"З інтерв'ю економіста Олега Пендзина на радіо Галичина" - Олена Кудренко

"З інтерв'ю економіста Олега Пендзина на радіо Галичина" - Олена Кудренко

Записала найцікавіші, принаймні для себе, думки:

* Щоб зрозуміти, що відбувається, давайте згадаємо 2014 рік. Угоду про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Частина цієї Угоди - це Угода про вільну торгівлю. Звучить красиво. Ми відкриваємо цю угоду, а там квоти на постачання української аграрної продукції в Європейський Союз, від 1 до 3 відсотків загального виробництва цієї продукції в Україні.

Все просто. Це було єдиною умовою підписання угоди про Асоціацію зі сторони східноєвропейських країн.

* Давайте будемо відвертими - тоді були закладені підвалини тих проблем, які ми маємо зараз. Тоді, замість того, щоб раз і назавжди домовитись, як буде виглядати експорт української продукції, коли Україна стане невід'ємною частиною ЄС, ми тоді погодилися на те, що ми в ЄС не продаємо практично нічого. Зі своєї сторони ми їх товари запустили до себе без обмежень, а основну статтю свого експорту погодилися не давати.

* З 2022 року, коли почалася активна фаза війни і ті обмеження зняли (ті, що були відкладені в 2014 році) - все повилазило наверх.

* Чому поляки погодилися зняти блокування літом минулого року? Для того, щоб не загострювати ситуацію, єврокомісія відкупилася від польських аграріїв. Вона дала їм 100 мільярдів євро у вигляді додаткових субсидій. Тоді Євросоюз пішов на такі речі, а зараз цього робити не хоче. А поляки шантажують. Коли ми уважно подивимось на перелік їх вимог - там того, що стосується України, може відсотків 20.

*70% доходу польського фермера - це дотації. Яка крута фінансова парасолька! Але це паличка о двох кінцях: з одного боку ви отримуєте дотації, а з іншого є певні вимоги. Наприклад, щодо незастосування певних видів агрохімікатів. Вимоги щодо певних "зелених" приписів (мається на увазі партія Зелених в Європарламенті). Наприклад, один з Законів, який протягнула ця партія - вимога не засівати певну кількість полів нічим для збереження екології. Щоб там бджоли гуділи, різнотрав'я було, щось таке, десь до 25% території має залишатися незасіяною.

* Колись, в 2009-2010 роках, дотації Європейського бюджету на фермерів складали чи не половину бюджету, потім вони почали зменшуватися. Зменшились дотації і на тваринництво (а у поляків тут все поставлено дуже серйозно, воно все сиділо на дотаціях). Тобто коли ми подивимося на перелік вимог - на першому місці вимоги поновити втрачені дотації, скасувати певні обмеження, і десь там в кінці - Україна.

Але ж як ви натиснете на Європейську комісію? Можна походити по Варшаві, покричати в гучномовці. Реакції не буде ніякої. Але от якщо ви заблокуєте кордон з Україною, ВОЮЮЧОЮ Україною, і перестанете пускати в тому числі військові вантажі, автобуси з людьми - Євросоюз буде змушений йти на поступки.

--------------------------------------------------------------------------

Це, в принципі, принаймні для мене, не економіста, пояснює деякі речі, які відбуваються на нашому кордоні. Якщо у вас є власні переконання, щодо єрмаковських оборуток - я з ними не сперечаюсь, бо цілком згодна, що при владі зараз сидять діячі-одноднівки. Але ж давайте враховувати і вищенаведену інформацію.