Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми - США обіцяють допомогти Україні притягнути винних до відповідальності

 Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми - США обіцяють допомогти Україні притягнути винних до відповідальності

Поки Україна бореться за свою територію та свій народ, ризик торгівлі людьми зростає експоненціально, йдеться у заяві посольства США в Україні. Там додали: "У Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми ми знову наголошуємо на співпраці з Україною, щоб покласти край торгівлі людьми, підтримати жертв і забезпечити притягнення винних до відповідальності за цей жахливий злочин".

Державний секретар США Ентоні Блінкен також додав: "у цей Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми я підкреслюю зобов’язання США боротися з торгівлею людьми шляхом виявлення та захисту жертв, переслідування торговців людьми та запобігання цьому жахливому злочину".

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив у Telegram, що "з початку повномасштабної війни ризик потрапляння українських громадян у ситуацію торгівлі людьми значно підвищився. Це пов’язано з виїздом українців за кордон, переміщенням всередині України, а також депортацією до РФ та примусовим переміщенням на ТОТ".

Він додав: "Отримую звернення щодо потрапляння в ситуацію торгівлі людьми. Більшість з них стосується осіб, які перебували в російському полоні. За кожним зверненням вживаю заходів щодо поновлення прав громадян".

За даними Офісу Генпрокурора України, лише цього року визнані потерпілими від торгівлі людьми 56 громадян. Експерти припускають, що в умовах повномасштабної війни Росії справжні цифри можуть бути набагато більшими, адже, як зазначають у ЄС, "хаос, породжений конфліктом, експоненціально збільшив ризик торгівлі людьми та експлуатації, особливо найбільш вразливих осіб".

Державна міграційна служба України зазначає, що жертвою торгівлі людьми може стати будь-хто, незалежно від статі, віку, соціального статусу, рівня освіти тощо. Але передусім, до групи ризику можуть потрапити безробітні, жителі сільської місцевості, люди, які мають низький рівень доходів чи які працюють за кордоном нелегально, а також ті, що нелегально виїжджають за кордон. Крім того, під особливим ризиком - діти, в тому числі – діти-сироти, бездоглядні діти або позбавлені батьківського піклування тощо.