За рік до Польщі було ввезено 12 млн тонн зерна з РФ, а з України лише – 4,3 млн тонн – ЦПД

За рік до Польщі було ввезено 12 млн тонн зерна з РФ, а з України лише – 4,3 млн тонн – ЦПД

За словами глава департаменту збору та моніторингу дезінформації ЦПД Аліни Бондарчук, за рік до Польщі було ввезено 12 млн тонн російського зерна, тоді як українського — 4,3 млн тонн.

“Наші чотири мільйони (зерна – ред.) Польщі стоять кісткою поперек горла. А 12 мільйонів російського просто проходять транзитом і все окей. Ніде не блокується”, – обурилася очільниця відділу.

ДОВІДКОВО. 13 лютого польські фермери відновили акції протесту біля пункту пропуску “Корчова — Краковець“, який став шостим КПП на кордоні, заблокованим протестувальниками.

Зокрема до цього вони заблокували п’ять пунктів пропуску на кордоні з Україною, унаслідок чого в чергах опинилися сотні вантажівок. За попередніми даними, акція може тривати до 10 березня.

Окрім того, поляки анонсували повну блокаду українського кордону — з 20 лютого рух планують перекрити на всіх пунктах пропуску, а також заблокувати вузли зв’язку та під’їзди до перевантажувальних залізничних станцій і морських портів.

Фермери-протестувальники, які блокують найбільші пункти пропуску на кордоні з Україною, висунули низку вимог.

Так, серед головних вимог фермерів: скасування угоди Green Deal, припинення руху товарів на кордоні з Україною, заборона імпорту агропродовольчої продукції з України, скасування екосхем, запровадження довгострокових програм підтримки конкурентоспроможного сільського господарства, обмеження імпорту з третіх країн та коригування мінімальних цін на сільськогосподарську продукцію з урахуванням інфляції.

У межах протесту деякі учасники почали зривати замки на українських вантажівках і висипати з них зерно. Посол України у Варшаві Василь Зварич назвав ці дії “ганебним і образливим злочином”, заявивши, що українські дипломати звернулися до польської поліції. Правоохоронці почали розслідування.

Своєю чергою, міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський попросив вибачення за випадок із розсипаним зерном на кордоні з Україною. За його словами, це була “не зовсім адекватна форма протесту”, але зауважив, що до неї “часто вдаються фермери в різних країнах”.

З 15 лютого українські водії розпочали акцію протесту біля пункту пропуску “Ягодин-Дорогуськ”. Їхні дії є реакцією на блокування польськими фермерами руху вантажівок.

Окружна прокуратура Хелма порушила справу за фактом висипання зерна з українських вантажівок перед переїздом у Дорогуську.

Так звану “акцію” організував Рафал Маклер – один із натхненників протестів, власник логістичної компанії та лідер люблінського осередку маргінальної партії “Конфедерація”, який виступає за покращення відносин з РФ, заявляв Центр протидії дезінформації.

У розслідуванні Guildhall наголосили, що до блокування українських кордонів причепні російські спецслужби.