Як Україна здобула перемогу над Росією та захопила найважливіший вузол, - The New York Times

Як Україна здобула перемогу над Росією та захопила найважливіший вузол, - The New York Times

Протягом кількох місяців Росія використовувала місто Ізюм як перевалочний пункт для поповнення запасів та підкріплення своїх військ у ході кампанії із захоплення східного Донбасу. Внаслідок північного наступу Україна повернула собі це місто.

У війні, яка протягом кількох місяців визначалася виснажливими боями між двома арміями на практично нерухомих лініях фронту довжиною 1500 миль, приголомшлива швидкість руху України на північному сході країни змінила характер конфлікту за лічені дні.

У суботу українські солдати знову захопили місто Ізюм, яке довгий час було стрижнем російської військової кампанії на сході, і продовжили піднімати свої жовто-блакитні прапори над десятками міст та сіл, які були окуповані Росією кілька днів тому.

Північний поступ здійснювався паралельно з іншою українською кампанією, на півдні країни. Там тисячі російських солдатів на захід від Дніпра виявляються все більш ізольованими та відрізаними від постачання, оскільки українські війська поступово проривають фронтову оборону та обстрілюють російські об'єкти глибоко за фронтом.

Хоча стрімкий наступ на півночі, схоже, застав російські війська зненацька, українці закладали основу для нього протягом кількох тижнів.

Тут ми розглянемо важливість битви за повернення Ізюма, як українці підготували ґрунт для свого наступу і чому події, що розгортаються цього тижня, можуть стати поворотним моментом у війні.

Російська облога та захоплення критично важливого вузла

Перші російські ракети вдарили невеликим містом Ізюм на північному сході України 28 лютого в рамках багатостороннього вторгнення, яке, на думку Москви, призведе до швидкого краху уряду в столиці, Києві.

Місто з населенням 40 000 чоловік було швидко оточене, і протягом трьох тижнів у березні Росія вела облогу. Деякі жителі бігли, інші ховалися у сховищах, а будинки, магазини та квартири зазнавали обстрілів, доки не підійшли російські війська.

На той час, коли наприкінці березня ті, хто залишився, вибралися з підвалів, Росія контролювала ситуацію.

У наступні місяці Росія використовувала Ізюм як оперативну базу та командний центр, покладаючись на його вузлові автомобільні шляхи та залізниці для поповнення запасів військ. Місто стало перевалочним пунктом для Росії, підтримуючи її кампанію із захоплення східного Донбасу, який навесні став головною метою Кремля після невдалого наступу на Київ.

Постачання через Ізюм допомогли підтримати величезні витрати Росії на боєприпаси у цій кампанії.

Якогось моменту в червні в України майже закінчилися боєприпаси, а Росія вбивала до 200 українських солдатів на день, за словами українських чиновників.

Втрачаючи позиції на сході, оскільки Росія використала Ізюм для підтримки захоплення двох обложених міст наприкінці червня та на початку липня, Україна відступила на сильніші оборонні позиції. Завдяки цьому руху та прибуттю західної зброї та боєприпасів Україна стабілізувала свої оборонні лінії на сході. Росія перестала відвойовувати позиції, а Україна почала готувати ґрунт для нового етапу війни.

Літо мінливих сил та руйнівних атак

Наприкінці липня, коли в Україну почали надходити високоточні ракетні комплекси дальньої дії, російські склади боєприпасів за лінією фронту почали вибухати. Українські чиновники у своїх заявах та соціальних мережах публікували один за одним підрахунки того, що, за їхніми словами, було знищено. І хоча перевірити всі їхні заяви було неможливо, були відеосвідчення багатьох ударів.

Але на відміну від весни, коли колона російських військових машин, що застрягла на північ від Києва, ясно дала зрозуміти, що Росія має проблеми з матеріально-технічним забезпеченням, наприкінці літа було важко визначити, якими будуть результати ударів.

В інтерв'ю з українськими політичними та військовими лідерами упродовж серпня всі вони повторювали спільну думку: Просто зачекайте.

