру в один день з Коломойським — 6 березня 2010р.
Про нього сказано, що Боголюбов є:
— засновником культурно-ділового центру Менора; — акціонером компанії JKX Oil & Gas; — акціонером Eclairs Group Ltd; — засновником міжнародної мережі новин Jewish News One; — власником компаній Palmary Enterprises Ltd і Fayver Properties Inc (Беліз); — президентом Міжнародного благодійного фонду Боголюбова.
Серед ділових партнерів Боголюбова видання перераховує Сергія Тігіпка, Олексія Мартинова і Вадима Рабиновича.

Серед причин, через які Боголюбов потрапив до списку, Politis вказує:
— у грудні 2017р його активи по всьому світу були заморожені після постанови Верховного суду Сполученого Королівства про ймовірне розкрадання коштів ПриватБанку ($2,5 млрд);
— у 2016р Боголюбова звинуватили разом з іншими керівниками ПриватБанку в корупції, розкраданні і хабарництві.
«Проти нього подано великий позов на 5,5 млрд євро від ПриватБанку через привласнення коштів за допомогою банківських установ на Кіпрі. Зокрема, у звинуваченнях йдеться, що через кіпрську „дочку“ їм вдалося привласнити суму, рівну 5% ВВП України».
Також у відмиванні коштів Боголюбова звинуватило Міністерство юстиції США, його ім'я було виявлено у звітах неурядової організації OCCRP про спроби відмити великі суми грошей в США.

*Костянтин Григоришин отримав громадянство Кіпру 1 квітня 2011р, на той момент він був громадянином РФ, а громадянство України отримав у травні 2016р.
Про бізнес-активи Григоришина сказано:
— непрямий акціонер (15,34%) компанії Турбоатом; — власник Energy Standard Group SA, Svarog Asset Management, Запоріжтрансформатор;
— мажоритарний акціонер ПАТ Сумське НВО; — бенефіціар ТОВ РІК Созіданіє (російська компанія).
Серед причин, за якими Григоришин потрапив до списку, Politis вказує:
— у жовтні 2002р Григоришин був арештований українською владою, йому був заборонений в'їзд до країни за незаконне зберігання зброї;
— у 2008р СБУ заборонила Григоришину в'їзд до України через його участь в рейдерських атаках на компанію Турбоатом;

*Віталій Гайдук отримав громадянство Кіпру 31 січня 2014р. Видання описує його, перш за все, як політика: віце-прем'єра, секретаря РНБО і консультанта прем'єр-міністра. З бізнес-активів Гайдука згаданий тільки онлайн-ритейлер All.Biz.
У той же час його дружина Олена (громадянка Кіпру з 14 грудня 2011 року) вказана як:
— бенефіціар компанії Avonwick Holdings Limited; — акціонер компанії Namakwa Diamonds; — член наглядової ради компанії Донецький будпроект; — мажоритарний акціонер компанії Vizavi Invest.

*Михайло Кіперман отримав громадянство 1 березня 2013р. Він зазначений як колишній член наглядової ради Укрнафти (В 2003−2017 роках) і член ради директорів компанії Nordwind Trade SA. У списку присутня також його дружина Олена Гайваненко.

Нагадаємо, наприкінці серпня розслідувачі Al Jazeera отримали доступ до конфіденційних документів, у яких міститься інформація про продаж Кіпром своїх паспортів ряду осіб, які несуть серйозну загрозу безпеці ЄС.
Як зазначається, у період з 2017 по 2019 рік Кіпр продав, зокрема, паспорти 35 людям, яким або пред’явлені кримінальні звинувачення, або вони засуджені, або знаходяться під міжнародними санкціями. Проте паспорти Кіпру надали їх власникам право жити й подорожувати в ЄС.
У переліку покупців «золотих паспортів» вказані, зокрема, такі українці:


*Олігарх Олег Бахматюк, що є фігурантом справи щодо виведення грошей з ВіЕйБі Банку.
*Колишній міністр екології Микола Злочевський.
*Дружина колишнього міністра оборони часів Януковича Павла Лебедєва — Людмила Лебедєва. У жовтні 2014р в Україні порушили справу проти восьми колишніх міністрів оборони, серед них був і Лебедєв. Військова прокуратура підозрює його в руйнуванні структури армії й підриві обороноздатності країни.
*Український бізнесмен Вадим Шульман з оточення олігарха Ігоря Коломойського.
*Анатолій Яковинець – екс-начальник Слідчого управління податкової міліції ДПА України часів президентства Януковича.

Влад Пономар