Яку зброю Північна Корея може передати Росії?

Яку зброю Північна Корея може передати Росії?

Північна Корея, очевидно, збирається продати мільйони ракет і артилерійських снарядів - багато хто з них, ймовірно, зі своїх старих запасів - своєму союзнику з холодної війни Росії.

Росія назвала доповідь американської розвідки про план закупівлі "фальшивкою". Але американські чиновники кажуть, що це свідчить про розпач Росії через війну в Україні та про те, що Москва може купити у Північної Кореї додаткову військову техніку.

Боєприпаси, які Північна Корея має намір продати Москві, швидше за все, є копіями зброї радянських часів, які можуть підійти для російських пускових установок. Проте залишаються питання якості поставок і у тому, наскільки вони можуть реально допомогти російським військовим.

Що постачатиме Північна Корея?

Опинившись під ударом міжнародних санкцій та експортного контролю, Росія у серпні купила безпілотники іранського виробництва, які, за словами американських чиновників, мали технічні проблеми. Для Росії Північна Корея, ймовірно, є ще одним добрим варіантом для постачання боєприпасів, тому що зберігає значні запаси снарядів, багато з яких є копіями радянських.

Північна Корея "може бути найбільшим джерелом сумісних успадкованих артилерійських боєприпасів за межами Росії, включаючи внутрішні виробничі потужності для подальших поставок", - сказав Джозеф Демпсі, науковий співробітник з питань оборони та військового аналізу Міжнародного інституту стратегічних досліджень.

Лі Ілву, експерт Корейської оборонної мережі в Південній Кореї, каже, що Північна та Південна Корея, розділені найсильніше укріпленим у світі кордоном протягом понад 70 років, зберігають десятки мільйонів артилерійських снарядів кожна. За його словами, Північна Корея, швидше за все, продаватиме старі снаряди, які вона хоче замінити на нові для систем залпового вогню або складних ракет на своїх передових армійських базах.

За словами Анкіта Панди, експерта Фонду Карнегі за міжнародний мир, у зв'язку з тим, що Північна Корея все більше покладається на ядерну зброю та керовані ракети, необхідність у старих некерованих артилерійських снарядах, які колись відігравали важливу роль, також може відпасти.

Проте Брюс Беннетт, старший експерт з безпеки в каліфорнійському аналітичному центрі Rand, сказав, що більшість артилерійських снарядів, які будуть відправлені до Росії, швидше за все, будуть боєприпасами для стрілецької зброї, як гвинтівки АК-47 або кулемети.

"Це не мільйони артилерійських снарядів і ракет - це більш ніж ймовірна витрата. Це можуть бути мільйони набоїв для стрілецької зброї", - сказав Беннетт.

Яка якість?

Згідно з оцінкою IISS, Північна Корея має на озброєнні близько 20 000 артилерійських знарядь, включаючи реактивні системи залпового вогню - число, яке Демпсі назвав "значно більшим, ніж будь-яка інша країна світу".

Державні ЗМІ Північної Кореї називають свою артилерію "першою рукою народної армії та найпотужнішою рукою у світі", яка може перетворити позиції противника на "море полум'я".

Проте старі артилерійські системи, боєприпаси для яких, швидше за все, будуть поставлятися до Росії, мають погану репутацію.

Під час артилерійського обстрілу Північною Кореєю прифронтового південнокорейського острова Йонпхендо в 2010 році, в результаті якого загинули чотири людини, Беннетт сказав, що з 300-400 гармат, які мала випустити Північна Корея, лише 80 потрапили в ціль. У своїй оцінці Лі сказав, що близько половини випущених Північною Кореєю снарядів упали у воду, не досягнувши острова.

"Це жалюгідні показники артилерії. Росіяни можуть випробувати те саме, що їх не дуже потішить", - сказав Беннетт.

Спостерігачі сумніваються у користі північнокорейських боєприпасів для російської кампанії в Україні, яка, за їхніми словами, виснажила збройні сили. У соціальних мережах з'явилися фотографії пробитих стволів російських гармат.

У липні високопоставлений представник оборонного відомства США заявив журналістам, що Росія випускає десятки тисяч артилерійських снарядів щодня і не може продовжувати так само вічно.

"Хоча значні запаси, ймовірно, все ще існують, вони можуть все більше обмежувати запаси, зарезервовані на випадок ширшого майбутнього конфлікту", - сказав Демпсі.

А що щодо ракет?

Малоймовірно, що Північна Корея надасть Росії балістичні ракети, які Пхеньян розглядає як найважливіші у своїй військовій стратегії щодо Вашингтона та Сеула, каже Ян Ук, аналітик Сеульського Інституту політичних досліджень Асан.

Якщо Північна Корея вирішить постачати ракети до Росії, їй доведеться відправити і пускові платформи, оскільки Росія не має пускових установок для "Скадів" та інших ракет КНДР. Північна Корея розробила високоманеврену балістичну ракету з ядерним зарядом, яка, ймовірно, була створена на зразок російського "Іскандеру". Але ці дві ракети мають різні розміри, за словами Сін Чон Ву, військового експерта з Корейського форуму з оборони і безпеки, що базується в Сеулі.

Північна Корея могла б надати Росії цілу низку предметів з огляду на те, що дві країни мають спільні системи озброєнь ще з радянських часів. Але боєприпаси, які Північна Корея могла б надати Росії, "швидше за все, будуть старими та близькими до закінчення терміну придатності", - сказав Мун Сон Мук, аналітик південнокорейського Корейського науково-дослідного інституту національної стратегії.

Що Північна Корея отримає натомість?

В обмін на зброю Північна Корея швидше за все захоче отримати від Росії продовольство, паливо та інші матеріали, оскільки КНДР важко купувати такі товари за кордоном в умовах санкцій ООН, запроваджених у зв'язку з її ядерною програмою.

Панда сказав, що Північна Корея, швидше за все, отримає вигоду у вигляді грошових переказів з Росії, або, можливо, велику поблажливість Росії у невиконанні інших санкцій щодо Пхеньяну, включаючи передачу матеріалів, необхідних для розвитку ракетних програм Північної Кореї.

За словами Беннета, Північна Корея була готова отримати компенсацію у вигляді палива. Для своїх досконаліших озброєнь вона могла б звернутися до Росії за передовими збройовими технологіями, можливо, включаючи ті, які необхідні для очікуваного ядерного випробування, першого за останні п'ять років.