Михайло Подоляк, радник президента України, сказав, що навіть якщо українські війська будуть завдавати ударів по п'яти складах за ніч, Росія матиме величезні запаси, і потрібен час, щоб створити умови для наступу.

Крім використання нещодавно надійшовшої із Заходу далекобійної зброї, Україна розгорнула спеціальні сили, що іноді співпрацюють з партизанами, щоб зірвати російську діяльність за лінією фронту - кампанію, спрямовану не тільки на вузли постачання, склади боєприпасів та командні центри, а й на українців, що здійснювали співробітництво з окупаційною владою.

Коли на початку серпня Україна завдала удару по аеродрому в Криму, перший із цілої хвилі ударів, спрямованих на територію, захоплену Росією у 2014 році, вона не лише атакувала російський опорний пункт, а й готувалася до наступного широко розрекламованого кроку – південного контрнаступу.

Початок південного контрнаступу

Упродовж серпня Україна сигналізувала про свою готовність до просування на південь вельми помітними ударами. Кожен міст, що перетинає річку Дніпро, яка поділяє Україну з півночі на південь, постійно зазнавав ударів у спробі ізолювати групи росіян.

Росія поспішила зміцнити гарнізони на західному березі річки у південній Херсонській області, і, за оцінками аналітиків, до середини серпня там було розгорнуто від 15 000 до 25 000 солдатів. Вони витягли бетон з іригаційних канав, згідно з супутниковими фотографіями, і зміцнили три лінії оборони.

Наприкінці серпня Україна перейшла у наступ, заявивши, що її силам вдалося прорвати першу лінію російської оборони у кількох місцях.

Але хід наступу, як і раніше, оповитий таємницею, оскільки Україна та російські посередники роблять суперечливі заяви, а українські військові запровадили нові обмеження на доступ журналістів до лінії фронту, зокрема попросили прокиївських військових блогерів не розкривати подробиці пересування військ.

Неясно, на якому етапі знаходиться цей наступ. У Росії було кілька місяців на зміцнення та фортифікацію регіону, але багато з її військ, можливо, зараз мають труднощі з поповненням запасів.

Українські війська розповідають про великі втрати та тяжкі бої в цьому регіоні. Але ці війська також повідомляють про ще більш тяжкі російські втрати.

Можливість України на півночі

На початку цього тижня почали надходити перші повідомлення з околиць міста Харкова. Українські війська були в русі, але було незрозуміло, куди саме.

Північно-східне місто, друге за чисельністю населення в Україні до війни, зазнавало обстрілів з боку російських військ з перших годин вторгнення. Обстріли ніколи не припинялися, і офіційні особи постійно повідомляли про жертви серед мирного населення, навіть коли українські війська відтіснили російські сили з околиць міста аж до кордону, розташованого лише за 25 миль. З весни бої тривали, але не призвели до серйозних змін на території.

Російський опорний пункт в Ізюмі, життєво важливий для підтримки багатьох етапів російської кампанії, навіть коли російські війська загрузли чи уповільнили просування, не здавався слабким місцем.

Але на початку вересня українські війська навколо Харкова рушили на південний схід, атакуючи російські позиції там, де оборона порідшала - частково через постійні проблеми Росії з кадрами, але також, ймовірно, через значне перекидання Кремлем військ на південь України.

День за днем ​​українські війська просувалися все далі за російськими лініями, просуваючись до Ізюму та захоплюючи міста та села на своєму шляху. Російські війська масово відступали, а прокремлівські блогери з шоком та жахом реагували на раптовий крах оборони. У п'ятницю Міністерство оборони Росії заявило, що зміцнює Харківську область; у суботу воно підтвердило, що відводить війська для "перегрупування".

Хоча в заяві було зроблено спробу представити відвід як плановий крок, військова техніка, залишена розкиданою в регіоні, вказує на поспішний відступ, щоб уникнути оточення.

До вечора суботи Ізюм опинився серед залишених Росією центрів, що підняло бойовий дух українців, забезпечило Україні власний центр для операцій на сході та позбавило Росію важливого центру для підтримки своєї військової машини.