Забезпечити ЄС та Україну енергоресурсами - завдання нової ініціативи США та Європи

Забезпечити ЄС та Україну енергоресурсами - завдання нової ініціативи США та Європи

США та ЄС засвідчили солідарність з Україною перед лицем російської агресії і оголосили про нову спільну ініціативу покликану "вирішити надзвичайну ситуацію в сфері енергобезпеки - забезпечити енергопоставки до ЄС та України".

"Ми єднаємось, щоб зменшити залежність Європи від російської енергетики. Ми не будемо субсидувати брутальний напад Путіна на Україну", - заявив президент США Джо Байден, представляючи ініціативу. Він додав, що Путін використовує отримані від продажу енергоресурсів гроші, для "своєї машини війни".

"Енергобезпека та стійкість ЄС та України - надзвичайно важливі для миру, свободи та демократії в Європі", - йдеться в спільній заяві ЄС та США від 25 березня.

Ініціатива підтвержує намір позбутись енергозалежності Європи від Росії до 2027 року. Серед заходів - збільшення поставок зрідженого газу зі США до Європи, координація європейських країн у підготовці до наступного зимового сезону. Зокрема йдеться про розвиток терміналів для зрідженого газу як у США, так і в Європі, наповнення європейських газосховищ щонайменше на 90% до 1 листопада кожного року, розвиток чистої енергетики.

Для підготовки до наступного опалювального сезону США та ЄС працюватимуть щоб додатково залучити 15 млрд кубометрів зрідженого газу до ЄС в 2022 році. Також створюється енергоплатформа ЄС, яка узагальнить попит європейців на енергоресурси з квітня до жовтня 2022 року.

Над втіленням ініціативи працюватиме спільна робоча група Білого дому та служби президента ЄС.