ЄВРОПА ОБЛАПОШИЛА "ПОТІК" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

ЄВРОПА ОБЛАПОШИЛА "ПОТІК" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Трохи позитиву. Німецьке видання "Frankfurter Allgemeine Zeitung" пише, що компанії "Nord Stream 2 AG" швидше за все газогон "Північний потік - 2" доведеться... продати. Бо використовувати його за законами ЄС компанія не зможе.

Що таке "Nord Stream 2 AG"? Це дочірня компанія "Газпрому", створена спеціально під будивництво і експлуатацію газогону "Північний потік - 2". Проте європейські правила вимагають, аби компанія видобувник і оператор інфраструктури були розділені.

Москва намагалася оскаржити цю норму у німецькому суді, але їй там завернули голоблі. Тепер "Газпрому" доведеться газогін продати, і позаяк це Європа, продавати доведеться на відкритому аукціоні. Тобто гіпотетично, закредитувавшись в США, оператором "Північного потоку - 2" стати може "Нафтогаз України". Якщо постарається, звісно.

Як це працює? Москва добудує і запустить ПВ-2 - тут їй ніхто не завадить, це правда. Але, тільки-но по газогону полетить газ, доньку "Газпрому" розкішно штрафонуть - та так, що мало не здасться. А ще один штраф (ми таких цифр навіть не розуміємо) прилетить автоматично, якщо "Газпром" спробує прокачати обсяг газу більший за половину потужності ПВ-2. Бо за директивою ЄС одна компанія видобувник використовувати може не більше 50% потужностей газогону.

Красівоє рибов?

Продати газогон офшорній фірмі або якійсь російські прокладці - не вийде. Бо то - Європа, там такі речі висікуть швидко. Там за таке маленьких по дупці лупасять, штрафів "Газпрому" тоді випишуть стільки, що Європі він залишиться винний як земля колгоспу.

Газпром нині продовжує судитися у Верховному суді ФРН. Та якщо суд він програє (а вирогідність дуже висока), то побудований за кровні Москви газогін доведеться продати. І не цікавить.

Знаєте, після таких новин хочеться щиро пореготати з усіх євроскептиків разом узятих. Брешуть вони. Європа Піпера, Талейрана, Миттерніха і Чьорчіля нікуди не поділася. Просто вони своє коварство проявляють нині більш витонченно. І менше нервують. На відміну від нас.